מודרניזם ציוני

mbiber

New member
מודרניזם ציוני

נתקלתי בבטוי: כשלון המודרניזם הציוני- דווקא בהקשר של תערוכת אמנות(המוצגת עכשיו בביתן הלנה רובינשטיין) העוסקת בצילומים של פטר מרום שתיעד את אגם החולה. מדובר שם על כשלון המודרניזם הציוני, אבל לא ברור לי מהו. אשמח לקבל הסבר קצר וקישור למקור מידע. תודה

berlinale

New member
זה מזכיר לי בדיחה

שהופיעה פעם ב"דבר אחר" (ציטוט לא מדויק, לצערי): "הארץ" - מכתבים למערכת ====================== עורך יקר, במאמר המערכת מיום ג' כתבת כי "כשלון הקונסטרוקטוביזם האינטרדיסציפלינרי בקונספציה של הציונות ניכר לעין". רציתי לשאול: מה זה ציונות?

oferfi

New member
אני מבין שאתה מתייחס לתערוכתו של...

גל וינשטיין בביתן הלנה רובינשטיין במוזיאון ת"א לאומנות. קראתי מאמר על התערוכה: ריצפה המעוצבת כמו אדמה מבוקעת ולא נעימה למידרך בכניסה לתערוכה, שימוש בצמר פלדה לעיצוב המיצג על בסיס צילומיו של פטר מירום ("שירת האגם הגווע", 1960) וכד'. אוצרת התערוכה הוסיפה פרשנות מילולית למיצג הזה, כאשר היא מסבירה שפרויקט ייבוש עמק החולה היה חלק ממיכלול הפשעים הציוניים (כידוע, הייבוש הזיק במידה רבה חאקולוגיה האיזורית וגם לא הועיל לצרכים חקלאיים שכן אדמת הקבול שקעה וכו'). מודרניזם בהקשר זה הכוונה לשימוש בטכנולוגיה כדי להביא את המודרניזציה למקום - במקרה זה, חקלאות מודרנית. גישה פוסט-ציונית/אנטי-ציונית זו איננה חדשה, והיא כמובן מתעלמת מהחולירע ושאר המחלות שלקו בהם אנשי האיזור, מהתועלת האפשרית (שנכזבה, מסתבר...) של החקלאות על קרקע עשירה שכזו ומעוד דברים רבים אחרים, ע"פ מיטב המסורת של ההיסטוריונים החדשים ושרלטנים אחרים... תערוכה זו, עכ"פ, עתידה לרדת - ראו קישור... הרחבה וביקורת על התערוכה ניתן לראות ב2 כתבות במוסף "מקור ראשון" של השבת האחרונה - מומלץ!

oferfi

New member
צר לי, מיכל - כתבתי לך בלשון זכר -

טעיתי ומתנצל...

mbiber

New member
אני מבינה ולא מבין

ושנית עם כל הכבוד למקור ראשון אין לי שום מגע איתו חוץ מבטעות לפעמים אם הוא מתגלגל לידי, במכון הכושר למשל. כן, כן, זה קרה. גם אני קראתי את אותה כתבה על התערוכה ואכן רציתי הרחבה של העניין הזה. תודה!

oferfi

New member
אשר למקור ראשון...

מיכל, כמו כל מי שאני נמצא עימו במגע באופן קבוע - חברים לעבודה וכו' - נראה שגם את נרתעת מקריאת מקור ראשון או לפחות מהודאה כי את מעיינת בו...לפי דעתי האישית, העיתון כ"כ השתפר בזמן האחרון שהוא מציב אלטרנטיבה מעולה לכל העיתונים האחרים - כולל "הארץ" האיכותי, ואני אומר זאת כקורא של הארץ, מעריב, ידיעות ומקור ראשון כולם במקביל... ישנה רתיעה מהעיתון שנתפש כ"עיתון ימני" או "עיתון של מתנחלים" וכד' מבלי להתייחס לתוכן - שכאמור, כ"כ השתפר, וכתבות אלו הן רק דוגמאות קטנות... אשמח לשמוע את התייחסותך לעיניין - אפשר במסרים.

טרה10

New member
אלה ש'החליטו' שייבוש החולה מיותר

אין להם מושג-למה בכלל יבשו את האגם-וכעת חידשו את האגמון להנאת המבקרים. הסיבה היתה בהכרח להפריד בין מי הירדן הזורמים לכנרת שהיתה למאגר המים האיסטרטגי של המדינה. זה שחלק מאדמות הכבול מוגבלות לסוגי גידולים מסויימים, ובכלל שהחקלאות כבר אינה רווחית כמו פעם-לא זה העיקר. אלא ההשםעות השליליות על איכות המים בכנרת. התגובה של האנטי-ציונים או אנטי בכלל- כמו גם התערוכה על החינות המשותף בקיבוצים-אופיינית למי שנפגע משניהם. אנחנו דוקא נהנינו מאוד מהאוירה שהיתה שוררת אז. אבל יש כאלה שתמיד אנטי. ולא אפרט כי הענין עדין אקטואלי. תבינו בעצמכם.

עוד יאשימו גם בייבוש ביצות הקדחת

עוד יקומו מי שיאמרו שייבוש ביצות הקדחת בראשית הציונות לא רק הכחיד את הזן המקומי של יתושי האנופלס גורמי הקדחת אלא גם שפע של בעלי חיים אחרים, ושהכל היה חלק מהמזימה הכללית של הציונות, בכך שייבוש הביצות פגע מאד ובכוונה בערבים כי.. [בדיוק נגמר לי העט, תשלימו לבד] מחפירת הבאר בהקמת ראשון לציון ועד להישג הכי עדכני של ההיי-טק שלנו, ללא ספק היו ל"מודרניזם הציוני" מעט כשלונות פה ושם, אבל הם רק מדגישים את ההצלחה האדירה שביניהם.

אגב ראשון לציון

לקח הרבה זמן עד שהבאר המפורסמת קרמה עור וגידים, לאחר כשלון הנסיונות הראשונים גילו שהמקום לא מתאים ובנו בית כנסת גדול במקום והבאר נבנתה במקום אחר בסופו של דבר וכיום שוכן שם בגאווה סניף של מקדונלדס. וראשון לציון העיר הרביעית בגודלה בישראל שעלתה על קרקע עיון קרא לפני מעל מאה ועשרים שנה עדיין עומדת בחזית המודרניזם הציוני עם הפרוייקט הגרנדיוזי של פארק האגמים, פאר המיים הגדול ביותר במזרח התיכון. ובינתיים שבראשון לציון חופרים אגמים מלאכותיים מול חופי תל אביב עומדים ליצור איים מלאכותיים רק הרכבת התחתית עדיין מתעכבת להגיע כבר ארבעים שנה. רק עוד נותר לישראל למצוא דרך להפיק דלק סינתטי. דרך אגב בקשר למניעת הסעת החולות לחופי ישראל שמופיעה כסיבה למה לא לבנות איים מול חופי תל אביב לא הייתי מודאג כל כך שכן אצל שכנתנו מצריים בה הבריטים הבריטים החלו כבר עם שינוי פני הסביבה לפני זמן רב כשבנו את התעלה קיים הפרוייקט הגרנדיוזי של נאצר, סכר אסואן שלצורך בנייתו הוא הלאים את התעלה, שכבר מונע גם ככה מהחולות מלהגיע לחופי הארץ. גם בקשר לירידה באיכות מי הכינרת עקב הצפת עמק החולה לא הייתי מודאג כל כך, ולא רק מפני שבמקום בו אני חי זורמים מיים מבארות אקויפר החוף, אלא גם מפני שירידת מפלס מי הכינרת מהווה סכנה חמורה יותר של המלחת מי הכינרת ומפני שעוד פרוייקט מודניסטי ישראלי של התפלת מי ים עומד להפוך לתופעה נפוצה ואת סכנת ירידת איכות מי הכינרת ללא רלוונטית.

למעלה