מודעות

• פותח הנושא frodo
  • פורסם בתאריך

femme_fatal

New member
חידוד השאלה (נושא מצויין)

אני רואה לנכון להתייחס להודעה הזו כי מושג ה"מודעות" הוא נושא שלדעתי ראוי להודעת כבוד בפורומנו הצנוע. ובכן (פרודו, מקווה שלא הרסתי לך משהו בהודעה) מהי ההכרה או המודעות? האם הידיעה קשורה למודעות? האם המודעות מתיחסת לעולם החיצוני לנו או לגשמי? לעיתים אדם פועל בצורה לא מודעת, לא ברור לו למה הוא עושה דברים מסויימים או חושב בצורה מסויימת. מהי ההבנה, התובנה או ההארה? מהי המחשבה על המחשבה(האני העליון, זה שמסוגל לבקר את עצמו)? האם היא סוג של מודעות ברמה גבוהה יותר? האם מודעות יכולה להתיחס גם לאורגניזמים פרימיטיביים? למשל תא מתפקד כמו יחידת חיים שמסוגלת להתקיים בצורה אינדבידואלית. האם לתא יש סוג של מודעות?

erezsh

New member
מצחיק...

איך שכל נושא עולה כל פעם מחדש פעמים כה רבות. כבר דיברנו על מודעות, דיברנו על מימדים, דיברנו על קיום האל וכו´. די כבר! אלא אם כן יש לכם משהו חדש וחכם להעלות לדיון, עדיף שפשוט תסתכלו בהודעות הישנות...

femme_fatal

New member
צר לי לאכזב אותך

עשיתי חיפוש בפורום וההודעה היחידה שקשורה בנושא היא ההודעה הזו. אשמח אם תוכל להפנות אותי בלינק להודעה על מודעות. אני לא מדברת איתך על השיט הרוחני של מודעות פנימית וכו.. אלא על מודעות פשוטו כמשמעו- ידיעה, הכרה, תובנה. האם חתול או מקק יכולים להיות מודעים למעשיהם או שהם פועלים לפי אינסטינקטים גרידא? האם מותר האדם על החיה היא המודעות? או שהביקורת העצמית היא מחוז חפצו של כל אורגניזם? לדעתי זהו נושא מאוד מעניין ואם תמצא לי הודעות שמדברות על זה יהיה נחמד.

ליאתי100

New member
תובנה קיימת רק אצלנו

תובנה קיימת רק אצל בני-האדם (בעולם המוכר לנו) לא ניתנת תובנה ללא מערכת של מושגים = תמיד יוצרים שפה, אם לא מילולית אזי אחרת. האדם הוא היצור היחידי בעולמנו אשר הוא בעל מודעות. קחי למשל תינוק, הוא פועל בתחילה רק עפ"י אינסטינקטים ועם הזמן מתפתחת מודעות יחד עם רכישת השפה, מפני שללא מערכת של שפה לא ניתן לחשוב. כל תהליך חשיבה מלווה במושגים להם נמצא ביטוי אך ורק בשפת בני האדם. לא לחינם אומרים אנשים כי הם חושבים בצורה טובה יותר בשפת האם שלהם. לבע"ח אין מודעות לעצמם. אין להם יצוג על היצוג של עצמם אלא רק מזהים את X כאובייקט ומתייחסים אליו בצורה אינסטינקטיבית (חלק מהאנסטינקטים הללו נרכשו עם הנסיון- האם זהו דבר מזיק או לאו?) לדוגמא: פרה הולכת ביער ולפתע רואה חור שחור - מה תעשה? פשוט תעקוף, תלך מסביב. אדם לעומת זאת יראה מרחוק את קרני האור הפוגעות באדמה, יראה חור שחור באותה צורה שראתה הפרה, אך לפני שיעקוף את הבור ישאל את עצמו האם זהו באמת בור או שמא משהו מתעתע בו בגלל קרני השמש שאינן חודרות מספיק מבין העצים, ואולי משהו מטיל צל... עד לקבלת החלטה מה לעשות! עצם היותנו בעלי מודעות (שהרי נבראנו בצלם אלוהים) גרמה לנו ליצור מערכת שפה, חוקים... ובעצם גרמה לנו לשלוט בכל מלבד לשלוט בטבע.

ליאתי100

New member
מהי מודעות

מודעות היא בעצם היכולת לחשוב על החשיבה שלנו = נפש. נהוג לחשוב שליתר בעלי-החיים אין נפש מכיוון שהם מונעים ע"י אינסטינקטים ולא ע"י חשיבה בקורתית. הם גם אינם מסוגלים לחשוב על עצם כך שחושבים וכפי שניסח דקארט: "אני חושב, משמע אני קיים". שום דבר אחר לא אומר שאני קיים - לא אם כואבת לי הרגל ולא אם כרגע אני הולך שכן את הללו ניתן גם לחלום או לשתול במוחנו אך לא את פעולת החשיבה, המודעות.

frodo

New member
שאלה

איך את יודעת מה קורה בראש של בעלי חים אחרים מך עצמך?

ליאתי100

New member
בדיוק מה קורה לא אדע, אבל..

ראשית, אין להם שפה מושגית לכן הם לא מסוגלים לחשוב כמונו. שנית, עפ"י התנהגותם רואים שהם פועלים עפ"י אינסטינקטים - אם פרה תראה בור שחור היא תעקוף אותו, לעומת אדם אשר יחשוב על מה שרואה והאם משהו מטעטע בו ולא יחליט החלטה אינסטנקטיבית. בזכות המודעות שלנו התלחנו ליצור חיים בעלי חידושים טכנולוגיים, חוקים אשר הכפפנו עצמנו להם והפכנו לשליטים על כל בע"ח וכו... דברים אלו לא קיימים אצל יתר בע"ח, מוחנו הרבה יותר מורכב משלהם. החיה הדומה לנו ביותר - קוף, ניסו ללמד קופים לדבר, ומסתבר שהצליחו ללמוד לכל היותר 40 מלים וזה בהחלט מראה על היכולת האנטליגנטית שלהם. מודעות היא כאשר את מסוגלת לחשוב על עצם כך שאת חושבת, האם נראה לך שגם לבע"ח יש מודעות?

למעלה