מודוסים...

Boba Smith

New member
מודוסים...

משהו לא מובן לי בעניין המודוסים... אני יודע מה הם מודוסים, אבל משום מה אני לא מוצא שימוש ממשי אליהם... האם קטע שלהם יכול להיות כתוב במודוס מסוים? אני כתבתי איזה מודוס (לא זוכר איזה), כתבתי את כל האקורדים המצויים באותו סולם, וזה פשוט לא הלך לי (יצא מממממששששש מוזר)... כמו כן ממש מוזר לי עניין האילתור במודוסים... מבחינה תאורתית מתי אני יכול לקפוץ לאילתור במודוס מסוים? תודה מראש... ומצטער על השאלה אולי הטיפה מוזרה, אני פשוט לא ממש בקיא בתאוריה...

אמממ..

קטע שלם יכול להיות כתוב במודוס מסויים, קוראים לזה מוזיקה מודאלית. אתה יכול לקפוץ למודוס מתי שאתה רק רוצה, אין איזו חוקיות מסויימת במעברף כמו שאין חוקיות מסויימת במעבר בין סולמות, צריך רק לכתוב חיבור שיהיה נכון. השאלה היא איך אתה כותב את המודוסים, ראיתי על גבי האינטרנט הרבה תצורות שגויות של כתיבת מודוסים. המודוסים מתחלקים לשתי תצורות: 1.מודוסים "מעין מג'ורים". 2.מודוסים "מעין מינורים". החלוקה היא כזאת: מעין מג'ורים - יוני, לידי, מיקסולידי. מעין מינורים - דורי, פריגי, לוקרי. עכשיו יש לנו את האבי טיפוס של המודוסים שזה הולך ככה(כולם ללא סימני התק): 1.מודוס דו יוני - דו עד דו בלי אף סימן התק. 2.מודוס רה דורי - רה עד רה. 3.מודוס מי פריגי - מי עד מי. 4.מודוס פה לידי - פה עד פה. 5.מודוס סול מיקסולידי - סול עד סול. 6.מודוס לה איאולי - לה עד לה. 7.מודוס סי לוקרי - סי עד סי. בשביל למצוא סימני התק במודוסים צריך להשוות אותם למקבילה המג'ורית או המינורית. לדוגמא ניקח את מודוס רה דורי שהוא מעין מינורי, הוא אב טיפוס ללא סימני התק, אם נבדוק את המקבילה שלו שהיא רה מינור טבעי, נראה שיש לנו סי בימול, דרגה שישית במינור הטבעי נמוכה בחצי טון מהדרגה השישית במודוס רה דורי שהוא האב טיפוס. מה קורה למשל כשאתה רוצה לכתוב במודוס לה דורי? דורי הוא מודוס מעין מינורי, אז אתה לוקח את סולם לה מינור טבעי, ועליו אתה מגביה את הדרגה השישית, בגלל שאין בלה מינור טבעי שום סימן התק יוצא שבמודוס לה דורי יש לנו רק דרגה שישית מוגבהת כלומר פה דיאז. בשביל זה יש חוקים של מציאת סימני התק במודוסים שהם לא האבי טיפוס החוקים הם פשוטים: דורי - מעין מינורי, דרגה 6 מוגבהת (+1דיאז עפ"י סדר הדיאזים, או -1 בימול אחרון). פריגי - מעין מינורי, דרגה 2 מונמכת (-1 דיאז אחרון, או +1 בימול בסדר הבימולים). לידי - מעין מג'ורי, דרגה רביעית מוגבהת (+1 דיאז בסדר הדיאזים, או -1 בימול אחרון). מיקסולידי - מעין מג'ורי, דרגה 7 מונמכת (-1 דיאז אחרון, או +1 בימול עפ"י הסדר). לוקרי - מעין מינורי, דרגות 2,5 מונמכות (-2 דיאז אחרונים, או +2 בימול עפ"י הסדר). עכשיו לדוגמא אתה רוצה לנגן מודוס סול לידי, עפ"י החוקים במודוס לידי צריך להגביה את הדרגה הרביעית. אז אם נקח סולם סול מג'ור נראה שיש שם פה דיאז, דרגה רביעית היא דו, אז במודוס סול לידי יש פה דיאז ודו דיאז.

Weifjer Sumpf

New member
"מוזיקה מודאלית"

בג'אז מודאלי, ואני מניח שלזה אתה מתכוון, בדרך כלל האלתור מתבצע ע"י החלפת מודוסים ואין סולם כללי לכל הקטע. אם לא לזה התכוונת, אז המונח "מוזיקה מודאלית" הוא ממילא מטעה כי המודוס היוני הוא לא יותר טוב בשום דבר מהשאר, אין סיבה לתת כינוי מיוחד למוזיקה שנכתבת במודוסים אחרים.

גם במוזיקה הקלאסית

למוזיקה שנכתבת במודוסים קוראים מוזיקה מודאלית, וזה עובדה. וזה לא קשור ליותר טוב או פחות טוב זה עניין של הגדרה וזה עוד מתקופת ימי הביניים והרנסנס (מאה 13-14) שאז היה השימוש הכי נפוץ במוזיקה מודאלית.

Boba Smith

New member
תודה לך על ההסבר...

ronentat

New member
מודוסים שמודוסים

צודק כל מי שמדבר על מוסיקה מודאלית כמקום לביטוי מאפייני המודוס מבחינה מלודית והרמונית. אבל, לא רק במוסיקה מודאלית יש שימוש במודוסים. האמת היא שניתן להשתמש במודוסים (לא בהכרח בתצורה המושלמת שלהם) בסגנונות מוסיקה שונים ולצרכים שונים, לדוגמא כתיבת שיר פופ או אילתור על קטע ג'אז. לגבי אופן השימוש ולמה "לא יוצא" לך, קח לדוגמא את השורש "נגן" בעברית. עכשיו, הטה אותו לבניינים אחרים: ניגן, נוגן, התנגן, נגן... וכו' למד בע"פ את כולם. עכשיו איך משתמשים בזה? אה... זה תלוי בהקשר, בסיטואציה, במה מדובר... בדיוק כך במודוסים. צריך להתייחס אליהם כאל חומר מוסיקלי. תוך כדי התעסקות עם נושא מסויים (למשל אילתור) רוכשים ידע וניסיון כיצד מתקשרים המודוסים לעניין וכיצד יש להשתמש בהם. הייתי ממליץ להתחיל וללמוד הרמוניה קלאסית תקופה של מספר חודשים ואח"כ אולי הרמוניה בסגנונות ג'אזיים - אולי ביבופ. המודוסים קשןרים קשר הדוק עם המהלכים ההרמונים (האקורדים). בהצלחה.

../images/Emo45.gif

דרך אגב לימוד של הרמוניה קלאסית וג'אזית עוזר להבין עוד הרבה דברים מעבר לשימוש של מודוסים בכלל רצוי ללמוד את הנושא.

Boba Smith

New member
יש דרך ללמוד את זה לבד?

עם ספר מסוים? ידע תאורטי מינימלי יש לי... וגם יש לי את מי לשאול במידה ואני לא מבין משהו...

אני לא מכיר כל כך ספרים

אבל אולי מישהו פה מכיר ספר או משהו כזה למרות שהפורום הזה קצת נטוש
ואתה יכול אולי לפנות לפרום, זו חנות של ספרי תווים בסמטת בית השואבה צמוד לאלנבי אולי הם יכולים להשיג משהו כזה.

יפתח מ

New member
זה לא עד כדי כך מסובך...

ברגע שמבינים את העיקרון זה שטויות... פשוט ישנם מודוסים עם אווירה מז'ורית ואווירה מינורית. יוני- כמו מז'ור טבעי. לידי- בדיוק כמו מז'ור טבעי רק עם דרגה רביעית מוגבהת. מיקסולידי- בדיוק כמו מז'ור טבעי רק עם דרגע שביעית מונמכת. האולי- כמו מינור טבעי. דורי- בדיוק כמו מינור טבעי רק עם דרגה שישית מוגבהת. פריגי- בדיוק כמו מינור טבעי רק עם דרגה שניה מונמכת. לוקרי בדיוק כמו מינור טבעי רק עם דרגות שניה וחמישית מונמכות. יש עוד מודוסים מוזרים בג'אז אבל אלו הבסיסיים. עכשיו- במידה ומבקשים ממך לבנות למשל מי מינור דורי מה עושים? בונים מי מינור טבעי: מי, פה#, סול, לה, סי, דו, רה, מי. עכשיו- מגביהים את הדרגה השישית בחצי טון כך שקיבלנו את המודוס מי דורי: מי, פה#, סול, לה, סי, דו#, רה, מי. וכך הלאה וכך הלאה...

Boba Smith

New member
זה לא בעיה... הבעיה היא

ללמוד את זה "הרמוניה קלאסית תקופה של מספר חודשים ואח"כ אולי הרמוניה בסגנונות ג'אזיים - אולי ביבופ"

mooshi88

New member
לכל מי שמתעניין בספר,

תשמעו חברה אני לא ממליץ ממש על ספר מסיבה פשוטה מאד: כל מש שיהיה רשום בספר יכול להיות רשום באתר : www.teoria.com וזה בעצם אומר שחבל על הכסף... (אלה אם אתם רוצים להביא מתנה למישהו...) ועוד משהו, יש שם גם אקסרסייזים לפתוח שמיעה לזיהוי מרווחים ואקורדים מלודיים והרמוניים ובקיצור יש שם ה-כ-ל !!! זה אתר ענק.

mooshi88

New member
ד"א,

לגבי ביבופ, אין לו מבנה הרמוני מוגדר !!!! וחשוב לזכור את זה !! ביבופ הוא צורת התבטאות מסויימת בנגינה, זה סגנון נגינה שהתפתח בשנות ה-40 והוא יכול להתבצע גם על מבנה הרמוני של בלוז. (ואפילו על מבנה הרמוני של ריתם צ'יינג'ס ---> למשל אנטרופולוגי של צ'ארלי פארקר זה בסגנון ביבופ והוא על מבנה הרמוני של ריתם צ'יינג'ס).

Boba Smith

New member
את כל מה שרשמת בסוגריים

אני פשוט לא מבין... וזאתי הבעיה שלי האמתי
אני לא מבין בכל סגנונות המוזיקה האלה... בעעעעעע

mooshi88

New member
לא נורא...

המבין יבין.... למרות שאני למשל רק בן 13 ואני מבין את כל תיאורית המוסיקה !!! אני בטוח שכל אחד אחר יכול גם להבין !!!

Boba Smith

New member
חחחחחחחח

זה לא שאני טיפש או משהו... פשוט אין לי מאיפה ללמוד, זאת הבעיה :/

למעלה