מה...

אלוניס

New member
יש על זה ספרים שלמים וים של פסקים

וכדי ללמוד את זה רציני צריך להשקיע זמן וללכת לשיעורים. רוחב ההיקף פשוט גדול מדי בשביל תשובה בפורום. לא ממליצה לקרוא על זה רק ברשת כי לא מעט מהכתוב נכתב מתוך גישה מחמירה ויש הרבה הקלות שנחוצות ואף קיימות - במיוחד למי שרק מתחיל ועלול להיכשל בשל תחושת עומס. אם אתה באמת מתעניין ורוצה להתחיל לעשות יותר לקראת שמירת שבת - ממליצה שתפנה לרב שבעצמו חזר בתשובה ושתמצא משפחה שתוכל להתארח אצלה מדי פעם לארוחת שבת כדי לספוג קצת מהאווירה. באופן כללי - יש פסוקים מפורשים בתורה שמתייחסים למה לא עושים בשבת - למשל הבערת אש, יציאה ממקומך, עשיית מלאכה. חז"ל הרחיבו והבהירו לגבי הכתוב. למשל מהן המלאכות שאסורות בשבת ומ-39 אבות המלאכה האלה יש עוד המון נגזרות שהותאמו לימינו אנו. כאמור - לא משהו שאפשר לתמצת כאן.

אופירA

New member
מנהל
איך אפשר להפעיל היגיון בלי ידע?

גם בחוקי הפיזיקה אתה קודם מפעיל היגיון ורק אח"כ לומד את הנוסחאות הבסיסיות? חסרים לך בידע ספרים שלמים של דיני שבת, ואתה מפעיל היגיון? בוא תראה איזה טעות עושים כשחסר פרט של ידע אחד קטן, ותסיק מזה איזה טעויות עושים כשחסר כל הידע כולו, שמורכב מעשרות אלפי פרטים... למשל: זוג מכרים שלך בא לחתונה שלך, ומביא מתנה עלובה, שמתאימה לעוזרת בית התפרנית שלך. הזוג הזה מרוויח 2 משכורות טובות מאוד, ואין לו ילדים. למה לכל הרוחות הקמצנים הללו לא הביאו מתנה נורמלית? מה תעשה? תכעס, ברור. תחליט שהם קמצנים, תסיק מסקנות בהתאם. לא כן? הגיוני, לא? יש פרט אחד קטן שאתה לא יודע - הזוג הזה מנסה 10 שנים להביא ילדים לעולם ע"י טיפולי פוריות שעולים הון עתק (אין לך מושג גם כמה זה עולה), והם מרוששים ויש להם חובות. זה הכל.

באהבה1

New member
|תפוזון../images/Emo161.gif../images/Emo194.gifזה כמו שהרב עובדיה אומר:

שהרבה אנשים מוציאים ספרים עם סברות כרס!!! סברות שהם מוציאים מהכרס שלהם ללא ידע תורני!!!

קליט

New member
בתכל`ס

לשמור שבת זה כיף אמיתי, הכל שקט, אין טלפונים ופלאפונים ושאר מכשירים מטרידים ומרעישים, השקט הנפשי הוא מדהים ומרענן את הגוף ואת הנפש, הרבה דברים שאסורים זה בעצם דברים שכובלים אותך מהחירות האמיתית, פתאום יש לך זמן לארוחה נעימה עם המשפחה בנחת ובשלוה, אתה נפגש עם חברים . . . .

אופירA

New member
מנהל
בנוסף, לשמור שבת זה גבוה מכך

זה ציות לרצון האלוקי. זה זהות של בן המלך עם מלכו, עם היוצר שברא אותי ובחר בעם ישראל להיות עם קדוש שמפרסם את שמו. לא תמיד השבת היא כיף. אם אדם נכנס בטעות לשירותים בנמל התעופה ומגלה שאסור לו לצאת כי פתיחת הדלת תגרום לחילול שבת - השבת אינה כיף. אם אדם נכה ברגליו ואינו יכול לצאת מהבית בשבת - השבת לא כל כך כיף. אם אדם בודד ואין לו משפחה - השבת לא בדיוק כיף. והחברים - הם עסוקים במשפחתם... אבל היא כן תפקיד ושליחות של היהודי, כבן לעם היהודי, שנתקדש ע"י בורא העולם והאדם.

קליט

New member
אני לא מדבר על מקרים נדירים

וגם אז מקבלים כוחות . אזכיר לך מה שאמר הקב"ה לגבי השבת ; "מתנה טובה יש לי בבית גנזי ושבת שמה ונתתי אותה לישראל", ומסביר הרב הירש שזה "מתנה טובה" כי אין כיף כמו לבלות בשלוה . #אגב, אני לא בטוח שאם מישהו נתקע במקום מסוים שאם הוא יצא יכבה האור אז אסור לו לצאת . . באופן כללי, במקום צער ובמקום צורך ישנם הרבה היתרים, ובמיוחד אם הוא לא עושה מעשה בידיים ואם הוא לא מתכוון לעשות מלאכה, ואם יש ספק של פיקוח נפש אז מצוה לחלל שבת וכו` . ושוב, שמירת שבת זה כיף ! . תודה לך ה` !

אופירA

New member
מנהל
מתנה גנוזה -

לא הכוונה לכיף ולשלווה כמטרה עיקרית. הכיף והשלווה נלווים כתוצאה, כאשר הם נלווים כתוצאה. אבל המטרה הגבוהה היא זכות שמירת השבת ע"י עם הקודש. הזכות להידמות לאלוקים ע"י שמירת השבת. הזכות השמורה לעולם האמת. אם הוא נכנס למקום וגילה שפתיחת הדלת מדליקה אור, ומבין שפתיחתה תכבה את האור - אסור לו לצאת, אלא רק אם גוי נכנס לשם ויצא בעצמו. אין היתר לחלל שבת בגלל הצער שלו לשבת בשירותים כל השבת. צער זה אינו פיקוח נפש, כמובן. הסטייפלר שקידש את השבת בחורף הסיבירי בשמירה ביער, כאשר נמנע מללבוש את המעיל המיועד לשומר שהיה תלוי על העץ, כל עוד לא יהיה מצב של פיקוח נפש שמאפשר לחלל את השבת - לא הרגיש כיף, אבל בוודאי הרגיש התרוממות רוחנית על העמידה בניסיון. אני מנסה לא לחבר את השבת רק לכיף, כי אז אדם מתחיל לשמור את השבת, ומגלה שהיא לא כיף (שהרי אנשים שמשפחתם חילונית והם באים לשמור את השבת אינם זוכים לכיף שאתה מדבר עליו, וגם זוכים להרבה ניסיונות קשים), עלול לא להבין מה זה עשה לו הקב"ה.

קליט

New member
אופירה

לדעת הרבה פוסקים יש מצוה מהתורה להתענג בשבת, וגם לשמוח בשבת . #כל מה שאנו יכולים לעשות כדי להתבונן ולאהוב את אבינו אב הרחמן זה דבר עצום, ומסביר הרמב"ן שלכן "עשה דוחה לא תעשה" כי "עשה" זה "אהבת ה`" שזה מדריגה יותר חשובה מ"יראת ה`"=לא תעשה, סוף ציטוט . וברור לך הרי שיש מצוה תמידית של "אהבת ה`", וענין חשוב בעבודת ה` זה "להתענג על ה`" כמו שכתב ה"רמח"ל" וע"י כך מגיעים לקירבת ה` ולדביקות בה`, ולדעת ה`חתם סופר` יש מצוה מהתורה להיות בשמחה, וע"י כל הנ"ל מגיעים להצלחה בעבודת ה` . שבת שלום = שלימות . ומבורך = ע"י שמחה יש ברכה, וע"י ברכה יש שמחה . ואז אשריך וטוב לך בעוה"ז ובעוה"ב .

אלוניס

New member
לא צריך להרחיק לדוגמאות כל כך נדירות

כי הרי למה שהבן אדם בכלל יהיה בשדה התעופה במרווח זמן שמהווה סכנה להיתקע שם לפני כניסת שבת? שבת אכן עלולה להיות לא כיף אם למשל הילדים משחקים עם מפסק השבת של האור שלמראשות המיטה וכך הוא דולק כל הלילה דווקא ולא במשך היום. או אם זה חורף ויושבים בחדר קר כי אי אפשר להגביר את ההסקה. אני תוהה במקרים האלה היכן נכנסת האמירה "וקראת לשבת עונג". השבת נועדה כדי שנהנה ממנה ואיני חושבת שאלוהים כיוון שנסבול.

אופירA

New member
מנהל
במה שתלוי בך - וקראת לשבת עונג

אתה צריך לשאוף לענג את השבת במה שבידיך. אבל אם הקב"ה העמיד אותך בניסיון של הדוגמאות שתיארת, הרי קדושת השבת גוברת על מצוות העונג, כמובן. העונג הוא רוחני, העמידה בניסיון שמירת השבת בקדושה, מתוך צער. נכון שלא צריך דוגמאות נדירות. אבל רבים מבעלי התשובה עומדים בניסיונות רבים לאורך שנים רבות בנושא שמירת השבת, ללא משפחה, ללא ילדים שיכבו את האור (...), ועם הרבה קשיים שונים. וכן יש אנשים מוגבלים מבחינה בריאותית, והם לא נדירים כמו שאתה חושב. כמובן שאדם צריך לתכנן מעשיו מראש, ולקרוא לשבת עונג כמיטב יכולתו מתוך הנתונים שלו. אך אי אפשר לומר שהדברים חד משמעיים, והשבת היא כיף חד משמעי.

באהבה1

New member
../images/Emo194.gif../images/Emo161.gif../images/Emo9.gifאני חולק עלייך

למעשה לא אני אלא הרב זמיר כהן. הוא אומר שמישהו שאל אותו: "אני שומר בשבת רק כמה דברים, אבל בשאר הדברים אני מחלל שבת, וזה קשה לי!!! זאת אומרת שאם אני אשמור את כל החוקים של השבת אני אתמוטט!!!" ענה לו הרב: "כאשר שף נותן מתכון לעוגה מדהימה, והאדם לא שם סוכר, שמנת מתוקה וכו' העוגה תהרס!!! היא תצליח רק אם יצמד למתכון!!! אותו דבר לגבי שבת- כתוב שהיא מעין עולם הבא!!!!!!! מתי אדם מרגיש את התענוג של "מעין עולם הבא" כשהוא נצמד למתכון של הבורא ודווקא כשהוא מקפיד על הלכות שבת!!!!! יוצא מפה שמי שמקפיד על שמירת שבת כהלכתה אמור להרגיש כיף לא נורמלי!!!!!

פשששש זמיר כהן בכבודו ובעצמו אמר דבר כזה ?

אותו זמיר שאומר שאין מאובנים של שלבי ביניים ? זה שפירסם את אלדוס האכסלי, שהיה תלמידו של צ'ארלס דארווין שכתב לקראת סוף ימיו מאמר בשם ''וידויו של כופר מקצועי'' ? זה שמצא אבנים "מיוחדות" מהר סיני ? זה שתומך ב"מדען" מסרו אמוטו שהוכיח שמים שומעים ומושפעים ממחשבות ודיבור המופנים כלפייהם ? זה שטוען שהמדע המודרני גילה רק לאחרונה את אורכו של חידוש הירח ? והרשימה עוד ארוכה .... בכל מקרה... אדם כזה צריך להיות בכלא.

אופירA

New member
מנהל
הרב זמיר כהן והיהודי ששאל אותו

מדברים ביניהם בדו שיח של חרשים. כל אחד מדבר על משהו אחר, לכן ברור שהם יחלקו זה על זה. הרב זמיר כהן מדבר על העיקרון, על השלם - לכן הוא ממחיש זאת לעוגה. אפשר להצליח בעוגה רק אם נצמדים למתכון. אי אפשר לקבוע ששבת יכולה להיות מורכבת רק מחלק מהמצוות, כי זה לא נכון. כל השלם הוא מהות השבת. כל המתכון מהווה את מהות השבת. ואילו היהודי מדבר על הדרכה לבעל תשובה, שמסבירה לו שהוא לא יכול ברגע אחד להתהפך ולהפוך לאדם אחר, ולא יכול ברגע אחד לסגל לנפש שלו לשמור את כל המצוות. לכן הוא כרגע ולעת עתה, ולא בעיקרון שומר רק חלק מהדברים, ובעתיד הוא מתכוון לשמור הכל, ברגע שיוכל. כי אם כרגע הוא יתחיל לשמור את כל המצוות (כולל אלו שהוא בכלל לא יודע שקיימות) - זה בלתי אפשרי וזה אבסורדי. בתי החולים לחולי נפש מלאים אנשים שעשו זאת בלי הדרכה ומתוך תחושת אשמה... אז כשהם ידברו באותה שפה, הם יגיעו למסקנה שהם מסכימים לחלוטין זה עם זה. הרב זמיר כהן אינו חסר הבנה בעסקי הקצב של בעל תשובה, והוא יודע היטב מה הקצב הנכון שכל בעל תשובה צריך למצוא אינדיבידואלית לעצמו.

אופירA

New member
מנהל
וגם אין שום קשר בין הדוגמה שהבאת

לתשובה שאני כתבתי. אחד מדבר על עוגה ומכלול, והשני מדבר על קדימויות בין עונג שבת לקדושת השבת. מה הקשר??? אתה רוצה לספר לי שאין קדימויות בקיום מצוות? אם חולה סכרת לא צם ביום כיפור, הוא לא זכאי לעולם הבא? למעשה, ההבדל בינינו נעוץ בהבדל ששנינו מפרשים את המילה "כיף". לדידי, כיף זה יציר לשוני וולגארי, המתאר עונג חומרי בלבד. לדידך, אתה מדבר על עונג השבת שהיא מעין עולם הבא, ומתאר את ההנאה הרוחנית במילה החומרית "כיף". צר לי - זה לא מילון המושגים שלי, ומכאן ה"מחלוקת" בינינו. כשאתה נולדת, המילה כיף ביטאה כל סוג של הנאה, ולא הפרידה בין ההנאות... כשאני נולדתי (הרבה לפני כן), לכל סוג הנאה היה מילה אחרת לחלוטין, ולא היה ערבוב בין סוגי ההנאות. כל אחד ידע בדיוק באיזו הנאה מדובר - רוחנית או פיזית...

אלוניס

New member
שאלתי רב

והוא אמר לי שציווי "וקראת לשבת עונג" הוא מדרבנן ולכן בכל פעם שהוא מתנגש עם שמירת השבת כפי שהיא מדאורייתא - העונג מקבל מקום שני. אך הוא גם אמר שבמצבים קיצוניים כמו למשל אם יושבים בקור של מינוס 20 מעלות ולא הדלקנו את ההסקה - יש סכנת חולה ומותר במצבים שכאלה לפנות לעכו"ם לצורך השעה ולבקש שידליק, אך כמובן לא מתוך כוונת הרגל. באותה דרך - אדם שנתקע בשירותים כמו שתיארת נמצא בסכנה כי לא תהיה לו גישה למים, מזון ויש חשש שיחלה. היהדות דת מאוד גמישה ומתחשבת ואין רצונה להביא אדם לידי סבל.

אופירA

New member
מנהל
פיקוח נפש דוחה שבת

אם האדם שנתקע בשירותים באמצע השבת בריא, הוא לא נמצא בסכנה. אבל אם הוא נתקע בתחילת השבת והוא גם חולה - כמובן הוא צריך להתנהג לפי חשש פיקוח נפש, ולא להגיע לידי פיקוח נפש.

אלוניס

New member
בתכל'ס

מי שמקפיד נזהר גם בקטנות ויישמר מראש מכניסה לסיטואציה כמו זאת שתיארת. ומי שלא זהיר מספיק כדי לדעת לא להיתקע בשירותים בשדה תעופה בשבת - גם לא יבהל יותר מדי מחילול שבת כדי לצאת משם ולהגיע הביתה.

למעלה