מה שלום כבודו?

Ofericko

New member
מה שלום כבודו?

שלום.

במשפט "מה שלומך אדוני הנכבד?" אני מבין ש-"הנכבד" הוא שם תואר. נכון?
האם במשפט "מה שלום כבודו?" - במילה "כבודו" מסתתר שם התואר? או שהמילה כולה מקבלת תפקיד אחר?

trilliane

Well-known member
מנהל
כבודו = הכבוד שלו; 'כבוד' = שם עצם (כאן בתפקיד מילת פנייה)

Ofericko

New member
תודה. אבל אני רוצה לחדד:

כשאני שואל מישהו שלפני על אודות אחות של מישהו אחר:
"מה שלום אחותו?"
אני מתכוון כמובן ל-"מה שלום האחות של אותו מישהו אחר".
&nbsp
אבל כשאני פונה ישירות לזה שלפני ושואל אותו:
"מה שלום כבודו?"
מדובר (כפי שכתבת) בפנייה ישירה אליו כאילו שאלתי אותו:
"מה שלומך אדוני הנכבד?"
&nbsp
לא?
&nbsp
ואם כך, האם לא מדובר בשם תואר שחבוי בתוך המילה "כבודו"?

trilliane

Well-known member
מנהל
לא. אם כבר, אני חושבת ש"כבודו" זה כמו הוד מלכותו/מעלתו וכו'

ובמקרה הזה קיצור של פניות כבוד כמו "כבוד ראש הממשלה" וכיו"ב.
זאת פניית כבוד שבנויה על התואר של האדם, אבל לא שם תואר. מבחינת חלקי דיבור זה מבוסס על שם עצם (בצירוף סמיכות / שייכות).
גם הפנייה "גבירותיי ורבותיי" מבוססת על שמות עצם (בנטיית קניין חבור).
&nbsp
גם באנגלית (ובשפות אחרות) משתמשים בצורות שייכות גוף שלישי (ואולי העברית העתיקה מהן, נראה לי סביר) כמו למשל Her majesty / his excellency וכו' ולשופטים פונים לא פעם ב-his honor או your honor (בפנייה ישירה).

Ofericko

New member
מעניין...

הביטוי "גבירותיי ורבותיי" אכן ניגזר מהיותם... "גבירות ורבנים(??)"... "אנשים ונשים". כלומר, כפי שכתבת, ניגזר מהתואר של האדם.
אבל הביטוי "הוד מעלתך" למשל, ניגזר ישירות ממעמדו הנישא של האדם ולא מהתואר הספציפי שלו (ניגזר מעמדתו הנישאת במקרה הזה ולא מתוארו כמלך לדוגמה).
&nbsp
טוב... אני חושב שאסתפק בכך

עזרת לי מאד.

קמליה1

New member
כבודו

זה בא מדוברי הגרמנית ו/או היידיש שפעם הגיעו למחוזותינו מארצות הים ודיברו בלשון גוף שלישי מכוח הנימוס. גם מגלויות אחרות, צרפת, למשל, אבל משם באו פחות אנשים. מה שלומך? 'Wie geht es Ihnen?'. היום גם בגרמניה כבר אומרים הרבה בגוף שני 'Wie geht es dir?' אפילו אם הקרבה בין הדוברים אינה גדולה. כיום השימוש נדיר במיוחד בעברית, שכאן אם משתמשים בגוף שלישי בצורה הזאת - זה בלשון לגלוג.

trilliane

Well-known member
מנהל
שוב, לא... היא הסבירה לך מה שכבר כתבתי לך, רק בהשפעה אחרת

השימוש בגוף שלישי כפניית כבוד נפוץ ביותר משפה אחת. אבל עצם השיוך של מילה מעיד על היותה שם עצם, מאחר שרק שמות עצם ניתן לשייך. כבודו = הכבוד שלו. בדיוק כפי שבאנגלית his honor וכך גם בשפות אחרות (שאיני מכירה ולכן איני יכולה להדגים באמצעותן).
&nbsp
"כבודו" היא מילת פנייה המעידה על כבוד והיא נוצרה משם עצם וכינוי קניין חבור, לא משם תואר. אפשר לשייך תכונה של כבוד לאדם באמצעות שמות תואר כמו "מכובד" או "נכבד", ואלה יהיו פניות דומות אך שונות. אני מתקשה להבין למה אתה נצמד דווקא לשם תואר, מה מפריע לך כאן...
&nbsp
ניתן להביע משמעויות דומות באמצעות ניסוחים שונים שחלקם יכללו שימוש בחלקי דיבור שונים. למשל, אני יכולה לומר "בשעת הליכתו המהירה הוא חש בדפיקות לב מואצות" ואני יכולה לומר "כשהלך במהירות הוא חש את לבו מאיץ" או "בהולכו מהר הוא חש את לבו דופק בחזקה" ובכל אחד מהמשפטים האלה השתמשתי בניסוחים שונים ובחלקי דיבור שונים להבעת משמעות דומה עד זהה.

למעלה