מה רע בלשכור?

מה רע בלשכור? ../images/Emo82.gif

במסגרת שיטוטי (כשמצאתי את הכתבה על בחירת השותפים), מצאתי גם כתבה שמדגימה מדוע למעשה משתלם יותר, מבחינה כספית, לשכור דירה, ואת המשכנתא להפקיד בתכנית חסכון לטווח ארוך. הם הדגימו זאת על שני זוגות, שמתחילים עם הון עצמי התחלתי של 20 אלף דולר, ולווים עוד 150 אלף. זוג אחד רוכש דירה, וזוג אחר חי בשכירות. אני אוכל לצרף את הכתבה מאוחר יותר אם מישהו יתעניין בפרטי החישובים, אבל אם נעזוב את המספרים לרגע, הייתי רוצה להתמקד דווקא ב"למה". אם נצא מתוך ההנחה שכלכלית משתלם יותר לשכור דירה, ובמידה והייתם משתכנעים כי הנקודה הזו מבוססת ואמיתית, האם זה היה מצטרף כשיקול בעד או נגד לרכוש דירה? דומה שבארץ יש גם גורם פסיכולוגי מאוד גדול שמשפיע על ההחלטה לרכוש בית. אבל מנקודת המבט שלכם כעת, כשאתם כבר שוכרים מקום מגורים, מה המניעים שיריצו אתכם להתחייב על מקום קבוע, מהם הגורמים שפועלים כ"כ לטובת דירה קנויה - לעומת מקום מגורים שכור, גם במחיר של טשטוש התועלת הכלכלית?

אח שלי בדיוק מסיים

את עבודת הדוקטורט שלו בכלכלה, שהנושא שלה הוא מה עדיף מבחינה כלכלית: לקנות או לשכור דירה. הוא בודק את זה בהרבה סוגים של פרמטרים, כולל מרחק מהעבודה של שוכרים ובעלי דירות (שזה הוצאות דלק), מחיר הקרקע ועוד כל מיני. המדגם שלו אמנם הוא על נתונים מארה"ב, אבל כשיהיו תוצאות (אם אני אצליח להבין אותן, כי זה די מסובך) אני אשמח לשתף בהן. בכל מקרה, אני טוענת שעבודת הדוקטורט הזאת היא קצת תלושה מהמציאות, והשיקול אם לקנות או לשכור הוא בהחלט לא כלכלי טהור. לעתים אפילו כלל לא כלכלי. לדוגמא, לעבור מבית ההורים ולשכור דירה זה לעשות שיקול שאינו כלכלי. במיוחד כשיוצאים מבית ההורים הנוח והחמים, לדירת שותפים שמשמעותה הכמעט וודאית היא ירידה באיכות החיים. ולמרות זאת כמעט כולם עושים את זה. אם היינו מפעילים את השיקול הכלכלי הטהור, היה עדיף לחסוך את הכסף הזה. אני עכשיו נמצאת בתקופה שאני רואה הרבה מאוד יתרונות לשכירת דירה, ופחות ברכישת דירה. אם כי יכול להיות שזה ישתנה בעתיד. אני חושבת על הבית הקטנטן שלי במושב. יש לי איכות חיים מדהימה, שקט, שלווה והמון יופי מסביבי, והכל במחיר מאוד סביר. משכנתא היתה עולה לי הרבה יותר, וממילא לא הייתי יכולה לרכוש בית כזה, כי בתים לרכישה במושב זה מאוד מאוד יקר, ואין סיכוי שהייתי יכולה להרשות לעצמי את זה. אגב, יש לי שכן, שגם הוא דייר בשכירות. הבן-אדם בן 78 וזה לא נראה לו מוזר שהוא משכיר דירה. לדעתי הוא מתכנן לחיות במקום הזה עד אחרון ימיו. ובעצם למה לא?

נכון מאוד.....

רק אצלינו,הגן הפולני....נדבק בכולם! אנחנו המדינה היחידה בעולם.....שבה לאנשים יש דירות בבעלותם! עכשיו זה מצחיק--זה לא בדיוק דירות שלהם. מדובר במשכנתאות! שאולי רק עוד 20-30 שנה (שהבנאדם יהיה בן 60) הדירה תהיה שלו. אם עד אז הוא לא יפוטר מהעבודה,לא יעקלו לו משכורות וכו' וכו'. רק אצלינו,אנחנו חייבים שיהיה לנו "הון". משהו עם 4 קירות. ואנשים מוכנים להשתעבד כל החיים שלהם לדבר הזה אני קראתי המון כתבות בנושא הזה,ועדיף לשכור! מי שיש לו 80 אחוז מהדירה...אז כמובן לרכוש דירה. אבל מי שמרויח בקושי 5000 ש"ח כל חודש...ובקושי מצליח לגמור את החודש...אין לו מי יודע מה חסכונות..עדיף שלא ייכנס לצרה הזו. ואגב,כשלוקחים משכנתא כ"כ גדולה....זה כאילו משלמים פי 2 על הדירה.כולל הריביות המטורפות,כולל הניירת שמתווספת לזה,בולי קנייה,ביטוח דירה באלפי אלפי שקלים שנכנס לשיקלול של המשכנתא..ועוד ועוד. אז תאמינו לי...אבל יש לכאן ולכאן דיעות ואתם יכולים לבדוק את זה.

זו נקודה ממש טובה

ההערה על כך שלצאת מהבית זה תהליך לא כלכלי ובכל זאת הוא קורה. זו דוגמא מאוד טובה לדיון הזה: הרבה מהמעשים הגדולים לא באמת נשלטים ע"י סיבות רציונליות, ונכנסים פנימה המון גורמים רגשיים. לקנות בית זה משהו שלטעמי מערב המון גורמים רגשיים, אבל מצד שני תמיד חשבתי שהם יצוצו מתוך משהו: אם לאדם טוב ונוח בדירה שכורה, מהם הדברים שגורמים לו באיזשהו שלב לרצות לקנות בית כ"כ, גם כאשר זה לא בהכרח צעד כלכלי או רציונלי?

mipo

New member
אני העדפתי לקנות

נקודה אחת שלא הוזכרה כאן היא העובדה שבית בבעלותך הוא גם נכס להשקעה (בין אם אתה גר בו או משכיר אותו). התשואה עליו יכולה להיות אפילו גבוהה יותר מפיקדון הכסף בבנק, במידה והדירה היא באיזור טוב וניתן למכרה אח"כ ברווח. השיקול שלי לקניה ולא השכרה היה כזה: סכום המשכנתא שעלי לשלם היה נמוך בערך בחמש מאות ש"ח מהסכום שהיתי משלמת כשכר דירה. לא היתה כאן שום התלבטות, משום שאין דרך להשוות בכלל בין ההרגשה לגור בבית משלך, להבדיל מדירה שכורה. בדירה שכורה, אף פעם לא משקיעים עד הסוף מבחינת עיצוב, שיפוץ ואף ריהוט. לדירה שכורה, אף פעם אין תחושה של שייכות ויציבות, לטעמי. וזאת הפעם הראשונה שהרגשתי באמת בבית, מאז עזבתי את בית ההורים לפני שנים. מבחינה כלכלית, מומלץ שהסכום שהתשלום החודשי על משכנתא לא יעלה על שלושים אחוז מהמשכורת. השיקול האישי שלי היה, מעבר לכך, לקנות דירה שערכה יעלה עם הזמן וכאשר ארצה למכור אותה, ארוויח. השקעה בנדל"ן לא נשמעת לי כמו רעיון רע כל כך... שלא לדבר על כך שהתשואה היום על פקדונות ללא סיכון או עם רמת סיכון נמוכה הם ממש בריצפה. משהוא כמו ארבעה אחוזים במקרה הטוב. אם באמת היה אפיק השקעה טוב, היתי אולי חושבת על הקניה פעמיים. כפי שהמצב הוא כיום, אין אלטרנטיבה סבירה לאשדם שחסך סכום כסף. ובשורה התחתונה, בית משלי זה כיף כיף כיף... ובשביל מה חיים אם לא כדי להנות?

לא רק אחת

כשעשיתי חיפוש מחדש צצו כמה, אז אני אצרפן: ראשית, כתבה מלמה-נט. כרגיל, לא לצפות ליותר מדי מידע, אבל הרעיונות הבסיסיים שם. הנה הכתבה מהארץ, דווקא מעניין. ועוד כתבה, שחלק גדול ממנה דווקא גורס כי כדאי לקנות, וחלק אחר מנמק מדוע דווקא לא. בהקשר של הכתבה הזו הייתי רוצה להסב את תשומת לבכם לשני דברים: לנתון המעניין למטה שאומר שככל שעולה ההשכלה יש העדפה להשכרה על פני קניה, ולעובדה שהכתבה נכתבה בשנת 2000? למה זה מעניין? כי יש שם את ההערה הנצחית על כמה שהמשק בשפל ו"שעכשיו זה זמן טוב לרכוש דירה", לפני התאוששות המשק. חמש שנים עברו - והמשק, במובנים מסויימים, במצב גרוע יותר. הוא במצב גרוע יותר כי למרות התחזקות מחדש של תעשיות טכנולוגיות, אחוז האבטלה רק הולך וגדל (מה שאומר שמגזרים אחרים ממשיכים לחוות פגיעה מתמשכת) - ומעמד בינוני זה משהו שקיים ברובו רק בתיאוריה. אז צריך לקחת את כל ההמלצות הללו של "כשהמשק יתאושש יהיו קופצים על הדירה במחירים גבוהים יותר" בערבון מוגבל ביותר. עכשיו, אני לא מביאה עמדה לכאן או לכאן, פשוט כי אין את כל האינפורמציה בידי, וזה גם בטח לא יהיה תשובה חד משמעית בכל מקרה. מה שאולי שווה לקחת מזה (ואני בטוח לקחתי), זה שאם וכאשר אני אהיה מעוניינת לקנות נכס, השיקולים הללו ללא ספק יבואו בחשבון.

למעלה