מה עושים?

ו ר ו ד ה

New member
מה עושים?

שלום, אני כותבת כי אני כבר ממש אובדת עצות בקשר לאח שלי... הוא בן 12, התחיל השנה חטיבה וחזר ללימודים בשבוע שעבר אחרי השביתה. הוא ילד שקט וביישן, אבל יצא איכשהו שהוא נהיה הקורבן של הכיתה... כל תקופת בית הספר היסודי הילדים נהנו לצחוק עליו, הוא מתעצבן בקלות אז זה היה עוד יותר מהנה עבורם. יצא גם שיש לו רק חבר אחד או 2 והוא כל הזמן רב איתם, כך שהוא כל היום יושב בבית. השנה הוא עבר לחטיבה, אבל בכל זאת יש בכיתה ילדים מבית הספר היסודי.. אני לא יודעת אם זאת הסיבה חד משמעית, אבל גם עכשיו יוצא שהוא קורבן והילדים נהנים להציק לו. העניין הוא, שאחי מנסה להצחיק, סוג של ליצן כיתה כזה... אני חושבת שזה חיפוש תשומת לב.. ולרוב זה לא כל כך עובד כי הוא מפריע לשיעור ומועף מהכיתה ע"י המורה. כך יצא שהיום הוא כבר ישב בחוץ שעה והמורה החרימה לו את הפלאפון (בטח שיחק בו או לא שם על שקט, כמובן הוא תמיד "לא אשם, וזאת המורה סתם נטפלת"). יש לו איזשהו היגיון מאוד לא ברור - הוא חושב שמי שמשקיע בלימודים ומוציא ציונים טובים- אז אין לו חברים. אז הוא לא משקיע וסתם מפריע, למרות שיש לו פוטנציאל. הוא מעדיף להיות הליצן (מה שלא מצחיק אף אחד יש לציין.. =\ ). במהלך השביתה הוא הכיר כמה ילדים מכל מיני משחקים באינטרנט, אז עלה לו קצת הביטחון העצמי, אבל הינה, היום שוב הוא בטח עשה איזה משהו טיפשי... אני כ"כ כועסת עליו, שהוא מבזבז את הזמן על הדברים הלא נכונים, הצעתי לו לעבור כיתה או בית ספר בשביל שהילדים יפסיקו להציק ושהוא יוכל לפתוח דף חדש (אני מציעה כבר שנים, מאז שהוא ביסודי). אבל הוא מסרב... ההורים שלי אובדי עצות, הם משקיעים בו מאוד ונותנים לו את כל האמצעים, אבל הוא זורק הכל לפח, הם מאוד מאוכזבים ממנו ומפחדים שהוא יגרר למקומות לא נכונים(סמים וכו') כי "כולם עושים את זה" ואולי הוא יראה בזה חלון הזדמנויות ל"להיות מגניב". בינתיים הוא התקשר אלי וסיפר לי שהמורה לקחה לו את הפל' ושהוא בבית הספר, מחוץ לכיתה. על פסיכולוגים וטיפולים הוא לא רוצה לשמוע, שיחות אני מנהלת איתו כבר כמה שנים, אבל תמיד יש לו את מי להאשים והוא תמיד מציג את עצמו כקורבן. פשוט נמאס לי, אני לא רוצה להעביר את מה שקרה היום (ההפרעה בכיתה וההוצאה מהשיעור) להורים שלי כי הם עוד יותר יתאכזבו ופשוט חבל לי עליהם.. כי אין משהו שהם יכולים לעשות שהם לא עשו.. ו.. לא הולך. הוא פשוט מתעקש ללכת עם הראש בקיר. מה אפשר לעשות? כולנו אובדי עצות, והוא סה"כ בן 12.

dmaryan

New member
"הוא סך הכל בן 12"?

תראי, בעקרון יש כמה דברים ספציפיים שיכול להיות שאת עושה שגורם לעניין: 1. כשאת מדברת איתו, האם את מחפשת להאשים אותו או מחפשת למצוא את המניע הרגשי במה שהוא עשה? את שואלת אותו "מה עשיתה כדי לקבל את העונש?" או "מה הרגשתה כשעשיתה את מה שעשיתה ואיך אתה מציע לצאת מהמצב הזה טוב יותר?" מזכירה ארועים קודמים רעים או הצלחות שלו בלהתמודד עם משהו קשה או מאתגר?. לפי הנימה של ההודעה שלך, את מחפשת אותו, את בעצם מוכיחה לו שהוא "ילד רע", והוא אחרי זה (עם ההבנה הזאת) הולך לבית הספר ולכל מקום אחר ומוכיח לעצמו שוב ושוב שהוא "ילד רע", תנסי להגיד לילד כזה שהוא ילד טוב, סתם ככה.. תראי איך הוא מוכיח לך תוך דקה שלא מגיע לו את התואר הזה (הוא יישבור משהו או יתחיל להתנהג רע בדרך אחרת), כי הוא לא מאמין בזה שהוא יכול להיות טוב, הוא אפילו לא חושב לכיוון.. המטרה שלך בתור הורה זה להפוך את החשיבה הזאת אצל הילד, הוא חסר כישורים לעשות את זה לבד. פתרון: כשאת מדברת איתו על כל ארוע רע שקרה, תתמקדי אך ורק במה הוא הרגיש ואיך להתמודד עם זה טוב יותר, תביני אותו אבל גם תוכיחי לו שאת מבינה אותו (!). למשל אם צוחקים עליו ואז הוא עושה משהו רע בגלל זה אז תסבירי לו ש"אני מבינה, זה ממש לא נעים כשצוחקים עליך, הרגשתה נבוך בטח, רציתה לברוח מהחדר שלא יראו אותך, זה ממש גורם לרצות לבכות" -ממש להכנס לעולם שלו כדי להוכיח לו שמה שהוא מרגיש זה בסדר גמור וגם את יודעת להרגיש דברים כאלה, זה שלב ראשון. שלב שני זה ה"איך להתמודד עם זה טוב יותר". אחרי שגרמת לילד להבין שמה שהוא הרגיש זה בסדר גמור ועומד מולו בן אדם (אימא) שמבין אותו אז להסביר ש"אפילו במצבים הקשים האלה אנחנו לא מרביצים, זה לא משהו שעושים.. למרות שזה קשה צריך להתרכז ברגשות שלנו ולהבין שזה סך הכל רגשות והם לא שולטים עלינו, צריך לתת לעצמינו להרגיש את הרגשות אבל לדעת שאנחנו אף פעם לא נעשה שום דבר פיזית עם הידיים והרגליים בנוגע לאותם רגשות, כל שכן לפגוע בילדים אחרים.." אפשר וצריך להסביר ספציפית איך את מתמודדת טוב עם אותה בעייה, מה את עושה כדי להרגיע את עצמך, מה את אומרת לעצמך ומה את עושה פיזית כדי לפתור את המצב. 2. ההורים שלך וההורים של הילד שלך הם עולמות שונים לגמרי ! אל תיהיי סמרטוט של ההורים שלך, קחי אחריות מלאה על הילד ! לפי מה שאני מבין, את כל הזמן מדווחת על הצרות שהילד שלך עשה להורים, זה (אני מבין) כנראה במטרה להוריד את הלחץ מעצמך, כי כשאנחנו מתלוננים לאנשים אחרים על הבעיות שלנו (ולפעמים זה במסווה של בקשת ייעוץ כוויכול) אנחנו בעצם אומרים "אני לא יודעת מה לעשות עם הילד הזה" ובזאת מורידה מעצמך את האחריות באמת לעשות משהו.. קחי את הילד שלך בידיים ולא צריך לספר כל דבר להורים, ואם כבר לספר משהו אז רק דברים בנימה חיובית ועם הסבר והבנה של הילד, למשל "הוציאו אותו היום מהשיעור, הוא הרגיש ממש מושפל ו(למשל) זרק את הפלפון שלו על ילד אחר, דיברנו והוא מתחיל להשתפר". תסתכלי תמיד בחיובי, תדברי עם ההורים שלך רק על החיובי שבילד, תחפשי את ההתקדמות שלו ותבליטי אותה מול הילד ומול כולם! (זה אגב בריא גם להורים, הם בטח יעדיפו לשמוע דברים טובים על הנכד שלהם) 3. את אומרת שהוא בן 12 ואת מציעה לו לעבור ביתספר? הרעיון מצויין, אני גם ממליץ בחום, אבל תיזכרי בעצמך בגיל 12, את יכולת לקחת כאלה החלטות? הילד יודע מה זה אומר לעבור כיתה או בית ספר? הוא יכול לעשות החלטה כזאת לבד? את לא צריכה לתת לו את ההחלטה, את צריכה להוביל אותו לפתרון הזה, את צריכה להחליט אותה ואז לגרום לילד להבין שזו דרך מצויינת להתמודד עם הבעייה (כמובן אחרי שאת מדברת איתו ואתם מגיעים להסכמה שהוא מעדיף להנות בבית ספר ושיהיו לו יותר חברים ויותר בטחון עצמי, אחרי שהילד רוצה לפתור בכלל את הבעייה, כי אני מניח שכרגע הוא לא חושב שזאת בעייה, הוא חושב שהוא הבעייה, שהוא פשוט ילד רע ותמיד מכניס את עצמו לחיים כאלה) אני מציע קודם כל לקרוא את "בין הורים לילדים" של חיים גינות, או בכלליות אני מניח שכל ספר על הורות יהיה טוב. ללכת ליועצת בבתספר זה רעיון לא רע, ללכת לבד לפסיכולוג זו דרך גם נהדרת, הוא יסביר לך כל מה שאת רוצה לדעת. אני רוצה להגיד שהעובדה שנכנסת לפורום הזה בהרגשה של "נמאס לי!" - זה נהדר, מעכשיו את לוקחת את החיים של עצמך ושל הילד בידיים ומתחילה דרך חדשה לקראת בטחון עצמי, הבנה ומודעות. תזכרי את הרגש שלך עכשיו ותשתמשי בו! לצערי בני אדם לא עושים שום דבר עד שזה כואב להם מספיק, תביני שזה כואב מאד עכשיו ויש פתרון והוא לא קל, הוא לוקח זמן ולמידה יומיומית, אבל התמורה היא מעבר למה שאת יכולה לתאר לעצמך ואת לא יכולה להרשות לעצמך את האלטרנטיבה (ילד שיגדל וכל החיים שלו ינסה "להצחיק" בגלל חוסר בטחון העצמי שלו), זה תלויי בך לשבור את המעגל הזה של הילד שלך (וגם שלך). בהצלחה! דימה.

מסכימה איתך רק שהיא אחותו ולא אימו

כן בהחלט רצוי לבוא לילד מתוך המקום שלו ולנסות להבין את העולם שלו. אני מבינה שאת מתוסכלת מהמאצים שעשית את והורייך והעלו חרס אבל הנה מוצעת לך גישה של לחזק אותו מתוך המקום שלו, מבלי להאשים אלא לקלף אותו לאט לאט ולראות מה באמת מציק לו. הייתי מציעה לך גם לבדוק את הדינמיקה בבית מאז שהיה קטן כי שם טמונה התשובה לאיך הגיע למצב הזה. ברגע שתגלי מה תפקידו היה במשפחה (לכל אחד יש תפקיד במשפחה, גם לך כמו שאת שמה לב בין השאר לגונן על ההורים ולהיות אם לאחיך) תגלי הרבה דברים שהובילו אותו למצב העכשוי. אם את באמת רוצה להבין אותו ולעזור לו מה שמאוד בולט בכתיבה שלך עשי איתו שיחות קבועות רבע שעה ביום של איך היה ומה הוא מרגיש (למרות שזה גיל של תחילת גיל ההתבגרות והם קצת מסתגרים אני מאמינה שתצליחי). עיצות מהיועצת או מפסיכולוג יעזרו לך מאוד. בהצלחה.

dmaryan

New member
אופס.. :)

כנראה שקראתי קצת מה שרציתי לקרוא.. במקרה כזה, לאחות יש כוח שונה מלהורים, דווקא בגלל שהכח הוא הבנה.. אבל הכח הזה מאבד מעצמו אם ההורים לא משתנים, גם ההורים צריכים להבין את הרגשות של הילד.. יש לך הרבה עבודה! גם ההורים וגם האח.. תקראי את הספר "בין הורים לילדים" ואחרי זה תבואי להורים עם הספר שהם יקראו. או שפשוט תביאי להורים לראות את השירשור שיווצר פה עקב ההודעה שלך.

כולם אובדי עצות

חוץ מהילד - מהתיאור נשמע שיש לו השקפת עולם החלטית, הגיון ברור ודפוסי התנהגות מוצקים שבוודאי מתגמלים אותו, אחרת הוא היה משנה אותם אע"כ אחיך הוא באמת ילד טיפש - לא זה הרושם שקיבלתי. אותך הוא מאכזב, אותך הוא לא מצחיק, בעינייך הוא קורבן - עם כל הכבוד, גברת צעירה, זאת הבעיה שלך, לא שלו. שמעת פעם על שיטת העבודה של ביירון קייטי? יש כמה היפוכים מאוד מעניינים שיכול להיות שהיו עוזרים לך.

פלגיה

New member
שלום לך אחות דואגת

ניסית פעם לדבר איתו, סתם ככה, בלי לשפוט, רק לשמוע באמפתיה את מה שהוא מרגיש ורוצה לומר לך? ניסית פעם לקבל אותו כמו שהוא, בלי לנסות לשנות, להחליף, בלי לחשוב מראש "היום שוב הוא בטח עשה איזה משהו טיפשי"?

ו ר ו ד ה

New member
כמובן,

ולא רק פעם. ככה השיחות שלנו הולכות, אבל אז הוא מספר שהמורה הוציאה אותו... אני שואלת למה היא הוציאה אותו ... הוא עונה שהוא לא יודע. ואז מתברר שהוא סיפר בדיחה על חשבון מישהו מהכיתה, התחצף למורה או התכתב על מישהו בפל' באמצע השיעור מתחת לאף של המורה או דברים כאלו. העניין הוא שהוא לא מבין שזה דבר לא נכון לעשות, הוא פשוט לא מבין מה הבעיה במה שהוא עשה למה היא הענישה אותו. רק בסוף זה הופך להיות לשיחות של- למה עשית את זה? מה התועלת שיצאה מזה? ואין לו תשובות לדברים האלו.

פלגיה

New member
לא התכוונתי לשיחה כזאת

זאת שיחה שבה את שלוחה של ההורים ושל המורים בבית הספר. כל ה"למה" הן שאלות מתסכלות כי הן מניחות מראש שהוא לא בסדר (אף פעם לא שואלים "למה שטפת כלים" או "למה עזרת לאבא" נכון?) ושלרוב אין לו תשובה. אף אדם לא בדיוק יודע למה הוא עשה מה שעשה. יש תירוצים לרוב, אבל הסיבות נסתרות אני התכוונתי לשיחה שבה לדוגמה הוא אומר "איזו מעצבנת המורה" ואת מהנהנת בהבנה ואומרת "נשמע שאתה מאוד כועס" ואז הוא מספר על עוד דברים שקרו לו, ואת רק נוקטת את הצד שלו, מביעה הבנה, בלי שום שיפוטיות (גם לדברים שבעינייך נוראיים). שיחות כאלה יש לכם? לפי השקפתי תפקיד של אחות בוגרת שונה מהתפקיד של ההורים. את לא חייבת "לחנך" אותו, את לא חייבת להיות זאת שמראה איך ראוי להתנהג. את יכולה להיות מי שרק אוהב אותו, בלי תנאי. ילד מאוד צריך אדם כזה, ביחוד אם כל הכיתה שלו מציקה לו.

ו ר ו ד ה

New member
נכון,

הוא בא ומספר לי... לפעמים אני באמת נוקטת בעמדה שלו.. מנסה להבין את הרגשות.. מנסה לתמוך ולהקשיב בלי להביע דיעה, אבל... אני לא רוצה שיצא מצב שהוא יראה בזה מן סוג של הסכמה לזה שהדברים שהוא עושה נכונים, או שזה בסדר לעשות אותם כי אני מבינה אותו, וגם לי זה נראה מתקבל על הדעת.

פלגיה

New member
אפשר

להביע אמפתיה בלי שתהיה הסכמה. את מבינה שכואב לו, למרות שבעיניך זו שריטה קטנה ולא כואבת את מבינה שקר לו למרות שלך חם מאוד את מבינה שהוא התעצבן והתפרץ על המורה, למרות שאת במקרה כזה היית שותקת. מאוד חשוב, לפני מילה אחת של ביקרות, לתת את ההרגשה של קבלה ללא תנאי. מאוד קשה לעשות את זה. זאת מיומנות לא פשוטה, אבל היא חשובה. לפעמים מתוך ההימהומים וההסכמות שלך, הוא יגיע למחשבה שניה על המעשה, ולצורך לתקן, בלי שאמרת ובלי שאפילו רמזת שזו דעתך.

murzik3591

New member
הוא היה אני לפני 10 שנים בערך

ביסודי הייתי חנון גמור והיו נטפלים אליי, בחטיבה ידעתי שזאת ההזדמנות שלי לשנות את המצב והפכתי להיות ליצן. חשבתי שאני מצחיק אבל בכנות מאחורי הגב כולם חשבו שאני מעפן, בהמשך זה עבר לי ומצאתי את האנשים שכיף לי להיות בחברתם. קיבלתי "מעמד מכובד" בכיתה(לילדים זה חשוב) ובתיכון פרחתי. אני חושב שפסיכולוגים וטיפולים סתם מלחיצים אותו ולא הכרחיים, הוא רוצה להתקבל ע"י ילדים אחרים להיות אחד מהם ואחרי שביסודי הוא נפגע הוא לא יכול להרשות לעצמו ליפול בזה שוב. מה שישנה אותו זה התובנה שהוא צריך להיות אמיתי עם עצמו, כשזה הגיע אליי מצאתי את מקומי. בינתיים צריך להחזיק אותו קצר שבאמת לא יתדרדר כדי להיות "מגניב" אבל מצד שני הוא צריך להבין לבד שלהיות יותר מדיי במרכז זה לא תמיד הכי זוהר. תשמרו, על תלחיצו ותעזרו לו להבין שהכי טוב להיות עצמך.

ההורים צריכים לדעת הכל

ההורים צריכים לתפקד כאן. ואת? את צריכה לדבר איתו בגובה העיניים, לא ממקום של הורה מבוגר אלא ממקום של צעירה קצת יותר גדולה ממנו.

למעלה