מה עושה במאי?

• פותח הנושא cstl
  • פורסם בתאריך

cstl

New member
מה עושה במאי?

שלום כולם, אני מניח שהמקצוע במאי מגיע מהמילה במה. אני מניח נכון? בהתאם לכך, הפעולה שעושה במאי נקראת בימוי. אבל השורש הוא ב.י.מ ובהתאם לכך - ביים, ביימנו, מביים, נביים וכו' זה מעלה לי כמה שאלות שכמו שאתם רואים לא נותנות לי מנוחה באמצע הלילה... מדוע השורש הוא ב.י.מ ולא נגזר גם כן מהמילה במה, כמו במאי? או לחילופין, למה לא אומרים "ביים סרטים" אלא "במאי סרטים"? ומדוע הפעולה נקראת בימוי (מלשון במאי, במה) ולא ביום (על פי שורש הפועל, כמו שם הפועל - לביים)? מקווה שהבהרתי את עצמי כמו שצריך, תודה מראש

cstl

New member
../images/Emo9.gif עברית קשה שפה...

תודה על התגובה (הזריזה להפליא יש לומר, במיוחד בשעה שוממת זו), זה בדיוק מה שחיפשתי. כמובן שיש "בידול מעניין בשם הפעולה", זה מה שקורה שמרכיבים שפה ממילים מהתנ"ך ומיוונית... באמת שמעתי כמה פעמים את המונח "ביום אויב" וזה בכלל הכניס אותי לבלבול רציני. תודה

יאקים

New member
בוקר טוב לך.

הואיל ומשהו הציק לך כל הלילה וטרד את שנתך, אשתדל לחלוק עמך את דעתי בעניין. על פי האטימולוגיות המקובלות, מדובר בתנועה ארוכה אחרי הבי"ת (בָּמָה), וזו הסיבה שהקמץ אינו מתקצר: בָּמת- המזבח, בָּמותיכם. ושם זה מזכיר שמות דומים שגם בהם אין התקצרות של הקמץ: רָמה, קָמה, רָצה (מי שמקצועה הספורטיבי הוא ריצה), ובכל אלה נשמר הקמץ, משמע מדובר בשמות שעיצור השורש האמצעי בהם הנו וי"ו או יו"ד. אני נוטה להניח שמדובר בוי"ו דווקא, כיוון ששורשי עה"פ יו"ד מעטים מאוד יחסית, ואין להסיק מן היו"ד שבפועל לביים שזו שורשית. ראה, לדוגמה, את הפועל לקיים, קיימתי, מקיים, מתקיים - לא בשורש ק-י--מ מדובר, אלא בשורש ק-ו-מ מקורי: לקום, תקומו וכו'. וכעת לתמיהותיך המוצדקות אם השם הוא בַּמַּאי (ולא בַּיָּם), בדומה לרמאי, מדוע אין אומרים וכותבים לְבַמּוֹת? ובכן כאן חלה אנלוגיה מוטעית למשקל שמות ושמות תואר מגזרת פעלים אחרת: רמאי, בנאי, בדאי, שנאי (גזרת נל"ה/י) וכן כלאי, קנאי (נל"א).. ושם נוסף שעולה בראשי כרגע הנו שמאי (ש-ו-מ): לשום את הנישומים ולהכין להם שומה. ולמעשה, אנו חוזרים לשורש המשוער המקורי ב-ו-מ/ או שמא ב-י-מ, וממנו יוצרים את הפועל לביים, אבל בשם הפעולה דווקא נצמדים למילה במה ויוצרים את בימוי דווקא, בעוד בִּיּוּם משמש במשמעות שונה במקצת... סליחה שהארכתי, ואני מקווה שאין בכך עושר השמור לבעליו לרעתו. שבת שלום.

יאקים

New member
ידידי, עד כדי כך?!

האם רשאי (הנה עוד מילה מקבוצת רמאי, בדאי, גלאי...) אני לחוש מוחמא, או שמא יש משהו בסאב-טקסט של תגובתך שלא ירדתי לסופו? שבת שלום

cstl

New member
תודה לכם אנשים...../images/Emo45.gif

מודה שהסתבכתי קצת כשהתחלתם לדבר על גזרות וקיצורי קמץ אבל בסוף הסתדרתי. ולחשוב שלפני כמעט 10 שנים הוצאתי 100 בבגרות בלשון...

למעלה