מה נשתנה..

אסטרלו

New member
מה נשתנה..

מתוך ההגדה של משה בכר ושמואל רפאל: קואנטו פואה דמודאדה אסטה נוצ'ה מאס דה טודאס לאס נוצ'ס? קה אן אסטה נוצ'ה נו אונטאמוס אפילו אונה ב'ס, אי אסטה נוצ'ה דוס ב'זס. קה אן טודאס לאס נוצ'ס נו קוממוס חמץ או מצה, אי אסטה נוצ'ה - מצה. קה אן טודאס לאס נוצ'ס קוממוס רסטו דה ב'דרוראס, אי אסטה נוצ'ה - ליצ'וגה. קה אן טודאס לאס נוצ'ס קוממוס אי בב'מוס קן אסנטאדוס אי קן ארסקוב'דאדוס, אי אסטה נוצ'ה - טודוס נוס ארסקוב'דאדוס.

Sarika

New member
תודה אסטרלו, איזה יופי....

מאקודרי דמי צ'יקיס, קוואנדו מי פאפא מלדאב'ה לה הגדה, אי קוואנדו קאנטאב'ה "אבאסטאב'אמוס"=דיינו, מוזוטרוס לוס צ'יקוס אלוגאר די דיזיר אבאסטאב'אמוס, גריטאב'אמוס "אבאסטאדרו"!!! אי מי פאפא סאיניירב'ב'ה.

אסטרלו

New member
אונטר זה גם לטבול

אונטאר פאנזיקו אן לה סאלסה, או ביסקוצ'וס אן אל צ'אי.

אסטרלו

New member
מנטקה -

לדעתי היו טובלים גם במנטקה. בטורקיה רווחת מאד הסמנה שהיא חמאה מזוקקת מעט יותר נוזלית. כיום אימי אומרת - פאסאט'ה מאנטקה (תעבירי=פאסאר), או מטטה מנטקה (מטר-לשים).

may55

New member
שבת אלגרה מי זוכר את המילים ???

מה נשתנה אל פאפו אי לה בב'ה סה קומיירון לה חלב'ה סין דיזיר לברכה האם היה המשך???........

tsiporganeden

New member
שבת אלגרה אה טודוס, קה ארמוזו

אסקריביטש, צחקתי מכל המילים בלאדינו, האמת שאני ב אה מבית חילוני לגמרי, ואצלנו לא שרו את השירים האלה כך שאני ממש לא מכירה כלום, ותודה לכולם שאתם מעשירים אותי בידע שלכם.

רותי ב.

New member
אוחחחח אוחחחח קאדה

ווס קי מלדו אסטו אי איל 'אחד מי יודע' מי ווינין סקריניוס אל סדר קי אזייאמוס אין מי צ'יקז, אי נו סולו אין מי צ'יקז, אי קוואנדו ארה מאס גרנדה, אנטיס דה איל סדר אל קיבוץ, מלדב'מוס קון מי פאדרה לה הגדה אינקזה, אין עברית אי אין לאדינו, אי דספואס איב'מוס על סדר 'די טודוס'. אונדה סטן אקיוס דיאס....

Sarika

New member
אונה פרגונטה...../images/Emo63.gif

מאקודרי קי אן לה נוצ'י די פסח, קוואנדו מלדאב'אן לה הגדה, מי טיו טומאב'ה און פוקו דלה חרוסת אי לואפגאב'ה אלה פאריד, אלאדו דל לפוארטה. ארה צ'יקה אי נו דמאנדי פור קי לו אזיאה, איי אלגונו קי קונוסי אסטי אוזו? תרגום: יש לי שאלה - נזכרתי שבליל הסדר, בזמן קריאת ההגדה, היה דודי נוטל מעט מהחרוסת מדביק על הקיר ליד משקוף הדלת. הייתי מאד קטנה ולא התענינתי מדוע הוא עשה זאת, האם יש מישהו שמכיר מנהג זה? ומה ההסבר? ההשערה שלי היא שזה לזכר הציווי שציוה ה' את בני ישראל במצרים לסמן את בתיהם בדמו של השה למען הבדילם מן המיצרים. כמו שנאמר:"ולקחו מן הדם ונתנו על שתי המזוזות ועל המשקוף..."

למעלה