מה ללמד את הילד?

rs1984

New member
מה ללמד את הילד?

שלום יש לי ילד בן שנתיים, ואני מאוד מעוניין לפתח לו את החשיבה המתמטית האינטלקטאלית והידע הכללי וכו'. אני מדי פעם יושב איתו , משחק איתו במשחקי קופסא,פאזלים(יחסית לגילו הוא כבר מתקדם) ,קוראים המון ספרים (כל סופ"ש) ,שומעים מוסיקה ברקע,גוזרים מציירים עכשיו התחלתי להראות לו את המספרים. ואלי בעתיד הקרוב גם אותיות. קראתי למשל את המאמר הבא :|סלינק|http://perkol.itgo.com/horut2.htm - תשחקו בקידוד כדי שיהיה מימין לשמאל שאלתי היא,האם יש אני מארגן נכון את הלמידה שלו, כי כרגע היא נעשית על זמן פנוי ללא שום תיכנון. תודה

בוליפלג

New member
קשה לי לענות, משום שאני בכלל לא מבינה את

הצורך, הרצון והמניעים 'ללמד' את הילד, בגיל כה צעיר, מיומנויות שאמורות להירכש בהדרגה ובמתינות עם ההתפתחות והגיל. 'קל ומענג'
- למי
באמת שלא מבינה את זה. אני בעד לתת לילד להיות ילד, ולפעוט להיות פעוט.

לי ולבת שלי זה קל ומענג

אני לא מבינה למה ההתנגדות ללמד ילדים תחומים שמעניינים אותם ואת הוריהם. ילדים לרוב שואלים על העולם שסביבם. כל מה שצריך זה לחשוף אותם לתחומים מגוונים, ולענות על השאלות שלהם. למה זה פוגע בילדות?

בוליפלג

New member
כשזה בא מהילד אין שום רע בכך,

להיפך. זו לא התחושה שקיבלתי מן הטקסט שהוא קישר.

דבר ראשון - להירגע ../images/Emo3.gif

הילד בסך הכל בן שנתיים. כרגע הוא לומד מכל דבר. עצם העובדה שאתה מקדיש לו זמן, בין אם זה משהו מסודר או לא, זה כבר מוסיף המון. הוא לומד מהשפה שלך, מתנועות הגוף שלך, מהתגובות שלך. מהכל. אפשר להתחיל לעבור איתו על מספרים (יש משחקים של מספרים או אותיות), לספור איתו מדרגות, או זיתים בצלחת (אפשר לספור כמעט כל דבר). אני רוצה להדגיש שזה חשוב לפתח אינטלקט של הילד וזה מצויין שאתם קוראים ספרים ומקדישים לכך זמן, אבל חשוב לא להעביר לילד שזה כל מה שחשוב בחיים. כמו כן, במקביל לפיתוח היכולת הקוגניטיבית, חשוב לפתח את הביטחון העצמי והאינטליגנציה הריגשית (שכרגע, בעצם העובדה שאתה איתו זה משיג כמעט הכל).

rs1984

New member
אני אחדד את שאלתי,

האם יש המלצות לנושאים שכדאי לעבור עם הילד לפי ההתפתחות שלו עם דרגות קושי שונות, לפי תוכנית מסודרת למשך תקופה

פלגיה

New member
תן לו להוביל

ולך על פי תחומי העניין שלו. פעוטות לומדים מהעולם שמסביבם ובעיקר דרך משחק. למשל העברת מים מכלי לכלי היא למידה. גם הרכבת פאזל היא למידה, וגם גלישה במגלשה. ההמלצה הכללית היא לא להיות "מסודרים" עם בני שנתיים. לא ללכת לפי תכנית מוסדרת ומובנית, אלא ללמוד את העולם מתוך העולם ומתוך התעניינות רגעית.

רונית י

New member
לדעתי

קודם כל זה יפה שאתה יושב איתו ומשקיע בו אבל שזה לא ישתלט על כל הזמן הפנוי שלך איתו. בגיל הזה חשוב יותר לתת לו את הכלים ללמידה מאשר להעמיס עליו מידע מיותר (אגב קראתי את המאמר וללמד תינוקות מתמטיקה וידע כללי נראה לי עומס מיותר). אם כבר ללמד, אז תלמד אותו מושגים חשובים בשפה כמו מושגי מרחב, ניגודים וכדומה. תחזק את היכולות המוטוריות שלו גם העדינה (ציור, השחלות, גזירה וכו'), צור עבורו אינטרקציות חברתיות גם אם הוא בגן, תפגיש אותו עם ילדים, תן לו להתרוצץ בפארק ולטפס על מתקנים. לגבי חשיבה כמותית, אפשר לפתח יכולת חשבונית גם בפעילות הרגילה, לעודד אותו למנות פריטים. קנה בשבילו מספרים מפלסטיק (או אחרים) ותן לו את החופש להכיר אותם. זה השלב הראשון לזהות את הספרות (הבן שלי בהתחלה היה מסדר אותם בסדר עולה, אח"כ בסדר יורד, אח"כ היה לוקח נניח 7 ו 6 ומצמיד ואומר לי 76 אח"כ מחליף בין הספרות ואומר 67, בהמשך היה מסדר כמו בשעון, אח"כ תרגילי חשבון) לנו יש לוח מחיק גדול והבן שלי אוהב מאוד שאנחנו כותבים את המספרים או האותיות ושאני מאתגרת אותו בתרגילים קלים. כל עוד זה בא ממנו והוא נהנה ואתה משאיר זמן פנוי לשאר הדברים, הלא פחות חשובים ולפעמים יותר אז תמשיך בזה. יש גם משחקי קופסה לגיל הזה ופאזלים של התאמה בין מספר לכמות וכו'.

מסכימה לגבי הרוב

אבל אני לא רואה במידע משהו "מיותר" או "מעמיס". ידע כללי הוא דבר חיובי. לדעתי ילדים אוהבים לשנן עובדות. הם נהנים ללמוד דברים חדשים. ואוהבים לחזור עליהם בפני מבוגרים (במיוחד מבוגרים מתפעלים). בעיני רכישת ידע היא כלי הלמידה הטוב ביותר שאת יכולה להעניק לילד או למבוגר. חוסר הכרות עם מונחים מתחומים מסוימים הוא זה שמונע ממך לגשת אליהם בדרך כלל. אני לא רואה מה ההבדל בין לימוד המספרים שאת הצגת ללימוד מתמטיקה לפעוטות (אגב, באיה גיל הילד שלך ידע לסדר ספרות בשיטה עשרונית?). וידע כללי הוא הכרות עם כל העולם הסובב אותנו.

רונית י

New member
קראת את המאמר שהוא הביא?

מדובר על ללמד תינוקות קטנים ידע כללי כמו מה הבירה של איזו מדינה וכדומה עוד הרבה לפני שהם יודעים לשנן (לא שלשנן זה דבר טוב) אולי זו רק אני, ללמד תינוק קטן מתמטיקה או ידע כללי בעיניי זה מיותר. ואגב את הספרות אני לא לימדתי את הבן שלי, הוא למד לבד מספרים ומשחקים. יותר מאוחר כששאל אותי עניתי.

רוצה להוסיף על מה שנאמר

שאולי כדאי שתהיה איתו הגן שעשועים, בג'ימבורי ובמקומות שילדים בגיל שלו נהנים להיות עם ההורים. אפילו תיקח אותו לחוות חיות. כי כל זה מפתח מיומיוניות מאוד חשובות. אז אם רצית המלצות עם דברים שמפתחים כדאי שתדע שתנועה מפתחת את הקשרים במח, במפגש חברתי מפתח מיומניות חברתיתו שכיום ידוע ששלולא תכונות חברתיות המוכשרות של הילד פחות באה לידי ביטוי. ואינטרקציה ען חיות מפתחת בטחון ומשחררת הורמונים של הנאה שגם הם חשובים מאוד מאוד. תראה יהיו לו שנים רבות "לפתח את האינטלקט" שלו (כמו שכבא אמרו פה) אבל לא הרבה שנים לקפוץ ולהשתולל ולהינות מהחיות כפי שרק ילדים עושים. הילד שלך נשמע ממש מושקע מבחינה קוגניטיבית. "תוכנית מסודרת " - זה ביטוי שנשמע קצת רע לטעמי שבהקשר לילד בן שנתיים.

polegra

New member
שלי לא מרכיב פאזלים...זה מעולם לא עניין אותו

גם בסקוץ קיד שיחק 10 דקות בערך וזהו... לעומת זאת הוא שם לבד DVD הוא מאוד אוהב ספרים אבל בעיקר לקפוץ כל היום מצד שני הוא מאוד מפותח ורבלית לגילו מדבר המון עם זכר נקבה עבר הווה עתיד ציווי שואל בלי סוף זוכר הכל (בן שנתיים ו4 חודשים) מנהל איתנו שיחות אל תוך הלילה סופר עד 10 ומונה עד 5 עושה חיבור עד 3 לפעמים גם עד 4 ומתחיל לשאול על אותיות שהוא רואה בספרים בעיתונים...בכל מקום בעצם.... היום התחיל לבקש לנגן על הפסנתר הגדול ושר שיר מומולדת לאחיו שבן שנה היום ככה סתם מעצמו אז הסברנו קצת על תווים אה..ושכחתי לציין...אנחנו לא עושים איתו שוםםםם פעילות לימודית הכל בא ממנו אני לא מאמינה שלמידה בגיל כזה היא הכרחית כל דבר הוא גילוי והכל מרתק אני כן מקפידה יותר על פעילות פיסית ועל אכילת מאכלים עם סידן כי זה חשוב לו לעתיד תמיד יהיה לו זמן ללמוד ולרכוש את הידע הזה אם הוא מתעניין אנ מסבירה אבל לא מביאה דברים בכוונה על מנת ללמד אותו אני חושבת שלזחול עם רון ולחכות את הגיבריש שלו כרגע תורם לו יותר ליחסי החיברות במשפחה מאשר לשבת ללמד אותו לקרוא למשל... גם את החיבור הוא למד כי אמרתי לו הנה אחד לדור אחד לרון אחד לאמא ואז אנחנו סופרים אחד ועוד אחד שתיים ועוד אחד שלוש או כשנאי נותנת לו מדבקות שהוא נורא אוהב אינ מרשה רק 3 על החולצה אז אומרים הנה יש כבר שתיים ונותנת לו אחד ועכשיו כמה? הכל בכיף וכי הוא שואל תן לו להוביל אותך הם סקרנים מטבעם ואוהבים לדעת...והם קולטים יותר ממה שאתה חושב :) טלי שכשאחיה היה בכיתה א' כבר לימדה אותו על אינטרקציה סימבולית והוא אמר לה אז רגע את מרביצה לי כי אני מעצבן אותך זה אינטרקציה סימבולית!

לדעתי, אין רע בחשיבה ובתכנון

אם יש משהו שאתה רוצה ללמד אותו במיוחד, אז תחשוב על זה, תקרא על זה, תקנה ספרים בנושא. לדעתי, זה יכול רק לעזור. זה לא אומר שצריך כל יום בין שתיים לארבע לשבת על קריאה. פשוט אם יש ל תכנית ועזרים ללימוד, זה יכול להיות יותר כיף ויותר מועיל. אני רואה שחשוב לך חשבון וקריאה, אבל תחשוב האם יש תחומים בהם הילד שלך מתעניין יותר. האם יש תחומים שמעניינים אותך אישית. לדוגמא, אני ראיתי שהבת שלי מאוד התעניינה בבעלי חיים, אז עשינו מנוי לספארי, והלכנו לשם פעם בשבוע (עכשיו קצת פחות). כשראיתי שאני לא יודעת את השמות של כל הציפורים (ואין להם שילוט), אז קניתי מגדיר ציפורים. בשלב מסוים היא כבר הכירה את השמות של החיות, אז הוספתי עוד פרטים- ארץ מוצא, מאכלים, התארגנות חברתית וכו'. כל הדברים האלה מאוד מעניינים אותה, כי היא כבר מכירה את החיות האלה הכרות אישית. אני חייבת להגיד שאני עצמי למדתי מזה הרבה, כי מלכתחילה זה לא היה תחום שמאוד התעניינתי בו. עוד דוגמאות- אנחנו מספרים בשלחן שבת סיפורים מפרשת השבוע. זה מרתק אותה. זה לא שונה מסיפורים רגילים (למרות שאנחנו מספרים בעל פה), וזה מרחיב את הידע הכללי שלה. מספרים גם על החגים, על עונות השנה וכו'. בעלי מתכנת. המחשב תופס אצלנו מקום מאוד משמעותי ביום-יום אז מטבע הדברים היא שואלת על זה. במקום למרוח אותה, הוא פשוט עונה לה כולל כל המונחים הטכניים. כשהיא לא מבינה, היא ממשיכה לשאול. אני היסטוריונית, אז אני מספרת לה על העבודה שלי. בקיצור, אני חושבת שכדאי ללמד מתוך חיי היום-יום. אבל זה לא אומר שלא כדאי להשקיע מחשבה באיך להנגיש את הידע. ובמיוחד- כדאי תמיד לנסות לענות על השאלות שלהם. אם אני לא יודעת, אני לא מורחת אותה. אנחנו מתקשרים למישהו לשאול או בודקים באינטרנט או בספרים (אנציקלופדיה, מילון, אטלס- שום ספר לא צריך להיות מחוץ לתחום של ילדים קטנים).

מסכימה מאד../images/Emo45.gif

למרות שההודעה הראשית מדברת על למידה לשם הלמידה...אני כמוך תומכת בהרחבת הידע שמענין ומושך את הילד. גם הגדול שלי מאד אוהב חיות . יש לו המון חיות מפלסטיק שהוא ממיין אותם לפני מבוגרים-ילדים, זכר-נקבה...אז זה היה בלתי נמנע וטבעי ביותר להרחיב לו את הידע בנושא משפחות חיות:יונקים, זוחלים וכו', בתי גידול, וכו'. כל עוד הרצון לדעת בא מהילד ומחוויות נעימות ולא בכורח (אם תשב ותעבוד בחוברת תקבל הפתעה
) אז זה מבורך בעיני.

עונה

אין צורך ללמד כי ילדים פשוט לומדים לבד. כל מה שהם זקוקים זה לתיווך. אני מבינה את ההתנגדות ל"למידה" כי מרוב הרצון ללמד ידע, נשכחים דברים שהרבה יותר מהותיים בגיל הזה והם:כישורים חברתיים (מגיל 3), מוטוריים, רגשיים. כמו שרוב הילדים לומדים ללכת לבד, אני לא מכירה הרבה ילדים שהגיעו לגיל בי"ס בלי לדעת כמה אותיות ומספרים. מצד שני מכירה הרבה ילדים שלא ידעו דברים בסיסיים כמו לחלוק ולהתפשר, כמו לקשור שרוכים ולהתלבש לבד, כמו לבטא את מה שהם חשים בבירור. זו הסיבה להתנגדות שלי להתמקדות בלמידה. אני מעדיפה להשתולל עם בנותיי במיטה או להקריא להן סיפור ותוך כדי ליצור הזדמנויות ללמידה. דרך אגב, כל איש חינוך ידקלם לכל מי שירצה לשמע שהלמידה האמיתי אינה מתרחשת דווקא מישיבה מכוונת אלא מחקר מזדמן, כמו שורת נמלים בחצר הבית ועוד.

למעלה