מה יש לצפות ממטפל ?

Moris777

New member
מה יש לצפות ממטפל ?

הייתי בעבר ובהווה אצל מספר מטפלים פסיכולוגיים. המטפל הנוכחי, פסיכולוג ברישיון, גורם לי לשאול כמה שאלות בקשר למקצוע הזה. ראשית כל, רוב הזמן הוא מקשיב, שזה בסדר ויכל לעזור לי "להפתח" ולדבר על הכל. הוא לא ממש נותן פידבקים, אלא יותר כמו "מראות" לדברים שאמרתי, ובעצם משקף בחזרה דברים שאמרתי במילים שלו. הפסיכולוג גם טוען שטיפול הוא לא עניין של כמה פגישות. למעשה, אני הולך אליו כבר מספר חודשים, שעה בשבוע אמנם, אבל מרגיש שחלאס, כמה כבר אפשר לספר ?! לטחון ולטחון ? אני יכל להמשיך כך לעד ! תמיד יש מה לספר ! אם הפסיכולוג לא יודע "לעצור" ולהגיד משהו, לתת תגובות חדשות, במקום לשתוק כמו דג, להמהם לפעמים, ולהתעסק רק עם שכנועים של "למה כדאי לך להמשיך את הטיפול.." אז מה בדיוק אני עושה שם ? לדעתי היום, אחרי ניסיון עם מספר "SO CALLED" מטפלים, אני חושב שפסיכולוג לא אמור להיות כותל ! לא צריך לבזבז על זה עשרות פגישות בשביל ליצור פה איזה "קשר". את הקשרים שלי אני אמור ליצור בעולם מחוץ לחדר ה"טיפול". ואם עדיין יש לי "ספקות" בנוגע לקשרים עם אנשים שאני פוגש ביום יום, אז לא עשיתי בטיפול הזה כלום ! אמנם אני איש מחשבים, ולא למדתי את המקצוע, אבל הייתי מצפה שבעל מקצוע , כמו מוסכניק טוב, ידע "לזהות" את ה"אינטריגות" הפנימיות שלי, וידע איך לכוון אותי באופן ברור יותר, כך שאהיה מודע יותר למעשיי, אבין היכן אני "מועד" במחשבותי, ובעצם יעזור לי לצאת עם תחושה טובה יותר על עצמי. די, נמאס, אני חוזר לפסיכודרמה, שם גם אין ממש טיפול, אבל לפחות נפגשים שם עם אנשים שגם להם יש בעיות... תודה וסליחה.

Jאפאר

New member
מטפל

טיפול פסיכולוגי הוא תהליך ארוך, אני לא רוצה לנקוב בזמן אבל לדעתי זה תהליך של מספר חודשים ויותר. כמה חודשים? לדעתי לא פחות משלושה חודשים. המטפל אמור לעזור לך להבין את התהליכים שאתה עובר, להבין מה בעבר שלך גורם לך לנהוג ככה ומה בהווה שלך מביא אותך לשם. הטיפול אמור לתת לך הבנה של תהליכים שעברו ועוברים עליך. הבנה של תגובותיך ותגובת אחרים אליך. כלים להתמודד טוב יותר, כיצד לבחור את התגובות הנכונות ועוד. הפסיכולוג לא אמור רק לשקף אלא לתת מידי פעם סוג של אבחנה או תאור מצב שיביא אותך להבין את כל הנ"ל. אתה אמור לצאת מהפגישות עם תובנות חדשות... זה לוקח זמן אבל זה אמור להגיע ולסייע לך. אם אתה מרגיש שאתה לא מקבל כלום מהטיפול אתה יכול להגיד את זה ולנסות הלאה או להחליף מטפל. טיפול אישי הוא לדעתי חשוב וטוב יותר מכל טיפול אחר כי הוא ממוקד בך. אם אתה לא מרוצה מהמטפל אתה יכול להחליף מטפל.

Shazi

New member
אל ייאוש- יש גם גישות אחרות

כנראה שהמטפל שלך מטפל לפי הגישה הפסיכודינמית (ובקיצור- דינמית). זהו סוג של טיפול שבו המטפל עושה בדיוק את מה שתיארת- רוב הזמן מקשיב, משקף לך או מפרש את מה שאתה אומר, תוך ניסיון לעזור לך להגיע ל"תובנות" בקשר לחייך. הנחת היסוד של הגישה הזו, היא שהתובנה כשלעצמה מביאה לשינוי. בפסיכולוגיה של היום, כבר יודעים שזה לא ממש נכון. קיימים סוגי טיפול נוספים, כאשר הגישה המרכזית (בנוסף לגישה הפסיכודינמית) היא התנהגותית- קוגניטיבית. בסוג הזה של טיפול, המטפל הרבה יותר פעיל. הוא לא רק מקשיב, אלא נותן לך כלים מעשיים להתמודדות עם בעיותיך. קודם כל, מגדירים את הבעיה בצורה ברורה ומדידה, ולפיכך מגדירים גם מטרות שהן בנות השגה, ואפילו בזמן קצר יחסית (מספר חודשים), בתנאי שלא מדובר במחלות נפשיות כרוניות או הפרעות באישיות (אז הטיפול יכול להימשך גם יותר זמן). המטרות מאוד ברורות ואמפיריות, ולעיתים קרובות נמדדות אפילו במספרים. טיפול דינמי יכול באמת להימשך שנים (במידה שמדובר בטיפול דינמי "מסורתי" וארוך טווח, ולא בטיפול דינמי ממוקד- יש גם דבר כזה). זאת מאחר שלא מוגדרות מטרות ברורות וספציפיות, ולכן אף פעם לא ממש "מגיעים" אליהן. זה נשמע שיותר מתאים לך להיעזר בסוג טיפול שהוא קצר טווח וממוקד, ולכן אני מציעה לך לחפש חומר באינטרנט (יש המון חומר על CBT בגוגל ובכלל על טיפול קצר מועד). אני לא בעד "סתם ללכת לפסיכולוג" בלי לדעת מהו סוג הטיפול בו הוא עוסק, ומהו טיבו של סוג הטיפול, עם דגש על התפקידים של המטפל והמטופל. חשוב מאוד להתאים ציפיות, כדי שיהיו תוצאות! בהצלחה

טיפול דינאמי זה הרבה דברים

חשוב לדעת שלא כל הטיפולים הדינאמיים שווים, ובתוך הזרם הזה יש הרבה תת זרמים, שעשויים לתת חוויית טיפול שונה מאוד אחת מהשניה. הטיפול איננו רק שיקוף וקבלה, אלא אמור לכלול ניתוח, עשיית חיבורים, רעיונות לאיתגור החשיבה ועוד. טיפול קוגניטיבי התנהגותי עשוי להיות טוב להרבה דברים, אבל חשוב לדעת שהוא נקודתי ולא מעמיק, ומטפל בסימפטום ולא בשורשי הבעיה, ולכן איננו מתחרה בטיפול הדינאמי על אותו המישור.

Shazi

New member
נכון שיש גם סוגים שונים

של טיפול דינמי- למשל, קיים גם טיפול דינמי קצר מועד וממוקד. אולם, לצערי רוב הפסיכולוגים הדינמיים דובקים בגישה המסורתית. לגבי ה-CBT, מדובר בסטיגמה על הטיפול שהיא בשום אופן אינה נכונה. לפי הגישה, "שורש הבעיה" הוא אמונות יסוד וסכימות, שגורמות למחשבות המוטעות, ואלה בתורן גורמות לסימפטומים התנהגותיים ורגשיים, המפריעים לאדם. הטיפול מתמקד באמונות היסוד, הסכימות והמחשבות, ומכאן שהוא כן מטפל ב"שורש הבעיה". אם התפיסה היא שה"שורש" הוא עבר בעייתי, הרי שאת העבר גם טיפול דינמי לא יכול לשנות. אבל טיפול CBT, בניגוד לסטיגמות שיש לגביו, כן עובד על היחס של המטופל והתפיסה שלו את האירועים המשמעותיים בחייו.

למרות שאת העבר לא ניתן לשנות, את השפעתו על

ההווה ומכאן על העתיד - אפשר גם אפשר לשנות. אני ממליצה לשקול בחיוב אם המצוקה נובעת מעבר בעייתי טיפול בEMDR. בגישה זו "שורש הבעיה" הוא זכרונות לא מעובדים של אירועים טראומתיים בעבר שיוצרים את אמונות היסוד והסכימות וכן את הסימפטומים הרגשיים והגופניים הגורמים לסימפטומים התנהגותיים. הטיפול מתמקד בעיבוד של זכרונות ואירועים טראומתיים, עיבוד של טריגרים בהווה שמפעילים את המצוקה, ועבודה על תבניות עתיד ללא המצוקה. בCBT עובדים בעיקר בהקשר זה על תגובה מתחרה (כשיש את הגירוי אז שתהיה תגובה אדפטיבית במקום התגובה הלא אדפטיבית). בEMDR עובדים על עיבוד האירוע שיוצר את הגירוי כך שלא יהיה גירוי מלכתחילה.

רק אוסיף שכשאני מדברת על זרמים בטיפול

דינאמי, אני מדברת על האופן שבו המטפל מבין את המנגנון שיוצר את הקושי הנפשי, ואת אופן היחס הטיפולי הדרוש והסטינג. למשל האם המטפלת רואה את הבעיה כנוצרת מקונפליקטים פנימיים, או כתוצאה מחוויות טיפול שאינן טובות או רגישות דיין בעבר? האם המטופל שוכב על ספה, יושב מול המטפל או שבכלל הטיפול נעשה בחיק הטבע? האם המטפלת רשאית לשתף מחייה ועולמה שלה? איך המטפל מגיב לבקשות שונות שעולות בטיפול? לכל סוגיה הנוגעת לטיפול יש תשובות רבות, וכל מטפל בוחר את הגישה שלו. אין הכוונה רק למשך הטיפול, והאם הוא קצר או ארוך, שכן זו רק סוגיה אחת מיני רבות.

גרא.

New member
Moris777,בדרך כלל,מטופל חשוב שידע איזה טיפול

הוא עובר,מה הציפיות של המטפל,מה הציפיות שלו עצמו,מטרות הטיפול,מהם הקריטריונים להצלחה/כשלון,ובעיקר,לאן מוביל אותו המטפל בגישת הטיפול שלו.את זה,מוריס,מבררים לפני שהטיפול מתחיל,במה שמכונה "חוזה טיפולי",שכולל גם תדירות המפגשים,מחיר וכדומה. העובדה שאתה מרגיש חוסר שביעות רצון,ויש לך כמה וכמה שאלות והשגות לגבי הטיפול שאתה עובר,מלמדת שלא קבלת לפני כן הסבר ממצה,כנראה גם לא מינימאלי,על כל האינטראקציה הטיפולית.לפני שאתה מחליט לפרוש מהטיפול והמטפל הזה,ובכך בעצם לבזבז את הזמן,והכסף שהשקעת,חשוב שתשוחח עם המטפל,שאל את כל השאלות שחשוב לך לדעת ,נסה להבין ממנו מה הוא בכלל עושה איתך,לאן הוא מוביל אותך,כפי שציינתי בראשית דברי.הטיפול בפסיכודראמה,מעניין,מרתק לעיתים,ויש בו כפי שציינת אלמנט חברתי. אלא שהוא לא מתאים אוטומטית לכל מי שרוצה לקבל טיפול בגישה הזו.ולכן חשוב שתגיע לטיפול,לגישת טיפול זו או אחרת,לפי הצרכים \הטיפוליים שלך,ולא לפי החווייה המצופת בתהליך הטיפול.

Moris777

New member
אמת

אכן לא היה חוזה טיפולי\תיאום ציפיות וכו' .. פשוט הגעתי, והתחלתי לדבר. בפגישות הראשונות על מי אני, החיים שעברתי וכו', ואח"כ בחופשיות על השבוע, דברים שאני עובר וכו'. למען האמת, אני כבר לא מרגיש מספיק נוח לבקש חוזה טיפולי, ואולי אני גם חושב שבשלב הזה, זה די מיותר. אני גם לא כל כך מאוכזב מהטיפול, היו שם גם בעיקר תובנות מעניינות, וחופש כללי להביע נושאים שבעבר לא הבעתי. אולי אחת הבעיות המרכזיות שלי היא שאני נוטה להתפזר בחיים, ולא היה שם מישהו שאולי יודע ורוצה למקד. אני מקבל את העצה שלך בנוגע לבחינה של הטיפול על סמך הצורך מאשר על בסיס החוויה. חוויה זה סה"כ נחמד, אבל אולי לא תמיד מתאים למה שאני צריך בשביל לפתור קונפליקטים פנימיים שבאים לידי ביטוי בחשיבה ובפעולה היומית שלי..

למעלה