מה יש לנו מהאספלט ?

אלון DRZ

New member
מה יש לנו מהאספלט ? ../images/Emo35.gif

אתמול קראתי את מדור טכנולוג של יוסי שווץ ונדהמתי לגלות. בוצע מחקר ביפן בשנות ה70 אשר בחן את הרגלי מיקוד המבט של נהגים מול רוכבים בעת בזמן הנהיגה. הממצא המדהים הוא שנהגי מכוניות מביטים 90% מהזמן על מטרות אשר נמצאות מעל האופק, בעוד שרוכבי אופנוע מתמקדים ב 80% מהזמן במטרות אשר נמצאות מתחת לאופק כלומר האספלט והמטרים הספורים שלפני האופנוע. ברור שהאינפורמציה החשובה נמצאת במרחק רב יותר וההתמקדות במטרות קרובות לא נכונה. כאשר אנו נוהגים אין לנו מה לחפש על הכביש ואנו מחפשים את הסכנה מרחוק ולכן המידע שאנו מקבלים הוא יותר יעיל. הייתי רוצה לדעת מה דעתכם, האם מישהו בדק את התאוריה על עצמו... האם יש לכם הסברים להבדלים הגדולים בהרגלי מיקוד המבט בין נהיגה לרכיבה.

הוא רשם , עד כמה שזכור לי , את

ההסבר בגוף המאמר עצמו... שאופנוען מחפש כל הזמן מפגעים על הכביש (בורות/מהמורות , כתמים חשודים וכו´..) בעוד שלנהג המכונית אין את ה"פחד" מפני הדברים הללו...לפחות לא באותה מידה כמו רוכב הדו גלגלי החשוף לסכנה מהמפגעים האלו) אחרי שראתי גם אני את המאמר המדובר , התחלתי לשים לב לקווי הראייה שלי ברכב לעומת האופנוע וגיליתי שזה נכון.

natla

New member
מה עוד ...

שהזווית בה יושב הרוכב מטה את הראש כלפי חזית האופנוע, מטרים ספורים ממנו, ואילו במכונית הנהג יושב שפניו מופנות אל האופק. זה גם פקטור המשפיע אל אופן ההסתכלות.

Great Blue

New member
בדקתי גם בדקתי והוא צודק לחלוטין

בנוסף הוא השתמש במכשיר המזהה תנועה של האישונים או משהו כזה וכך הוא גם לא יכול לטעות בכיוון איליו הסתכלו הנבדקים. בדקתי על עצמי ואכן גיליתי פעם אחת שאני נעול במבט על פגוש אחורי של רכב ופעם אחרת בלילה גילית כי אני נעול על אורות אדומים של רכב ואילו בכלל אני לא מביט יותר מ50-100 מטר קדימה ואני על דו"ש ויושב זקוף. לאחר המאמר אני מנסה לתקן זאת אך זה קשה מאחר ואופנוען תמיד מחפש בסביבתו שמן, צמיגים חתוכים, מים, בורות וכוכ כאשר נהג ברכב יכול להסתכל הרחק קדימה (מה שלא ממש עוזר להם לראות יותר טוב, מסתבר) ולשחק ברדיו כי הוא לא מוטרד ממכשולים אילו

נועל מבט על פגוש של רכב ?!

סיבה מספר אחת לתאונות עצמיות של אופנוענים! (הנעילת מבט). אתה חייב להתרגל ולתרגל מבט שמסתכל קדימה , אל האופק ולתת ל"חריגים" ובכלל לקורה בכביש , "להכנס" בצורה טבעית אל תוך טווח הראייה שלך.. תהיה בטוח , שאם תסתכל לאופק והרכב שלפנייך ילחץ על הבלמים , אתה תראה את זה טוב מאוד - מבט לאופק יאפשר לך לבחור בצורה מייידית דרך מילוט - נעילת מבט על אור הבלמים של הרכב לפניך יביא אותך לבלימה חזקה ואתה לא תמצא (למען האמת , גם לא תחפש) דרך מילוט מהפגוש הנ"ל..

המטיייל

New member
לדעתי ומנסיוני...

התמקדות למרחק היא הנכונה והבטוחה מבין השניים. כמובן שאי אפשר לחרוץ כי סוג הנסיעה, התוואי ומהירותה יקבעו את המבטים. למשל: בנסיעה בשטח יש להתרכז באזור שנמצא מספר עד עשרות מטרים קדימה. בעיקר אם זו סביבה סלעית או מחורצת. הסיבה היא לכך נובעת הן מ"ראית הנולד" ולא מה שכברר ממש מתחת לגלגל והן מסיבה חשובה יותר הקשורה לתת מודע: כאשר אתה מתמד על משהו, אתה גם מכוון אליו. במקרה של נסיעת סלאלום זו תכונה טובה אבל במקרה של מכשול זה רע! היות ואם תתמקד באבן גדולה בנתיב הנסיעה (כדי להתחמק ממנה) סופו של דבר תפגע בה!. (זו לא אחת מקור למשפט "היתה אבן/ עמוד אחד בשדה ודווקא בו פגעתי"). בנסיעת כביש מהירה בכביש טוב ההתמקדות צריכה להיות רק למרחק (עם מבטים תקופתיי קרוב יותר) הסיבה היא בעיקר ראית הנולד. הבעיה היא שלעיתים עצמים שיכולים להתגלות רק על ידי הורדת המבט - לא יתגלו (קרטונים, קרשים, חלקי צמיגים, כתמים וכו´).

סקניה

New member
נכון...אף נוסיף ונאמר...

שתמיד עדיף למצא את המכשול כשהוא 500 מטר קדימה ולא 50 מטר... "נעילת מבט" יכולה להביא CBR600 אל מתחת בנדיט 1200 או להביא FZR600R אל תוך שיח+סלע....ראיתי את שני המקרים מקרוב... אין הוקוס-פוקוס.האופנוע ייסע לאן שנסתכל...אם נסתכל אל הפגוש-לשם הוא ייסע.וזה יכול להיגמר בבכי... תרגול המבטים הוא אחד מיסודות הרכיבה הנכונה.המון רוכבים לא שמים מספיק דגש על המבט ורוכשים הרגלים מוטעים ומסוכנים...

אז לאיפה צריך להסתכל?

אי נוקט בשיטה הצבאית. מי שעשה קורס נהיגה מיבצעית הצבא למד ויודע שבזמן נהיגה הפוקוס של העין עובר מקרוב לרחוק לרחוק לקרוב. במשך הנסיעה העין צריכה להתמקד בנקודה הרחוקה ביותר של הדרך ואז לשוט במהירות לקרבת הרכב תוך כדי התעכבות קלה שבקלים על דברים"חשודים" זה מצב מאוד מעייף בהתחלה אבל כשמתרגלים זה נהפך קל ואפילו אוטומטי. כדרך אגב... בדקו אצל נהגי המירוצים את מהירות הפיקוס של העין וגילו שמהירות הפיקוס שלהם גדולה וכמעט מוכפלת מאדם ממוצע! אך אל נא תיפול רוחכם, דבר נוסף שנאמר במחק הוא שפיקוס מהיר הוא דבר נלמד ואפשר לתרגלו בתרגילים כאלה ואחרים... צאו ופקסו.

סקניה

New member
נכון.....אבל זה לא מה שאתה חושב...

במסלול מירוצים לא תמיד יש את האפשרות לראות את כל הפניה או חלקים מוסתרים ממנה...אבל תמיד תראה את רוכב המירוץ מתפקס על נקודת האספלט הכי רחוקה שהוא יכול לראות.גם אם נמצא ממש בזנבו של רוכב אחר,הוא יביט לעבר הנקודה הרחוקה ביותר של המסלול ולא בקרובה ביותר של הרוכב לפניו. את הרוכב לפניו והמרשלים עם הדגלים הוא ייראה בראייה ההקיפית שלו.אבל לעולם לא בפוקוס...בפוקוס יהיה תמיד המסלול.

אבל יש עוד כמה דברים

השיטה הצבאית גורמת לכמה דברים: 1. כל המכשולים בדשה הראיה "מטופלים". 2. אין מצב להרדמות על פנסים אדומים או על כל דבר שלפני הרוכב. 3. אין מצב להרדמות בכלל, המוח עסוק כל הזמן בניתוח והעברה של מידע. 4. אי אפשר לרכב יותר משעה בלי הפסקה, זה פשוט כואב בעיניים וזה גורם לעשיית עצירה ומנוחה קלה (שזה דבר מבורך כשלעצמו...). תנסה פעם לעשות את התרגיל ותראה איך אחוז הדברים שמפתיעים אותך יורד לחצי...

סקניה

New member
אז בא תראה שגם אני גורם לכל אותם

"דברים" 1.כל המכשולים מטופלים,אני פשוט רואה אותם קודם 2\3.ברכיבה לא נרדמים ולא מאבדים ריכוז.התוצאה כואבת מדיי. 4.רכיבה היא דבר מעייף ורצוי לעצור להתרעננות מדיי זמן מה. נ.ב- בלילה,כאשר ראייתך מוגבלת ,לא כדאי לנסות לראות את קצה האספלט,תתפקס קרוב יותר.עצמים שנמצאים רחוק לא ייראו טוב .עעצא מצב בו אתה מסתכל על "חושך".לא כדאי.המבט יופנה לנקודה הרחוקה ביותר שנראית ברור.נסה ותראה איך אחוז ההפתעות יורד עוד הרבה יותר. נסה ותראה איך אחוז ההפתעות יורד עוד הרבה יותר.בהצלחה.

למעלה