מה זו "הצפה"?

ענתנוי

New member
מה זו "הצפה"?

הצפה קבועה היא תוצאה של סכר על הנחל שמאט או מפסיק את זרימת המים.

"הצפה" היא מחסום תקשורת שמאט או מפסיק את זרימת המידע, כלומר - פוגע ביכולת הביטוי העצמי.

נקודת המבט המקובלת בוחנת את הסכר הזה "מבחוץ" - מנקודת מבט התנהגותית, ויוצרת סיווג חברתי בהתאם ל"גודל הסכר" או חומרת הקושי התקשורתי.

האבחנות המקובלות מבדילות בין 4 קטגוריות שונות: נטי"ם, אנשי-אמצע, אספי"ם ואוטיסטים.
הקטגוריות האלו מקבילות לחלוקה ה"קבלית" ל-4 עולמות.
אני מגשרת בין שתי השפות (נורמלית וקבלית) כדי לגשר בין ה"חוץ" ל"פנים":
נטי"ם = "עושים".
אנשי אמצע = "יוצרים".
אספי"ם = "בוראים" (או בשפה יותר מודרנית - יוזמים)
אוטיסטים = "אצילים" (הכל אצלם, כל המידע חסום ומסתתר מאחורי ה"סכר").

כל בני האדם סובלים מהצפות, אבל יש הבדל בתדירות ובעוצמה, ולכן, מבחינה טיפולית, נקודת המבט הרלבנטית חייבת להיות "פנימית" ולא "חיצונית" - כלומר, הטיפול צריך להתמקד בבעיה, ב"סכר", ולא בתוצאה - בהתנהגות.

ענתנוי

New member
מה גורם ל"הצפה"?

הגשר שמחבר בין מידע לביטוי המידע הוא "החלטה".
מנקודת מבט נירולוגית, המידע הוא זרם חשמלי שעובר בין תאי העצב ו"החלטה" היא המפסקים שמנתבים את הזרם ונקראים "סינפסות".
כל החלטה היא תוצאה של שיקלול מספר רב של גורמים, ובגלל ריבוי האפשרויות התנהגות המערכת העצבית היא "כאוטית" - כלומר רגישה מאד לתנאי הסביבה, מושפעת משינויים מזעריים ("אפקט כנפי הפרפר") ונוטה ל"מערבולות" ו"סערות חשמליות".

היתרון של מערכת כל כך מורכבת הוא חופש בחירה, גמישות מחשבתית, יכולת הסתגלות גבוהה, או בשפה מוכרת יותר: רצון חופשי.
החיסרון (חוץ מראש גדול מדי לתעלת הלידה...) הוא הפרעות עצביות, רגשיות, נפשיות ותפקודיות.
הסיבה לחיסרון הזה הוא הפער בין הרצון המודע לרצון הלא מודע, שיוצר מדי פעם התנגשות של רצונות.

התנגשות של רצונות מובילה ל"סערות חשמליות" ו"מערבולות" ומנגנון ההגנה שמפחית או מונע את התופעה הזו הוא ה"סכר" שמפריד בין מודע ללא -מודע ונקרא בשפה המקצועית - "תת-מודע".

וזה מסביר את הבחירה במושג "סכר" שיש לו משמעות חיובית ושלילית כאחד: הוא מגן עלינו מפני הפרעות חשמליות מצד אחד, אבל גורם להפרעות נפשיות, מצד שני.

ענתנוי

New member
איך מטפלים בהצפה?

הטיפול בהפרעות שנוצרות בגלל ה"תת-מודע" תלוי במידת ההפרעה, וזה מחזיר אותי לחלוקה ל-4 קטגוריות.

נטי"ם יכולים לשלוט במודע ברצון המעשי בלבד. שאר הרצונות נשלטים ע"י המוסכמה החברתית. בסביבה חברתית יציבה התפקוד שלהם מאוזן ויציב. בתקופות של משברים תרבותיים הם סובלים מהפרעות תפקודיות ונפשיות.
טיפול בנטי"ם הוא חברתי בלבד, כלומר - "טיפול התנהגותי".

אנשי-אמצע שולטים במודע גם ברצון המעשי וגם בריגשי. הטיפול הוא גישור בין שני הרצונות ונקרא "טיפול פסיכולוגי" למרות שהוא לא חייב להתבצע ע"י פסיכולוגים......

אספי"ם שולטים במודע ברצון המעשי, הרגשי והתפקודי. התנגשות רצונות מובילה להפרעות בתפקוד ולא רק בהתנהגות. התופעות הנפוצות במיוחד הן פגיעה עצמית, קיבעונות ו"לולאות" עצביות. הטיפול המתאים הוא "פילוסופי" ולא "פסיכולוגי".

אוטיסטים שולטים במודע ברצון המעשי, הרגשי, התפקודי וההישרדותי. אם כל הרצונות מתלכדים בהרמוניה הם "יוצאים בשלום" מהפרד"ס. בחברה החרדית מכירים באפשרות הזו ויש אוטיסטים שנאלצים לתפקד כנביאים או מתקשרים עם נשמות גבוהות.
בחברה החילונית אין הכרה ביכולות האלו, ורוב האוטיסטים חיים מחוץ לחברה, במוסדות סגורים או תחת השגחה של המשפחה.
הטיפול שיכול לאפשר להם לחיות כבני אדם הוא "אלכימי" - לא התנהגותי, פסיכולוגי או פילוסופי.

וזה מחייב אותי להיכנס לנושא עוד יותר איזוטרי, לא מקובל, לא מוכר ובעייתי מכל הבחינות.....

ענתנוי

New member
למה לטפל באוטיסטים?

חוץ מהסיבה הברורה - לעזור להם לחיות בהרמוניה ואהבה, יש סיבה נוספת, חברתית - כי דווקא במצבים של משבר או מהפך תרבותי, נטי"ם מאבדים את היציבות ואוטיסטים מוצאים אותה....

ענתנוי

New member
קשה להסביר

תנסי להסביר בהודעה קצרה מה זה "טיפול פסיכולוגי".....

איך מסבירים משהו כזה?

arana1

New member
הרהורים לא ממש מגובשים בנושא

הנושא הוא סבוך, אולי הכי, מה שכתבת מעלה אצלי כמה מהתחושות וההרהורים שאני מתייסר בהם לא מעט שנים

הגדרה של פנים וחוץ היא תמיד יחסית ותמיד זמנית וחולפת, אלא שאין בדבר על מנת למנוע את תקפותה אלא שברגע שתופשים אותה כחלק מתנועה אפשר ללמוד הרבה מאוד על הזיקה, המאוד משתנה, בין הפנים והחוץ והפרט והחברה והאני והאחר ובכלל...
מבחינה זאת, אני מגדיר נורמה כנטיה מאוד בעייתית לתפוש את היחסים הכי משתנים כהכי קבועים
קונקרטית, הדבר, מפריע לי מאוד, וגם לאוטיסטים אחרים, גם כי בשיגרה אני מרגיש שאנשים תמיד מדברים בדיוק איפה שנכון לי לשתוק ומשתיקים בדיוק איפה שנכון לי לדבר
אפרופו "סכר"
למשל
שלדעתי הוא נוצר כתוצאה מהתנקשות בין המוסכמות לבין המבנה הנפשי-פיזי של יחידים החורגים מהן
ולכן אני לגמרי מסכים איתך שנכון להגדיר את הבעייה האוטיסטית גם כבעייה שהיא בעיקרה חברתית-תרבותית
נ"ט לא נוטים להרגיש כך כי התאמתם לתרבות המקובלת גורמת להם להתבלבל אנושות בין תרבות למציאות
תרבות לא זהה למציאות
תרבות היא פרשנות, זמנית, חלקית, חולפת של המציאות
ככזאת היא גם מבטאת משהו מהמציאות אבל בוודאי שאינה זהה לה אבסולוטית
וגם לכן הנטייה לכפות על אוטיסטים תבניות בשם המציאות היא בעייתית בכל רמה אפשרית
כמו גם הנטייה לזהות אותם כפגומים רק בגלל שהם לא מתאימים למוסכמות

מאותה סיבה גם לא נכון לדעתי לזהות את הנ"ט כ"עושים", הנ"ט מבטאים עשייה רבה יותר בדיוק ורק בגלל שהמוסכמות מתבטאת כתשתית שתומכת ומקדמת ומדגישה ומודדת רק את אופי המעשה הנ"ט
בעוד שהמעשה האוטיסטי, שכמו שתיארת נובע מרגישות ליחסי הגומלין בין ריבוי פרמטרים, שכבות, ונתונים, הוא גם שקוף לחלוטין למוסכמה הנוכחית ואם הוא כבר נתפש אז הוא נתפש כלא נכון וכלא ראוי
זו גם הסיבה שאוטיסטים מתקיימים מעבר לאופק הנראות הנורמטיבי
אוטיסט, יחסית לנורמה, הוא חור שחור
וזה מצב שמזמין הצפה תמידית
כי הוא גם משול וגם נחווה לחיים ביקום שתמיד , ללא יוצא מהכלל, מגיב עליך ואליך בדיוק בצורה הכי הפוכה למהותך וצרכיך
במצב כזה זה בלתי נמנע שאוטיסטים ינועו בין שתיקה והסתגרות להתפרצות שכמובן לא רק שלא עוזרת להם אלא רק מסבכת אותם יותר

אוטיסטים יכולים להנות מאוד מחופש עשיה ויצירה ובריאה, בדיוק בגלל שאצלם הדבר נובע ונוגע גם ברובד שאת מזהה כאצילי ( מכאן שגם הרבה מהם מזוהים גם כמוך כמיים שקטים חודרים עמוק)

בזמנים שעוד הייתי מספיק מטומטם לנסות ליצור כחלק מהעולם הנ"ט נתקלתי שוב ושוב בפסילה גורפת ומובנית מאליה של מעשי ורעיונותי וגישתי
ותמיד
ללא יוצא מהכלל
בסופו של דבר קיבלתי תגובות כמו "אין לנו מושג למה אבל הרעיונות והמעשים המטורפים שלך עובדים בצורה הכי טובה"
אני מאסתי בסופו של דבר בקיום כזה
כי כמו כל אדם אני זקוק לחברה שבה אני יכול להשתלב בצורה נעימה ומכבדת ורלוונטית לי
והחברה הנ"ט רחוקה מאוד מהיכולת אפילו להתחיל לזהות איפה היא שוגה מהותית ביחסה לאנשים כמוני
אז "היו שלום ותודה על הדגים"

ענתנוי

New member
עשיה

העשייה שלי היא ברובד המופשט.
אני צריכה רק ליצור סימולציות של מציאות במחשבה, למצוא את הדרך לתרגם את זה בצורה שתהיה מובנת לאנשים אחרים (וזו, כמובן, העבודה הכי קשה...) ולהשאיר להם את חופש התרגום מהמופשט למוחשי ולחברתי.....

arana1

New member
אבל זה תוצאה של מצב נתון ולא משהו מהותי

לזה התכוונתי
שאם מנסים להגדיר את הדברים
שזה גם להפריד בין מה שנסיבתי למה שמהותי
אז לפחות לדעתי אין באוטיזם משהו שמגביל את עשייתו רק למישור המופשט
להפך
האוטיסט עשוי להיות מוכשר לתרגום מדוייק של המופשט למעשי

ברור שבתנאים של היום לדבר קשה מאוד לבוא לידי ביטוי
ולו רק בגלל שהצורך והיכולת להגשים תלויה מאוד בשורה מאוד ארוכה של כללים והתנהלויות המבוססות על לא מעט תבניות הסותרות לחלוטין את התנועה של האוטיסט מהמופשט למעשי
אבל עקרונית
אם אנחנו מנסים ליצור תיאור של מצב שבו המוחשי והחברתי יאפשר לאוטיסטים את אותו חופש תנועה וביטוי שיש היום לנ"ט
אז חשוב להציג גם את האוטיסט כמי שאינו משולל מגע במוחשי ובחברתי (שזה מה שאנשי המקצוע עושים)
אלא כמי שמחונן בתפישה ובתחושה שונה מהממוצע של המוחשי והחברתי והמעשי
תפישה שבוודאי אינה פחות חברתית ואינה פחות מעשית מזו הנ"ט

ענתנוי

New member
"אוטיסט"

זה מושג מופשט שלא אומר כלום על האדם עצמו.
כל אדם מעשי בדרך שלו...
אני קוראת עכשיו ספר שיש בו דמות שהיא ללא ספק על הספקטרום האוטיסטי.
הוא מתואר כמישהו אטום, על סף פיגור, לכאורה - משהו שמזכיר קצת את "איש הגשם", עם אובססיה לקטרים ואז מגיע הרגע שבו ההכרה המעורפלת שלו מתחלפת בצלילות מדהימה כי הכל מתחבר למשמעות אחת והוא יודע מה ייעודו - ומציל את האנושות (כנהג אוטובוס...)

לכל אדם יש אמונה, משמעות ותכלית - אבל יש הבדלים בזמן ומקום.....

dina199

New member
שתי שאלות

1. מה הבדל בין 'יוצרים' ל 'בוראים' ?
2. למה את מבדילה בין אספים לאוטיסטים' ?

arana1

New member
יוצר פועל במסגרת נתונה, בורא יוצר מסגרת חדשה

לדעתי אנשים מחמיצים את הדינמיות העמוקה בשורש הזהות האוטיסטית גם בגלל שנ"ט אמנם עושים המון תנועות ומוציאים המון קולות אבל כל זה מתקיים רק במסגרת מאוד מאוד נוקשה וקבועה ולא משתנה
הפעולות נעשות על רקע קבוע, התגובות מול אופק מקובע

אוטיסטים נראים כדוממים ומנותקים ומרוחקים גם בגלל שהם דינמיקה שמבוססת על תחושה של תנועה בין המסגרת לפרט, בין הרקע לחזית,בין השוליים למרכז,
עובדה זו גם מסבירה תופעות כמו נטיה לחוסר וויסות תנועתי וחושי ורגשי
וגם את ההסתייגות האופיינית ממבנים היררכים ומקבוצות המבוססות על שותפות המבוססת על מניעים תחרותיים

בורא הוא אדם שמרגיש את גם נקודות יחוס והתייחסות שנחשבות לקבועות כנמצאות בתנועה
ואוטיסטים רבים נאלצים לחיות בחרדה עמוקה כי מה שנחשב לקרקע מוצקה ממש לא מרגיש להם ככה
מנסים ל"למד" אותם קיום לא דינמי, ל"טפל" בהם בשביל להשתלב בקיום כזה
אבל בסופו של דבר אין לאדם ברירה אלא לחיות את זהותו
גם במצב שבו החברה כולה מתגייסת על מנת למנוע זאת ממנו

אני שותף להערכה של ענת
שיש הבדל בין אספים לאוטיסטים
ואספים באמת נוטים לדבוק במסגרות הנתונות
בעוד שאוטיסטים חיים רגישיות ותחושות שהן מעבר להן

והדבר ניכר
גם דרך השוני בצורת הקשיים ובדרך ההתמודדות

בפשטות ובבירור אספים הרבה יותר דומים לנ"ט מאוטיסטים

ענתנוי

New member
תשובות

"יוצר" = פועל בתוך מסגרת קיימת.
"בורא" = יוצר מסגרת. משנה את כללי המשחק.

"כללי המשחק" = המוסכמות, הקודים החברתיים, הנורמה.

אני מבדילה כי יש הבדל משמעותי, למרות שכיום כולם נכללים באותה קטגוריה של הספקטרום האוטיסטי. אני מעדיפה את האבחנה בין "אוטיזם חברתי" ל"אוטיזם תפקודי" - כי אי אפשר לסמוך על אבחונים שמתבססים רק על התנהגות או כמו שנהוג באבחון של מבוגרים - אבחון שמתבסס על סיפור חיים, שהוא חסר אמינות לחלוטין.
האבחנה הזו קיימת גם בתוך הקהילה, ויש הרבה אספי"ם שמדגישים את ההבדלים, ומתייחסים לאוטיסטים כמו ל"זן אחר"......

מנקודת מבט טיפולית מדובר בהבדל בין קושי בתקשורת שמשפיע על הבריאות לקושי שמשפיע על יכולת ההישרדות.

וכאן אולי המקום לענות גם על השאלה של שלומית: אני לא יכולה להסביר מה זה "טיפול אלכימי" (בינתייים...) אבל אני יכולה להשוות בין סוגי הטיפול השונים:
טיפול "פסיכולוגי" יכול להתבצע בקשר של אחד-על-אחד. (מטפל-מטופל)
טיפול "פילוסופי" מתבצע בתקשורת של אחד מול "רבים" - בדיונים, ויכוחים, שיתוף מידע, מחלוקות והבהרות.
טיפול "אלכימי" מתבצע בין הפרט לסביבה. הוא יכול להתבצע ללא שום קשר לאדם אחר, אבל למרות זאת לא מדובר בטיפול עצמי בלבד. בספרות, האלכימאי מזדהה עם האבן שנשרפת בכבשן. במציאות, אפשר להזדהות גם עם אבן וירטואלית....

ענתנוי

New member
מה ההבדל?

"יוצרים" ו"בוראים" זה תיאור מנקודת מבט חיצונית לאדם - איך החברה תופסת אותם ולא איך הם תופסים את עצמם.

מנקודת מבט "פנימית" ההבדל הוא בין אנשים שמחפשים פתרונות לחיים: חברים, זוגיות, עבודה, עצמאות.
- לאנשים שמחפשים את משמעות החיים, כי אדם שיכול לשלוט בתפקודי החיים הבסיסיים צריך סיבה טובה כדי לבחור בחיים......

ואני חושבת שאפילו בפורום הזה כולם יכולים להבין בקלות את ההבדל בין שני האוטיסטים שכותבים כאן (אני ואראנה) לשאר האסי"ם.....

למעלה