מה זו בכלל מניה ?

AviramJ

New member
מה זו בכלל מניה ?

למיטב זכרוני, זה חלק בבעלות על החברה, ככל שיש לך יותר מניות - אחוזי הבעלות שלך גדולים יותר. כשאני קונה מניה, מה בעצם יש לי ? פיקציה על הנייר ?

RonenM62

New member
בהחלט לא פיקציה.

שאלת וגם ענית. הון המניות של החברה מייצג את שוויה של החברה. אם לך יש נתח בבעלות על הון המניות, המשמעות היא שיש לך נתח בבעלות. ככל שהנתח שלך יותר גדול, כך יש משמעות רבה יותר לבעלותך. במידה והון המניות שבידך חצה את גבול ה- 5% מהון המניות של החברה, הפכת להיות "בעל עניין" ובנתחים גבוהים יותר אתה יכול כבר לשלב דירקטור אחד או יותר בהנהלת החברה ולהשפיע על קבלת ההחלטות בה. במידה ואתה מחזיק בנתח כה גדול המאפשר לך להחזיק דירקטור בהנהלת חברה כלשהי, אני מעוניין להיות חבר שלך. תפנה אלי בפרטי...

AviramJ

New member
../images/Emo13.gif נחמד אתה... ../images/Emo13.gif : הבהרה :

קצת לפני : האם כל חברה יכולה להנפיק עצמה בבורסה ? האם יש הגבלות ? האם צריך אישורים ? ונניח שהוחלט להנפיק, כיצד נקבע הסכום ? האם נכון יהיה לומר שאם החברה מעוניינת לגייס מיליון דולר, אם היא תנפיק מניות בערך נקוב של מיליון דולר ? והאם במהלך כה של הנפקה, החברה לא יוצרת בעצם יש מאין ? היא לא נתנה כלום, מקבלת מליון דולר (נניח וקנו הכל), וכעת האנשים משחקים בינהם עם הניירות... מה החסרון מצד החברה ? אפשרות לאיבוד בעלות על החברה ?

RonenM62

New member
וקצת ערבבת בין הנפקת זכויות במניות

לבין הנפקת אגרות חוב, שזה למעשה לקחת הלוואה מהציבור, ("יש מאין") בתמורה לריבית... שזה נושא מורכב ומרתק בפני עצמו...חפש את "ספר האג"ח" בגלריית הספרות המקצועית כאן באתר...

AviramJ

New member
אעשה סדר... :

קראתי בקישור שציינת שאכן יש הגבלות על הנפקה (וותק החברה, סכום להנפקה, אחוז משווי ההון וכו'). מה שעדיין לא הבנתי הוא : 1. האם נכון יהיה לומר שאם החברה מעוניינת לגייס מיליון דולר, אם היא תנפיק מניות בערך נקוב של מיליון דולר ? 2. אם הבנתי נכון, "הנפקה" היא שהחברה מקבלת את מליון הדולר מהציבור שקונה את המניות שלה, בתמורה למה בדיוק ?

RonenM62

New member
תשובות:

לשאלה 1 - לא. הון המניות של החברה הוא דבר קבוע. אם החברה רוצה להנפיק מניות נוספות, המשמעות היא דילול המניות הקיימות. נניח ששווי החברה 1000 $ ויש לה 1000 מניות בשווי $ כל אחת. היא יכולה למכור מניות מאחזקותיה בציבור (בכפוף לאישורים הנדרשים כמובן) ואז יהיו לה פחות מ- 1000 מניות אך שווי ס"כ המניות ימשיך להיות 1000 $, או לחילופין היא יכולה לבצע "ספליט" קרי: פיצול המניות הקיימות. במצב זה נניח, יהיו לה 2000 מניות ששווין 1000$ כך ששווי כל מניה יהיה רק 1/2 דולר, ואז היא יכולה למכור מתוך נתח זה. בכל מקרה הדבר אינו משנה את שווי הון המניות. על מנת לגייס הון שאין לה בבורסה, היא צריכה למעשה לבקש מהציבור הלוואה, ואת זה היא עושה באמצעות הנפקת אגרות חוב. האגרת מאשרת שנתת לה הלוואה בסכום נקוב כלשהו ותמורתה אתה זכאי לריבית נקובה, במועדים נקובים. ההלואה תוחזר לך במועד שנקבע באגרת. אגרות החוב סחירות. כלומר אם אני מחזיק איגרת חוב חלק מתקופת ההלוואה, אני יכול למכור אותה לך ואתה תחזיק בה את יתרת התקופה עד למועד ההחזר או לחילופין תוכל גם אתה למכור אותה לאחר במהלך התקופה...

AviramJ

New member
הכוונה היתה להנפקה הראשונית...

נניח ומאשרים לי להנפיק עצמי בבורסה, בכל סכום שארצה - ממליון ועד עשרה מליון. אבל סך ערך המניות שאנפיק, הוא בעצם גיוס ההון שאני זקוק לו ? זה נראה כאילו אני רק מרוויח... מקבל כסף מהציבור, ונותן.. ?

RonenM62

New member
אל דאגה...

אף אחד לא יתן לך להנפיק "בכל סכום שתרצה"... הערכת שווי חברות הוא מקצוע מורכב ומכובד. לפני שמנפיקים חברה, מבצעים לא ניתוח לאורך ולרוחב ומוציאים לה את המיץ.... וגם אז ההנפקה תהיה תמיד בסכום הנמוך משוויה האמיתי.... (אלא בתקופות בועה, בהן מעריכים שווי של חברות מסויימות לפי שיטות אחרות ואזי יש גם מקדם סיכון הנלקח בחשבון...) הנושא מורכב כאמור ומחייב לימוד מעמיק. תפנה כאן ליניב דישלו, אשר התעניין בעבר בנושא והעמיק בו, אני מניח שיוכל להבהיר יותר מהעניין...

AviramJ

New member
תודה ! אבל לא זו הבעיה שלי.. ../images/Emo13.gif

נניח ואישרו לחברה להנפיק מניות בשווי מילין דולר. חוסר ההבנה הבסיסי שלי הא : משמעות הנפקה המניות היא שאנשים יכולים לקנות מניות, והכסף הולך לחברה (בהנפקה הראשונית) כלומר, אם קנו את כל המניות שהונפקו בהנפקה הראשונית, אז החברה קיבלה את מליון הדולר, אבל תמורת מה בעצם... ? היא לא נתנה כלום... כאילו קיבלה כסף בחינם...
מה אני מפספס ?

RonenM62

New member
החברה נתנה המון...

תראה נניח שזו החברה שלך. ונניח ששוויה מוערך במליון דולר. ז"א שיש לך רכוש ששוויו מליון דולר, ואתה מוכר חתיכות ממנו לי. עכשיו הרכוש כבר לא שלך, אלא גם שלי. אתה אמנם מחזיק בתמורה, אבל ביננו אתה הרי תבזבז את הכסף על בחורות ותוך שלושה חודשים, אני ישאר עם החברה ואתה עם לב שבור...

AviramJ

New member
אהבתי ../images/Emo13.gif, אם החברה שלי שווה מיליון

דולר, ואנו מנפיק מניות במליון דולר, וקנו את כולם, אז בעצם כבר אין לי בעלות על החברה, נכון ?

AviramJ

New member
אם כך, זו הסיבה שבדרך כלל

חרות מנפיקות בבורסה פחות מ 50% מהשווי שלהם, ע"מ שכך לא ישתלטו עליהם ?

AviramJ

New member
ווא, אני מתקדם... המממ..

נניח ויש לי חברה ששוויה הוא 1.2 מליון, והחלטתי להנפיק חצי מיליון. אני קובע מה יהיה ערך כל מניה ? כלומר, אני יכול ליצור מליון מניות, שהערך הנקוב של כל אחת היא 0.5 ש"ח, או 500 מניות שערך כ"א הוא 100 ש"ח. כלומר, לאחר שקבעתי את הסכום אותו אני רוצה להנפיק (ואישרו לי כמובן), כיצד מוחלט ערך הנקוב של כל מניה ?

למעלה