מה זה boy?

רותי ב.

New member
אגס יקר, דבר ראשון

לא כתבת את הפתגם כפי שמקובל בלאדינו, צורת הכתיב שמופיעה במאמר זה צריך לכתוב זאת כך - Alto de boy - basho de kakakter לשאלתך - המילה boy פירושה גודל. karakter - אופי

האגס 1

New member
אוקיי, את הפתגם העתקתי

מהספר 'פניני ספרד' של יצחק מוסקונה, וזה התעתיק המדוייק הרשום בספר - אינני יודע מנין בדיוק התעתיק הזה, אבל אני מבין שזה לא התעתיק המקובל.

faridi

New member
אפרופו בחירות

אני תמיד מנסה להבהיר לציבור משהו על מפלגת "שס"; הם תמיד הציגו את עצמם כנציגים של יהדות ספרד והמזרח כמו גם בראשי תיבות של שם המפלגה- שומרי תורה ספרדים.אך אין הם מייצגים את יהדות ספרד בפרט ואת הדת בכלל. לא רק בגלל הלבוש אלא שאבותינו הספרדים וגם מאחינו המזרחיים שילבו ספרא וסייפא- תורה ועבודה! גדולי ספרד שהיו רבנים גדולים, עסקו גם בהשכלה כללית ואף התפרנסו ממקצועות בכירים ואפילו פחות מזה על מנת שלא יצטרכו להתפרנס מן הצדקה. (הרמב"ם בספרו "משנה תורה" דבר על זה בחומרה בהלכות לימוד תורה פרק שלישי סעיף י') כתוב בפרקי אבות פרק ב: "כל תורה שאין עמה מלאכה-סופה בטלה וגוררת עוון" ואכן, תנאים ואמוראים עבדו ואנשי הכנסת הגדולה והסנהדרין ידעו שפות. הרב כדורי זצ"ל עסק בכריכת ספרים לפרנסתו- דגמא טובה מני רבות על רבנים גדולים שהיו אנשי מקצוע. מפלגה זו טפחה ישיבות שילמדו בהן רק לימודי קדש (כמו אחינו האשכנזים)ואינה מעודדת את בוגריה/תיה להתגייס לשירות חובה אפילו לא לשירות לאומי, גם אם זה יהיה בציבור שלהם (להבדיל, כמו אצל ערביי ישראל). אבל להשתתף בבחירות ולהנות מזכויות המדינה (בין היתר מהכסף הטמא)זה בסדר. ללמד את הנוער רק לימודי קדש- אין זו הדרך הנכונה נכון לעכשיו ואין זה פתרון. לזה קוראים "הקטנת ראש"! אב שלא מלמד את בנו אומנות- כאילו לימד אותו ליסטות (=לגנוב). ואכן, יאמר לזכותה של המפד"ל, בציונות הדתית, לא מפרידים בין ספרדים לשאינם ספרדים, משלבים לימודי קדש וחול ברמה גבוהה, סוללים דרך לעתיד הנער, שולחים אותו לשירות חובה במדינה על הצד הטוב ביותר ומשלבים אותו בחיי החברה המודרנית. הפעם, בע"ה, אתן להם את קולי.

האגס 1

New member
../images/Emo45.gif חוץ מאשר לסעיף האחרון

ולא משום שעיני צרה בציונות הדתית (וזה רק על סמך היכרות מצומצמת), ולו רק משום שהם אוחדו הפעם עם מפלגה ימנית-קיצונית שלא משקפת את כל ציבור הציונות הדתית. חוץ מזה - אחד הפלגים ההיסטוריים של המפד"ל נקרא 'המזרחי' - האם השם הזה לא נקבע על רקע עדתי בשעתו?

faridi

New member
מקור השם "מזרחי"

כנראה על רקע השאיפה שלהם להגיע לארץ הקדש שנחשבת למזרח. אי אפשר להגיד שזה על קרע עדתי מאחר שהתנועה הזו נוסדה במזרח אירופה.

האגס 1

New member
מעניין

אם כי עדיין אני לא אצביע בשבילם - טעם אישי, אתה יודע...

faridi

New member
כן, מהטעם שהתאחדו עם "האיחוד הלאומי

רק שזה עדין לא לעניין. מדובר פה על מלחמת תרבות ועל הזהות היהודית של המדינה. עד כמה האיחוד הלאומי ישפיע בכנסת הבאה- אינני יודע, אך אני זוקף לזכות האיחוד הלאומי את פעלם ותמיכתם להעלאת שכר מינימום. בכל מקרה, אני רואה בציונות הדתית עתיד למדינה ואף אלטרנטיבה לחינוך שכושל והקורס שקיים. עם חינוך טוב לילדים, נגיע לעולם שכולו טוב.

SuzieRS

New member
מי שר את השורה הזאת?

"....למה לי פוליטיקה עכשיו...???" ו"האיחוד הלאומי" או "המאחד הלאומי" כאן, בכלל,זההלאדינו ותרבותה

Sarika

New member
../images/Emo45.gif סוזי, את צודקת

זה פורום תרבות הלאדינו, למעונינים לכתוב על פוליטיקה, יש בתפוז מבחר רב של פורומים.

האגס 1

New member
אתה בטוח במשפט האחרון שכתבת?

"להגיע לעולם שכולו טוב" זה ביטוי שאנחנו אומרים בקונטקסט מאוד מסויים...
וזה שלא אצביע למפד"ל זה לא משום שהם רצים כגוש עם מפלגת נוער הגבעות, אלא משום שאינני שייך לציבור הדתי הלאומי - כך שבאופן טבעי ביותר הם אינם מייצגים אותי. אני דווקא מעריך את הציונות הדתית, אני לא אוהב את מגמת הלאומנות שמאפיינת אותה, ואני מקווה שזה לא מאפיין את כל הציבור הדתי הלאומי. כן, חשוב שתהיה בכנסת נציגות של ציבור כזה, חבל שעכשיו זה רשמי שזה הולך ביחד עם לאומנות. גם את החינוך החילוני צריך לטפח - ללמד אזרחות (לא רק לבגרות בכיתה י'-י"א) ולתת לילדים להפנים את מהות הדמוקרטיה והאזרחות, כשם שילדים שלומדים בתלמודי תורה לומדים מגיל צעיר ביותר את מהות התורה.

אהרון 770

New member
../images/Emo42.gifהמזרח"י הוא ר"ת המרכז הרוחני|ד

1. וכפי הידוע המזרחי הוא תנועת הציונות הדתית שנוסדה ע"י הרב ריינס. 2. גם בסלוניקי היה סניף של תנועת המזרחי.

faridi

New member
צל"ש על הבקיאות../images/Emo24.gif

"מכל מלמדי השכלתי" (תהילים קיט ) בכל מקרה, תנועה זו נוסדה במזרח אירופה והופצה גם לקהילות ספרד והמזרח. אגב, מה דעתך להרחיב על עצמך בכרטיס האישי? מסקרן אותי עם מי הכבוד.

ש"ס השתאכנזו

כלומר- הם העתיקו את החרדיות האשכנזית על לבושה ואדיקותה וחיפו אותה בניגונים ערביים של פאריד אל עטרש

האגס 1

New member
את הביטוי הזה אני לא אוהב

אבל כן הייתי אומר עליהם שהם התמסחרו

faridi

New member
בעניין ה"השתכנזות"...

בקום המדינה, לרבים מאלה שבחרו להמשיך בחיי הדת, התחלופה הכמעט יחידה שהיתה לחינוך חילוני היתה- ישיבות אשכנזיות/חב"דיות (כמו א.דרעי) ואם גם זה לא אז לצאת לעבוד. למזרחיים וספרדים רבים היה עדיף שילדיהם יתפללו בהגייה "ווסווסית" מאשר יטמאו את פיהם בספרדית או ערבית או עברית. לא פלא שנתקלתי במזרחיים וספרדים שידעו יידיש. וזאת כתוצאה ממחסור בישיבות לספרדים. יותר מאוחר, כשהוקמו ישיבות "ספרדיות", נרשמו אליהן הרבה מזרחיים שאין להם שום קשר ביולוגי עם יהדות ספרד ואף עם תרבותה. כך שאם כבר היתה שם שפה זרה, היא היתה הערבית. וכמו שאומר ה"סתיו אביב", ניגונים ערביים נכנסו אך לא ספרדים. כשלמדתי בבי"ס לחזנות "ספרדית", למדנו שם יותר ניגונים ערביים מעט מאד טורקיים ורק לעיתים רחוקות המורים מצאו לחן משירת הלדינו שהתאים לאותו "מקאם" שאנחנו לומדים. כיום אני חזן בבי"כ ליוצאי טורקיה, שלאט לאט האופי הטורקי שלו דועך.אני עושה ככל שביכולתי לשמר שם את המורשת הספרדית ע"י ניגונים ספרדים וטורקיים ומשתדל להימנע מניגונים ערביים.

באיזה בית כנסת אתה חזן?

זה נכון שהערבית תפסה את מקום הלדינו. צריך לשאוב יותר השראה מן הרומנסות

faridi

New member
בית הכנסת "היכל העם" ליוצאי טורקיה

ביפו ד' רח' הפעמונית (ליד האודיטוריום "אניס")

ליד סחנת דרוויש?

שירתתי ביפו בשנת 92, אני מצר על כך שלא ניצלתי את ההזדמנות לבקר אצל אחינו הס"ט בבתי הכנסיות שלהם

למעלה