מה זה ABA?

מה זה ABA?

ואל תגידו לי לקרוא איפשהו, בבקשה. תענו לי מהידע שלכם. למה? כי בשום-מקום לא כתוב את זה באופן שאני יכולה להבין.

TikvaBonneh

New member
הסבר פשוט

אכן, זהו נושא מאוד רחב, וקשה להבין את הסיפרות המקצועית בלי רקע אקדמי רלוונטי.
במילים הכי פשוטות שאני יכולה למצוא, זוהי שיטה המתבססת על כל שרוב מה שאדם עושה, מושפע מהתנאים הסביבתיים שמחוצה לו, ועל כן כאשר רוצים לגרום לשינוי, יש לבדוק בצורה יסודית את הנסיבות ואת תגובת הסביבה להתנהגותו, ולראות אם וכיצד ניתן לעשות שינוי. בדיקה זו נעשית על ידי תצפיות ורישום שיטתי - מה היה קודם? מה הוא עשה? מה קרה אחר כך?

ענתנוי

New member
ואם תנאי הסביבה כוללים את האנשים שמטפלים בו?

רוב האוטיסטים רגישים במיוחד דווקא לנוכחות של אחרים, לרצונות שלהם, לכוונות הנסתרות ולאווירה.
איך מתמודדת השיטה הזו עם חוסר המודעות של המטפלים לעצמם? לכוונות הטיפוליות שלהם שמנוגדות לטבעו או לטובתו של הילד? לרצונות שלהם להצליח או להוכיח את עצמם על חשבונו?

TikvaBonneh

New member
נכון מאוד, את צודרת

תנאי הסביבה בהחלט כוללים את האנשים שמטפלים בו, ולכן צריך בדרך כלל לשנות את צורת הטיפול בו אם רוצים להשיג שינוי משמעותי.

TikvaBonneh

New member
צודקת

נותנים למטפלים הוראות מפורטות ועוקבים אחרי התנהגותם ונותנים להם משוב. זה אכן לא פשוט המטפלים לא רוצים בדרך כלל לקחת אחריות לשינוי

ענתנוי

New member
אבל זה לא עונה על הבעיה

אם אוטיסטים רגישים יותר לתנאי סביבה - איך מטפל או מנתח התנהגות שהרבה פחות רגיש מהם יכול לדעת מה מפריע להם?
והנושא הכאוב ביותר הוא ה"טלפתיה" שהיא חלק בלתי נפרד מהתקשורת האוטיסטית אבל נסתר לחלוטין מעיני אחרים.....

וזה ממש לא קשור להתנהגות, כי השינויים שמשפיעים עלינו כל כך עדינים שאין להם ביטוי ויזואלי או התנהגותי נראה לעין - מספיק שבריר של מחשבה/כוונה/רצון כדי שאוטיסטים מסוימים יבחינו בו ויגיבו אליו ואז ההתנהגות שלהם נראית לא צפויה או לא הגיונית. והרבה מעבר לזה - הבדלים בתפיסת המציאות יוצרים הבדלים במשמעות ולכן אי אפשר להבין התנהגות של מישהו רק מצפיה, אפילו אם כל הנתונים עומדים לרשותנו. הדרך היחידה לדעת אם משהו משפיע על מישהו אחר היא תקשורת.....

arana1

New member
הדברים נראים לעין האוטיסטית

בגלל זה הם מגיבים עליהם
הם אינם נראים למנתחי ההתנהגות שלא מבינים עד כמה עצם ההגדרה של "שינוי" תלויה ומבטאת קבעון סביבתי מסוג מאוד מסויים ומסיבות מאוד מסויימות

"מנתח התנהגות" זה כמו אדם שניגש לכלב ומחליט לנתח אותו כמו חתול
השיטה והגישה היא לגמרי נכונה ומדוייקת ותקפה
יש רק בעייה אחת קטנטנה
וזניחה
הוא לא מנתח את החיה הנכונה
טעות
לא נורא
העיקר שהמתודה קיבלה את כל האישורים האתים והאחרים מהסמכויות
ולכן אין למי לבוא בטענות

TikvaBonneh

New member
במצב שאת מתארת

אכן אין טעם להשתמש בABA. הצפייה ורישום הנתונים לא יביאו לשום תוצאות. יש לציין שאכן יש אוטיסטים רבים שABA לא יעזור להם. דווקא באוכלוסיה הכללית ABA הרבה יותר יעיל, כי אין את הרגישויות האלו.

איך זה הפך להיות כ"כ פופלרי ושימושי לספקטרום ?

כנראה עניין של אופנות, כי לזכותך יאמר שזו לא פעם ראשונה שאת מגיבה כך.
מנגד מרבית הגנים של אלוט עובדים כך.
סיבה לתהייה לכל המתלבטים

arana1

New member
בגלל שאין הסבר להתנהגות האוטיסטית

וABA זו שיטה מבוססת עאלק ניתוח התנהגות
וניתוח התהגות מוצג כשיטה שלא מחפשת הסברים ומניעים וסיבות במעמקי הנפש אלא עוסקת רק בהיבט הגלוי לתצפית ( כמובן שזו יומרה שצריך להיות טיפש נורא על מנת לא להבחין בסתירה העמוקה העומדת בבסיסה)
וכיוון שאוטיסטים נחשבים לאנשים ללא נפש או נשמה אז הם מועמדים מאוד טבעיים לאילוף

ענתנוי

New member
הצהרה משמעותית

הגישה ההתנהגותית הפכה לרשמית בגלל אלו"ט - ארגון הורים שהצליח להשתלט בכוח על תחום האוטיזם בארץ ולכפות את הדרך שלו על כולם.
אני מקווה שההצהרה הזו, שהיא בהחלט מהפכנית, תתפשט בציבור ותפיל את שלטון האימים שלהם....

אני מחכה למובילי הדרך שניה, ה"רגשית", "לצאת מהארון" עם הכרזה דומה....

TikvaBonneh

New member
איך זה קרה ומה הלאה - היסטוריה של הטיפול באוטיזם בארץ ובאלוט

לפני הגיע הABA לארץ, לילדים האוטיסטים הוצעו רק טיפולים על ידי קלינאיות תקשורת ומרפאות בעיסוק. חלק מהילדים אכן נתרמו מטיפולים אלו, אבל חלק אחר לא שיתף פעולה כלל, ולא התקדם.
מצב זה נמשך שנים, עד שקבוצת הורים החליטה שהיא לא משלימה עם המצב והם הביאו את הABA, שאכן עזר לקדם חלק מהילדים בקבוצה, שלפני כן נראה שמצבם אבוד.
עדיין, כפי שענת הכירה, יש ילדים רבים שנשארים מאחור, וABA לא מביא להם שום תועלת.
בעלי הינו חוקר בתחום האוטיזם והוא בקשר עם קבוצת הורים של אוטיסטים ועם אלוט כדי להכניס שיטות חדשות.

ענתנוי

New member
וגם זה לא ממש משנה

כי הוא לא משתף פעולה עם אותם אוטיסטים שלא נתרמים מכלום - בגלל שהגישה הבסיסית שגויה.
לצערי, קיויתי שהוא יסכים להקשיב לי לפחות בנושא אחד ולהעביר את זה להורים, כי הם מקשיבים לו, כדי לחסוך את הקריסה הבלתי נמנעת בגלל ה"שיטה" החדדשה הזו, אבל הוא התעלם ממני, מהבעיה ומהסבל שלהם.....

עד שלא תבינו שאוטיזם זו שונות ולא לקות ותקשורת זה לא רק מילים - שום דבר לא ישתנה....

ענתנוי

New member
זה לא עבד

ואולי גם לא יעבוד - כי ההורים מאמינים במדע, במיוחד כאלו שעברו מסכת ייסורים עם כל מיני שרלטנים הזויים.
ובלי הורים אין שיתוף פעולה ואין לאוטיסטים האלו שום דבר חוץ מאפוטרופסות בזויה.

פתרון הקסם החדש - כתיבה תומכת. כולם מתפעלים כי הילד שחשבו שהוא עציץ כותב ומוכיח לכולם שהוא בן אדם, אבל אף אחד לא מנסה להבין מה הוא באמת מנסה להגיד, והכי גרוע - אף אחד לא מנסה להבין למה זה עובד.
"כתיבה תומכת" עובדת, כי אנחנו יכולים לקלוט מידע במגע ולהשתמש בידע של אחרים - זו למידה מגוף לגוף.
אני לומדת טאי צ'י בשיטה הזו - אין לי שום אפשרות להבין תנועה ולחקות אותה מהתבוננות בלבד אבל אני יכולה לקלוט את התנועה הנכונה במגע - עם אדם שיודע ומבין את זה. מבחינתי, התנועה לא מתרחשת באמצעות שליטה על השרירים אלא על המוח. "כתיבה תומכת" מבוססת על אותו עיקרון - הוא לא יכול ללמוד לכתוב בדרך של חיקוי כמו כולם אבל יכול לקלוט את התהליכים שמתרחשים אצל ה"תומכת" במוח ולחקות אותם ובצורה הזו להפעיל את המסלול המילולי.
ולמי שיש את היכולת הזו, יש גם את ה"צד האפל" שלה שגורם מדי פעם להצפות וקריסות - ושני הדברים כרוכים וקשורים זה בזה.

arana1

New member
זה לא משנה במה הורים מאמינים, יש מציאות והיא חזקה מהכל

ואין שום קשר בין מדע לבין השטויות ההזויות שהחוקרים והמטפלים טופלים על אוטיסטים

מוכר
אנשים מתלהבים מיכולת הביטוי ובכלל לא שמים לב למה נאמר ומה פירושו של דבר
כי מה שחשוב זה להפגין יכולת שדומה כמה שיותר ליכולת הרגילה
ולכן גם כשאוטיסט יכתוב עד כמה "הרגלתו" מסייטת את קיומו אנשים יתלהבו מזה שהוא כותב ולא יטרחו לקרוא מה הוא כותב בכלל

כתיבה תומכת עובדת גם כי היא לפחות לא כופה על אוטיסט לדבר בהקשר שבו אי אפשר לדבר

TikvaBonneh

New member
להקשיב

זה מזכיר לי את הבן שלי בקייטנה ששאלתי למה הוא לא מקשיב למדריכים, והוא אמר: "אני כן מקשיב להם, ואני אומר להם לא"

dina199

New member
וזו כנראה הבעיה העיקרית

שלא חשוב מה כתוב, זה יהיה לא מובן.
אני למשל עד היום לא מבינה מה קשר בין 'ניתוח' לבין 'התנהגות'

למעלה