מה זה "רבע קלאץ'"?

reckon

New member
מה זה "רבע קלאץ'"?

איך זה שהאוטו(משאית) לא מתגלגלת לאחור כאשר אני מחזיק את הקלאץ' לחוץ בחצי? איך בדיוק הקלאץ' המורם לא עד הסוף נותן נועל את הגלגלים?

נקודת חיכוח

נוצר מצב שאין מגע בין הגלגלים למנוע אלא רק חיכוח, אותה נקודה מספיקה כדי להחזיק את הרכב אבל לא כדי שהוא יתחיל ליסוע ולכן הוא עומד במקום ולא מתגלגל אחורה או מתחיל ליסוע. אגב יש מצבים שהנקודה הזאת לא מספיקה ונעזרים בבלם היד (בעחיות שהן בזווית ממש גדולה).

Itamarro

New member
*חיכוך

ואני מוסיף... בעקרון בגלל מבנה הקלאץ' (הידני)- 2 צלחות שאחת מחוברת למנוע, ואחת לגלגלים, פשוט להבין שככל שלוחצים יותר חזק בינהם, החיכוך גדל, וכך ככל שלוחצים חלש יותר, החיכוך נחלש- ובמצב של חצי קלאץ' החיכוך מספיק להחזיק את המכונית במקום.

reckon

New member
אבל ככה שוחק את הדיסקיות, לא?

זה לא הורס את הדיסקיות, אם אני מחזיק את הקלאץ' יותר מדי זמן? ואני עדיין לא ממש מזין את סדר הפעולות: באיזה רגע מותר להרים את הבלם(נגיד ללא עליה, אבל עם סיכון שאפגע במישהו מאחורה)? מה קודם: לוחצים על הדלק, או מרימים את קלאץ' עד למחצית/רבע מהדרך? (כן, יש לי בעיות קליטה...) ועוד משהו: האם יש ברשת איזה תרשים של תיבת הילוכים ידנית?

buda11

New member
שאלה לד"ר

למה צריך להשתמש בבלם היד [=עצירה] אם בעצם שאני עושה את הפעולה שהרכב מגיע לחיכוך זה בעצם נסיעה. אז למה לעזאלזל להשתמש בבלם היד?!?!?!?!?

Itamarro

New member
משתמשים בו משתי סיבות

הבלם יד הוא חלש יותר מבלם רגל הרגל של הבלם מנוצלת לגז, ואין רגל פנויה לבלם רגל לפעמים הכוח שמפעילה המכונית לנסיעה אחורה (בעליה חדה...) חזק מאוד, ובתחילת החיכוך אין מספיק כוח למנוע להתחיל להניע את המכונית, אז משתמשים בבלם יד בשביל להשתמש ברגל ימין לתת גז- מה שנותן יותר כוח, והמכונית מצליחה לעלות את העליה התלולה.

buda11

New member
../images/Emo31.gif../images/Emo31.gif

כאשר כמו שאתה אומר שנמצאים בעליה חדה משחררים את הקלץ מעט ומוסיפים דלק, [אפשר אפילו להגיד קודם נותנים דלק ואח"כ מתחילים לשחרר את הקלץ -ממש כמו שעושים גלגלים]. ניתן להשתמש בבלם היד שכאשר בעליה התנועה מתקדמת לאט ולא רוצים לשחוק את סנדלי הבלימה.

Itamarro

New member
מה יקרה אם אין לך מספיק כוח לעלות?

הרכב יכבה, יתדרדר אחורה, ויהווה סכנה לנוסעים בכביש, ויעכב את התנועה. בעליה חדה, ברגע שאין שום מעצור, כמו במקרה שנתת, שנותנים דלק ואז מרימים את הקלאץ', יש תקופה מסוימת שבה האוטו ללא מעצורים, והוא פשוט יתדרדר אחורה.

כאשר העלייה תלולה

והרכב עדיין מתדרדר אחורה, או כשאר למרות שהעלייה לא תלולה אתה פוחד שהרכב יזוז קצת אחורה כי מישהו ממש נצמד אליך ואתה לא רוצה לדפוק אותו. זה נקרא זינוק בעליה עם בלם יד

buda11

New member
כנראה שלא למדת בשיעורי

נהיגה על המושג "זינוק בעליה" -שבו הרכב לא מדרדר אחרוה ,מי שהרכב שלו נסחב אחרוה לא עושה את זה טוב. כמו שכבר אמרתי אפשר לעשות עם בלם יד אבל זה באמת מיותר

מה? תאמין לי שלמדתי טוב על המושג...

אני יסביר לך למה התכוונתי: לפעמים כשהעלייה ממש תלולה אז נ"ק החיכוח לא תעזור לך והרכב יתדרדר בכל מקרה. אז משתמשים בבלם היד כדי שבזמן שהרכב עומד תוכל להביא מספיק גז לרכב ואז לעזוב את בלם היד ולהתחיל לשחרר את הקלאץ' כדי להתחיל ליסוע. וגם בעליה שאתה דווקא מסוגל להתחיל ליסוע ממנה רגיל אתה יכול גם להתשמש בבלם היד אם אתה לא רוצה לקחת סיכונים כשמישהו ממש צמוד אליך מאחורה ואתה פוחד שהרכב יתחיל להתדרדר אחורה ויפגע בו במקרה הזה אני יסכים איתך שכאשר הרכב מתדרדר בעליה שהיא לא תלולה מדי אז באמת לא מבצעים את הזינוק טוב) זה שני המקרים שמשתמשים בזינוק בעליה עם בלם יד, ככה המורה שלי אמר.

Superdror

New member
קצת סדר בבלאגן.

איך זה שמשאית לא מדרדרת לאחור כשאתה מחזיק חצי קלאץ - במצב של חצי קלאץ כנראה נוצר מספיק חיבור בין דיסקת הקלאץ לבין גלגל התנופה, חיבור חלקי שמעביר מספיק כוח לגלגלים בכדי להחזיק את המשאית במקומה. יש לשים לב, במצב של שחרור חלקי של דוושת המצמד המנוע מסתובב יותר מהר מהקלאץ, מה שאומר, שהקלאץ "מחליק" על גלגל התנופה - והדבר מוסיף בלאי לדיסקת הקלאץ. (ולכן לא מומלץ להחזיק חצי קלאץ/רבע קלאץ הרבה זמן כי אתם פשוט תחסלו את הקלאץ מהר מאוד - הדבר אף ילווה בריח של גומי שרוף). עלות החלפת קלאץ אינה זולה כלל ומשתנה מרכב לרכב , כמובן, העבודה של החלפת הקלאץ אף היא עולה די הרבה כסף ואינה פשוטה - מדובר בפירוק של הגיר מהרכב. זינוק בעליה עם בלם יד - רק במצבים חריגים, בעליות מאוד תלולות בהן אי אפשר "לסבול" אפילו הדרדרות של 5 ס"מ לאחור. מתי נשתמש בו ? לדוגמא, במצבים בהם חנינו בעליה תלולה ורכב נצמד אלינו מאוד מאחור והידרדרות הכי קלה עלולה לגרום למפגש בין הרכבים. במצב כזה, קלאץ משוחרר עד נקודת החיכוך לא יחזיק את הרכב וחייבים להשתמש בזינוק בעליה באמצעות בלם יד. כיצד מבצעים זינוק בעליה עם בלם יד ? בקלות. מושכים את בלם היד למעלה, משלבים להילוך קדמי(1) ומחזירים את היד אל ידית בלם היד. מרימים קלאץ ומוסיפים מעט דלק, ברגע שמרגישים שהרכב "מושך קדימה", מנסה להתקדם, משחררים את בלם היד(היד כבר דרוכה עליו) והרכב מתחיל בתנועה קדימה, לאחר מכן כל מה שיש לעשות זה להוסיף מעט דלק ולשחרר את כל דוושת הקלאץ, כרגיל. מי שרוצה ללמוד קצת יותר שיבקר בכתובת המצורפת. לילה טוב.

למעלה