מה זה עדשה מיוצבת ?

פנומן 72

New member
מה זה עדשה מיוצבת ?

נתקלתי בזה רק לאחרונה בחיפושיי אחר עדשות יד2. יש כאלה שאינן מיוצבות ויש עדשות שכתוב במודעה שהן מיוצבות. מה זה אומר ?

עדשה המצוידת במערכת ג'ירוסקופים שמפצה על רעידת כף היד

עדשות מיוצבות מאפשרות קבלת תמונה חדה במהירות תריס נמוכה יותר. יש לזה חשיבות בעיקר באורכי מוקד ארוכים בהם תנודת המצלמה עלולה להחריב את התוצאה בקלות רבה.

פנומן 72

New member
האאא--- זה ה-VR של ניקון ?

ועוד שאלה ברשותך - מה זה אומר עדשה לא מכוילת ? ראיתי שאנשים מוכרים עדשה שדורשת כיול... לא מבין בזה..

כן. VR = מייצב

קשה להסביר על רגל אחת את עניין הכיול. בגדול, במצלמות DSLR יש שני מסלולים אלטרנטיביים שהאור עובר. האחד ישירות אל החיישן והשני דרך המראה אל העינית (מערכת המיקוד האוטומטי משתמשת במסלול השני). כדי שהמיקוד יהיה מדויק, המרחקים שעובר האור בשני המסלולים צריכים להיות שווים. הבעיה היא שזה לא תמיד כך. בקרת האיכות של המצלמות מאפשרת טולרנס מסוים. אפשר לתקן סטיות ע"י כיול מנוע הפוקוס בעדשה.

פנומן 72

New member
אז אם אני מבין נכון

זה לא פאק בצילום אלא רק בהצגת התמונה בעינית, העדשה יכולה לעבור כיול או לא, זה לא פוגם באיכות התמונה ... ואם לתקן את הכיול צריך ללכת למעבדות צילום ומדובר באיזה טיפול של כמה מאות שקלים.... הבנתי נכון ?

כיול דפוק יפגע בחדות התמונה

ברוב המקרים הבעיה תבוא לידי ביטוי רק בצמצם רחב מאד או באורך מוקד גדול מאד, כך שלמשתמש הממוצע כיול קלוקל לא יפריע.

steiff

New member
לא לגמרי...

כפי ששאול הסביר - מערכת הפוקוס במצלמות רפלקס מתבססת על הרפלקציה (השתקפות, ומכאן השם ״רפלקס״) של התמונה על גבי מראה שנמצאת בין העדשה לחיישן/סרט-הצילום. המראה מטילה את האור על גבי מסך מיקוד (שנמצא בחלק הבולט הזה שבראש המצלמה) ואנו רואים את התמונה שמוטלת מהמראה על המסך דרך העינית של המצלמה (דרך מערכת מראות או פריזמות). המסך הזה גם משמש את מערכת הפוקוס (בעבר הידנית והיום האוטומטית) לביצוע המיקוד עצמו. בעת החשיפה - מתרוממת המראה והאור, במקום להיות משוקף למערכת הפוקוס (וגם לעינית שמשמשת לבניית התמונה בעין) ממשיך ישירות לעבר התריס, שנפתח להף עין ומבצע את החשיפה של החיישן/סרט-צילום לאור. מיד אחר כך המראה חוזרת למקומה והתמונה שוב משוקפת לעינית.
במערכת תקינה - המסלול שעובר האור המשוקף אל מסך המיקוד זהה באורכו למסלול שעובר האור הלא משוקף אל החיישן/סרט-הצילום (כאשר המראה מתרוממת). התוצאה תהיה שהתמונה שנופלת על החיישן תהיה חדה בדיוק באותו מקום כמו התמונה שנופלת על מסך המיקוד.
כאשר יש סטיה קלה בכיול - אורך המסלולים הללו אינו זהה ומה שיתקבל הוא שמרחק הפוקוס של התמונה שנופלת על החיישן יהיה שונה במקצת ממרחק הפוקוס שנראה בעינית ונמדד על ידי מערכת הפוקוס. התוצאה הפרקטית היא שאם צילמת, נניח, פורטריט ומיקדת את התמונה כך שהעיין נראית חדה בעיינית והאף והאזניים קצת מחוץ לפוקוס, בתמונה שתתקבל אולי האף או האוזניים יהיו בפוקוס והעין דווקא לא (תלוי בכיוון סטיית הכיול).
כיול במעבדה מצריך טיפול בעדשה ובגוף גם יחד.
לא מדובר בתיקון פגם אופטי אלא בסינכרון שתי מערכות זו לזו. עדשה לא מכויילת אינה בהכרח פגומה אלא פשוט מצריכה כיול. מה שכן - צריך לנסות לברר את הסיבה להיעדר הכיול. לא שצריך להיות פרנואידי - אבל זה עלול להעיד על נפילה או מכה שהעדשה (או המצלמה) קיבלה שהוציאו את המעכת מכיול. מצד שני זה גם עלול להיות פשוט היעדר כיול שהגיע מהמפעל. גם כינור סטראדיוואריוס מצריך כיוון של המיתרים לפני הקונצרט.

dudi4321

Active member
למשפט האחרון שכתבת, זה נקרא קקפוניה

וגם שגיאת סופר מבורכת "מעכת" על העדשה שקיבלה מכה או נפלה
.
וחוץ מיזה ההסבר מעולה.
לעדשות סיגמה אפשר לרכוש מערכת כיול שמחברים למחשב. האם יש כזה גם לניקון?

steiff

New member
הציוד של ניקון כל כך מושלם שהוא לא צריך כיול

ואם בכל זאת, אז רק במעבדה. לא מכיר אפשרות כיול על ידי המשתמש הסופי.

steiff

New member
על ידי המשתמש הסופי או במעבדה?

ככל הידוע לי האפשרות אכן קיימת אבל רק במעבדה ולא על ידי המשתמש הסופי בעצמו.

בקנון גם המשתמש הסופי יכול לבצע את זה לבד.

steiff

New member
מסתבר שהיתה לי האופציה...

אם הייתי יודע הייתי מממש...

הנה ההסבר ועוד 2 סנט שלי

שלום
https://www.diyphotography.net/calibrate-focus-lenses/
למיטב ידיעתי לא מכיר מלבד SIGMA עוד חברות שיש להן את האפשרות הזו.
למשל, עדשות Out of the box של Canon לא זקוקות לכיול. לא מכיר מותגים אחרים בפרטים אילו.
SIGMA מציגה לאחרונה ליין של עדשות איכותיות (סידרת ART) עם ביצועים משופרים (Dxo). יתכן וכדי להגיע לרמה הזו, דרוש הכיול. למשל ארליך, מספק את השרות של כיול העדשה בקניה. מה שהופך רכישת עדשה כזו מיד 2 לגוף שונה משל בעליו הראשון, גם לתהליך "כיול" ע"מ להוציא מהעדשה את המיטב...
רכישת מנגנון כיול עשויה להוות הוצאה נוסםתף כמו תהליך הכיול (המצריך עוד כמה אביזרים וזמן): https://www.youtube.com/watch?v=dpkDJhiid8c
לגבי עדשות מקוריות או יצרני צד שלישי ארות, לא מכיר תהליך כזה.

למעלה