מה זה מדוכה?

hapax legomenon

New member
כלי טחינה

מופיע כבר במקרא (במדבר י"א): (ז) וְהַמָּן כִּזְרַע-גַּד הוּא וְעֵינוֹ כְּעֵין הַבְּדֹלַח (ח) שָׁטוּ הָעָם וְלָקְטוּ וְטָחֲנוּ בָרֵחַיִם אוֹ דָכוּ בַּמְּדֹכָה וּבִשְּׁלוּ בַּפָּרוּר וְעָשׂוּ אֹתוֹ עֻגוֹת וְהָיָה טַעְמוֹ כְּטַעַם לְשַׁד הַשָּׁמֶן בירושלמי (יבמות פרק א' הלכה ו) מופיעה עדותו של דוסא בן הרכינס שאמר: על המדוכה הזאת ישב חגי הנביא והעיד שלשה דברים: על צרת הבת שתינשא לכהונה, ועל עמון ומואב שהן מעשרין מעשר עני בשביעית, ועל גירי תדמור שהן כשרין לבא בקהל. כלומר, דוסא בן הרכינס רצה להמחיש את ממשיות קביעתו של חגי הנביא, ולכן אמר "על המדוכה הזאת ישב..." - על הריחיים האלה, כאן ממש.

hapax legomenon

New member
זה לא היה pick-ניק

ימים ישבתי על המדוכה. התרשמתי שהמוטו של הפורום הזה הוא "התחכם ככל יכולתך". לא נורא. הוא נחמד בכל זאת.

גנגי

New member
אבל זה יוצא

משקל מחלה ככה. טוב, בעצם גם "מדוכה" נשמע די מדכדה. ואני אפילו לא רוצה לחשוב על הטחינה שיצאה למי שישב על המדוכה.

zimes

New member
חומוסיה, כמובן

תשובות בנוסח זה מקבלת אמי כשהיא מנסה לסדר לי את הבית ואין לי כח לשתף פעולה.

גנגי

New member
תירגעי, יקירתי,

אני אפילו את הבית שלי אין לי כוח לסדר, אז עוד את שלך?
חנוכה שמח!

shellyland

New member
אז הביטוי "לשבת על המדוכה"

הוא בעצם "לטחון משהו", או שלא הבנתי נכון?

hapax legomenon

New member
באופן מפתיע

הביטוי "לשבת על המדוכה" פירושו בדיוק איך שהבנת אותו עד היום - להתחבט. מה שכן, אין קשר בין משמעות הביטוי לבין מקורו. יכול להיות שדוסא בן הרכינס התבטא כך, כי במקרה עמדה לו מדוכה מול העיניים. אילו היה שם סלע, או חפץ דומם אחר שאינו נוהג למוש ממקומו (חומוסיה לא טובה לעניין זה), יתכן שהוא היה אומר 'על הסלע הזה ישב...', ואז היינו מקבלים ביטוי אחר, או שלא היינו מקבלי ביטוי בכלל, והשפה העברית היתה משתנה לדורות.

hillelg

New member
קשה לי להאמין

זה נראה כמו ביטוי מקובל. נראה באמת שמדובר על אדם שיושב ו"טוחן משהו".

למעלה