מה זה "יפה נפש"?

ברור. את צודקת

אבל היום הבן שלך חזר עם פנס בעין כי ילד הרביץ לו ומחר הוא חוזר בלי הקלמר, כי הילד הזה היה עצבני ופירק לקלמר שלו את הצורה (טוב שלא את הילד שלך)
והילד שלך פוחד ללכת לבית הספר.

הילד שהיכה את הילד שלך סובל מאוד.
את יודעת שהוא לא באמת אשם.
הוא מתוסכל כי לא הולך לו בלימודים, כי לא מצליח לו במשחקים, כי הילדים לא רוצים להיות חברים שלו.
ההורים שלו מאמינים בחינוך לכל, וזכות הילד שלהם להיות בכיתה רגילה, והם צודקים, כמובן, והם מתנגדים להכנסת רעלים (ובעיניהם גם תרופות המופאתיות או פרחי באך הם רעל)

ומצידם, שכולם יקפצו להם. תתמודדו.

אז מה את עושה?

nofaritrit

New member
לא הבנתי איך זה קשור לריטלין דווקא

יש ילדים אלימים בלי קשר לרייטלין.
אין לי עיצה פרקטית בתוך מערכת החינוך הרגילה כפי שבוודאי הבנת מדברי.
לפעמים מורה טוב אחד שמרומם את הילד זה כל מה שצריך, לפעמים יעוץ חיצוני, לפעמים אהבה ללא תנאי, שיתוף פעולה של ההורים ועוד.
את מוזמנת אגב, להגיע לבית הספר הדמוקרטי בקריית אונו ולראות איך כל מיני ילדים "בעייתים ואליימים שם" חדלו למהיות כאלו.
אני חושבת שהמערכת גרועה ואני חושבת שחייבים למצוא פתרונות אחרים או ללחוץ לשינויים דרסטים בתוכה.
והסליחה עמך על האנרכיזם , פשוט הגיעו מיים עד נפש.

abashel13

New member
ויש מצב שכל אלה שמרססים ביריות

הם תוצאה של מערכת שכופה?

האלימות האנושית אינה בעיה פסיכיאטרית היא חוצה גבולות גזעים ושיטות טיפול

כאן שם ובכל מקום...

השימוש בכוח בהצדקה כזאת או אחרת הוא שימוש בכוח והוא גורר תגובה של שימוש בכוח...

לפי טעמך שימוש בכוח מונע אלימות ולפי דעתי הוא סיבת האלימות...

נתווכח?

nofaritrit

New member
כתבת את זה כפי שאני לא הייתי

מעזה אבל זה נכון לגמרי ותודה שהעלית את זה על הכתב.
אני כן יכולה לאמר לך שאני מהרהרת בכך רבות ואני תוהה אם באמת יש לזה פתרון מכיוון שהחברה שלנו היא עדיין מאוד אלימה.
גם אם תהייה יוזמה נאורה כלשהי לשינוי במערכת, קשה לי לראות איך היא קורית בהיעדר אנשים שיכולים למלא צרכים בצורה נאורה יותר.
זה לא אומר שלא צריך לנסות אבל איכשהו היאוש משתלט..אולי עכשיו ביתר שאת בגלל הנחישות של גדעון סער לבטל מסגרות חינוך אלטרנטיביות.
אני מבינה שזה מגיע ממקום טוב והוא שואף לשפר את המערכת הקיימת אבל אני לא רואה שהוא נוגע בנקודות המהותיות בינתיים.

את מוכן להסביר את דעתך?

אתה חושב שאם יתנו לילדים גבולות - זה יגרום להם לאלימות?

אני נגד אלימות, מכל צד שהיא, אבל חושבת שילדים צריכים גבולות (וגם מבוגרים).

איך למשל את חשוב ששוטרים אמורים להתייחס לפושעים?

מערכת החוק?

abashel13

New member
כרגע יש גבולות ויש אלימות

בכל תחום ובכל סדרי החיים...

צריך לא צריך אני לא יודע...

אני יודע שהשיטות שהכי מדברות אליי הן שיטות של אחריות אישית הכרוכות בחופש בחירה.

לטעמי עדיף אדם אחד שיפסיק את האלימות כלפי עצמו וכלפי זולתו מאלף אוכפי חוק וסדר.

nofaritrit

New member

ודרך אגב, לא ממש קשור אבל לקחתי את עצתך בעניין הנגינה והילד מתפתח יפה בעצמו בלי כמעט התערבות שלי.
תוך חודשיים הוא למד המון תיאוריה. הבנו כבר שיש לו שמיעה אבסולוטית אז אין לו בעייה למצוא מנגינות כי הוא מתרגם את הצלילים לתווים בקלות.אבל הרבה יותר מעניין אותו לעשות מודולציה לשירים מאשר למצוא את התווים ולנגן אותם .
הרבה יותר מעניין אותו להבין שהוא יכול לנגן מודוס לידי גם מפה דיאז לדוגמא מאשר לנגן את יונתן הקטן.
אז בינתיים אני מתאפקת ונותנת לו לעשות כרצונו אם כי מקווה מאוד למצוא איזה מורה שיבין את הראש שלו ודרך הלמידה שלו כי הוא רוצה ללמוד אבל לא בדרך שלי ולא את הדברים שאני רוצה ללמד.
אז תודה על העיצה , היא היתה ממש במקום.

אתה מניח, שאנשים לא רוצים להיות אלימים,

אבל במציאות יש אנשים שאם תגיד להם להפסיק את האלימות - הוא יצחק עליך בפרצוף, במקרה הטוב

ובמקרה הרע - יתקע לך סכין בלב.

(יש כמובן גם אפשרויות ביניים, החל מהשחתת רכוש שלך וגם כמה מכות יבשות ועוד).

יש אנשים שיקחו את חופש הבחירה ויהרגו בנאדם אחר.

השאלה מה הפתרון.

אני חושבת שהפתרון צריך לבא בכמה תחומים:
הגברת האכיפה. מתן עונשים (לא בית סוהר קלאסי, שאבד עליו הכלח, אלא מעין מרכז עבודה שבו האסירים גם יעבדו), קנסות ועוד.
אפס סובלנות לאלימות.

כמו כן, חינוך לסובלנות עם חינוך נגד אלימות, בשיטות לא אלימות.

בתי הספר צריכים להפוך למקומות לא אלימים, וזה אפשרי.

גם בבתי הספר יהיה חינוך לאי אלימות עם ענישה על אלימות.

מה שאתה מציע, אם הבנתי נכון, שכל אחד יקח אחריות על עצמו, וזה, לדעתי, לא יצליח.

abashel13

New member
הנסיון החברתי הזה נעשה כבר

במסגרת המשטר הסובייטי והחזיק מעמד 70 שנה.

תודה לאל זה נגמר.

לא זו היתה המטרה הסובייטית בכלל.

תראה מה שכתב על כך חיים עומר:

על תפיסות של חינוך "מאפשר" ו"חופשי"
בשנות ה- 60 וה -70 התפתחה אמונה בחינוך פתוח חופשי המבוסס על הבנה, אמפטיה וחופש. התפיסה השולטת היתה שכשמגבילים את הילד מעוותים את התפתחותו. התפתחות חיובית אינה יכולה לנבוע מכפייה ובמצב כזה הילד לא יוכל לנצל את הפוטנציאל הטמון בו. חינוך ללא גבולות ואלימות יוביל לחברה ללא אלימות עם הרבה חופש. איזה חלום נפלא...
החינוך החופשי, בו לא מאלצים ולא דורשים דבר, חינוך בו קיים חופש בחירה מאוד נרחב – נכשל כישלון טוטאלי. כ- 300 מחקרים שבודקים מה קרה עם הילדים שגדלו אצל הורים שדוגלים בעקרונות החינוך החופשי והמתירני נמצאים עם רמות גבוהות יותר של התנהגות אלימה וסיכונית. כמו כן נמצאו התנהגויות בלתי בריאות כגון סמים, אלכוהול, והתרועעות עם חברה עבריינית. יתרה מכך, התגלה נתון מפתיע - מסתבר שלאותם ילדים יש דימוי עצמי והערכה עצמית יותר נמוכה מאחרים. הם נושרים לא רק ממסגרות החינוך, אלא גם ממסגרות הפנאי וקשה להם מאוד להיקלט במסגרות בכלל.
יצירת סביבה מוגנת באופן מלאכותי, שאינה מאפשרת כל התמודדות ותסכול, גורמת לילד לשקט נפשי ושמחה באותה עת. עם זאת, נמנעת ממנו חווית ההצלחה מול אתגרים, אותה חוויה שבונה את חוט השדרה לעתידו.

כלומר, גם חינוך חופשי ניסינו וזה לא ממש הצליח.

abashel13

New member
לימוד של חופש בחירה

אינו חינוך לחופש ומתירנות.

המאמר נחמד אבל אין לו שום קשר למה שאמרתי.

חופש בחירה משמעותו שגם במצבי קיצון באפשרותי לבחור והתירוץ אין ברירה הוא התחמקות מהתמודדות מצד אחד

מה שנקרא אצל הילדים עשיתי ככה כי כולם עושים... ומצד שני מה שאני בוחר כזהותי, כמתאים לי הוא בסיס צר עד כדי נקודה שמתרחב והולך

למשל אם בחרתי לחיות בארץ, ובחרתי, זה כולל הכל, ואת כולם.... הבחירה האישית הקטנה שלי מתרחבת ומכלילה את כל המציאות הנגזרת מהבחירה, טוב ורע,

ועדיין החופש מאפשר לי ברגע אחד לשנות את הבחירה הזאת, את זהותי ולומר ביי ביי לבחירתי הקודמת.. ולהתחיל מחדש בבחירה החדשה שלי, למשל לחיות בירח.

חחח...

אז זה כן גבולות אבל לא קבועים מראש אלא נקבעים על פי בחירה.

abashel13

New member
ועוד דבר

אני מוציא את הראש מהחול, פוקח את עיני

מישיר מבט למציאות ובוחר את בחירותי...

זה שאת רוצה להציג אותן כירודות מאלה

שאת מצפה לא מוריד מערכן כהוא זה.

ציפייתך שנסכים על בחירה אולטימיטיבית זהה

מייתרת את בחירותי ועושה לך עוול גדול

כי אני קיים ובוחר, סו פר, החופש לבחור נראה לי כדרך חיים הגונה

יותר מאשר ההתניה לבחור נכון.

בשיטה שלי מותר לטעות, מותר לשנות, מותר לחיות ומותר גם לאחרים

לטעות, לשנות, לחיות...

בדמיון שלי יום אחד ייכנס מאן דהוא לבית הספר של הילדים שלי

ויגיד ילדים היום נלמד על בחירה, על חופש בחירה, ומחר נתחיל ללמוד

גם על פי בחירתכם...

אנחנו מסכימים שצריך לשנות את מערכת החינוך

והשיטות של היום מתאימות לימי הביניים.

והכיתות גדולות מידי, ואין מספיק חינוך לפלורליזם וקבלת השונה ולא מספיק לומדים והתלמידים של היום בורים (טוב, זו דעתי. אני בטוחה שאתם לא ממש מסכימים איתי...
)

אבל צריך לפתור עכשיו את הבעיות של עכשיו.

וההורים לא רוצים לתת לילד ריטלין ומבחינתם הם ממש צודקים. והילד מתפרע ומרביץ לילד שלך. וגם הילד הזה לא אשם. הוא מתוסכל. לא מצליח לו בלימודים. והילד שלך חלש, אז ממש מתבקש שהוא יוצא עליו את התסכול.

מה אתה מצפה שהמורה תעשה?

nofaritrit

New member
תשמעי, יש כל מיני מקרים

אבל ברוב רובם של המקרים הילד לא מרביץ ומתפרע הוא סתם לא קשוב ומרוכז מספיק, הוא לפעמים גם מרחף אולי מזמזם לעצמו קולות או יקום ויעשה סיבוב סביב עצמו ברגע ה"לא נכון".
גם מומחית משרד החינוך לתיקון המערכת אמרה בפרוש שילדים אלימים יש מעט מאוד , ושילד אלים אחד אכן יכול להפריע לכיתה שלמה. אבל רוב הילדים (אלו המקבלים ריטלין, כן? ) אינם אלימים ועל כן רצוי להשאיר להורה את הבחירה אם לתת לו רייטלין או לא .
לגבי מה מצפים מהמורה לעשות? אני חושבת שהגיע הזמן למהפכה..
יצאו להם אנשים למחאת האוהלים, זה לא עזר..בין היתר לדעתי בגלל שכל אחד דואג לתחת של עצמו אז זה לא בדיוק מחאה חברתיתי בעיני . אבל זה לא ממש משנה כי לא היו כמעט תוצאות למחאה הזאת ואני צופה שיקרה מה שקורה תמיד לכל חלק שסותמים לו את הפה:הוא יהפוך לאלים יותר...
אולי הילדים האלימים האלו הם התקווה שלנו לחלק שלא מוכן לסתום את הפה יותר..אולי.

כן, אבל הילד שרק קם ומסתובב בכיתה

או מזמזם ועושה קולות,

מטריף את הילד שיש בכיתה שיש לו רגישות לזמזומים והסתובבות בכיתה עושה לו כאב ראש.

ואז גם הוא מתחרפן.

וזאת בהנחה שיש רק ילד אחד בכיתה כזה. יש כיתות שבהם זה כמה ילדים, אז שניים - שלושה קמים, אחד מהם מושך בשיער של ילד אחר, אחד הוא קצת קלמזי, ומפיל את הקלמר של ילד אחר, והוא בתמורה ממש מתחרפן ומתחיל לצרוח עליו....

וחוץ מזה, המערכת צריכה לתת מענה גם לילד שמתפרע בכיתה ועושה טרור לשאר הילדים.

עכשיו תראי מה מצאתי:
"אריה רוקח, ראש היחידה למניעת אלימות במשרד החינוך, מעריך ש-%6 עד %10 מהילדים בבתי הספר נוהגים באלימות. לפני כמה שבועות התקשרה למשרדו של אריה רוקח מורה נואשת בכיתה א' מדרום הארץ. "היא אמרה לי: 'אני בהריון, ויש תלמיד שכל הזמן בועט לי בבטן. אני מפחדת על התינוק'", הוא מספר. "שאלתי אותה: 'את לא יכולה להחזיק אותו?'. היא אמרה לי: 'לא, אמרו לי שאסור לנו לנגוע בתלמידים'. זו אגדה שמסתובבת בין המורים, שאסור לנגוע בתלמידים. אבל זה לא נכון. מותר לנגוע. מורה במצב של סכנה זכאי להגן על עצמו".

כלומר, מינימום 6% ילדים אלימים. שזה 6 ילדים מתוך 100 ואם 100 מתחלקים לכיתות - אז בכל כיתה יש בממוצע 2 ילדים אלימים.

לפי המחקר, האלימות הפיסית שכיחה יותר בקרב תלמידי בתי ספר יסודיים. כ-%58 מהתלמידים ביסודי, מחצית מתלמידי חטיבות הביניים וכשליש מתלמידי התיכון דיווחו על כך שתפסו ודחפו אותם בכוונה לפחות פעם אחת בחודש האחרון. כ-%84 מהתלמידים ביסודי, כ-%32 מתלמידי חטיבות הביניים וכ-16% מתלמידי התיכון דיווחו שספגו בעיטה או אגרוף לפחות פעם אחת בחודש האחרון. כשליש מתלמידי היסודי, כרבע מתלמידי חטיבות הביניים וכ-%16 מתלמידי התיכון דיווחו שתלמיד אחר השתמש באבן או בחפץ אחר כדי לפגוע בהם. כ-%5 מתלמידי התיכון דיווחו שבחודש האחרון מישהו חתך אותם בסכין או במכשיר חד אחר. %3.7 מתלמידי היסודי דיווחו שראו תלמיד אחר עם אקדח.

התלמידים התגלו כחשופים במידה ניכרת גם להתעמרויות שאינן פיסיות. כך, למשל, %40 מתלמידי היסודי דיווחו על היותם קורבן לחרם מצד תלמידים אחרים, לעומת כ-%15 מתלמידי חטיבות הביניים וכ-%12 מתלמידי התיכון.

nofaritrit

New member
אנחנו מסכימות לגמרי

המצב בלתי נסבל, לא מתווכחת איתך.
אני פשוט לא רואה את הבעייה בילדים אלא במערכת ובחברה שלנו.
דרך אגב, אני לא מוצאת את הראיון אבל אותה מומחית של משרד החינוך הציעה לסלק את הילדים מהכיתות האלו ולתת למערכת את הלגיטימציה לעשות את זה (מה שלא היה קיים עד כה)
כלומר להחזיר את הכוח למורה.
אני לא יכולה לעזור בפתרון בעיות פרקטיות או בהצעות בתוך המערכת הרגילה מכיוון שאני לא מאמינה בה.
אני כן מקווה שיקרו שינויי בתוך החברה הזאת ואנשים יפסיקו להסכים למה שקורה.
קיומן של מסגרות חינוך אלטרנטיביות הן פתח לתקווה עבורי של משאלת לב של פרטים רבים יותר בחברה שלנו.

nofaritrit

New member
אני לא אומרת אם זה נכון

או לא..אני רק מציגה פתרון אחד של מערכת החינוך .
(שהוא כרגיל לא מתעניין באלימות ובסיבה אלא בהכחדתה)
אמרתי שאם את שואלת את דעתי, הפתרון לא יגיע משם.
אולי כן, ואולי גם המשיח יגיע בימינו אנו.

למעלה