מה זה יהדות מודרנית?

גאטליעב

New member
מה זה יהדות מודרנית?

יש לנו באמת יחודיות מסוימת כיהודים או שזה סתם פחד מלהיות בלי השתייכות?

ב ר ו ר

New member
אפשר אולי להגדיר?

"יהדות", תרבות מסויימת. הדת היהודית כתרבות. מה דעתך?

אחר

New member
אהבתי את ההגדרה

אם אכן היחס שלנו ליהדות הוא כלתרבות, שפיר ניתן לדבר על מונחים כגון יהדות מודרנית, זרמים ביהדות וכו'. לא תהא סתירה פנימית בהכרה במספר סוגים של יהדות מה שאין כן, ביהדות כדת, שאז ניתן רק להתווכח אך לא לקבל מגוון של זרמים שכולם נכונים

ב ר ו ר

New member
גם ב"דת" אפשר לומר

שאם אתה לא לוקת אותה כ"אמת" אבסולוטית, לא פספסת את הנקודה. אגב, מה ההבדל בין דת ותרבות בהגדרתה?

אחר

New member
לא מסכים

לפחות לגבי הדתות שאני מכיר, הן תובעות בעלות מוחלטת על האמת. אם אתה לא מכיר באבסולוטיות שלהן, אתה לא מאמין בהן. חד וחלק. לגבי ההבדל בין דת ותרבות- ההבדל הראשון הוא, כאמור, לענייין האבסולוטיזם, אם כי ודאי ישנם הבדלים רבים נוספים. זו שאלה מעניינת וצריך לחשוב עליה.

ב ר ו ר

New member
אחר, צודק.

רק מי שם את האומרים כך לבעלים על הדתות, וכי יש בעלות על דת? אני ואתה הם אלו שיכולים לקבוע מהי אמת ומה לא. ואם נגיע למצב ש"דת" היא אמת אבסלוטית, עדיין לא נוכל לומר שלכן כל העולם חייב לנהוג לפיהו, כל זמן שהעולם עדיין לא זיהה אמת אבסלוטית זו. מסכים להנחה זו?

מיכל25אב

New member
הדת חייבת להיות אבסולוטית?

חייבת להיות מושלמת? ומה זאת אומרת "בעלות על דת"? וחוץ מזה ברכות על הפורום,גל...נשמע מבטיח...

סיטרא

New member
היטבת להגדיר,

אך אליה וקוץ בה, אם תבחר ביהדות כתרבות, האם הדבר לא יחייב אותך בעשיית אי אלו מצוות, ואם לא מצוות כדת משה וישראל, לפחות משהו " זכר למסורת " ? בבקשה הסביר לי מה ההתחייבויות שלנו כלפי המסורת, ולדידי הווה עובדה - התארחתי פעם בביתו של אתאיסט ידוע, דיברנו על יהדות וכו' ואז הוא טען כי הוא צם ביום כיפור, לא אוכל חמץ בפסח ומקיים עוד מספר הלכות זוטות ובלתי תחייבות, כשהבעתי את פליאתי מהעניין הוא הסביר שזה בשביל הזהות היהודית שלו, ( כמו למשל, סקוטי ילבש חצאית אדומה ביום חגו, לא מחמת האמונה אלא מחמת המסורת ). אשמח אם תאיר את עיניי בעניין.

ב ר ו ר

New member
סיטרא ידידי

מהי התחייבות או מחוייבות??? יש איזשהו רגש אישי לבנאדם להדהות עם קבוצה מסויימת, ולכן הוא עושה פעולות כלשהן. לזה תקרא מחויבות?

מודרנית זו בעצם רציונלית

אני משער שמטרת הפורום הזה, לא לנטוש או לקלקל את היהדות - אלא - לסנן אותה. כלומר - ברור לנו שהמוסר קיבל מוסכמות יותר נעלות: אין בימנו קניבליות חיי אדם חשובים יותר עצמאות לגיטימית לנשים, ניתנת ועוד הרבה. באור מדרניזציה זו, יש לבחון את היהדות. זו היא - """"יהדות מודרנית"""""

ב ר ו ר

New member
בעד ונגד??

מה כוונתך לנטוש או לקלקל את היהדות? כמובן שמי שבא לקלקל בלי סיבה, אין לו מקום, אבל מי שבא לקלקל מסיבות רציונליות, הרי שמבחינתו אין ליהדות "רציונליות", ושוב, לא אמרת ולא כלום. תאמר כך: אני רואה ביהדות דברים רציונליים, ולזה אתה קורא סינון, אפשר לקרוא לזה קלקול או נטישה מהיבטים מאוד מסויימים, וכולם מתכוונים למקום אחד, להבין מה שקוראים. זה יכול להיות ביהדות, ובאותה מידה בדת אחרת, ושוב הגענו לתרבות היהדות שאיתה אנו מזדהים באופן אוטומטי. הבנת אחשלי?

ברור ב ר ו ר - ביאור למטרת הפורום

ברור שדבריך נכונים, שאם מישהוא מזהה בעיתיות בדת אין בכך קלקול. אני התיחסתי בדבריי לפורום כשמו, שלפי שמו משמעותו בניית אותה יהדות כפי שהיא עם התאמה לתובנות חדשות שנקראו בהקשר זה "מודרניות", אך הכוונה ל"רציונליות". במסגרת זו כל נטישה כביכול תתבסס על המערכת עצמה, למשל אם נניח שמעשה פלוני אינו הגון נתבסס על עקרונות הדת עצמה, אולי בדברי תוס' שיש כח ביד חכמים במקום שנראה להם הגון. עיקר כוונתי שאין כאן רפורמה או נטישה אלא בדיקה מעמיקה - כך הבנתי.

ב ר ו ר

New member
אולי תסביר לי

מהי רפורמה, נטישה, ומהי בדיקה מעמיקה. אם אינך רוצה לשנות מאום, הרי ששוב אתה לא רציונל, ואם אתה מוכן לשנות, הרי שנכנסת לרפורמה ונטישה.

אסביר - ראה ערך עגונות ופרוזבול

כוונתי כך יהדות מודרנית היא כזו שמתוך ערכי הדת עצמה מוצאת את הדרך המתאימה וכשם שלא נחשיב את תקנת פרוזבול ועגונות כרפורמה הנוגדת את רוח היהדות, כך אם נניח ויהדות מודרנית תגלה שאין לך בבשר בחלב אלא גדי בחלב אמו, גם לא יהא זה נטישה ורפורמה מקובלת, אלא העמדת דברים על דיוקם. הרפורמה, לא באה בשם האמת ולא בשם הרציונליות, הרפורמה באה בשם הקושי והדימוי הנוח לחברה שמסביב.

ב ר ו ר

New member
בבקשה ממך

אל תכנס להגדרות כעת, הכללות אנשים מבינים את ה"תורה" במימדים "מאוד" מסויימים. כל שינוי ייקרא רפורמה, ואתה פשוט מעדיף לכלול את זה בקונטקסט מסויים. לא אכפת לי, אבל הלא לא זו המטרה, אז מה בדיוק משנה? תבין את המסר, ולא את המילה.

משנה ומשנה!!!!!!!

אם אנחנו שומרים על התורה כבסיס לדיונים ולימודים, אלא שאיננו מתעלמים מהנסיבות המשנות את הפרטים, הרי אנו על דרך המלך. אני טוען לשמירת הבסיס לא מפני העניין להישאר בחברה הסגורה, אלא מפני שכך יש בסיס להתקדמות ולדיונים רציניים עד לפרטי פרטים. גם ברפורמה הרשמית ישנם הזועקים לשילוב התורה והמסירות לה עם הפתיחות [ראה רציו בעכ"ח] כצורה אידיאלית של התקדמות. נראה מדבריך שכביכול יש לך ענין לאמץ גישה נוגדת הדת ולכן קשה לך לראות את הפורום כמקדם ומעדכן את הדת על פי עקרונות היושר.

ב ר ו ר

New member
בדיוק.

כשיהיו ברורים עקרונות היושר, תוכל להתחיל לומר שזה מובא גם שם ושם, ולהתחיל לעיין בהם. מנקודת מוצא של "תורה" לא תגיע לשום מקום. נו, אל ת'שה את עצמך....

לא דיברתי על תורה של חרדים

למעלה