מה זה טרנספונדר?

אבירן171

New member
אז הסבר לי בבקשה עוד משהו אחד

למה בארצות הברית, בשביל רשיון טייס פרטי, צריך ללמוד רק 4 תדרי טרנספונדר, ולעומת זאת בישראל, צריך ללמוד 17?(או שאני טועה וזה קצת פחות או אפילו יותר) זה פשוט לא הגיוני, ארצות הברית ארץ הרבה יותר גדולה והתנועה בה יותר בעומס(בעיקר בניו יורק), וצריך 4 תדרים.

קודם כל,

המספר שאנו מכניסים לתוכי אינו תדר, אלא קוד. דבר שני, אני לא יודע איפה קיבלת 17 קודים שיש ללמוד אותם בארץ, ואילו לארה"ב, אך בוא אנסה לענות לך בעניין. קודם כל, חשוב בהיגיון. ארה"ב גדולה בהרבה, אמנם יש שם הרבה יותר תעופה, מצד שני המרחבים שם גדולים בהרבה, כך שהריכוז של התנועה נמוך בהרבה (דהיינו מעט טייסים ליחידת נפח [בכוונה נפח, יש מספר גבהים של תנועה, אין סיבה לערבב צסנות בגובה 2500 רגל עם 777 ב-FL390] לעומת הארץ). דבר שני, בארה"ב יש כללי טיסה שונים מהארץ, או ליתר דיוק בארץ הכללים שונים מרוב שאר העולם. בארץ, בטיסת CVFR, כל המטוסים באופן תמידי בקשר עם הפקח/בקר, ועל מנת לבצע סיווג ומיון של כולם למען הפקח כך שיוכל להפריד בין כל מטוס ואופן הטיסה שלו, יש יותר "קידומות" לסקווקים. כמו-כן, כאמור, בארץ ריכוז המטוסים ליחידה מסויימת גדול בהרבה מארה"ב, כך שיש לבצע סיווג מוגבר יותר. בארה"ב, כל מטוסי ה-VFR כמעט ולא נדרשים בכלל להיות בקשר עם הפקח, מלבד מגדל בהמראה ונחיתה, וגם את זה אין בכל השדות והמנחתים. מעט סקווקים נדרשים, אם כך, בארה"ב, בשל הצורך הנמוך של הפקחים לסווג את התנועה.

אבירן171

New member
לקחתי את ה-17

מהתמונה של Master drums, שספרתי את כולם יוצא 17, וזה נראה לי לא הגיוני לזכור כל כך הרבה, שמה גם, אם אתה טייס איירליין(אחמ אחמ..) אתה צריך לדעת בעל פה את כל האותיות הפונטיות באנגלית ואת המספר 9(הבנתי שהוא מבוטא שונה, Niner במקום Nine). קצת מוגזם..

S o l l y

New member
ממש לא...

קודם כל את האותיות זה לא משהו שצריך לזכור, זה משהו שזוכרים אותו אוטומטית כמו שאתה זוכר את הא"ב, זה לא משהו שהוא בעיה בשביל טייס... שנית כל לטייסים אין שום סיבה לזכור את הסקווקים, סקווק זהו קוד שמקבלים מהפקח במרשה או באוויר חוץ מזה, לא צריך לזכור 17, צריך לזכור ש51XX זה טיסת ראיה, ו50XX זה טיסת מכשירים בארץ, וכו', הXX זהו מספר שמתחלק בין המרחבים בארץ (פלוטו, ת"א, דרום) ואותו הטייסים בטח ובטח לא צריכים לזכור...

אבירן171

New member
אז אתה אומר שהטייסים מקבלים מהפקח

את הקוד הסקווק מהפקח ואז הם שמים אותו בטרנספונדר? ורק מגדל פיקוח יכול לקרוא את הטרנספונדר או שגם נגיד לטייס אלעל יש אפשרות לראות את מצב הטרנספונדר של טייס אחר?

DJDUV

New member
רק המגדל.

אבל רק אלעל? למה לא ישראייר? למה לא ססנה 172?

אבירן171

New member
סיבה פשוטה מאוד

אלעל כי ססנה זה דבר קטן שאין לו בעיה לפנות והסיכוי שיתקע במשהו קטן, בקשר לישראייר, לא כתבתי אותם כי התייחסתי לזה שלאלעל יש B747. ועוד שתי שאלות ברשותכם: 1)באמת מישהו השתמש בכל הקודים האלו? 2) כמה מטוסי B747(גם B742 וגם B744) יש לאלעל?

S o l l y

New member
כמה שטויות במשפט אחד?

ואם ססנה תתקע ב744 וה744 יתרסק וכל הנוסעים שלו ימותו ? מזה השטויות האלו שססנה זה דבר קטן שאין לו בעיה לפנות והסיכוי שהוא יתקע במשהו הוא קטן?! אוי ואבוי... 1) כל יום ביומו משתמשים בקודים האלו, כל טייס חייב לשים סקווק בהתאם לטיסה שלו או בהתאם לסקווק שקיבל מהפקח, כל טיסה נכנסת לישראל מקבלת סקווק, וכל טיסה יוצאת מב"ג מקבלת סקווק...

אבירן171

New member
והסקווק שהוא קיבל מב"ג ביציאה

תשתנה כשהוא יכנס לתחום אווירי של ארצות אחרת? חשבתי שאם הססנה תתקע בB744 הססנה תתהפך או מהמכה תסטה חד לצד.

DJDUV

New member
מה הקשר של 747 לכל הסיפור????

ומה הקשר "תתקע" (?????) מה זה? "הססנה תתהפך או מהמכה תסטה חד לצד" (?!?!?!), טוב אם יש למשהו מושג מה הילד רוצה שיעזור לי/לכולם (ירחם השם) להבין. תודה! לגבי הטרנספונדר: שמו גם יכול ליהיות תוכי, זע"ט, IFF מכשיר שמשדר נתוני מטוס כגון גובה, כיוון, מהירות לפקח (!!!) בלבד! לא משמש טייסים בכלל, את הקוד הטייס מקבל מהפקח והוא צריך לזכור אך ורק את קודי ה 7XXX טרנספונדר יש לא רק ל747 האהוב שלך אלא לכל המטוסים בארץ (כן כולל הססנה הקטנה והמצ'וקמקת) והוא חובה על פי חוק (בארץ). בחול אני יודע רק על ארה"ב ששם הוא לא חובה למטוסים שטסים בטיסות כללי ראיה בלבד (נקרא גם VFR) אבל חובה לכל השאר (כן גם שם לססנה הקטנה...... ). למכשיר 4 ספרות , 4 לחצנים לשינוי הספרות, כפתור ON/OFF שמשמש גם כבורר מצבי שידור שונים של המכשיר שאם תרצה אפרת לך עליהם לחוד, ולחצן IDENT עם מנורה שנועד (על פי דרישת הפקח/בקר) להדגיש את הנתונים של המטוס על הצצג מכ"ם שלו. ארבעת הספרות שהטייס מכניס הינם קוד ולא תדר, התדר הינו קבוע מראש ולא משתנה לעולם. לגבי כמה 747 יש לאלעל, אני אעזור לך... 1) תכנס לגוגל בכתובת www.google.com 2) תרשום בשורת חיפוש (המקום היחיד שאפשר לרשום) "אל על" (אם לא תבין תגיד ואני אתן לך תמונת הסבר) 3) הקישור השני יהיה של אל על (www.elal.co.il), תלחץ עליו 4) הכיייי למטה באתר יש שורת קישורים בצבע תכלת שבה יש קישור בשם "אודות אל על", תלחץ עליו (טיפ: זה בדיוק אחרי "צרו קשר") 5) מימין לצילום של הבחורה שעושה מעיין תנועת "אויי ואבויי" כזה יש קישורים שאחד מהם זה "צי המטוסים", תלחץ עליו 6) עכשיו אתה תראה פירוט של סוגי המטוסים פלוס תמונות להמחשה כאשר על כל אחד בשורה הראשונה כתוב "מטוסים בשירות" ומספר המטוסים בשירות אלעל מאותו סוג. תוספת: לגבי ה 737 אם תבוא לך שאלה על זה, אז הסימן הזה "/" מדבר על מספר המטוסים מדגם 737-700 ואחרי הסימן מספר המטוסים מדגם ה 737-800 . מאוד (!!!) מקווה שעזרתי.

אבירן171

New member
אני ידעתי שחייבים את הטרנספונדר

גם בססנה, וידעתי שגם חייבים בארצות הברית(האמת לא ידעתי על הארץ...), ומה שלא ידעתי שמטוס שטס רק טיסות ראיה לא חייב את זה. אז אתה אומר שססנה 152 או 172 שאין לו אפשרות לטיסות IFR(מכשירים) אלא רק לVFR(ראיה) יכול לטוס בלי טרנספונדר? עוד שאלות קטנות, אחרי נחיתה וכיבוי מנוע, מה עושים עם הטרנספונדר? והאם תוכל לפרט על הבורר?

DJDUV

New member
גם ססנה 152 וגם 172 יכולים לטוס IFR

לגבי "יכול לטוס בלי טרנספונדר" זה על פי ידיעתי בתנאים מסויימים בארה"ב. בארץ זה חובה! אחרי נחיתה וכיבוי מנוע מכבים את הטרנספונדר וכמובן עוד כמה דברים חוץ ממנו שלא נפרט כרגע ומשאירים אותו כמו שהוא שכן בהתנעה הבאה הפקח נותן קוד חדש וכן הלאה. על הבורר (ועוד מידע נוסף) תוכל לקרוא בקישור ש davidfainshtein נתן מWikipedia בסוף השרשור (נכון לעכשיו) אבל בקצרה: 1) OFF: שזה כבוי 2) SBY: מצב Stand By שזה הפעלת המכשיר והצגת נתונים מזעריים כמו קוד הטרנספונדר ומיקום המטוס בלבד. בשימוש בקרקע בלבד כדי למנוע עומס מידע לא רלוונטי לפקח שכן בקרקע אין לו צורך במידע על כיוון הטיסה והגובה לדוגמה, בגלל שהמטוס בקרקע. 3) ON: מופעל לפני התיישרות המטוס על המסלול לפני המראה ועד לעצירה מוחלטת בחניה בשדה היעד. נותן נתונים על מהירות טיסה וכיוון לפקח. 4) ALT: אותו מצב כמו ON רק נותן גם מידע על גובה המטוס. שוב, הסבר מפורט יותר תמצא בקישור של davidfainshtein בהצלחה

אבירן171

New member
תודה רבה על כל ההסבר, למדתי המון

עוד שאלה קטנה, מכיוון שאני רוצה לעשות את רשיון הטייס בארצות הברית, רציתי לדעת אם תוכל לפרט באיזה מצבים אפשר לטוס בלי טרנספונדר בארצות הברית? שוב תודה על כל ההסבר.

DJDUV

New member
לא טסתי בארה"ב כך שאני לא רוצה

להטעות אותך. אולי מישהו שכן טס יוכל לענות לך יותר במדוייק. בכל מקרה יש לך זמן עד שתוכל להתחיל ללמוד אבל את הבסיס לטרנספונדר אני בטוח שאתה כבר יודע ככה שאת שאר המידע (אם נשאר לגבי זה) תקבל מהמדריכים שלך בבית הספר לטיסה. בוא אני אתן לך טיפ, סתם להרגשה כללית שלך, לך להרצליה ותבקש לעשות טיסת הכירות. זה לא עולה הרבה ויעזור לך להבין אם אתה בכלל מתאים לטייס או לא. גם המדריך שיעביר לך את הטיסת היכרות יגיד לך אם יש לך על מה לעבוד או לא וכמובן אם אתה מתאים לזה ואם כן כמה זמן לדעתו יקח לך לעשות את זה כי יש לי הרגשה, ואתה אמרת את זה כאן בפורום לפני זמן מה, שיש לך הפרעות קשב וריכוז, שיהיה לך קושי מסויים בזה. אני ממליץ לך לבדוק את הנושא ולסגור כבר עכשיו סופית את הפינות האלו לפני שאתה עושה עוד כמה צעדים (לפחות במחשבה שלך כרגע) לקראת רשיון טייס, כדי למנוע תחושות אי נוחות בעתיד. וכמובן שיהיה לך המון בהצלחה.

מצב ON

מצב ON בשימוש החל מהתיישרות על המסלול ועד פינויו. לאחר פינוי מסלול לאחר נחיתה, זע"ט מוחזר למוד STBY. הסבר יפה על הטרנספונדר, חשוב להדגיש שהוא משמש לפקח בלבד לצורך זיהוי המטוסים במרחב. הטייס מקבל את הסקווק ומכניס אותו, כמו תוכי. במצבי חירום בלבד (77XX, 76XX ו-75XX) הטייס מכניס קוד סקווק על דעת עצמו, משום שרק על מפקד המטוס הזכות להכריז או לבטל מצב חירום, לפקח אין שום דעה בנושא, וחלק מה"הכרזה" על מצב החירום הוא שינוי הסקווק למתאים. תוספת קטנה לטובת אבירן (אין לי ספק שאתה מודע לכך), הספרות יכולות להכיל אך ורק את הספרות 0-7, דהיינו 8 ו-9 לא קיימות. אהבתי את ההפניה שלך בגוגל, ככה צריך. באותה נשימה, אבירן מוזמן לקרוא את המידע שבקישור של דוד.

אבירן171

New member
אני באמת צריך לעשות טיסת הכרות

איתי, הקטע המצחיק הוא שבסימולטור כן יש 8 ו9... בכל מקרה, תודה על ההסברים.

למעלה