מה זה טורבו? (דהה...)

פרדיקט

New member
מה זה טורבו? (דהה...)

החיפוש בפורום הזה אחר המלה טורבו מעלה מספר אקפוננציאלי של פגיעות אז אני נאלץ לשאול שוב כדי למקד את המסע שלי אחר התשובות - 1) מה זה בעצם טורבו? 2)מתי "נפתח" הטורבו? 3) האם בתום הנסיעה אני צריך להמתין כמה דקות עד שהטורבו יתקרר או משהו כזה ורק אז לדומם מנוע? 4) אם אני נוסע בלי להפעיל את הטורבו בכלל, האם צריכת בדלק תהיה רגילה (למשל A3-T 180 תצרוך כמו A3 125)? תודה רבה. הפרדיקט.

zakiboy

New member
how turbochargers work

בהנחה שאתה יודע אנגלית הכתבה הבאה תעזור לך להבין את פעולת המנוע המוגדש http://www.howstuffworks.com/turbo.htm

מגדש טורבו

1. טורבו הוא קיצור של Turbo charger ובעברית מגדש טורבו. הוא משתמש בגזי הפליטה כדי לסובב במהירות גבוהה טורבינה הדוחסת אוויר אל תוך סעפת היניקה. מכיוון שמנוע נזקק לכמויות אוויר גדולות מאוד ובסל"ד גבוהה יש לאוויר זמן קצר מאוד בכל מחזור להיכנס אל תאי השריפה, הטורבו מאפשר לדחוס פנימה יותר אוויר, ואז מתאפשרת הגדלה תואמת של כמות הדלק. זו הסיבה שמנועי טורבו חזקים יותר ממנועים אטמוספריים (שמכונים כך כיוון שהם משתמשים בלחץ האטמוספירה כי להכניס אוויר אל תוך תא השריפה). יש גם מגדש טורבו המשתמש בכח המנוע (מונע ע"י רצועה במקום על ידי גזי הפליטה) ונקרא Super Charger - מגדש על. 2. מגדש הטורבו "נפתח" כאשר תוכנת מחשב קובעת שיש בו צורך, ושנבנה בו לחץ הגדשה מספק. ניתן להבין מההסבר למעלה שכאשר סל"ד המנוע נמוך, גזי הפליטה אינם בעלי מהירות מספקת, הטורבינה של הטורבו לא מסתובבת מהר מספיק והטורבו חסר ערך. 3. בתום נסיעה מאומצת רצוי מאוד להמתין 30 שניות בטרם ידומם המנוע. אם את הדקות האחרונות של הנסיעה העברת ברוגע ומבלי להגיע לסל"ד גבוה, אפשר לוותר על הוראה זו. 4. אם אתה נוסע בלי להפעיל את הטורבו, צריכת הדלק תהיה זהה למנוע הרגיל באותו הנפח.

magician

New member
לארנון - תיקון קל,מנועי טורבו ....../images/Emo8.gif

אבקש להאיר נקודה אחת בענין מנועי טורבו: 1.בתשובתך הכללתה כעובדה שמנועי טורבו "חזקים" יותר ממנועים אטמוספריים... ובכן זה לא נכון גם אם ניקח פרמטר אחד בלבד כנקודת מוצא: נפח מנוע, 2000 סמ"ק ראה הונדה S2000 - כ"ס:240 ,מול סוברו אימפרזה טורבו GT -כ"ס 218 ! ראה קליאו ספורט -כ"ס :172 מול סיאט איביזה טורבו - כ"ס 150 (1.8 )! אמנם נכון שמנוע עם מגדש אמור לאפשר קבלת רצועת כח זמינה יותר,אבל כיום עם מנועים שמשתמשים בשיטות שונות של תיזמון שסתומים משתנה ניתן גם במנועים לא מוגדשים להשיג תוצאות טובות!

sronis

New member
ברור שאפשר, אבל לפעמים פעולת הטורבו

עדיפה, אתה לא חושב? לאיביזה טורבו, למשל (יש לה 156 כ"ס דרך אגב), יש המנוע המפיק הרבה מומנט גם בטורים נמוכים, ובעזרת הטורבו מספק משיכה יפה גם בטורים גבוהים, וככה מקבלים מנוע פשוט מעולה. אז נכון והטורבו אינו חזק, סה"כ תוספת של כ-31 כ"ס (25 בדגמי פולקסווגן) אבל הוא בהחלט נותן למנוע הרבה יותר חיים... ואם כבר שמת את הקליאו וה-S2000 כדוגמאות, אלו מנועים חזקים מאוד בסל"ד גבוה, אבל שיא המומנט של שתיהן מגיע בסל"ד אסטרונומי, במיוחד זה של ההונדה (כ-7000 סל"ד לא?) והן צריכות לעבוד קשה בשביל להפיק את מלוא כוחן. בקיצור - יש יתרונות גם לזה וגם לזה, להגיד לך את האמת? אני מאוד אוהב את המנוע של האוטו שלי, אבל אני בהחלט יכול להתמכר לטורבו לפעמים, אפילו אם זו הפאסאט 1.8T העלובה של אבא שלי, כשהטורבו בהחלט לא קרוב אפילו לזה שבאימפרזה, למשל. רוני

SENDA

New member
טורבו נותן יותר כוח נקודה

וזאת כאשר אתה מסתכל על אותו מנוע בלי טורבו. אתה לא יכול להשוות בין מנועים שונים של חברות שונות שהנתונים שלהם מאוד שונים מבחינת זמינות כוח מומנט ולאיזה סל"ד צריך כדי לקבל את זה. אתה יכול לקחת מכונית אמריקאית אם כלום כוח (יחסית) אבל אם מומנטים עצומים זמינות כוח בסלד נמוך מאוד, וסל"ד מקסימלי נמוך מאוד. סך הכל קח מנוע מסויים, תוסיף לו טורבו ותגביר את הכוח שלו (ברמת העיקרון). ודרך אגב לגרסה היפנית של האימפרזה יש 280 סוסים. ולא לדבר על הגרסאות ראלי והמיוחדות שמגיעות בעזרת הגדשות למניהם למאות סוסים. ומכוניות הפורמולה שעוברות את ה 1200 סוסים.

גרמי

New member
אז מי מוכן לעשות ניסוי.....

ולהתקין מדגש טורבו על S2000...
התוצאה יכולה להיות מעניינת בהחלט...

hal9k

New member
אז האם טורבו...

נותן זמינות כח טובה יותר בסל"ד נמוך, או שמא יש לנהוג בו בסל"ד גבוה רוב הזמן? אני שואל כי בחנתי את נתוני מספר מכוניות עם טורבו, וראיתי (להפתעתי) שדווקא שיא המומנט והסל"ד מתקבלים בסל"ד נמוך מאוד (1900 במנוע 180 כ"ס של אודי A3, למשל). והאם צריכת הדלק בו תהיה גבוהה יותר? האם הוא יעיל יותר מבחינה זו ממנוע גדול יותר שהיה משיג פחות או יותר את אותו ההספק?

תשובה לך, וגם ל Magician

בקונפיגורציה הבסיסית שלו, תרומתו של מגדש טורבו עולה ככל שסל"ד המנוע גבוה יותר. ככל שהמגדש גדול יותר, תרומתו תהיה גדולה יותר בסל"ד גבוה, אבל הוא לא יתרום הרבה (או בכלל) בסל"ד נמוך. במכוניות מודרניות ניהול המנוע כולו מבוצע על ידי מחשבים, מה שמאפשר ליצרן המנוע חופש פעולה גדול הרבה יותר בתכנון אופי הפעולה של המגדש. אפשר להשתמש במגדשים קטנים שאינם זקוקים לכח רב להפעלתם ודווקא מיועדים לאפשר למנוע לייצר מומנט נאה בסל"ד נמוך יחסית. מכיוון שתרומתו של מגדש כזה אינה גדולה מאוד בסל"ד גבוה, היצרן יכול לשלב שני מגדשים בגרסת הביצועים של אותו המנוע (נשמע מוכר ?) הוא אכן יצרוך יותר דלק - אותו מנוע, אותה מערכת הזנה אך יותר כח שווה בהכרח יותר דלק. כמובן שזה תלוי באופי הנהיגה. לגבי איך שצריך לנהוג בו - צריך לנהוג בו כרגיל. ב 206WRC אסור לתת לסל"ד לצנוח כיוון שהטורבו לא מתוכנן שם לנהיגה בפקק. ב A3 הטורבו נועד לייעל את אופי המנוע בשימוש יומיומי ולכן הוא מותאם לנהיגה רציונלית. ל Magaician - החסרון של מנוע, כל מנוע, הוא יכולת הנשימה בסל"ד גבוה. פתרונות שונים לשיפור החסרון הזה מוצעים כל הזמן על ידי יצרנים, אם בדמות ריבוי שסתומים לכל צילינדר, סעפת יניקה משתנה, שליטה בפתיחת השסתומים כדי לבטל את פרפר המצערת (ב.מ.וו.) וכו´. אין הגבלה לכמות הדלק שאפשר לשפוך לצילינדר. יש הגבלה בכמות האוויר שניתן להכניס אליו. מסיבה זו, אותו מנוע עם מגדש טורבו תמיד יוכל לייצר יותר כח בסל"ד גבוה. זה שיש מנועים שמגיעים להספקים נאים בלי מגדש טורבו - זה יפה. אבל עדיין מגדש טורבו משפר את יכולתו הבסיסית של מנוע. כמובן שיש למגדש חסרונות - תפוקה לא ליניארית של הכח, השהית דוושה, עומס על המנוע, צריכת דלק וזו הסיבה שלא משתמשים בו תמיד.

magician

New member
לא שאלתי רק "הארתי" עובדות!../images/Emo8.gif

כל הכבוד לרצון הטוב להסביר את נושא "ההגדשה" אבל אני לא שאלתי מה עושה התקן טורבו אלא ציינתי עובדות מעטות לגבי השגת הספקים של מנועים אטמוספריים "רגילים" משולבים בטכנולוגיות מתקדמות של בניית מנועים מול מנועים מוגדשים ברמת הלקוח הרגיל! אבקש להנביא רק לצורך הארת הנושא ובהתבסס על השכלה בהנדסת מכונות וכ 26 שנים של היתעמקות בנושא מנועים אטמוספריים ומודגשים סקירה קצרה כרקע לנושא ההגדשה במנועי מכוניות: 1905 - רשם השויצרי אלפרד בוצי כפטנט את המגדש! רק במלחמת העולם השניה נעשה שמוש בהתקן טורבו ע"י מהנדסי המטוסים:אליסון פרט ו וויטני שפותח עבורם ע"י גארט שעד היום ידוע בתחום של מגדשי טורבו למיניהם! השמוש הראשון בטורבו צרג´ר במכונית נעשה ע"י גנרל מוטורס בדגם :קורבייר מונזה ספיידר -1962 !(מנוע אחורי עם קירור אויר)! באגף האיורופאי במו בשנת 1969 בתחרויות :TCC הציב על המסלול את הדגם 2002 סלון וגם ניצחו בנפח עד 2000 סמ"ק. דגם הכביש לצרכן נכנס לשוק רק 4 שנים מאוחר יותר עם דגם של KKK טורבו צרג´ר! איחור עד מס´ שניות - מרגע לחיצת הדוושה ועד תגובת המנוע בפועל גרם ליחס של אי הערכה בין מומחי הרכב בעולם! צריכת דלק מוגברת,עומסי לחץ פתאומיים על המנוע ,חימום יתר גרמו לבמו שנים רבות ליזנוח את שילוב המגדש במנועיהם! פורשה שנה לאחר במו החליט לשלב את הטורבו בדגם 911 שהפך לפורשה 911 טורבו! חב´ סאאב השודית היתה בין הראשונים ששילבה בכונית סלון רגילה טורבו של גארט בדגם הידוע כסאאב 99 טורבו! ב 1980 שולב מדגש באחד מהמנועים הקטנים ביותר בעולם:מצובישי מיניקה דאנגאן ZZ בנפח מנוע :548cc !!! 1981- הרכב האוטומתי הראשון בו שולב טורבו צרג´ר - AUDI200 T ! ב1984 חב´ פורד שילבה באסקורט 1.6 מדגש וקראה לדגם "אסקורט טורבו"! סקירה קצרה זו של אבני דרך בתחום הובא על מנת לתת קצה של בסיס להתיחסות שלי לנושא הטורבו גם מבחינה הסטורית וגם מבחינת ראיית הנושא והבנתו! היות ובהיתיחסותך נגעתה בחלק מהבעיות שקיימות במנועים מודגשים ועל קצה המזלג הזכרתי גם אני אבקש להתיחס לעצם הנושא : טנולוגיות מקבילות למנועים מודגשים!! העובדה שאני ציינתי בהתיחסותי שמנועי טורבו הם לא"החזקים ביותר" , היא פשוטה : מפתחי המנועים בעבר וכיום מצאו מספר דרכים אלטרנטיביות למנועים מודגשים כשהמטרה היא להשיג יותר כח\הספק מהמנוע!!! בתחילת הדרך: שני גלי זיזים וריבוי שסתומים (1912) ע"י ארנסט הנרי! את בשנות ה80 כבר השיטה הייתה נפוצה אצל מס´ יצרנים! שמוש במספר רב יותר של שסתומים (ותר מ2 ) על מנת לאפשר נשימה יותר טובה ... מיקום הקאמשאפטים ואופן הפעלת השסתומים היוו גם ציון דרך להגדלת הכח\הספק המנוע! כמו כן ניתן לציין את הטכנולוגיה היחודית ב1980 בדגם שברולט קורבט ZR1 מנוע V8 עם 32 שסתומים,טכנולוגיה זו איפשרה בחיר הפעלת חלק מהשסתומים (3) לצילינדר ע"י מתג (במקום 4)... כיום טכנולוגיות שונות: VVT, VVTL-I,I-VTEC,VVL,VVC - באות כאלטרנטיבות המאפשרות השגת כח\הספק רציף ועולה ובפחות עומס ולחצים על מכלולי המנוע והפחתת הבלאי שבדרך כלל משוייכות למנועים מודגשים! כמו כן דובר על מנועים שיוצרו לצרכן בצורה סטנדרטית ולא משופרים או אפילו לא משודרגים ! לכן ההשוואה למכונית משופרת\משודרגת לא רלונטית לנושא :מנוע אטמוספרי סטנדרטי מול מנוע טורבו סטנדרטי!

hal9k

New member
"עובדות"?

השווית מנועים מוגדשים של יצרנים אחדים מול מנועים רגילים של יצרנים לחלוטין. זה, כמובן, לא מעיד על דבר. אם היית משווה את =אותו= המנוע בדיוק בגירסתו הרגילה ובגירסתו המוגדשת היית מוצא תמיד שהמוגדש חזק יותר.

עתיד18

New member
נו הרי זה ברור, אחרת לאוטו מנוע

לא היתה בכלל גירסה מוגדשת, מה החוכמה לקחת מנוע, להוסיף לו את כל החסרונות של מגדש הטורבו, ועוד להוריד מכוחו ?

B.M.F

New member
בטופספיד אתה כותב בלי טעויות

אז למה כאן כן ? אין כאן עיזים לאוטו-לאותו. ותפסיק לפנטז על תרנגולות וביצים. פסיכולוגים ירוויחו הרבה כסף בזכותך.

עתיד18

New member
יא אונס תרנגולות פלשטינאיות בזמן-

זריקת בקבוקי תבערה אחד !! בגלל רוח הפורום, המילה אוטו כבר מושרשת במוחי, ואפילו נפלטה לי אחת במקום אותו, יצא אוטו, מה אתה עושה סקנדלים יא משחיט רכוש חקלאים !! יא מבזבז מזון על חלונות של שטטי נדיבים שמאליים

B.M.F

New member
LoL ..

פלשטינאיות=פלשתינאיות משחיט=משחית נדיבים=נתיבים הגיעו מים עד נפש !! יש כאן מורה ללשון והבעה עברית ?
חכה ביום רביעי, אני אתנגש בך ללא רחם

עתיד18

New member
נשבע לך...כל הטעויות זה מעצבים ../images/Emo13.gif

ועוד דבר...כדי להתנגש בי אתה צריך להיות מהיר ממני (זה חישוב פשוט) ואתה לא מהיר ממני, אז מה גורם לך לחשוב שיש לך היכולת הטכנית להתנגש בי, ולנגח את הקארט שלי ? אגב, אני מבין שביום רביעי אתה בא ? אחלה גבר, אני אשמח לראות אותך שוב

B.M.F

New member
שני דברים ברנש צעיר ונמהר

1) אני יותר מהיר ממך. 2) לצערי אני לא אשתתף כנראה. מחסור חמור וקריטי בכסף. זה ב-20:30 לא ?

magician

New member
לא השואה אלא רקע- זה לא דומה../images/Emo38.gif

הסקירה באה על מנת להבהיר נקודה פשוטה: הכרת תחום הנושא-מנועים מוגדשים ע"י ואת הבסיס להתיחסותי! אני משתדל בדרך כלל להתיחס לנושא בתנאי שאני מבין אותו,מכיר אותו ויש לי ידע באותו נושא - איני משער ואיני מיתיחס לנושא שבערך אני מבין אותו! התיחסותי באה על מנת להבהיר שקיימות טכנולוגיות להשגת כח\הספק בשיטות נוספות מלבד ע"י טורבו ויעילות בשיקלול הסופי לא פחות מטורבו! להלן טכנולוגיות נוספות: סופרצרג´ר, מנועי "חשמל",מנועי בי טורבו,שילוב טורבו צרגר עם סופר צרגר(ראה לנציה S4 ) ! כמו כן לצורך הענין אוסיף השגת כח\הספק גדול יותר ע"י שמוש בדלקים בעלי אוקטן גבוהה במיוחד כגון דלקי מרוץ - לצורך שימוש בדלקים אלו יש צורך בטכנולוגיות אחרות מאשר הזכרתי מעלה....
לא עשיתי כל השוואה!

למעלה