מה זה בעצם טיפול CBT?

מ י w ה י

New member
מה זה בעצם טיפול CBT?

וכיצד ניתן לקבל אותו?

אני הגעתי להבנה כבר לפני מספר שנים שכנראה שזה הדבר שאני זקוקה לו, אבל ניסיונות לקבל את הטיפול לא צלחו - שילמתי למטפלת שנטען שמתמחה בטיפול כזה אבל היא לא עשתה שום דבר שנשמע כקשור בכלל לטיפול מסוג זה (בפגישות בעיקר היו שיחות מעגליות על הילדות שלי שלא הובילו לשום מקום), וכל פעם ששאלתי מתי נטפל בבעיות שבגללן הגעתי אליה היא מרחה אותי. אחרת לא טרחה בכלל להקשיב לי וכששאלתי אותה על מהות הטיפול המתוכנן ואם אנחנו הולכות לבצע טיפול קוגניטיבי היא לא ענתה לי, ולכן הפסקתי את הקשר אחרי הפגישה השנייה.

איני משופעת בכסף, המפגשים שלא כללו טיפול הכניסו אותי לחובות אבל מצבי הולך ומדרדר ואני כבר לא יודעת מה לעשות. ניסיתי טיפול מסוג אחר שהיה בזבוז כסף מוחלט כי אינו רלוונטי למצב שלי, והבנתי את זה לצערי רק בשלב מאוחר מדי וברגע שיידעתי את המטפלת במה שאני מרגישה ובכך שאני רוצה לסיים את הטיפול ולבדוק מולה אופציות אחרות, היא נעלמה ולא ענתה להודעות שלי, ואפילו פגישת "סגירה" לא הצלחתי לקבוע איתה. כל העסק הזה יוצר תחושה של חוסר אמון וקשה לי לחשוב על חזרה לטיפול.

זה תרחיש הגיוני ש-3 מטפלות שונות מתנהלות ככה? חשבתי בעבר שמי שבוחר במקצוע טיפולי עושה את זה לא רק בשביל הכסף, מה גם שנדרשת השקעה עצומה לפני שמתחילים להרוויח.

מ י w ה י

New member
תודה על תגובתך

יש משהו שלא ברור לי: בקישור שהבאת מפורט לגבי טיפול בילדים, מתבגרים וזוגות - האם הטיפול הזה לא ניתן לאנשים בוגרים שאינם חלק מזוג?

כמו כן - למה הכוונה בטיפול ממוקד?

ommerl

New member
תרחיש הזוי בעיניי

זו לא התנהגות בין אישית של זרים, לא של חברים, ובטח לא של מטפל ומטופל.

צר לי לשמוע סיפורים כאלה

ההמלצה היחידה שאני יכל לתת לך זה לחפש אחד שיש עליו המלצות, עדיף המלצות מאנשים שאת מכירה.

avishaypsy

New member
זוית נוספת

ראשית, אני מצטער לשמוע על החוויה המצטברת של תסכול שמתוארת כאן. חשוב לי להעיר שני דברים חשובים:
1. אם רוצים טיפול מסוג מסוים, חשוב לברר שהאדם אליו הולכים הוא בעל הסמכה בסוג טיפול כזה. זו לא בושה לשאול, כבר בבירור הראשוני מה הרקע המקצועי של המטפל ותמיד אפשר לחפש ברשת כדי לאמת את הדברים. במידה ויש חוסר בהירות, חובה לשאול.

2. אני רוצה להתייחס לכך שהפסקת לאחר הפגישה השניה - מעבר לכך שחשת שמורחים אותך, רוב המטפלים, ללא קשר לגישה בה הם עובדים, נוהגים להקדיש את ה2-3 פגישות הראשונות למה שנקרא "אינטייק". הפגישות האלו מוקדשות לאיסוף פרטים בסיסיים על האדם ולבירור מעמיק ככל האפשר על סיבת הפניה. הרבה פעמים, פונה מגיע עם תפיסות מסוימות לגבי המצב שהוביל אותו לפנות לטיפול, זה מאוד ברור לפונה אבל לא ברור מספיק למטפל הפוטנציאלי. לכן, סביר להניח שכך יקרה בתחילתו של כל קשר טיפולי. אם היית מספרת על כך שטיפול החל מיד עם הטכניקה (בעיקר במקרה של CBT) זה היה מטריד שכן לפני שמיישמים טכניקה טיפולית מסוימת, חייבים לברר האם היא אכן מתאימה לסיבת הפניה? האם היא מתאימה לכוחות שיש לפונה?

לסיכום, אני מבין את התחושה הקשה שאת מתארת אבל במידה וישנה בעיה שאכן מטרידה אותך עד כדי פגיעה משמעותית במה שאת תופסת כתפקוד תקין, לא כדאי למהר לוותר על האפשרות של טיפול, שיותאם לצרכים שלך. בררי היטב מה הרקע של המטפל, חפשי אולי באתרים ייעודיים (למשל: [URL]http://itacbt.co.il/[/URL]) והגדירי היטב כבר בשיחה המקדימה מה את מצפה. אני סבור שעם מעט סבלנות כלפי תהליך החיפוש עצמו תמצאי בסוף את מה שאת מחפשת
המון הצלחה!

מ י w ה י

New member
אז ככה

1. מן הסתם לא ציפיתי שאף אחד יקרא את המחשבות שלי - קבל קופי פייסט: שילמתי למטפלת שנטען שמתמחה בטיפול כזה אבל היא לא עשתה שום דבר שנשמע כקשור בכלל לטיפול מסוג זה (בפגישות בעיקר היו שיחות מעגליות על הילדות שלי שלא הובילו לשום מקום), וכל פעם ששאלתי מתי נטפל בבעיות שבגללן הגעתי אליה היא מרחה אותי. אחרת לא טרחה בכלל להקשיב לי וכששאלתי אותה על מהות הטיפול המתוכנן ואם אנחנו הולכות לבצע טיפול קוגניטיבי היא לא ענתה לי, ולכן הפסקתי את הקשר אחרי הפגישה השנייה. אני לא חושבת שיש מה להוסיף מעבר.

2. כפי שכתבתי באופן ברור, במקרה הספציפי הזה המטפלת לא ענתה לי על השאלות ששאלתי לגבי הטיפול, היא בעיקר התמקדה בחוסר הקשבה מזעזע ובהתעלמות מדברים בסיסיים שאמרתי. לא הייתה לי שום סיבה להמשיך ולשלם למישהי שלא טורחת להקשיב לי, לא מוכנה לענות לי על שאלות לגבי הטיפול ובכללי הוכיחה שהיא לא ממש בקטע של לעזור (היא גם אמרה לא מעט דברים מאוד מעליבים שבחברה אנושית מקובלת נחשבים לדברים שלא אומרים אלא אם ממש ממש רוצים לפגוע).

3. במקרה שהרגשתי שמורחים אותי, הייתי ב"טיפול" קרוב ל-4 חודשים במהלכם לא נעשה שום דבר שקרוב בכלל לCBT וכל פעם ששאלתי מתי נטפל בדברים שבגללם באתי לטיפול, זכיתי למריחה. בהקשר הזה - אם המטפל חושב שאין התאמה, הייתי מצפה שיגיד את זה ולא שימרח את המטופל ויגבה ממנו סכומי כסף גדולים בשביל כלום.

4. עשיתי את כל הנ"ל כפי שכתבתי, הבהרתי כבר בשיחה המקדימה ובשלבים מוקדמים מאוד למה אני מצפה ומה נדרש ולמה לדבר על מה שעברתי בגן לא רלוונטי, זה לא עזר לי.

מ י w ה י

New member
אשמח לקבל המלצות על ספרות בנושא CBT

עלו לי מחשבות אולי לנסות לבד, זה נראה לכם אפשרי?

ספרות בנושא סיביטי

למישהי שלום,
כיון שלא כתבת מה הבעיות שמהן את סובלת, או מה האבחנות שאמרו לך,
אכתוב על כמה ספרים כלליים.
הספר הטוב ביותר לדעתי הוא
"בוחרים להרגיש טוב" מאת דייויד בארנס
ספר נוסף מומלץ הוא
"מחשבות ורגשות" מאת מתיו מקיי
ספר טוב ופחות מוכר הוא
"להפחיד את הפחד" מאת ניר עישר ועפרה מירון-ליכטר
ספר יחסית ותיק וטוב הוא
"אל דאגה" מאת דייל קארנגי
יש עוד ספרים בנושאים יותר ספציפיים
(כמו מחשבות טורדניות, הפרעה טורדניות, דיכאון ןעוד)
אם תפרטי תחום ספציפי
אפשר יהיה להפנות אותך לספרות רלבנטית לגביו
יורם

מ י w ה י

New member

האבחנות שאמרו לי ברובן אינן רלוונטיות, כי רובן אינן נכונות (ואיני אומרת זאת סתם). אני מעוניינת בראש ובראשונה לשנות דפוסים שמעכבים אותי ולהתמודד עם פוסט טראומה ועם מחשבות שליליות.

אבדוק את הספרים שהמלצת עליהם, שוב תודה

מ י w ה י

New member
האם יש מישהו שיודע מה הוא עושה?

הייתי אצל מספר מטפלים שלא ממש ידעו, או שידעו ובחרו לפעול כפי שפעלו, מה שהופך את המצב ליותר חמור.

אני יוצאת מנקודת הנחה שעל עצמי אני יכולה לסמוך שלא אגרום לעצמי לנזקים, ושלא אתעלם מעצמי.

אופירA

New member
מנהל
מניסיוני בטיפול בעצמי ובעזרת מטפלים

טיפול עצמי (בעזרת מחשבות מכוונות) אינו מותרות, וחיוני להשלמת הטיפול הפסיכולוגי.
אין שאלה שכדאי לך להבין איך ליישם את עקרונות החשיבה החיובית, הדמיון המודרך, המחשבות הנוגדות - בקיצור, איך ללמד את הרגשות שלך וההתנהגויות שלך להשתנות בהתאם לשכל ולרצון, למחשבות ולתפיסה. את התפיסה של הדברים אפשר ללמוד לשנות מן הקצה לקצה אפילו, ולכוון אותה למקום שבו הבעיות מצטמצמות, הרגשות השליליים פוחתים, ומתרחשת צמיחה של האישיות והתבגרות מיטיבה.
ללמוד התבוננות עמוקה וכנה בתוך עצמך.
(כדאי גם לנסות את שיטת השאלות של ביירון קייטי ולהשתמש גם בה בהתאם לצורך - יש הכל בגוגל, וזה אפשרי עם עצמך).

אבל גם עזרה פסיכולוגית צריך. הבעיה שאכן עלולות להיות בעיות תקשורת מהסוג שתיארת עם מטפלים.
האם אין לך אפשרות לקבל טיפול חינמי במסגרות השונות? יצירת קשר טיפולי טוב עם מטפל עלולה להיות ממושכת ומתסכלת מאוד.
טוב מאוד שאת מקדימה שיחת טלפון, ומבהירה בה את התנאים והצרכים וסוג ההכשרה וכל מה שעשית לפני הפגישות.
ובוודאי שאם את לא מרגישה הקשבה מהמטפלת כדאי לעזוב, ופגישה שנייה אינה מוקדמת מידי לשם כך.

אבל ציפיות כדאי לשים על הכריות. מניסיוני, לעולם אל תצפי שהמטפלת תבין מעצמה שאין התאמה ביניכן או מתי הגיע הזמן להפסיק טיפול. אולי היא תבין ואולי לא - חשוב שאת תביני זאת ותעשי למען עצמך, כי רק את יכולה לעזור לעצמך באמת. המטפלת היא אמצעי עזר, ולא כדאי לשים עליו כל כך הרבה משקל.
כשממקמים את הציפיות במקומן הנכון, האמון ייסדק פחות. יתר על כן - ממשברי האמון ותחושות הבגידה כדאי לך ללמוד מה שאפשר על עצמך.
היו לי הרבה טיפולים פסיכולוגיים, ולא מעטים הזיקו לי. וזה דברים שקורים ואי אפשר לצפות ולמנוע אותם. אבל ברבות השנים למדתי להפיק תועלת גם מטיפול שהזיק, וללמוד ממנו בדרך ה"היפכא מסתברא" איך למצוא את הכוחות הנחוצים בתוך עצמי. אז נהייתי פתוחה למצבי הטיפול המשתנים, ופחות התרגשתי מכאבים וכשלונות ובגידות וכל החוויות האלה.

כמו כן, ניסיוני לימד אותי שאני צריכה ללמוד את המטפלת לא פחות מאשר היא אותי. כי אני צריכה להנגיש ולהבהיר את עצמי אליה לפי השפה שהיא מדברת והקונוטציות שלה לדברים. לעשות את המיטב שבאחריותי כדי שהיא תוכל לעזור לי באופן המיטבי.
וגם כי אם אדרוך לה על נקודה רגישה, יתחיל קצר, ואני צריכה להיות במודעות לקצר הזה ולא לסמוך עליה שתתפקד כראוי כאשר היא במקום חלש.
וכן, למדתי שכאשר אני מזהה את הכשל של המטפלת, אני לומדת על עצמי לא פחות מאשר כאשר היא מטפלת מושלמת ועושה הכל כמו שצריך ללא תקלות.

דוגמה אחת - היתה לי מטפלת במשך 5 שנים. ב-3 השנים הראשונות היא עשתה עבודה עצומה, וקידמה אותי הכי הרבה מכל שאר הטיפולים והתהליכים שעברתי. כמובן שאני משתמשת כל הזמן בכלים שלמדתי ממנה. בשנתיים האחרונות נהיה כשל רציני בתקשורת בינינו, והיא לא התמודדה איתו וגם לא עם הנסיגה במצבי הנפשי בנסיבות שלא היו תלויות בה, מסתבר. אך נראה שהיא כן עשתה השלכה לטיפול שלה, והרגישה פחד וחוסר ביטחון. הטיפול הסתיים באופן הזוי שפגע בי מאוד. אבל עם הזמן למדתי שאפשר ללמוד הרבה גם מהכשלים, גם מהבעיות שאני מזהה אצל המטפלת, כמובן מהתגובות הרגשיות שלי להפרת האמון, ולצמוח מאוד גם מהסבל שמגיע בעקבות טיפול שקיבל תפנית שלילית ומזיקה (ואפילו מכזה שהיה כך מלכתחילה).
רק זה זמן, תהליך, והרבה השקעה של התבוננות וחשיבה שלי, ועיבוד הרגשות שלי - הכעס, משבר האמון, האכזבה, הזילות בכבוד לדמות וכד'. שינוי המבט והתפיסה כתוצאה מתהליך זה חשוב מאוד לצמיחה הפנימית.

אז לדעתי אל תוותרי גם על הטיפול באמצעות מטפלת. נסי גם לקבל כמובן המלצות ממטופלים מרוצים, גם לברר את הבירור הטלפוני המקדים, וגם לעשות שני שינויים בחוויה הפנימית האישית שלך: א. תוודאי עם עצמך שאת מאוד מאוד רוצה עזרה מהטיפול, מאוד רוצה לעזור לעצמך בעזרתו. ב. תתבונני מהצד על האינטרקציה שלך עם המטפלת כאשר את שואלת אותה שאלה, או מדברת איתה על הטיפול - התקדמותו ואופיו. אולי את מעבירה לה תסכול וקצר תקשורת שגורם לה לא לענות לך בגובה העיניים? נסי לוותר על הציפיה שלך ממנה למקצועיות והכעס על הכסף ההולך לטמיון, באותו הרגע שאת מבררת איתה על ספקותייך לגבי טיב הטיפול. תשאירי אותם בצד, ותקחי אותם חזרה אחרי כן. באותו רגע שאת מדברת איתה על זה, תנסי לדמיין שהטיפול בחינם ושהיא לא חייבת לך כלום בעצם. אני מניחה שזה יפתח לה מרווח שייתן לך מענה.

מ י w ה י

New member
התלבטתי אם לענות לך

כי כתבת הרבה והשקעת בתשובה, אבל רוב מה שכתבת אינו רלוונטי במקרה שלי.

זה לא רק נושא העלות הכלכלית, כפי שכתבתי - ניסיתי לקבל טיפול בעבר ושילמתי גם מחיר מלא, ועדיין לא הצלחתי לקבל את הטיפול כי מסיבות שלא ברורות לי, נתקלתי בחוסר נכונות. זה לא קטע של לצפות מהמטפלת שתבין לבד מתי יש חוסר התאמה - זה להבין שאם באתי אליה במטרה לקבל טיפול מסוים, והיא לא יודעת לתת אותו/לא רוצה לתת אותו, שתגיד את זה על ההתחלה ולא שתמשוך אותי ותיקח ממני כסף על כלום.

ציינתי במפורש שביצעתי בירור מקדים, באחת הפעמים המטפלת לא טרחה לענות על השאלות שלי (וגם לא להקשיב לי), ואיתה לא המשכתי. לגבי אחרת כבר שיתפתי - כמה ניתן כבר לנסות ולהתחנן? וגם אם הטיפול בחינם, אם למעשה לא ניתן שום טיפול ומתקיימות רק שיחות מעגליות שלא רלוונטיות לשום דבר, לא יהיו תוצאות.

דיי קשה לא לאבד אמון במצב כזה. הצעת שאנסה לקבל המלצות ממטופלים מרוצים - איך בדיוק אני אמורה להגיע לכאלו?

למעלה