מה התפקיד של זו

galitt1977

New member
מה התפקיד של זו

יש לי בעיה עליי לנתח את המשפט - זו היתה חברה טובה - מה הניתוח של כל המשפט???

Turgs

New member
כאן:

משפט פשוט: חברה= נשוא זו= נושא הייתה= אוגד טובה= מושא

לדעתי, כך:

זו - נושא הייתה - אוגד חברה - נשוא טובה - לוואי. הניתוח מבוסס על כך, שמשפט זה הנו שווה ערך ושווה תבנית למשפט: "היא הייתה חברה טובה", שבו הניתוח הנו פשוט וחד משמעי: היא - נושא, הייתה - אוגד וכן הלאה.

Turgs

New member
לפי מה שכתבת יש לך טעות.

המילה חברה היא מתקשרת אל הנשוא. מה שמתקשר אל הנשוא הינו מושא או תיאור כלשהו. ובמקרה הזה את שואלת איזו חברה? --> חברה טובה. ולכן: טובה= מושא.

דבריך היו נכונים לו הנשוא היה נשוא

פועלי. למשל, 'חברתי מתנהגת היטב'. כאן חלק המשפט הקשור לנשוא **הפועלי** *מתנהגת" הוא אכן תיאור פועל (במקרה זה, תיאור אופן). או במשפט (הפועלי גם כן) 'חברתי זרקה את הכדור' החלק הקשור לנשוא **הפועלי** 'את הכדור' הוא אכן מושא. אולם במשפט בעל נשוא **שמני** כמו: 'הילדה של השכנים היא תלמידה מצטיינת', המילה "מצטיינת" הקשורה לנשוא, תלמידה (שהיא שם תואר) הינה **לוואי**.

Turgs

New member
אני עדיין חושב שזה מושא...

אם עוד מישהו בעל דעה כלשהי יוכל לכתוב מה הוא חושב יהיה לי יותר קל להבין...

Turgs

New member
וואי איזו טעות! הסבר:

הלכתי לבדוק שוב... וחבל שלא בדקתי לפני ששלחתי את התגובות. התבלבלתי בין המושא ללוואי, שאת הלוואי מזהים בדרך שאילה איזה ואיזו ולא המושא.

גנגי

New member
חוכא כמובן צדק בדבריו -

החלוקה היא למשלימי פועל או שם, ועל כן משפט שמני יכלול, מלבד נושא ונשוא, לוואים בלבד.

uriozmor

New member
קמט

החלוקה היא באמת למשלימי פועל או שם, אבל במשפט שמני אפשר למצוא גם תיאורים (בעיקר תיאורי משפט, אבל לא רק) ומושאים. הרי במשפט שמני יכולות לבוא צורת שם פועל או צורת בינוני פועלית, ולאלה מתקשרים מושאים ותיאורים.

uriozmor

New member
למשל

במשפטים הבאים יש מושאים (מסומנים בכוכביות): איני אוהב *את אבשלום קור*. כיף *לנו* לעשן *סמים*. יש *לי* גזים. התכנית היא להעביר *את הכסף*. נבצר *ממני* להתחתן *אתך*. במשפטים הבאים יש תיאורים (מסומנים בבננות. סתם, בכוכביות גם): *בקיץ* הימים ארוכים. המורים אינם מסוגלים לדבר *בלחש*. כדאי לבדוק את הראייה *מדי פעם*.

גנגי

New member
המשפט הראשון

אינו נכלל בהגדרה "משפט שמני": "אוהב" הוא פועל לכל דבר, בזמן הווה, ולא צורת-בינוני-שמנית כמו ב"האוהבים האוהבים את האביב". לא כל צורה בבינוני היא שמנית. זה תלוי בהקשר התחבירי. גם "נבצר ממני" משמש כפועל ולא כשם, ולכן שתיים מהדוגמות שנתת אינן מתאימות. באותו אופן גם לא נוכל להתייחס למשפט "המורים אינם מסוגלים לדבר *בלחש" כאל משפט שמני. "אינם מסוגלים" זה שם?! ממתי? ואגב, גם למשפטים שמכילים שם פועל, למרות שזה לא פועל טהור, לא נהוג להתייחס כאל משפטים שמניים לצורך ניתוח. שם פועל במקרים שהדגמת משמש כפועל או כשם פעולה לצורך התאמת-מַשלים.

uriozmor

New member
משפט שמני

אני רואה במשפט שמני (וכך גם מלמדים בבתי הספר) משפט שנשואו אינו פועל מפורש, ובכלל זה שמות-תואר, צורות בינוני (גם פועליות), שמות-פועל ואפילו פרדיקטים מובקים כמו "יש" וחג"מים (למשל "נבצר", שאינו מתפקד כפועל במשפט שנתתי). אני מודע כמובן להבדלים בין משפטים כמו "הבנים בניי", שגם בהם, אגב, נוכל למצוא לפחות תיאורים, לבין משפטים "פחות שמניים", אבל לצורך הדיון כאן, ובוודאי לצורך ניתוח של בית ספר, דבריי יפים.

or99

New member
אם אני זוכר נכון, למדתי בתיכון...

שאת המשפט "זאת פרה": פרה - נושא זאת - נשוא אני טועה?

גנגי

New member
ההיפך.

זאת - נושא, פרה - נשוא. הפרדיקט (=החידוש) הוא הפרה, לא ה"זאת", והפרדיקט יקבל את תפקיד הנשוא במשפט מעין זה. אגב, לרוב זה עניין שרירותי בלבד - במשפט מעין זה המילה הראשונה תהיה הנושא והשנייה הנשוא.

רן88

New member
אותנו לימדו להוסיף אוגד במצבים כאלה

ואז ניתן לדעת בביטחון. "זאת (היא) הפרה" ולכן "הפרה" היא הנשוא ו-"זאת" היא הנושא.

רן88

New member
ההודעה שלי לא באה לשלול את דברייך

אלא להראות דרך אחרת להגיע לאותה תשובה.

למעלה