מה הצורה הנכונה?

dory141

New member
מה הצורה הנכונה?

שלום, האם נכון לכתוב ד"ר או דר' כקיצור של דוקטור? ולמה?

אבו זקן

New member
עניין משיק

ההערה בסוף הקישור שהבאת מעלה את הבעיה שאין בעברית הבדלה בין ד"ר לרפואה (MD) לבין ד"ר כללי כמו ד"ר למחול, לרפואה סינית או למסז' תאילנדי, וזה מאפשר לשרלטנים למיניהם להכריז על היותם ד"ר בלי שהם עוברים על שום חוק. אולי היה מקום להשתמש בכך שהקיצור "ד"ר" הוא חריג מבחינת כללי קיצור מלים בעברית,ולייחד אותו ל MD, כששאר הדוקטורים יכתבו את תוארם כדוק'.

לפני שאני מבלבל את המוח לאקדמיה חשבתי לשמוע מה דעתכם על הרעיון.

trilliane

Well-known member
מנהל
זה לא מעברית, גם באנגלית משתמשים ב"דוקטור" לבוגרי דוקטורט

הקיצור MD הוא פשוט Medical Doctor (או Doctor of Medicine), כלומר הדגשה שמדובר בד"ר לרפואה. את אותה הדגשה אפשר לכתוב גם בעברית ואף לקבוע לה קיצור ייעודי, אם רוצים.

אבו זקן

New member
זה בדיוק מה שהצעתי: לקבוע לו קיצור ייעודי

ליתר דיוק: לקבוע קיצור ייעודי לכל דוקטורט אחר. אלטרנטיבית אולי אפשר להציע דר"ר כ"דוקטור לרפואה" ו"ד"ר" לאחרים.
&nbsp
מהתגובה שלך נראה לי שמשהו התפספס בהודעה ששלחתי. האפשרות לאותה "הדגשה שמדובר בד"ר לרפואה" אינה קיימת כיום בעברית (בניגוד לאנגלית) ומיליון שרלטנים מנצלים את זה.
&nbsp

trilliane

Well-known member
מנהל
לא בדיוק אלא להפך, כפי שציינתי בתוכן תגובתך...

לא התפספס דבר בהודעה ששלחת, אני פשוט לא חושבת שזה הפתרון הנכון. בהקשר האקדמי 'דוקטור' הוא תואר כללי לבוגר תואר שלישי, וכך גם בעברית. לקיצור ד"ר יש כבר מסורת ארוכה ולא נראה לי שזה פתרון טוב לשנותה.
&nbsp
יש מקצועות שהתואר בהם שונה / בעל וריאציה כזאת או אחרת או שיש להם קיצורים אחרים בהתאם (גם באנגלית), ולכן אם רוצים להדגיש אותם מדגישים בכל דרך שמוצאים לנכון. למשל, אם רוצים להדגיש שמדובר בד"ר לרפואה, אפשר לעשות זאת גם בעברית (פשוט לכתוב ד"ר לרפואה ו/או לציין את המומחיות, או פשוט להשתמש במילה "רופא"...).
&nbsp
זו הדגשה שקיימת אם מקיימים אותה... העובדה שבאנגלית יש קיצור גם להדגשה לא אומרת שהבעיה לא קיימת, בפרט שבע"פ כן אומרים דוקטור במקרים רבים (ע"ע "דוקטור הו", למשל, שם משחקים קבוע על הבדיחה הזאת). הפתרון לא מסובך כך או כך, צריך שאנשים יהיו הוגנים וינהגו בשקיפות. ברגע שזה לא קורה כל השאר כבר פחות משנה.

אבו זקן

New member
אני לא בטוח שהמשך הדיון שייך לפורום הזה

אבל מאחר ואת המנהלת אניח לך להחליט.

אין ויכוח על כך ש"צריך שאנשים יהיו הוגנים וינהגו בשקיפות" אלא שבעולם המצוי לא כולם כאלה. כשמישהו רוצה להדגיש שהוא ד"ר לרפואה הוא כמובן יכול לעשות זאת גם היום, הבעיה היא עם אלה שדווקא רוצים להצניע את העובדה ההדוקטורט שלהם אינו ברפואה. באנגלית מישהו כזה לא יכול לציין MD ליד שמו (כאילו, דה) בלי להסתכן בתביעה, בעוד שבעברית אין הגבלה כזאת. ד"ר הוא ד"ר הוא ד"ר (*).

זה בסדר שאת לא חושבת שהפתרון טוב או רצוי, אלה ההנמקות שאת מביאה שגורמות לי לחשוב שההודעה שלי לא נוסחה היטב. ברור לי ש"דוקטור" הוא תואר אקדמי, אחדים מידידי הטובים וכו', וברור לי ש"ד"ר" הוא הקיצור המקביל ל dr. האנגלי, אלא שחסר לנו הקיצור המקביל ל-MD. את צודקת שגם באנגלית זה לא פותר את הבעיה לחלוטין אבל זה עוזר לפחות בחלק מהמקרים, כמו בדוגמאות שהבאתי שהן כמובן קצה קצהו של מזלג ננסי.
- - - - - - - -
(*) אחד מהם באמת רופא

trilliane

Well-known member
מנהל
אבל זה בדיוק מה שאמרתי...

שוב, גם באנגלית ד"ר זה רק דוקטור, לאו דווקא לרפואה. וכן, גם שם הבעיה קיימת מאותה סיבה, כי מי שמדגיש שהוא רופא (ולא משנה באיזו דרך) הוא מי שהוא רופא, ומי שלא לאו דווקא מדגיש...

אבו זקן

New member
סובב סובב לו...

ובכן, מוסכם עלינו שבאנגלית יש dr ויש MD. בעברית יש ד"ר ואין מקבילה לMD.
&nbsp
אני חושב שכדאי לתקן את החסר הזה, את (כנראה) חושבת שלא. ניחא.
&nbsp
&nbsp

trilliane

Well-known member
מנהל
הבהרה: התנגדתי להצעתך הראשונה + הסברתי למה לדעתי לא יעזור

אני נגד ניכוס ד"ר לרופאים בלבד, מאחר שזו מילה בינ"ל המשמשת לתואר האקדמי ולא רק לרופאים. כל עוד זה המצב הגלובלי אני לא חושבת שצריך לשנות אותו דווקא בעברית ולהחריג את ישראל.
&nbsp
עם זאת אין לי שום התנגדות לציון העובדה שד"ר כזה או אחר הוא רופא (להפך); אני רק טוענת שאין צורך דווקא בקיצור לשם כך (אם רוצים אפשר, אבל לדעתי זה קצת מיותר). כשרוצים להדגיש את תוארו של אדם עושים זאת. הבעיה הפוכה, במקרים שבהם לא עושים זאת...
&nbsp
הציבור שלא טורח לבדוק או לא טורחים לשקף לו את מומחיות הד"ר, עדיין עלול ללכת שולל, וזה מה שקורה גם באנגלית. מדבריך עולה נקודת הנחה כאילו מרגע שכתוב MD*, אין בעיה, כי כולם זוכרים לשים לב ויודעים לבדוק שזה מה שכתוב (ובל נשכח שבימינו התקשורת לא בהכרח כתובה) ומודעים לקיצורים, להבדלים, לדקויות... רק שלמיטב ידיעתי והיכרותי זה לא בהכרח המצב.
&nbsp
בקיצור, וזה מה שניסיתי לומר, כשרוצים לשקף לציבור שמדובר ברופא, אין כל קושי לעשות זאת, ואכן עושים זאת בהצלחה; לעומת זאת כשרוצים לטשטש את המומחיות של אדם גם אז אין כל קושי לעשות זאת ועושים זאת בהצלחה... ולכן הפתרון האמיתי טמון במודעות ציבורית ובחינוך לספקנות בסיסית וברירת מקורות מידע.
&nbsp

trilliane

Well-known member
מנהל
ואגב, אין שום בעיה שאדם שאינו רופא יכתוב בעניינים רפואיים אם

יש לו מומחיות רלוונטית. למשל אם הוא ד"ר לאימונולוגיה חוקר בתחום הביולוגיה, רוקח, תזונאי וכיו"ב. הנקודה היא לא כן/לא רופא, אלא כן/לא מומחה לנושא הנידון. זו נקודה כללית שנכונה גם למקצועות אחרים ולתחומים שאינם רפואיים.
&nbsp
גילוי נאות ושקיפות ראויים תמיד, וערוצי תקשורת מכובדים יציינו מיהו איש המקצוע, תוארו ותפקידו. אבל כל עוד אנשים יקבלו מידע לא מגובה בלי לסנן או לבדוק (מסתם אתרים שגוגל מצא / אלמונים במרשתת שרק נותנים עצה) גם כשאין שום תואר ליד השם (ולפעמים גם אין שם...) זו בעיה תרבותית מהותית (שקשורה גם ל"חוכמת ההמונים" הפופולרית) ולדעתי שום קיצור חדש לא ישנה זאת מהיסוד.

אבו זקן

New member
לא כך

"מדבריך עולה נקודת הנחה כאילו מרגע שכתוב MD*, אין בעיה" - לא, מדברי עולה שלדעתי הבעיה קטנה יותר - אם כי לא נעלמת לחלוטין - כאשר יש קיצור מקובל וידוע (כל ילד בארה"ב יודע מה זה MD) לד"ר שהוא רופא לעומת הקיצור הכללי המקובל והידוע לכל מי שיש לו תואר ד"ר.
&nbsp
אני לא מתייחס למי שרוצה לשקף את המצב אלא דווקא לאלה שמנסים לטשטש אותו. כך, לדוגמא, אם ייאסר על ND לקרוא לעצמו "ד"ר" עשינו צעד בכיוון הנכון. כל זה לא עומד בסתירה לכל הצעדים האחרים שאפשר וצריך לעשות בענייני "מודעות ציבורית ובחינוך לספקנות בסיסית וברירת מקורות מידע".
&nbsp
בקריאה חוזרת של ההודעה הזאת אני רואה שלא הוספתי כמעט כלום על מה שאמרתי כבר קודם, וזה הסימן שלי לסיים את הדיאלוג.
&nbsp
אשמח לשמוע מגיבים נוספים.
&nbsp

trilliane

Well-known member
מנהל
שוב, הפוך... הבעיה אינה לדעת מה זה MD אלא לשים לב כשזה לא

ולבדוק מי אמר מה ומה הידע שלו בנושא. אל תמהר לקבוע בביטחון "כל ילד יודע"... תתפלא כמה דברים בסיסיים אמריקני בוגר ממוצע לא יודע.
&nbsp
לדוגמה, נזכרתי עכשיו בתוכנית הטלוויזיה הוותיקה של ד"ר פיל (Dr. Phil) שהוא ד"ר לפסיכולוגיה (אצל האמריקנים ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר די מטושטשים, אגב) ותהיה בטוח שיש לא מעט צופים שמשוכנעים שהוא רופא. חיפוש קל בגוגל השלים לי את השאלה הצפויה, וראה למשל את הדיון הזה:
http://www.ign.com/boards/threads/why-does-everyone-say-dr-phil-isnt-a-real-doctor.203106095/
"Damn, I thought was an MD doctor. Definitely not the same"
&nbsp
ועל הבעייתיות שבתארים תוכל לקרוא גם כאן:
http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/NotThatKindOfDoctor
&nbsp
המצב המוכר לי פחות פשוט מכפי שאתה מצייר אותו.

למעלה