מה הנוסחה

CommandeRiker

New member
מה הנוסחה

היי... ראיתי שמישהו פה דיבר על תורת היחסות של איינשטיין. מהי הנוסחה למסה של חומר בתנועה(משהו חלקי אחד מינוס מהירות חלקי מהירות האור, אבל אני לא בטוח).... מישהו יודע את הנוסחה המדוייקת?

איייייל

New member
בעיקרון

היום כבר לא כל כך מקובל להשתמש בסימון הזה (לפחות זה מה שהמרצה שלי אמר...), אבל אפשר להגדיר את האנרגיה של גוף כ
E = mc^2​
כאשר
m = gamma*m0 = m0/sqrt(1-v^2/c^2)​
m0 היא "מסת המנוחה" של הגוף.

CommandeRiker

New member
אי אפשר

לוותר על השורש? שורש 1 זה 1 והשני מצטמצם... או שזה מופיע כביטוי ולא ניתן "להתערב" בו? עוד משהו: V^2/c^2 לא מצטמצם הריבוע?

ailag

New member
הבהרה

"שורש של 1": השורש הוא על כ-ל הביטוי "1 פחות v²/c²" . "לצמצם את הריבוע": אפשר לומר (v/c)² - זו הדרך היחידה "לצמצם" ריבוע. דוגמה מספרית: מסת המנוחה של גוף היא 100 ק"ג, והוא נוסע בחצי ממהירות האור. לכן, v/c יהיה 0.5 השורש יהיה שורש [1 פחות (0.5 בריבוע)] = שורש 0.75 =~ 0.866 . לכן, גאמה, שהוא אחד חלקי אותו שורש, יהיה =~ 1.154 . המסה שווה למסת המנוחה כפול גאמה, ולכן מסת הגוף תהיה 115.4 ק"ג. סימון: =~ - שווה בערך

Amit Gal

New member
לא יכול להיות שסתם יצא..

זה בדיוק אותו דבר... 0.86602540378443864676372317075294

ailag

New member
כי

cos 30 = sqrt(3/4) והשתמשנו באחד פחות רבע. לא נראה לי שזה אומר משהו. אבל מה שכן, בשיעורי יחסות (עוד לא הגענו למסה, ד"א) אנחנו מקשרים גרפית לזוית של גרף דרך/זמן של מסה מסויימת למהירות שלה. הגיוני, כי איך שאנחנו בוחרים את הצירים והזוית, הטנגנס שלה הוא המהירות. בלה, בלבלתי דברים, כשאעשה סיכום זה יהיה יותר פשוט :)

Amit Gal

New member
אממ.. מה שאת אומרת הגיוני אבל....

קודם כל זה לא שורש של 3/4 אלא בריבוע, וגם לא הבנתי את הכל, אני אחכה.....

ailag

New member
מה בריבוע?

3/4 בריבוע זה 9/16 . 0.866 זה לא 9/16 כי הוא גדול מ-8/10

Amit Gal

New member
נכון, טעיתי בקשר לזה אבל..

אני עדיין שם לב ששורש מ-0.75 זה cos30, ולמה זה?

2_be

New member
אם תסתכל על משולש י"ז

שהיתר שלו= 2, ניצב ליד הזוית = שורש 3 וניצב מול הזוית=1. תראה ששהוא ממלא אחרי הגדרתו של cos30 ניצב שליד חלקי יתר כלומר שורש 3 חלקי 2

Amit Gal

New member
נכון...

דרך אגב, ישנם עוד נקודות חיתוך של הגרפים של cos ושל חזקה 2 ? אם תוכלו להביא תמונה של שניהם זה יהיה מצוין (אולי מישהו שיודע ב-Excel) זה סתם פשוט מעניין

ailag

New member
של חזקה 2?

אם הכוונה לארק - קוסינוס של כל דבר חלקי שורש שתיים, יש המון כאלו. אם הכוונה למספרים שהקוסינוסים שלהם הוא דוקא שורש שלוש חלקי 2, אז אם מצאנו שקוסינוס 30 הוא sqrt(3)/2 אז שאר הפתרונות הם 30+360n 150+360n אלא אם כן לא הבנתי את השאלה נכון..

arifell

New member
קח דף

צייר עליו משולש זהב (זוויות 90,60,30) ידוע במשולשים כאלה שהצלע מול ה30 היא חצי מהצלע מול 90 באורכה. מסקנה (בעזרת משפט פיתגורס) אורך הצלע מול ה60 הוא שורש של (
1^2-0.5^-2=0.75​
) הקוסינוס שווה ליחס בין אורך הניצב ליד הזווית לאורך היתר. need I say more?

טל ר

New member
טרנספורמצית לורנס כסיבוב

ניתן להביט על טרנספורמצית לורנס (בעבור נקודת זמן נתונה) כסיבוב של ציר x וציר ct, כאשר עפ"י המהירות היחסית נקבעת זווית הסיבוב.

ailag

New member
נראה לי שהכוונה היתה

הקשר בין המספר הנ"ל (1 חלקי גאמה בדוגמה שבה v(rel) = 0.5) ל-30 מעלות (או פאי חלקי 6 רדיאנים.. ווטאבר)

טל ר

New member
בדיוק

תנועה ב-1/2 ממהירות האור כמוה כסיבוב של 30 מעלות.

למעלה