הממם... על משברי ימה"ב המאוחרים
המגיפה היתה חלק מתקופה של משברים וזעזועים שמאפיינים את ימה"ב המאוחרים (המאות 14-15, באופן כללי). היתה למגיפה בהחלט השפעה עמוקה, דמוגרפית, חברתית, כלכלית (התפנו אדמות רבות, שכר שכירי היום עלה, המערכת הישנה זועזעה, ועוד ועוד) אבל במאות ה-14-15 היו עוד משברים גדולים שאין להתעלם מהם, והם תרמו להולדת העת החדשה והמדינה המודרנית לא פחות מהמגיפה, לדעתי. כך למשל, התופעה של נוודים שהתחילו להסתובב באירופה באותה תקופה ולעורר חרדה, תופעה שהמריצה את השלטונות להתחיל להחיל לנסות להחיל חוקים אחידים על כלל האוכלוסיה ולנהל רישום מדוייק יותר של התושבים, היתה קשורה בחלקה למגיפה, אבל קשורה לא פחות למלחמת מאה השנה ולתוצאותיה. ודוגמא נוספת: הסכיזמה בכנסייה הקתולית בימה"ב המאוחרים (הפיצול לשני אפיפיורים שעוינים אחד לשני ולכל אחד מהם יש חצר בזבזנית, פיצול נאמנויות מדינות אירופה ביניהם, ועידות מיוחדות שלא פתרו את הבעיה, פיצול לשלושה אפיפיורים לזמן קצר) - כל אלה ערערו את כוחה ואת תדמיתה של הכנסיה הקתולית, בדרכן שלהן, לא פחות מהמגיפה. לקראת סוף תקופת הסכיזמה היתה ועידה שבה נשמעו קולות ביקורתיים מאוד שקראו לרפורמה כללית בכל המבנה ובכל צורת החשיבה של הכנסייה, שנאמרו על רקע הבושה הגדולה של הסכיזמה, והיתה באוויר אווירה של טרום-רפורמציה. ובקשר להשפעה של אסון רחב מימדים כמו המגיפה: אין לי ויכוח שהמגיפה (המגיפות, ליתר דיוק, כי היא חזרה בכל כמה שנים, בהיקף מצומצם יותר אך עדיין כזה שמסוגל לגרום להתפרצות של טרור דתי אחרי מוות המוני במגיפה, כמו שקרה באראס במאה ה-15) היתה ה-אסון של התקופה, אבל צריך לזכור שכבר בתחילת המאה ה-14 היתה שרשרת של אסונות טבע שמניחים שצמצמו בערך 20 אחוזים מהאוכלוסיה (וכן, אני יודעת שהמגיפה צמצמה יותר) - גל קור קיצוני ("תחילת "תקופת הקרח הקטנה של אירופה") שגרם לאובדן היבולים של שנים אחרות, לרעב ולהתפרצות של מחלות כמו דיזנטריה שבאות כתוצאה מרעב והיחלשות המערכת החיסונית. אנשים ברחו ליער ואכלו עלים וגזעי עצים. הקו של עליה דמוגרפית שאפיין את המאות 10-13, התהפך כבר במחצית הראשונה של המאה ה-14, והיתה ירידה דמוגרפית שהתחזקה עם בוא המגיפה. ושוב - תופעה של נוודים שמסתובבים באירופה. בקשר לרנסנס ולהתחזקות הערים, אני חולקת עליך לגמרי. התחזקות הערים באיטליה התרחשה הרבה לפני המגיפה, והיתה תופעה ידועה בימה"ב האמצעיים. המגיפה היא גורם זניח ברקע לרנסנס (אם כי היא גורם חשוב, כמובן, באמנות "מחול המוות" והשירים והציורים המקאבריים והדכאוניים של ימה"ב המאוחרים). המגיפה דווקא פגעה קשה במיוחד בערים, כי אנשים שחיים בצפיפות של עיר נדבקו מאוד בקלות (עשירי הערים השתדלו לברוח מהעיר בתקופות של מגיפה, ולהסתתר ממנה באחוזות כפריות). כנ"ל לגבי ערי פלאנדריה.