מה הוא ההבדל?

ƒairy

New member
מה הוא ההבדל?

מה באמת הוא ההבדל בין מוזיקה Pאנק למוזיקה Fאנק?

למה לזיין בשכל?

אלה 2 ז'אנרים שונים שאין ביניהם שום קשר, ואין מה להשוות ביניהם בכלל.

Asaf Mendel

New member
אממממם

אולי מקצב איכות הנגנים הרקע שממנו באה התרבות נשמה לPUNK יש מסר מובהר יש מספיק ואני עייף ומחר אני עובד אז ביי

דוויק

New member
ככה.

ה-Pאנק הוא ז'אנר מוסיקלי שעלה וצמח בשכונות מצוקה בעיירות הפועלים של אנגליה של שנות ה-1970. הוא מתאפיין בפשטות מוסיקלית ומקצבית (מקצבים מהירים) כשהרעיון הוא שכל אחד יכול לנגן אותו בלי בעייה גדולה ובלי יותר מדי ידע. להקות אופייניות לז'אנר בתקופה זו: Sex Pistols והראמונז. אחר כך הוא התפתח ל-Pאנק פופ של גרין דיי, לפוסט פאנק של הקיור וכו'. יש הבדל תהומי בינו לבין ה-Fאנק שהתחיל בכלל מה-R&B של שנות ה-60, 70, ומתאפיין בתפקיד מוביל של הבאס. הוא מורכב יותר מבחינה ריתמית ומבחינת נגינה. הכלים עושים בו תפקידים שונים, הוא לא מהיר בהכרח כמו ה-Pאנק, ויש בו תתי ז'אנרים שמשלבים ג'אז, פסיכדליה, ויותר מאוחר - דיסקו. דוויק

FunkyGiraffe

New member
הקשר היחיד בין הFאנק לPאנק

הוא ששניהם ז'אנרים שקמו מתוך מרד. אם אני מצליח להגדיר נכון: Fאנק הוא "התפתחות" של ג'אז ובלוז על מקצבים ומלודיות מאז'וריות וקופצניות לרוב, עם נגנים וירטואוזים וכו' Pאנק יותר דומה לROCK או METAL...

דוויק

New member
לא!

"Fאנק הוא "התפתחות" של ג'אז ובלוז על מקצבים ומלודיות מאז'וריות וקופצניות לרוב"?!?!? חולק. חולק. חולק. Fאנק הוא פיתוח של אר אנ' בי. רק יותר מאוחר ג'אזיסטים הסתכלו בכלל על ה-Fאנק. בתחילת דרכו של הז'אנר די זלזלו בו. "Pאנק יותר דומה לROCK או METAL... " אמירה שהמשמעות שלה היא בורות.

שבלוז

New member
לפרט את מה שדוויק אמר

הפ'אנק נוצר בעצם כשג'יימס בראון החליט ללכת צעד קדימה בנושא הריקודים. הוא לקח את המקצבים של הבלוז והסול, את הגרובים, ובעצם אם נתאר את זה בצורה תיאטרלית, הוא אמר לעצמו משהו כמו : "או קיי, בוא נראה מה עוד אנחנו צריכים". אז מאחר והוא רצה מוזיקת ריקודים, הוא הבין שלמשל ה tune, שזה מה שהזמר שר בבלוז בגוספל ובסול, איננו נדרש עוד, הוא איננו תורם לריקוד. כנ"ל לגבי קטעים מלודיים של כלים אחרים. לא צריך את זה אפשר לבודד את המקצב מתוך זה, והכלים שמשוחררים כעת ממחוייבויות של ה tune והמלודיות יכולים להצטרף למקצב. אז בראון אמר לעצמו (שוב תיאור תיאטרלי) :"אז עכשיו הזמר פנוי כי הוא לא צריך לשיר את הטיון, אז אולי הוא גם יכול לשיר ככה שהשירה שלו תתרום לגרוב ?" וזה מה שהוא עשה , בודד את כל המאפיינים שלא נדרשו , והשירה שלו שנכנסה לתוך הגרוב בעצם יצרה מצב שבמקום שתשמע זמר ששר תשמע זמר שהוא בעצם חלק מהגרוב. הראפ שבא אח"כ היה צעד נוסף בכיוון, כאשר זמרי הראפ לקחו את הרעיון של השירה בתוך הגרוב ואמרו משהו כמו :" יש שירה בתוך הגרוב, אבל למה שלא נאריך את הקטעים של השירה ככה שהם ישמעו כמו קטעים מלודיים קצרים ?" בשביל לעשות את זה בלי לפגוע בגרוב הם האיטו את השירה, עד למצב של כמעט דיבור. ג'יימס בראון במידה רבה הוא האבא של הפ'אנק והסנדק של הראפ.

דוויק

New member
לגבי הראפ

זו פעם ראשונה שאני שומע משהו על זה... מעניין. אישית ידעתי שזה הגיע מג'מייקה ומהגרים ג'מייקנים שהיו רגילים ללוות די.ג'יים בסאונד סיסטמים הג'מייקנים

שבלוז

New member
מה שאתה מדבר זה ה dub

וזה בהחלט השפעה על הראפ. ה dub עצמו גם הוא בנוי על שילוב של מקצבי R&B עם מקצבים ג'מאייקנים שיש טוענים שהם עתיקים, אבל כל הסימפול שלהם נוצר לתוך מקצבי ה R&B. רגאיי למשל נבנה בעזרת אותו הרעיון רק שהזמר בדומה לבלוז וסול היה במרכז. הdub מאידך אינו קטע של שירה. בגמאייקה אנשי הdub בעצם יצרו את הרעיון של ה DJ , זה לא היה דיגיטלי, הם נהגו להשתמש בחריקה של תקליטים וליצור את הכל לתוך כלים שייצרו הדהוד וכל מיני דברים אחרים שהיום משתמשים אני מניח בתוכנת עריכה דיגיטלית, הם עשו את זה מכנית. זה ראשית הריימיקסים. מאוחר יותר זה הגיע לארה"ב מה שנקרא אני חושב ברייקדנס, ושולב לראפ, אבל כאמור זה לא נוגע לשירה ובעצם זה יותר כלי חיצוני שהשפיע על התהוות הראפ מאשר הבסיס שלו. הבסיס של הראפ זה הפ'אנק והזירה התפתחה באדיבותו של ג'יימס בראון בתהליך שציינתי.

Steezo

New member
נכון אבל לא מדוייק

היסטוריה כללית: בשנות השבעים בניו יורק תקלט מהגר ג'מיאקני הידוע בשם "קול הרק". הרק שם לב למשהו מעניין - שהגיעו הברייקס (קטעים אינסטרומנטלים בשירי פאנק שבהם יש בעיקר תופים - קטע לדוגמא : Micheal Viner's Incredible Bongo Band - Apache) האנשים התחילו לרקוד בפראות. בניגוד לזרם הדיסקו שהחל לשטוף את כל הסצנה, קול הרק החליט לנסות לשים בלופ (על ידי שני תקליטים זהים בשני פטפונים) את הקטעים האלו ולראות את התגובה. הקהל אהב את העניין. קצת אחרי זה דיג'יי שונה בשם הוליווד נהג לתקלט לבני משפחתו באירועים שונים ברייקס והוא שם לב שהוא יכול ע"י הוספת קטעים קצרים של מילים עם הגרוב לשלהב את הקהל (אפשר להגיד שהוא לקח השראה מזמרי פאנק וג'יימס בראון בעיקר). הוא החליט לנסות זאת במסיבות לקהל הרחב והעניין תפץ תאוצה והרבה החלו להשתמש בטכניקה זו. אחרי כמה זמן הטכניקות השונות של הדי ג'ייס התרחבו והשתכללו ובעצם הם נעזרו באמ סי'ס שונים כדי לתקשר עם הקהל. אבל בתקופה זו עדיין הדי ג'יי היה במרכז. לאט לאט האמ סי'ס החלו להשתלב יותר. הקטע המרכזי בעניין היה אחרי הראפר'ס דילייט שבעצם כבר הדי ג'יים נדחפו הצידה ובעצם האמ סי'ז נהפכו לאייקונים של פופ. כד"א - במסיבות של הרק כשהאנשים שמעו את הברייקס אומרים שהבי בויז (רקדני ברייקדאנס בשפת המיינסטרים) נולדו. את כל זה שמעתי מאנשים שחיו, היו חלק מהסצנה ומכירים את האנשים שבסיפור אישית. מקווה שהבהרתי כאן כמה דברים - אבל רק כדי להבהיר עוד נקודה משלי - לאנשים האלו היו השפעות שונות שלא ציינתי או שאני לא מודע להם והיו עוד הרבה מאוד אנשים שהיו מעורבים בהתפתחות הראשונית של זרם תרבותי זה...

Asaf Mendel

New member
בגלל זה אתה מומחה ואני לא

שבלוז

New member
כשאתה מציין שיש אי דיוקים

רצוי שתציין מהם אי הדיוקים שמצאת. אחרת איך אחרים ידעו ? רצוי גם שתציין תאריכים יותר מדוייקים ולא "שנות ה70" כמו גם הראתי את הקשר המוזיקלי בין דאב ובין פ'אנק לראפ. אם אתה חושב שהקשר לא קיים, מן הראוי שתציין מדוע.

דוויק

New member
אני חשוב שהוא לא קיים

בעיקר מהסיבה שהדאב היה ג'מייקאני נטו באופי שלו והוא היה מעין להטוט אולפן אחרי ההקלטות. לכל שיר רגאיי שהוקלט יצאה גם גרסת דאב שהיא שחיטה של המיקס על ידי הטכנאי. רק מאוחר יותר הוגדר סאונד דאב ייחודי. אם תשמע הקלטות דאב ישנות תראה שזה לא כזה שונה מרגאיי, אלא בעיקר שונה מהמקור. למעשה שנות ה-70 זו הגדרה מדוייקת (Rappers Delight יצא ב-1978, לחבר שלי יש את התקליט המקורי!) ובכל סרט שראיתי ובכל תכנית שבחנתי בנושא מצויין "שנות ה-70". לגבי האמ.סי מול הדי.ג'יי. באמבטה עצמו התבטא שעד אמצע שנות ה-80, עד 1988 ככה, עוד היה מקום של כבוד לדי.ג'יי, אך ככל שההיפ הופ הלך ונהיה תעשייתי פונה מקום הדי.ג'יי לטובת האם.סי. כנראה בגלל שחברות התקליטים צריכות כוכב שמדבר לשווק. :( וחבל. דוויק

שבלוז

New member
הדאב היה לפני הרגאיי.

הדאב לא ממש היה להטוט אולפן, מדובר במוזיקה שבוצעה בידי אנשים שידעו היטב מה הם עושים.

למעלה