מה דעתכן על המאמר הזה?

Alexco

New member
מה דעתכן על המאמר הזה?

שמונה מיתוסים על מיחזור / דניאל בנג'מין "מיחזור מושכל שנעשה מתוך בחירה חופשית, משמר משאבים, מגדיל את עושרנו ומאפשר לנו להשיג יעדים בעלי ערך שלא ניתן היה להשיגם בדרך אחרת. לעומת זאת, תוכניות כּפויות, שבהן אנשים מחויבים באופן ישיר או עקיף לבצע דבר שהם יודעים כי איננו הגיוני, מרעות את מצבה של החברה."

rachelb1

New member
חומר למחשבה

לפי מה שנאמר שם, ייתכן שחלק מההנחות המקובלות עלינו לגבי התועלת שבמיחזור אינן נכונות, או לפחות ראוי לבחון אותן מחדש, ולא לקבל אותן באופן אוטומטי. - בכל מקרה, ודאי שצריך לבדוק היטב כל דבר שאנו עושים או מייצרים על פני האדמה הזאת, תוך התחשבות בכל הגורמים הרלוונטיים,והשיקול של שמירה על המשאבים והסביבה אינו פחות הערך מביניהם. אבל עד היום ברוב המקרים נדחק לשוליים ולא זכה להתייחסות. טוב שלפחות עכשיו זה עולה יותר למודעות וזוכה לדיון.

tookmy

New member
יש שם דברים שלא

נראו לי חדשים או מפתיעים ולעומתם היו דברים שהציגו טענות שקשה לי לקבל למרות שאין לי נתונים מתאימים. למשל- הטענה שמיחזור לא עדיף תמיד מאחר והמיחזור עצמו הוא תהליך ייצור שלפעמים מוביל לזיהום וכו' היא לא חדשה לי ונראה לי שדי ברור כיום שמיחזור זה לא בכל מחיר, ותלוי בהרבה מאד גורמים. אם כי, אם יורשה לי, מאחר ומיחזור הור בדרך כלל תהליך יקר, יש גם אינטרס כלכלי לטעון שהוא לא תמיד יעיל ומזהם יותר, על מנת לא להשקיע בו כסף גם במקומות שאולי כן כדאיים מבחינת הסביבה. גם הטענה לגבי אכיפה נראית לי קצת מוזרה. ברור שתמיד אנשים וחברות מיחזרו חומרים אם רק יכלו וזה השתלם להם כלכלית, והדגש הוא על השתלם להם כלכלית. לגבי שאר הטענות שהזבל לא בהכרח מזיק, שהוא תופס פחות נפח ושהוא לא יקבור אותנו- אין לי מספיק מידע כדי להתווכח אבל הטענות הללו נראות לי לא לעניין. אני לא יודעת אם בארצות הברית למשל, יש פחות זבל כי היא משנעת את הזבל שלה למדינות עניות אולי. לגבי זה שהוא יקבור או לא- אני חושבת שבישראל הזבל מורגש היטב בכל פינה אפשרית, וההשוואה לארצות הברית במקה הזה היא אבסורדית לגמרי. לגבי הזבל שמהווה סכנה לסביבה כן או לא, אני לא יודעת, אבל אני כןיודעת שהמים שלנו לא טובים לשתיה ושהאויר שלנו לא נקי לנשימה. אם זה קשור ישירות לזבל או רק בעקיפין? קשה לי לדעת. את המיץ שהכנתי מהזבל שלי נתתי לצמחים אבל לא הייתי שותה ממנו, וגם דאגתי לא לשים בו מתכות כבדות, דלקים וכו', לא יודעת אם זה חל על המים שאנחנו שותים, המזון והאויר.

FuturePrimitive

New member
בלתי נמנע

תחילת המאמר במילים: "האשפה היא תוצר לוואי בלתי נמנע של הייצור והצריכה. " בתוך ההיגיון של מערכת הייצור והצריכה לרוב האנשים לא נותר פנאי לגלות את החיים ובטח שלא לדבר על מיחזורים כולם מדברים על אשפה בואו נדבר על הציבילזציה...

amichai58

New member
קשה לדעת

לא הבאה גישה מאוזנת, למשל אפשרות לתגובה של מומחה עם דעה אחרת, ואין ציון של מקורות על מה מתבססים הנתונים שהביא. ציטוט בעייתי למשל, "כל הזדמנויות המיחזור הרווחיות והמועילות לחברה נתפסו כבר על ידי המגזר הפרטי, מכיוון שהן משתלמות. החלק הארי של כל תוכניות המיחזור ברחובות פשוט גורמות לבזבוז של משאבים". לא מדוייק, מגזר הפרטי רוצה כסף מהר. ייצור זול שמזהם סביבה אבל מכניס הרבה כסף - עדיף על יצור יקר יותר שידידותי יותר לסביבה. או אם יש עכשיו באר מיים שאפשר לשאוב ממנה בזול - אז יאללה לשאוב - בלי לדאוג למה יקרה אחרי שהיא תתיבש. גישה כוללת יותר רואה את המחסור המתקרב במיים, ודואת למשל, להשבת מי ביוב לצורך חקלאות. בעיה אחרת במאמר - יש דברים שהוא הציג כ"עובדות" בלי לבסס. למשל נכתב: "המשפחה האמריקאית הממוצעת מייצרת בסך הכל כשליש פחות מכמות האשפה של משק הבית המקסיקאי הממוצע". אם זה נכון זה באמת מפתיע. אבל לדעתי זה לא נכון, והכותב לא טרח לציין על סמך מה זה מבוסס, ומה בדיוק נבדק ואיך

דמגוגיה עם אמיתות

א. ברור שהאמריקנים (ואנשי סביבה רבים ) מקדישים הרבה יותר מידי מאמץ למחזור במקום להסתכל על הבעיה הסביבתית כמו שהיא ועל הפתרונות לה. ב. חלק מהעובדות שהובאו כאן הם נכונות, חלק לא רלבנטיות לטענות הכותב, וחלק הם חצאי אמתיתות או מציגות דברים בצורה מעוותת. ג. ההנחה המסווית של המאמר היא שהשוק הוא הדבר הכי טוב תמיד, ושאין לו בעיות. רוב הכלכלנים מסתייגים מזה על ידי המושג של השפעות חיצוניות - אתה נהנה (ומשלם את המחיר) מישהו אחר סובל. ד. דוגמא ל דמגוגיה במאמר - מיתוס 5: הכותב מביא ראיות לזה שהייצור משתמש בפחות משאבים ליחידה - הידד, אבל השאלה היא כמה בסך הכל משאבי טבע אנחנו כחברה צורכים. אם משקל כל פחית ירד , אבל משתמשים בהרבה יותר פחיות , סך הניצול של מאגרי האלומיניום עולה . לגבי אנרגיה - יש גבול סופי מאוד לגבי חסכון באנרגיה שניתן להשיג בייצור יחידה - אלא אם יצליח הכותב להראות שגם החוק השני של התרומדינקמיקה אינו נכון . לגבי נייר - מיתוס אמרינקני שמקבל מענה במיתוס אחר. הרבה מהנייר מיוצר בניירות מסחריים. הבעיה של יערות גשם קשורה לא רק להעדר רכוש פרטי (שהיא מנצל את היער בצורה הרווחית ביותר ) אלא גם באינטרסים של תעשית הבשר, תעשיות העץ לרהיטים ולבניין - אלו לא ממש מצליחות לקיים את היערות בשטחים שלהם בצורה בת קיימא - בניגוד לטענת הכותב. בכל מקרה, יערות הגשם לא קשורים לשאלה של מחזור נייר באיזו צורה, ולא לשאלה האם המשאבים (מאגר של חומר) נגמרים. ולא ברור מדוע הכותב מכניס את הנושא הזה לכאן (מלבד הילול חוזר של השוק החופשי). לגבי שטח- יש כבר מקומות בעולם בהם אין מקום לקבור אשפה - כמו העיר מילנו. הכותב מתייחס לאשפה כיאלו מדובר בבעיה כמותית (כך וכך חביות אשפה), ולא בבעיה איכותית (אשפה אורגנית שונה מאוד מפלדה, וזו שונה מכספית). אין בעיה של רעילות - הידד, אם כך יכול הכותב לשתות את מי התהום הרעילים של ארצנו שכלל לא הזדהמו על ידי ייצור , מפעלים כבישים ואשפה. מיתוס 8. שוב מדובר בטענות שצריך לפרק כדי להבין כמה הם לא נכונות. האנשים "יודעים" מה טוב להם, אבל מי שנפגע מאשפה לדוגמא הם אנשים אחרים - הדורות הבאים, אנשים עניים במדינות אחרות או במקום מרוחק במדינה. קישורים יותר מעניינים בנושא זה :

שאלה:

שריפה של נייר (לא נייר סתם, אלא, נניח, עיתונים או קרטונים שמודפסים עליהם דברים) מזהמת מאוד? כי בעיקרון זה דבר שמתכלה מהר, אבל לא יודעת, האינטואיציה אומרת שכנראה הרעלים של הדיו וכל דרכי הייצור וההדפסה התעשייתיות האלו אולי הפכו אפילו את הנייר למשהו מזהם. ועוד משהו: אין לי אפשרות לייצר קומפוסט בבית, אין לי איפה, כמו הרבה מאוד אנשים... יש איזו דרך לעשות את זה בכל זאת?

למעלה