מה דעתכם?

מה דעתכם?

עד כמה חשוב שההורים בחינוך ביתי יהיו בעלי ידע, או יכולת הוראה? עד כמה יכולת הלמידה של הילדים מותנית ביכולת של ההורים להיות מוריהם?

לדעתי יש הבדלים ברורים בין

ידע, יכולת הוראה והיכולת להיות מורה - וגם כל אחד יכול לאפיין כל אחד מהתארים הללו בצורה אחרת לדעתי ידע יכול להיות ידע בסיסי בחשבון וידע על המדינה וקצת על ההיסטוריה שלנו לדעת מישהו אחר ידע יכול להיות ידיעת שפה נוספת, ידיעת ההיסטוריה של העולם ולא רק שלנו וכו' אני חושבת שבשביל חינוך ביתי (לידע כללי - אני לא אמא, ולא מתחנכת בבית לצערי) בגילאים צעירים ההורים לא צריכים יותר מדי ידע ובטח שלא יכולת הוראה אלא רק סבלנות סבלנות ועוד סבלנות. לתת לילד לזרום עם מה שמעניין אותו ואם הילד מתעניין בנושא מסויים שההורים לא יודעים בו כלום ההורים מרוויחים כפליים - כל עוד הם מספיק פתוחים ללמידת דברים חדשים כי ככה אפשר ללמוד יחד עם הילד. יצא לי קצת מבולבל אבל הכוונה שלי היא - קראתי פעם הודעה שלך נאווה בפורומים של באופן טבעי שיהונתן רצה שתקני לו ערכה של ניסויים בפיזיקה. בהנחה שאת לא פיזיקאית או מדענית - סביר להניח שאין לך את הידע ויכולת ההוראה ללמד פיזיקה - אבל מניסיון שלך - זה מה שהיה צריך בשביל לעשות את הניסויים ולהנות מהם ? ממש לא צריך רק לדעת לקרוא את ההוראות ואפשר להפיק המון הנאה ולמידה, למרות שאין את ההסכמה ללמד פיזיקה, וככה גם ההורים מרוויחים ויכולים ללמוד משהו. וביכולת להיות מוריהם - תלוי מה הכוונה במשפט הזה. אם הכוונה היא ליכולת לזרום עם הילד ולעזור לו במה שמעניין אותו בלי ללחוץ עליו ולהאיץ בו (בהנחה שמדובר בחינוך ביתי חופשי, ולא שהילדים מתחנכים בבית אבל עם מורים פרטיים שמלמדים אותם את המקצועות שמלמדים בבי"ס, כי פה גם ככה הילד לא לומד בעזרת ההורים) אז כן, בהחלט יכולת הלמידה של הילד תלויה בזה.

והסיפור שלי - שלא יגיע לדף הקהילות

אני שונאת שזה קורה
וסיפור אישי - אני בגיל היסודי הוגדרתי כ"גאון", ילדה מאוד מחוננת. את בי"ס אבל לא כל כך אהבתי - הייתי ילדה מאוד שקטה וביישנית שאהבה לקרוא ולא היו לי הרבה חברים. בהפסקות הייתי נשארת בד"כ בכיתה וקראתי. רוב המורים גם ניסו לעודד אותי לדבר, אבל כשראו שאני מתביישת בגלל הציונים הטובים שלי עזבו אותי. וגם בימים שהייתי שקטה מהרגיל (בגלל סיבות שלא קשורות) לא ממש ניסו לבדוק מה קורה איתי וכו'. למבחנים לא למדתי ושיעורים בד"כ גם לא הכנתי ותמיד הצלחתי בגלל היכולות שלי. כולם ידעו וכולם ציפו ממני להרבה, בגלל שידעו שאני מסוגלת להרבה. בגיל היסודי זה היה בשבילי "פיס אוף קייק", כי הייתי הרבה מעל לרמה. למרות שגם שם כבר היו בעיות בגלל המסגרת - למשל שיעור דרמה - ש-כ-ו-ל-ם חייבים להשתתף, גם אם הם לא מתאימים לזה. אני הייתי ילדה ביישנית שלא דיברה בכיתה - אז לשחק ולהציג מול כולם ?? ובכל זאת - המורה צרח עליי פעם אחת לפני כולם, וממש השפיל אותי - שאם אני לא משתתפת אין לי מה לעשות שם ושאני אלך הביתה. פעם אחת ביקשתי להיות אחרונה, כי לא רציתי שיעיף אותי ואז שההתלמיד לפני הציג ביקשתי ללכת לשירותים והבטחתי לחזור מהר, בשביל להציג. הלכתי לשירותים והתחבאתי שם משהו כמו 20 דקות או חצי שעה, חזרתי רק אחרי שכולם הלכו (זה היה השיעור האחרון) לקחתי את התיק והלכתי הביתה. לא היה מה לפנות למנהלת - הרי "את לא שונה מכולם ואי אפשר לעשות הפליות" (משפט שגם בתיכון שמעתי, כאשר התביישתי לדבר בכיתה ומורה הודיעה לי לפני כל הכיתה שבכיתה שלה אין הפליות ואם היא אומרת לי להקריא מה שכתבתי אני חייבת להקריא מה שכתבתי, אחרת אין לי מה לעשות שם) לשמחתי אחרי שפעם אחת באתי בוכה הביתה וסיפרתי לאח שלי מה שקרה, אותו מורה לדרמה לא הציק לי יותר
(גם אח שלי אף פעם לא היה טיפוס של מסגרת ועזב את בי"ס בגיל 14, למרות שגם הוא הוכתר כמחונן וכו') כשהגעתי לחטיבה חטפתי "בום". פתאום ראיתי שחייב לעשות שיעורים והרבה, שיש המון מבחנים ושבאנגלית אני קצת "מפגרת" בגלל העובדה שמעולם לא דיברתי אנגלית בכיתה. בנוסף הציפיות של כולם ממני (המורים וההורים, שכולם ציפו ממני להרבה) פשוט דחקו אותי אל הקיר. ללמוד למבחן היה סיוט, הייתי נלחצת ונתקפת היסטריה שמא אני אכשל ולא אעמוד בציפיות. עד היום אני לא אשכח שהייתה לי ממש התמוטטות עצבים לפני מבחן במוזיקה (במגמה שהייתי) ואני במשך שעות לא הפסקתי לשנן את החומר תוך כדי בכי, סחרחורות והיסטריה. בסופו של דבר הצלחתי במבחנים מה שהעלה את רמת הציפיות ממני. בכיתה ח' שוב עשו מבחן ארצי (הפסיכוטכני) שהשגתי בו תוצאות מעולות, מה ששוב העמיד אותי במצב של גאון שמסוגל ליותר ואפילו רשמו אותי לאוניברסיטה הפתוחה (יש צורך לציין שלא הצלחתי לשלב את זה עם בי"ס ופרשתי אחרי כמה ימים ?) באיזשהו שלב כבר התחלתי ליפול בין הכיסאות - לא הצלחתי לעמוד בציפיות, המורים מאוד התאכזבו ממני וכל הזמן דיברו אותי שאני "מסוגלת ליותר", ההורים התאכזבו ואני פשוט סבלתי. הייתה לי גם בעיה בספורט שבגללה לא יכולתי להשתתף, ופעם אחת כשהגיעה לי תעודת הצטיינות בלימודים מנעו אותה ממני בגלל שלא השתתפתי בספורט (הבעיה לא הייתה בריאותית, ולקח לי יותר משלוש שנים של מאבקים ושליליים בתעודה בספורט בשביל לקבל את הפטור !!!) בנוסף לכל גם המצב החברתי לא השתפר מי יודע מה. באיזשהו שלב פשוט הפסקתי לנסות... הברזתי הרבה מבי"ס, לא למדתי למבחנים, היו לי הרבה בעיות עם ההורים בגלל זה והיה נורא. אבל רק בכיתה י"א אזרתי אומץ והחלטתי שיותר אני לא הולכת לבי"ס (לאחר שהגיע השיא). אחרי חודשיים חזרתי לשם, תוך שבוע נוכחתי שצדקתי שאני לא צריכה לחזור ועזבתי את אותו הבי"ס לתמיד. מההודעה שלי נראה כאילו לא מדובר רק בבעיה שלי, אלא גם בבעיה של בי"ס. אבל היו עוד מקרים. אני לצערי או לשמחתי, לא ילדה כמו כולם. הייתי זקוקה לדברים אחרים ובי"ס לא היה מותאם בשביל לעזור לי. גם הרמה לא הייתה טובה במיוחד, התלמידים ברובם נוראיים (כל שבוע שרפו משהו אחר בבי"ס, פעם את הפח ופעם את השירותים ופעם את מתקן המים. שוב - צריך לציין שלא עשו להם כלום ? אבל כשאני באתי עם חולצת בי"ס ועליה סוודר כי רק חזרתי מהחודשיים בבית ולא ידעתי שיש סוודרים עם סמל של בי"ס - לא הרשו לי להיכנס לשיעור בגלל שסירבתי להוריד את הסוודר ? גם כשבכיתי להם וכמעט חטפתי התקף אסטמה מרוב בכי - שאני רגישה לקור ? ועוד באותו הערב כבר הייתי מקוררת ועם חום !) מעולם לא הציעו לי לעבור איבחון בשביל לקבל הקלות בבגרויות בגלל בעיית הלחץ שלי ואני לא ידעתי בכלל שאני יכולה לקבל הקלות בגלל הבעיה הזו. לצערי גם אמא שלי לא עזרה לי במיוחד - אמא שלי מאוד "שטופת מוח" - אצלה בראש יש מסלול של - גן-בי"ס-צבא-אוניברסיטה-חתונה וכו' זו לא אשמתה, ככה חינכו אותה - והיא הרבה פעמים נאבקה נגדי רק בביל שאשאר בבי"ס, שלא אהיה שונה מכולם ואלך עם הזרם. חבל שכך
למזלי השנה הצטרפתי לבי"ס אקסטרני. נכון הוא ממש יקר ולא כל אחד יכול להרשות לעצמו. לשמחתי אמא שלי הסכימה שאלמד שם - וגם אם מתייחסים אליי כמו שצריך רק בגלל הכסף זה עדיין שווה את זה. המנהל נהדר, אני ממש ממש אוהבת אותו, המורים מקסימים, מאוד כיף לי שמה ואני אוהבת ללכת לבי"ס (למרות שתמיד כיף להישאר בבית במיטה
) גם עשו לי איבחון מיד כשהגעתי לבי"ס ויש לי הקלות בבגרויות
אבל אני עדיין תמיד "אכעס" על המסגרות שהייתי בהן קודם. כשהייתי ילדה הייתי ממש סקרנית, צמאה לידע, בלעתי ספרים. אני יכולה לומר בלי שום ספקות שבי"ס הנמיך לי את הביטחון העצמי עוד יותר והרס לי את זה.

תיקון למשפט - מההודעה שלי נראה

כאילו לא מדובר רק בבעיה שלי, אלא גם בבעיה של בי"ס היה אמור להיות - מההודעה שלי נראה כאילו לא מדובר בבעיה עם בי"ס, אלא בעיה אישית שלי

הצלחת לתאר מאוד במדויק את הבעיה של

רוב בתי הספר ומוסדות המערכת בכלל... הם אינם בנויים לתת מענה למי שחורג מ"הממוצע הבינוני" וזה נכון בכל התחומים רגשי, חומרי, חברתי, שכלי, משפחתי ויכולות באופן כללי
ברוכה הבאה לפורום! קראתי את הודעתך תוך שאני מפנטזת לאילו גבהים יכולת להגיע אילו היית בסביבה קשובה. מבחינה חברתית, אני מניחה שעם כמות משאבים כזאת שמנותבת להסתגלות למערכת, לא נשארת הרבה אנרגיה למשחקים חברתיים שמחתי לגלות בסוף הודעתך שמצאת לך מקום שנעים לך ללמוד בו

תודה נאוה ../images/Emo9.gif

היום לשמחתי המצב הרבה יותר טוב
גם בבי"ס, גם מבחינה חברתית אבל למרות זאת אני יודעת שאת הילדים שלי לא אשלח לבי"ס (אלא אם כן המערכת תשתנה דראסטית בשנים הקרובות, מה שאני לא מאמינה שיקרה) אני לשמחתי גם עשיתי כמה שינויים בחשיבה ולמרות שהצעד שעשיתי בזמנו - כשפשוט הפסקתי ללכת לבי"ס נראה לכולם כצעד דבילי שביזבז לי שנה, אני שמחה שעשיתי את זה - אחרת הייתי כמו אחותי, שבכיתה ט' ופשוט "קורעת" ומתישה את עצמה נפשית בשביל להצטיין בלימודים. אולי פה אני אוכל לקבל טיפים איך להראות לה שלימודים זה לא הכל ? יש לה גם בעיות במקצועות הריאליים, כי קשה לה מאוד עם חשיבה ריאלית והיא הרבה פעמים מתקשה במבחנים במת' מה שמוביל לירידה בערך העצמי והיסטריה קלה (מוכר לי) כל פעם מחדש... כשאני מנסה לדבר איתה שזה לא הכי חשוב בעולם היא מפחדת שאם היא תוריד מהחשיבות של הלימודים היא עוד תגיע למצב שבו גם היא תצטרך לצאת מבי"ס או שהציונים שלה לא יהיו טובים מספיק בשביל להתפתח בעתיד וכו' אוף - מי החליט שציונים מסמלים בנאדם למען השם ? האמת זה ממש לא נתפס, איך אנשים נותנים למספרים לסמל אותם... למרות האנלוגיה המאוד מאוד קשה שעולה לי בראש (וסבתא שלי ניצולת שואה, היחידה ממשפחה) - איך אנשים יכולים לחשוב שמה הם שווים הוא מספר ? שמספר אומר כמה הם שווים ? ונכון שפה בפורום מדובר על הנושא הספציפי של "ציונים" - אבל זה די בכל מקום... אנשים שאמינים שהמשקל שלהם מסמל אותם (לצער פעם הייתי חלק מזה, היום אני מלאה עד אפס מקום וגאה בזה
) שכמות הכסף שלהם מסמלת אותם אוף !

נופשת

New member
דעתי הלא מלומדה בכלל

גורסת כי, יותר מהכל ההורים בחינוך הביתי צריכים לדעת ללמוד בעצמם. כך שכאשר יש איזשהו נושא שבו הם צריכים לתווך בין הילד לבין אמצעי הלמידה, הם יוכלו להיות שם בשבילו. דבר נוסף שאני חושבת שצריך להיות להורים יותר מיכולת הוראה, היא הסקרנות הטבעית, וסבלנות אין קץ. על רגל אחת, כמובן..
אין אייקון של חסידה בבית הזה ? תסתדרו עם חיפושית משה רבינו. רואים אותה הרבה בחינוך הביתי. יותר מחסידות להערכתי :) בשמחות.

תמר,

New member
אני מאוד מזדהה איתך...

גם אני לא מצאתי את מקומי בבית הספר. אמנם לא נחשבתי "גאון", אבל יש לי קליטה מהירה, וזה אומר שהשתעממתי רוב השיעורים (כי רובם חזרה על החומר הנלמד). תיסכל אותי שלא יכולתי לבחור את חומר הלימודים, והקטע החברתי של בית הספר לא עניין אותי. לאחר מעברים לא רבים בין בתי ספר, החלטתי לעזוב וללמוד לבד לבגרויות (בשביל לא לחסום אפשרויות עתידיות). למזלי ההורים שלי תמכו בי, גם אם היה להם קצת רע על הלב שאני לא הולכת בתלם. בתקופה ההיא הייתי בטוחה שאת ילדי לא אשלח לבית ספר, ואפתח מוסד לימודים פתוח יותר, בו יש אפשרות לכל אחד להתפתח לפי רמתו, בלי ציונים ושטויות דומות. עם הזמן גיליתי, שלא כולם אותו דבר: יש ילדים שנהנים מבית הספר - בין אם מהםן החברתי או הלימודי. יש ילדים שלא מסוגלים ללמוד לבד, וצריכים ציונים בשביל לדרבן למידה. יכול להיות אפילו שרוב הילדים ככה, והמיעוט נופל בין הכסאות. כעת, כאמא לילדים ב"גיל חינוך חובה", אני יודעת שלא כל הילדים אותו דבר. יש ילדים שבי"ס לא מזיק להם, ואף מועיל להם. מכיוון שאני מכירה את עצמי, ויודעת שהכישורים שלי כמורה הם על הפנים (וזה נוגע לנושא של השירשור
), אני מאוד מתלבטת אם לימוד ביתי יועיל לילדי, או יזיק להם. לא תמיד הדרך הקשה היא הדרך הנכונה, ונראה לי שבמקרה שלי - כל עוד לא אעשה מהפך בכל אורחות חיי, לא אוכל ללמד אותם בבית (וגם לדאוג לצד החברתי שלא יקופח). לעת עתה אין לי בעיות יוצאות דופן עם הילדים. במידה והן יופיעו - אני לא סוגרת אפשרויות, ושומרת על חשיבה פתוחה. ובעניין לימוד ביתי, כל פעם שעולה בי מחשבה לעשות את זה, אני נזכרת בסיפור של חמותי על משפחה שעשתה זאת, וילדיה (שעכשיו מגרדים את ה40-) הם כישלון מבחינה חברתית, ולא מצליחים להסתגל לחיי משפחה וכדומה. והערה אישית לך - זה תענוג עבורי לקרוא את השפה הקולחת שלך, בניגוד להרבה נערים בגילך, בהם אני נפגשת בפורומים באינטרנט, שכותבים בשפה כ"כ עילגת.

ואני הולכת על היכולת להעניק.

לא משנה כמה ידע יש להורה ולא משנה כמה פדגוגי הוא. אם אין את היכולת להעניק מכל הלב, היכולת לתת ולא לצפות לתמורה כי חייבת להיות תמורה הוא לא יכול לשמש כמורה לא בבית ספר ולא בבית ולא בשום מקום אחר. לדעתי, וזה הקו שמנחה אותי, כל מורה צריך להיות בעל הרצון העז הזה להעניק ממה שיש לו בגרעין הפנימי שלו. אם אין את הרצון הזה עמוק עמוק בפנים שום דבר לא ילך, לפחות לא לאורך זמן. אחרי תקופה קצרה יחסית תהייה עייפות החומר ויתלוו אליה כל הסימפטומים המאפיינים. הורה ספציפי? צריך שיהיה לו ידע בסיסי. את השאר הוא יכול ללמוד את הידע הזה תוך כדי הלימוד של ילדיו. זו דעתי.

Kalla

New member
נראה לי שהורים בפורום זה

אינם בשום אופן מדגם מייצג של כלל ההורים בארץ. עצם העובדה שהם מחוברים לאינטרנט, יודעים להתבטא ברהיטות בכתב ובוחרים להשתתף בפורומים העוסקים בהורות ובחינוך ממקמת אותם כיוצאים מן הכלל ולא ככלל. אמנם כולם מציגים פה תמונה יפה ואידילית של הורים זורמים, מבינים את צורכי הילד ונענים להם תמיד, בעלי סבלנות אין קץ, הורים מספיק חכמים ואינטליגנטיים בשביל לתפוס את הנושאים השונים שהילד עשוי להתעניין בהם ולעבוד עליהם ביחד עם הילד, כגון ערכות ניסויים בפיזיקה וכו', אבל בעצם מתארים פה איש חינוך כמעט מושלם, שאולי חסר לן ידע קודם בחלק מהתחומים, אך בהחלט יש לו גישה חינוכית ומספיק אינטליגנציה שכלית ורגשית כדי לדעת בדיוק איך ליצור את התנאים האופטימליים לילד, לקדם אותו ולעזור לו בלימודיו. בקיצור, יצרתם פה דפוס של הורה שלדעתי פשוט כמעט ואינו קיים במציאות: כזה שזמין רוב הזמן לילד - טוב, הרי כולנו יודעים שהצורך להתפרנס הוא משני. (שלא לדבר על כך שמבלי לעבוד מבוקר עד ערב הוא גם מסוגל לרכוש מכספו את הדברים שהילד זקוק להם, כגון ערכות ניסוי ועוד - פשוט רוטשילד). והוא גם הורה שיש לו נגישות לכל מידע שהילד עשוי להצטרך או להתעניין בו וידע איך להגיע למידע כזה. בל נשכח, שלמרבית המשפחות אין אפילו מחשב או גישה לאינטרנט, הורה שמשלב בתוכו המון תכונות נהדרות - הוא בו זמנית גם רגיש, גם קשוב, גם סבלני, גם חכם, מסוגל ללמוד יחד עם הילד כל תחום ונושא ולעזור לילד במקרה הצורך. תסלחו לי, אך למצוא שילוב כזה של תכונות באדם ממוצע אחד נראה לי לא מציאותי בעליל. לא סתם כבר החל מכיתה ב' יש חלוקה למורים מקצועיים, מחנכים, יועצים וכו'. פשוט נדיר למצוא אדם סופרמן כזה שיש לו מן אוסף כזה אגדי של תכונות ויכולות. נראה לי שיש לא מעט הורים שאם הם יצטרכו להבין את ההוראות של ניסוי בפיזיקה, למשל, הם ילכו לאיבוד לגמרי, במיוחד אם מדובר ברמה מעבר ליסודי. אני אקדמאית, ולי ברור לגמרי שלי זה בהחלט עלול לקרות, אז מה עם הורה שבקושי יודע לקרוא? סבלנות - אפילו סתם לעזור בשיעורים מדי פעם זה לא תמיד קל לי, גם מבחינת למצוא זמן וגם מבחינת להיות תמיד סבלנית וקשובה ולדעת להסביר כך שהילד גם יבין וגם יוכל לקחת את זה הלאה, וזה למרות חשיבות העניין בעיני, אז על אחת כמה וכמה להורה חסר השכלה ו/או מודעות ו/או רצון, עייף ועצבני אחרי יום עבודה מפרך, שעוד צריך לעבוד בבית ולטפל בעוד כמה ילדים. ומה עם הילד עצמו? האם כל הילדים כל כך חדורים במוטיבציה ללמוד לבד, אפילו רק מספר מוגבל של תחומים, שרק מספיק שההורה התומך והזורם יהיה שם ויאפשר להם לעשות זאת, בלי ללחוץ, להתערב, להכריח, לכוון? אולי חלק גדול מהילדים של הורים שמראש משתתפים בפורום זה כן, אך ילדים של הורים בשר ודם? מסופקני. אני חושבת שילד ממוצע, אם יוכל לבחור מיוזמתו בין ללמוד לסתם לראות טלוויזיה, לשחק בחוץ, לשחק במחשב וכו' - תהיה לו בחירה קלה מאוד. ואני מאוד בעד כל העיסוקים האלה, וגם בני עוסק בהם הרבה, אך צריך איזשהו איזון שלא ברור בכלל שכל ילדים מסוגלים למצוא אותו בכוחות עצמם. וזה בלי להיכנס לשאלה עד כמה חשובה השכלה כללית, שיטתית ומגוונת יותר, לא רק מבחינת ההתפתחות האישית של הילד אלא גם מבחינת עתידו המקצועי ויכולתו להשתלב לאחר מכן במסגרת של עבודה/לימודים גבוהים וכו'. הרי ברור, שבסוף כל האידאלים, החופש וכו' קיים לו הצורך להתקיים, להתפרנס, לגדל משפחה ובכלל להשתלב בכל מובן בחיי החברה המודרנית. הייתי יכולה להמשיך ולפתח עוד תהיות ברוח זאת, אך נראה לי שהעניין בהחלט ברור. לדעתי, מאחורי של הסופרלטיבים של הורה זורם, מבין, קשוב, סבלני, שקולט את צרכי הילד ויודע תמיד איך להיענות להם בכל תחום ובכל נושא ולתמוך ולעזור מתי שצריך, עד כמה שזה נשמע פשוט וקל לכאורה, עומד למעשה אדם שכמעט ואינו קיים במציאות, וגם אם קיים, צריך לשלב תכונות אלו עם היכולת הפיזית להיות תמיד זמין ופנוי בשעת הצורך. איכשהו, מנסים להציג את כל התכונות האלה כמשהו בסיסי וקל שיכול להיות לכל הורה ושכל הורה מסוגל לו. אך בעצם מה זה אם לא תיאור של איש חינוך מעולה משכמו ומעלה, שיש לו הרבה מעבר לסתם "ידע" או "יכולת הוראה", שזה עיסוקו העיקרי בחיים, כזה שיש לו גישה לילד ולצרכיו והבנתם, כזה שיודע בדיוק לאזן את הצורך בתמיכה עם מתן חופש בחירה? כזה שיש לו מספיק ידע ובעיקר יכולת פוטנציאלית להבין בכל תחום שהילד עשוי להתעניין בו ולהזדקק בו לשיתוף פעולה? כזה שיש לו נגישות כלכלית ופיזית לכל חומר שעשוי לעניין את התלמיד? כזה, שיכול להיות בפוטנציה מורה בכל תחום, ויחד עם זה מחנך, יועץ, פסיכולוג? המורה הטוב ביותר, במקרה הטוב, יכול לשלב בהצלחה שניים-שלושה מהמאפיינים האלה, ולכן יש הרבה מורים שונים עם התמחויות שונות (שזו גם הפרנסה שלהם כדי לאפשר להם לעשות זאת כעיסוקם העיקרי), אבל את כולם? חבר'ה, מנת מציאות קטנה לא תזיק פה כלל לדעתי.

זו הודעה כבדה מאוד - בתוכן ובאורך

ההורים בחינוך ביתי אינם מייצג של כל הורי ישראל, ולכן מן הסתם, אין אנו מדברים על כולם. קראתי את תיאור ההורה בחינוך ביתי - כפי שהוא מתבטא בהודעתך, וחיפשתי מאחורי - על מי את מדברת? בהחלט לא עלי!! ההורים בחינוך ביתי הם הורים ככל ההורים מבחינות רבות של: השכלה, מצב כלכלי, ועוד... מה מייחד אותם? הם רוצים לחסוך מילדיהם את נזקי בית הספר. או לחילופין, הם מאמינים בעקרון הרצף ולכן, זורמים לחינוך ילדיהם בבית. החינוך הביתי החופשי, אותו מקיימים רבים מהמחנכים בבית, מתאפיין בזרימה עם החיים. ילדים צעירים אכן עסוקים במשחק, בטלביזיה, במחשב וכדומה. אלא מה? מתוך עיסוקיהם המשחקיים הם לומדים המון דברים. זה די מפתיע לראות את מידת הלמידה שמתרחשת ללא שיעורים. צריך לראות את זה כדי להאמין! - בזה אני מסכימה איתך לחלוטין. ובכל זאת, זה קורה!! ילדים נחשפו גם בעבר להמון דברים שהוריהם ומוריהם לא לימדו אותם. ילדים סקרניים, יש להם מין נטייה כזאת... הם מצליחים למצוא את ההזדמנות, את המקום ואת האדם שיכולים לקדם אותם למה שהם רוצים. היום, בעידן הטכנולוגי בו הטלביזיה רואה ומשדרת הכל, בעידן בו יש אינטרנט - האפשרויות גדולות פי כמה!! סקרנות היא דחף יש לה עוצמה שלפעמים מאפילה אפילו על רעב. הדחף העצום לדעת הוא שמניע ילדים. ילד אחד יוצר ויוצר ויוצר... אחר קורא, והשלישי מתבונן בעולם. הרבה מבוגרים יגדירו ילדים כלא עושים כלום. מה שהם אומרים זה: 'אני לא מבין את העשיה של הילד' לפעמים יש המון עשייה, אפילו עמוקה דןןקא באי עשייה חיצונית / פיזית. ילד בוהה הוא ילד שמתבונן בדברים שאינם נראים לעין. אנחנו, ההורים, ממש כמוך וכמו הורים איכפתיים אחרים, עושים רק את הכי טוב שאנחנו יכולים. עד היום, לא ראיתי בייגלה על ראשו של איש. לפעמים אנחנו עצבנים קצת או עייפים או סתם עסוקים במשהו אחר... לפעמים אין לנו כסף לתת לילד את מה שהוא רוצה, וגרוע וקשה מזה: לפעמים אין לנו כסף לתת לו את מה שהוא צריך. אז אנחנו משתדלים לתמוך זה בזה, ומנסים לעודד, ולתת רעיונות ועזרה. ו... כן, לא פעם, כמו שאת מוצאת כאן בהודעות, אנחנו מעודדים ותומכים כדי להזכיר להורים את אנושיותם, לגבי הידע - הורה הוא הורה הוא הורה. אף אחד מההורים לא ניסה או מנסה להיות מורה או איש חינוך. אגב, יש מעט מאוד אנשי חינוך ראויים במערכת. יש הרבה יותר הורים שיכולים לתת הרבה יותר. ואת צודקת! - לא כל ההורים. להורים רבים אין סבלנות לבלות עם ילדיהם כל היום. האם ילדי החינוך הביתי כל היום בבית? - לא בהכרח... ובכל זאת... להיות הורה בחינוך ביתי משמעותו זמינות לילדים כל הזמן. זה אומר לא לעבוד או להתאים את העבודה לילדים זה אומר מצב כלכלי לא מזהיר. משפחות רבות בחינוך ביתי עוזבות בית מרווח ומצב כלכלי טוב לטובת דירה קטנה במקום כפרי עם חצר וחינוך ביתי. אף אחד מאיתנו הוא לא סופרמן (או וומן
) כולנו בני אדם עם חלומות, אכזבות, כאבים ושמחות. כולנו אנשים עם מגבלות. ואנחנו גם בוחרים לעשות דברים אחרת. לגבי הפיזיקה (לא יכולה להתעלם) הערכה וההוראות לה מתאימות לילד קורא בגיל כיתה ד' בערך. הערכה מיועדת לביצוע עצמאי, למעט הדברים שמערבים אש. ההוראות פשוטות מספיק גם לאדם עם קריאה בסיסית, הן פשוטות מספיק גם למי שלא יודע שחפצים נופלים למטה בגלל כוח המשיכה. כמעט כל הורה יכול... אני לא רוצה להטיף לך לנסות את החינוך הביתי. די ברור מהודעותייך שזו לא דרך שאת רוצה לבחור בה. כן רציתי לומר לך לתת יותר אמון גם בעצמך וגם בילדייך הכל יבוא לך קל יותר - אפילו עם ביה"ס

הודעה של Kalla שלא עלתה. זהו תכנה:

כמה נקודות בקצרה: Kalla 1. אם מדובר בהורים שלא מייצגים את כל הורי ישראל - למה ההמלצה הגורפת לחינוך ביתי? 2. אז ההורים הם כן כמו כל ההורים, או לא? המשך תשובתך סותר את תחילתה. 3. מעולם לא אשתכנע שבשביל ללמוד באמת מספיק אך ורק לשחק. אין ספק שמשחק מלמד וחשוב מאוד בפני עצמו, אך לא מספיק. הלמידה בהחלט רצוי שתשלב משחק, ובבית הספר של בני עושים זאת כל הזמן ואף ממציאים משחקים, ואני בעד משחקי מחשב וחברה וטלוויזיה ובהחלט ניתן ללמוד מהם, אך בשום אופן לא מהם בלבד. 4. לגבי אינטרנט - שוב מזכירה שבכלל לא לכולם יש. 5. שוב - לא נגד משחקים, בהייה וכל יתר הבילויים החופשיים - אני רק בעד משהו גם מעבר להם. 6. לגבי הפיזיקה - לא התכוונתי דווקא לערכה לילדים בכיתה ד'. מה עם ערכהה לרמת התיכון? חוץ מזה, במסגרת פרויקט הפר"ח בהחלט ניתקלתי בהורים שלא היו מסוגלים להבין גם ערכה לרמה של כיתה א'. 7. יש לי אמון רב בבני, בעצמי ובדרכי, חלקית לפחות בזכות זה שאני מודעת ליתרונות ולמגבלות שלי בתור הורה. תמיד ידעתי (עוד הרבה לפני שהיו לי ילדים) שאשת חינוך אני לא, וזה בסדר גמור ואין לי שום בעיה עם זה. כל אחד והכישרונות שלו. ואני גם סומכת על זה שאני מכירה מספיק את בני, את צרכיו ואת מצבי רוחו כדי לראות איפה ואיך הוא מרגיש הכי טוב. ולמה צריך להיות לי יותר קל עם ביה"ס? גם ככה אני מרגישה איתו בדיוק כפי שהייתי רוצה ומצפה להרגיש. 8. גם אני לא מנסה להטיף או לשכנע, אלא רק להעלות שאלות שנראות לי בעייתיות.

כמה תשובות ושאלה...

1. ההמלצה הגורפת לחינוך בית (אם אכן יש המלצה גורפת - זה כבר נושא לדיון אחר...) קיימת כי הדרך כדרך היא נכונה. 2. את ואני איננו שונות מלבד בדעותנו. לכן, למרות שאין הבדל בינינו, חינוך ביתי מתאים לי ולא לך. 3. אף אחד לא מנסה לשכנע אותך בכלום. זהו לא פורום שבא לשנות את הציבור הרחב אלא רק להגיש סיוע ותמיכה ובית למי שמבקשים אותם. 4. נכון, לא לכולם יש אינטרנט, אבל יש גישה אליו בספריות ציבוריות, אצל חברים, אצל השכנים, אצל הסבתא או הדוד וב'קפה אינטרנט' שפזורים בארץ. הרעיון של עידן האינטרנט בא לבטא עד כמה המידע נגיש בימינו. 5. תכנים ועד כמה... זה עניין לתפיסה אישית של כל הורה. יש מי שמוסיפים תכנים שחסרים כל כך במערכת החינוך ויש מי שפשוט מחליפים אותם. למעשה, אין סתירה בין דבריך לבין החינוך הביתי. חשוב לך שיהיו שעורים מובנים? - אין בעיה!! נהלי כך את החינוך הביתי שלך. לדעתך צריך לעניין מורה מקצועי? - אדרבה!! שכרי אותו!! ילדים לומדים ריקוד, נגינה, אנגלית וכדומה. אני אישית מוצאת מסגרות גמישות לבני ללמוד בהם. הוא למד למשל אנגלית עם מורה, לומד כדורסל בחוג, והיה בעבר בחוגים אחרים לספורט ואמנות. כרגע אין צורך ביותר מזה. אם יעלה צורך כזה - אני משוכנעת שאמצא את הפתרונות המתאימים. 6. יש הורים ש... אבל גם הם לא מייצגים את רוב ההורים. יש גם הורים שמתעללים ומזניחים על רקע סמים / אלכוהול וכדומה... הורה ממוצע יכול לעזור לילד צעיר. ילד בגיל העשרה יכול בדרך כלל ללמד את הוריו בכל תחום שאינו תחום ההתמחות שלהם. כללית, נשמע שאת כאילו כועסת על הבחירה שלנו בחינוך ביתי נשמע שאת מתנגדת בצורה גורפת לדרך של חינוך ביתי. אני תוהה, מה מביאך אלינו? האם רק הצורך לשנות אותנו? או שמא יש כאן דברים שבכל זאת מדברים אליך? אולי ההתנגדות שאני מרגישה ממך נובעת מאיזה קונפליקט פנימי שיש לך בין מה שאת חושבת אותו לנכון לבין ביה"ס מצד אחד והחינוך הביתי מצד שני? אולי את מחפשת דרך ביניים? אם תגדירי את צרכייך (וכמובן צורכי הילד שלך), אולי תגלי שיש המון צורות לחנוך הביתי??!!

Kalla

New member
ראשית

לא הבנתי את סעיף 2. על סמך מה הקביעה (שאולי נכונה, אך לדעתי לא מבוססת דייה) שאיננו שונות מלבד בדעותינו. מרבית האנשים שאני מכירה נבדלים זה מזה בהרבה יותר מכך. סתם מעניין. סעיף 4 - אולי נכון שברוב המקומות יש גישה לאינטרנט, אך ביישובים קטנים, כאלה שלפי דברייך הורים רבים בחינוך ביתי עוברים אליהם, זה קצת יותר בעיה, לפחות לפי מירב הבנתי. באופן כללי, לדעתי ההתייחסות שלך והתיאורים שלך נוגעים בעיקר להורים שיש להם באמת יכולות מרשימות ובסיס כלכלי יציב, ואני נתקלתי בהורים רבים שאינם כאלה. כפי שציינתי קודם, אין לי כל כוונה להטיף או לשכנע. מה, כל מי שמביע את דעתו פירוש הדבר שהוא כועס או לא שלם עם עצמו? אני כותבת גם בפורומים שמתעסקים בחינוך "קונבנציולנלי", אז מה זה אומר? במקרה נתקלתי בזמנו בשאלתך על מסגרת ועניתי עליה לפי מיטב הבנתי ודעתי ופירטתי את עמדתי. אם את בכל זאת לא משוכנעת שכתבתי בכנות, זה כבר באמת לא משהו שיש בכוונתי לנסות ולשנות. אני את דעתי כתבתי, מה אחרים מבינים מזה זה כבר ממש העסק שלהם בלבד. ובאמת שאין לי כל כוונה לשנות אף אחד. כמו שלי טוב כמו שאני, אני מתארת לי שלך טוב כמו שאת. אז איפה הבעיה? אני חושבת שהדרך שלי היא כבר דרך ביניים - אני מאוד מעורבת בחינוך בני הגדול (הוא היחיד שגילו רלוונטי כרגע) ולא מאמינה שצריך להשאיר את החינוך וההשכלה לבית הספר בלבד. כפי שתמיד ציינתי, לדעתי חינוך מתחיל ומסתיים בבית (מה שלא סותר את העובדה שהוא עובר בדרך גם בצינורות אחרים). אנחנו מקדישים זמן רב לשיחות על החומר שלמד ועל שיעורי הבית וגם על דברים שאנחנו יכולים ללמד אותו בלי כל קשר לתוכנית הלימודים. לדעתי שתי המסגרות נחוצות ומשלימות זו את זו. מה מביא אותי לכאן - השאלה קצת תמוהה בעיני. חשבתי שהפורומים כאן פתוחים לכולם. קראתי שאלה שנראתה לי מעניינת, עניתי עליה. אני לא מרגישה צורך לכתוב רק בפורום X או Y או לשמוע רק דעות שאני מסכימה איתן. זה משעמם, לא? לא ידעתי שעצם זה שיוצא לי לכתוב כאן מדי פעם למרות שבחרתי בדרך אחרת יוצר הרגשה כאילו איני שלמה עם דרכי. אך גם אם כן - כפי שציינתי זה ממש לא מטריד אותי מה אנשים אחרים חושבים. אני את עמדותי כבר מכירה.

לא ממש ברור לי אם את רוצה הסבר על

הדרך בה בחרתי לנסח את תגובתי לסעיף 2
, עקרונית, אם דבריך הם: "זו דעתי וזהו. בכלל לא אכפת לי מה אחרים חושבים" אז אני מודה לך על ההשתתפות בדיון.

Kalla

New member
משום מה את מפרשת את דבריי

לא נכון. שאלתי שאלה עניינית (סעיף 2). לא מבינה למה זה עצוב ומה לא ברור לך. גם לא טענתי שלא אכפת לי מה אחרים חושבים. טענתי, שלא אכפת לי אם אחרים מאמינים לי או לא. אם לא היה אכפת לי מה אחרים חושבים מראש לא הייתי משתתפת בדיונים באינטרנט. בסה"כ העליתי נקודות שלדעתי ענייניות לחלוטין, אך את משום מה בוחרת להוריד את הדיון לפסים אישיים. כרצונך.

קלה, לא לוקחת שום דבר אישי נגדי

ציינתי רק שאני קולטת אצלך התנגדויות שלפי דברייך אינך רואה בעצמך. הצעתי שתבחני אותם ואת מעיפה אותי לכל הר... אז ככה: סעיף 2 מתייחס באופן מאוד כללי לאנשים. שוב, הוא אינו מתייחס אישית אלי או אלייך. סעיף 2 אומר: כולנו שווים = כולנו הורים, כולנו אוהבים את ילדינו, רובנו התחנכנו במערכת, אנחנו חשופים לאותה מציאות כלכלית, בטחונית ואחרת. רובנו עובדים למחייתנו ולא גדלנו עם כפית של כסף בפה. בזה אנחנו 'אותו דבר' לעומת זאת, לכל אחד מאיתנו את החבילה האישית שלו, יש לנו אופי אחר, חכמה אחרת ודרך אחרת להבנת המציאות. כתוצאה מהשונות בינינו - זו שיושבת על בסיס דומה, אנחנו עושים בחירות שונות - כולן לגיטימיות. לכן, אנחנו גם דומות וגם שונות ועדיין אין סתירה בעניין. לגבי עניינים אחרים: העלית נקודות ענייניות אבל תקפת בצורה לא ממש עניינית כל מילה שנאמרה כתגובה. אנסה לפרק את תגובתי לעניין נוסף: אנשים 'לא חכמים' כהורים בחינוך ביתי. בעבר, היו מי שאמרו (יש מי שעדיין אומרים) שאנשים מפגרים לא יכולים להיות הורים טובים. המציאות מוכיחה אחרת... כך גם בחינוך ביתי. אני יודעת שעומד בינינו ויכוח עקרוני יותר (נפתח נושא?), אבל... החינוך הביתי מחייב הורים קשובים ואכפתיים. מי אמר שאם אני לא יודעת לנגן, הבן שלי לא יכול להיות מוסיקאי? יש סרט מדהים על נער בעיירת כורים שרצה לרקוד בלט. הוא היה יתום מאם וחי עם אבא ואח שעבדו במכרות ועסקו באגרוף. כמובן שגם הוא נשלח לאולמות האיגרוף - כך היה נהוג. הילד אהב לרקוד. סיטואציה כלשהי הפגישה אותו עם המורה לבלט, שזיהתה בו כישרון גדול וטיפחה אותו כדי שייבחן לאקדמיה לבלט (או משהו כזה...) הוא למד בלט בהחבא, כשחבריו גילו הם צחקו עליו, אביו ואחיו בכלל.... והוא התעקש להמשיך - כי לשם נטה ליבו. הוא נסע ללונדון להיבחן אביו שהיה אדם גאה סרב לתת לזרה לשלם על הדרך. הוא אפילו קנה לו חליפה חדשה - שלא יבייש... הילד התקבל לאקדמיה לבלט והיה לימים לרקדן. מה לו לילד בעיירת כורים, במיוחד כזה שגדל ללא השפעת אישה / אם ולבלט המקצועי? ממש כמו שכל ילד יתפתח בתחום שמעניין אותו - עם או בלי עזרת הוריו. ילדים תמיד מוצאים את מי שיכול ללמד אותם את מה שהם רוצים ללמוד.

Kalla

New member
אז ככה.

לגבי ההתנגדות - ברור שיש התנגדות ברמה מסוימת, אחרת כולם היו מסכימים עם כולם. אכן אני רואה בעייתיות רבה בחינוך ביתי ובכל מקרה לא מאמינה שזו הדרך לחנך את ילדיי. אני גם לא מנסה לרגע להסתיר את זה - הרי הבעתי את דעתי בצורה מספיק ברורה. אין לי התנגדות לזה שהורים אחרים יחנכו את ילדיהם לפי ראות עיניהם, אך אם ישאלו לדעתי אגיד שזה לא מה שאני הייתי עושה. באותה המידה אפשר להגיד שלך יש התנגדות לחינוך בבית הספר. זו לא הדרך שהיית בוחרת בה וזה מה שהיית אומרת לאלה שהיו שואלים את דעתך (ואת גם עושה זאת ואפילו פתחת לשם כך פורום). מה לעשות, מי שתומך ברעיון מסוים סביר להניח שלא יתמוך ברעיון הפוך לו. אבל לא מדובר פה בהתנגדות במובן של כעס או ניסיון לשנות מישהו, ואני חושבת שההבדל הוא ברור. הרי אני לא אומרת לך שבגלל שאת תומכת בחינוך ביתי, את כועסת על מי שלא בחר בדרך זו. אני חושבת שמגיע לי ממך אותו יחס - לכבד אותי מספיק בשביל להאמין לי אם אני אומרת לך שכך אני מרגישה. ברגע שאת מנסה לשכנע אותי שבעצם אני מרגישה אחרת ממה שכתבתי, הדיון עובר לפסים אישיים ולא ענייניים כי זה כבר לא דיון רעיוני, אלא איזה ניסיון "לתפוס" אותי במשהו. לדעתי סתם חבל ולא מועיל. לגבי כולם שווים - אני עדיין חושבת שההבדלים בין אנשים הרבה יותר מגוונים ממה שציינת, ולא רק מבחינה רעיונית-מחשבתית. לא חושבת שכולם חיים במציאות כלכלית או אפילו בטחונית דומה. לא מנסה להשוות את עצמי, למשל, למישהו שחי בירושלים או בשטחים. גם אנשים שחיים בעיר הגדולה חייהם שונים למדי מטבע הדברים מאלה שחיים ביישובים קטנים וכו'. לא ברור לי עדיין את מי תקפתי בצורה לא עניינית או בכלל. כתבתי את דעתי הכנה - שמעטים הם ההורים שיכולים או רוצים לנהוג בצורה שתאפשר חינוך ביתי יעיל, וזה מעבר לכך שלדעתי לילד עדיף להיות במסגרת של ילדים אחרים כמה שעות ביום. את לא חושבת כך וזו זכותך, אך מצד שני זכותי לחשוב איך שאני חושבת. לדעתי לא כל הורה אכפתי מסוגל להיות הורה מספיק קשוב, למשל. זה עניין של אופי, של סבלנות, ולא לכולם יש את זה. לדעתי ילד שהולך לבית ספר לא נמנע ממנו חינוך ביתי שכן הוא נמצא בבית רוב שעות היממה, אך ילד שלא הולך לבית ספר דרך קבע - נמנע ממנו חינוך במסגרת. לדעתי עדיף שירוויח משני העולמות ואני מבינה שזה ההבט השני של הויכוח בינינו (מעבר להבט המסוגלות ההורית). אבל לא ניכנס לזה... בשום מקום לא טענתי שהילד לא יכול לפתח כישורים השונים לחלוטין מאלה של הוריו, נהפוך הוא. אך בשביל שהוא יוכל למצות את מלוא הפוטנציאל במקרים כאלה צריכים להתקיים שני תנאים: א. שההורה מודע ליכולת ורצון הילד ולכך שהוא עצמו לא מסוגל ללמד את הילד או לקדם אותו בתחום ולתת לאיש מקצוע אחר לעשות זאת במקומו וכמובן בתמיכתו. ב. הילד צריך להיות מוכשר מאוד בתחום המדובר ובעל מוטיבציה מספיק גבוהה להתפתח בו (ואלה דברים שלרוב באים יחד). הסיפור של הסרט מאוד יפה, אבל עובדה היא שאותו ילד הוא יוצא דופן בזכות כשרונו הרב, שלא לדבר על יד המקרה המופלאה שהפגישה אותו עם המורה לבלט. החוכמה היא לפתח יכולות גם של הילדים הרגילים, ולא רק המוכשרים שבהם, ולשם כך יש לחשוף אותם להרבה גירויים, להעמיד לרשותם הרבה מקורות מידע וידע ולאפשר להם, ואף לדחוף אותם, ללמוד בצורה מסודרת. ונסכם בזה שאני לא מחלקת את ההורים לטובים ורעים. זה בכלל לא הנושא כאן. אני חושבת שבכל צורת חינוך אפשר למצוא הורים טובים יותר או פחות. כל הורה שמנסה, כמובן בדרכו ובהתאם לאמונותיו (כי לא יכול להיות אחרת), לתת לילדיו את המירב והמיטב שהוא יכול, הוא הורה טוב בעיני. אך, כפי שאמרת, אנשים שונים במצבים זהים יפעלו אחרת בגלל שכל אחד מאמין שמשהו אחר הוא טוב ונכון יותר וזו תכונה אנושית טבעית. כך אני מאמינה שחינוך זה משהו שצריך להתבצע גם במסגרת שמיועדת לכך, כדוגמת בית ספר, ואת מאמינה שלא. אני מאמינה בשילוב שיטתי וקבוע בין בית למסגרת חינוכית חיצונית, את לא. זה לא אומר כלום על איכות ההורות שלך או שלי, אלא רק שגישותינו שונות. אני לא מחפשת למצוא אצלך איזה חוסר השלמה תת מודע עם החלטותייך, ואודה לך אם תחזירי לי באותו מטבע.

כמה עניינים קטנים.

כתבת: החוכמה היא לפתח יכולות גם של הילדים הרגילים, ולא רק המוכשרים שבהם, ולשם כך יש לחשוף אותם להרבה גירויים, להעמיד לרשותם הרבה מקורות מידע וידע ולאפשר להם, ואף לדחוף אותם, ללמוד בצורה מסודרת. גישה זו שכל כך רווחת ומקובלת במערכת היא בדיוק הבעיה של אנשים כשרוניים רבים: העמסה מיותרת על המוח - שרוצה להתפתח לכיוון אחר העמסה על החושים - שמאבדים את רגישותם בתחומי הכישרון האישי של הילד מצוקה רגשית (לא פתולוגית) שנובעת מהגבלת הנפש ונשמה ע"י הכתבות חיצוניות אנשים רבים שגדלו בתוך המערכת לא הצליחו לשחרר את ה'תיק' שהונח על גבם ולא הצליחו לעוף עם חזונם האישי ו/או עם כשרונם. _____________________________________________________________________ לגבי מסגרות - אכן, מסגרת היא עניין חשוב אבל... מסגרת נכונה היא זו שאדם יוצר לעצמו בהתאם לצרכיו. חיינו עפ"י מסגרות שרירותיות של המדינה (קולקטיב) משקפים צייתנות בלבד. לחלק מאיתנו יש קושי רב עם מסגרות ואנחנו מחפשים כל הזמן לפרוץ אותן בגלל עצם היותן. ראי מה קורה בבתי הספר (כן, זה מתחיל מוקדם) העתקות (שעורי בית, מבחנים), בריחה משעורים, זיוף פתקים רפואיים ומכתבים מההורים... ואח"כ? בגידות במערכות יחסים, 'גניבות קטנות' במקומות עבודה, גניבות שונות מבתי המלון, השחיתות בצמרת (מדינה, משטרה, עסקים) שלא לדבר על סמים, אלכוהול, אכילת יתר, עישון והתמכרויות אחרות. למה את חושבת שאנשים נמצאים בחיפוש עצמי מתמיד כל כך? מעולם לא ניתנה להם ההזדמנות לראות, לדעת, לחוש מה הם באמת רוצים. התחושה המתסכלת הזאת של החמצה...

למעלה