מה דעתכם על זה ? ? ?

לוו

New member
מה דעתכם על זה ? ? ?

הנה מה שכתוב מישהו בפורום אחר על ניו יורק " עוד פעם-ניו יורק היא לא הבירה של העולם המערבי-אירופה היא המרכז של המערב,אמריקה היא גירסה קיקיונית של המערב שאיננה מייצגת את הערכים של המערב,ובטח לא ניו-יורק. אולי הרבה ישראלים אוהבים את ניו-יורק,כי הכניבו להם מגיל צעיר שזאת עיר כל כך אדירה,אבל אם מסתכלים על פני השטח,אין בניו-יורק משהו שהוא כל כך מיוחד-בניין קרייזלר והאמפייר הם לא אדריכלות גאונית כל כך, פסל החירות יוצר בצרפת,ולכן הוא בכלל לא אמריקאי הטיים סקוור הוא בסה"כ צומת של רחובות,הסנטרל פארק הוא פארק עם מלא חרא של כלבים,הומלסים ונרקומנים-אני הייתי שם וראיתי את כל זה. בנוסף הרחובות בניו-יורק ריקים מעצים,מצטלבים בצורה בנאלית כל פעם-וגם בעלי שמות מאד לא מקוריים. בירת המערב איננה יכולה להיות עיר ללא היסטוריה,כמו שניו-יורק היא! אפילו למשל לבירת אסטוניה טאלין-עיר אנונימית לחלוטין פה בפורום יש היסטוריה של למעלה מ-800 שנה,ניו-יורק הוקמה רק לפני פחות מ-200 שנה כך שהיא ממש לא מייצגת שום דבר. לגבי גורדי השחקים,אם שמת לב לניו-יורק יש גורדי שחקים ממש לא מלהיבים, בניגוד לשיקגו,עם הסירס המהמם לפריז,עם מגדל אייפל המפורסם למוסקבה, עם אוסטניקינו האגדי...בקיצור,אתם לא תשכנעו אותי,לי אין מנטליות אמריקאית ולעולם לא תהיה לי,ולכן אני גם לא מתלהב מכמות וגודל,אלא מאיכות! " מה דעתכם על זה ?

Mariguella

New member
שטויות במיץ גזר!

אין לי חיבה מיוחדת לאמריקנים או לניו-יורק (למרות שמאוד נהניתי בה בביקורי האחרון ואני אוהבת סרטים של וודי אלן), אבל מדובר בשטויות. לניו יורק יש היסטוריה של 200 שנה רק אם מסתכלים מנקודת מבט אוקסידנטלית (כלומר, רק מאז שהתיישבו שם אירופים). ניו ירוק היא כיום מרכז יצירה אמנותי, עיר שוקקת שבה גרים מליוני בני אדם. יותר מכך - ההיסטוריה לא רק שלא אומרת לי דבר, היא במקרים רבים פתח ליצירת מיתוסים לאומ(נ)יים - אלא שבאמת לא הייתי מעדיפה לבקר בטאלין (שבה אגב יערך האירוויזיון בעוד משהו כמו שבועיים) על ניו יורק. ובכל מקרה, לתל אביב יש היסטוריה של 100 שנה בלבד, ועדיין היא עיר נפלאה (טוב, תורידו את בעיות התחבורה, העוני, הלכלוך וכו´).

GED

New member
זה קצת ארוך... סליחה.

פעם דיברתי עם מישהו בפאב בירושלים שאמר בדיוק אותו דבר. אז אני אכתוב פה מה שאמרתי לו שם: ניו יורק היא אחת הערים המדהימות בעולם. ולא בגלל הגורדי שחקים (שקוצצו במקצת בספטמבר האחרון), ולא בגלל הסנטרל פארק ולא בגלל הארכיטקטורה (הגאונית בעצם רבגוניותה) אלא בגלל האנרגיות באוויר. וכווולם יודעים על מה אני מדבר. האווירה היא כל כך מיוחדת בגלל הטירוף של האנשים, המהירות שבה הם הולכים, והקוסמופוליטיות המבלבלת והנינוחה כאחד. שלא לדבר על שפע התרבות, הבידור, הקולינריה והספורט. כל מי שיש לו קריזה למשהו ימצא מקום שבו הוא יכול לשאוף אותה באין מפריע. אבל הבעיות של ניו יורק הן גם כן בדיוק אלה, ואת זה יודעים רק אלה שחיו פה תקופה. לא החרא של הכלבים בסנטרל פארק (ברחובות ירושלים דרכתי על יותר חרא של כלבים בשבועיים חופש משדרכתי בניו יורק בשנתיים וחצי). הבעיות של ניו יורק הן של אלמוניות יתר. אז אם הייתי מתקן את ניו יורק לא הייתי משנה את הבניינים ולא מעקם את הרחובות. הייתי משנה את המנטליות בטיפ טיפה. שמונה מליון איש בסאבוויי ב 9:30 בבוקר לא חייבים לשתוק. זה זכותם אבל הם לא חייבים. יהיה הרבה יותר נעים אם אנשים ידברו קצת יותר אחד עם השני. זהו. עד כאן המניפסטו המקוצר שלי. בוקר טוב לכולם ממנהטן הבירה.

Le Parisien

New member
ניו-יורק זה יופי אך לונדון היא הדבר

האמיתי. (לעניות דעתי כמובן). תמיד יש לי תחושה שניו-יורק נורא מתאמצת להיות מתוחכמת דבר אשר בלונדון הוא נורא טבעי ונעשה ללא מאמץ. בסה"כ יש היזון חוזר בין הערים והשפעות הדדיות. לפני שנה השתמשו רבות בשם NYLON שתאר עיר שחלקיה משני צדי האוקיינוס ורבים היום חולקים את זמנם ביניהם. גם פאריס תורמת את חלקה למרקם הקוסמופוליטי הזה וניתן לזהות השפעות וטרנדים פאריסאיים גם בלונדון וגם בניו-יורק.

לוו

New member
לא יכולתי לעמוד בצד ולראות

ככה מנסה ל"השפיל" את נ"י לניו יורק אין היסטוריה? וואו כמה שהוא בור. רוצה היסטוריה? הנה היסטוריה: נ"י הוקמה אי שם במאה ה-17 ע"י מהגרים הולנדים שקראו לה ניו-אמסטרדם. לאחר שהאנגלים כבשו את העיר בשנת 1664 שונה שמה לניו-יורק. זו הייתה עיר הנמלמסחר החשובה ביותר של ארה"ב בראשיתה (ועד היום), לעיר הזו יש היסטוריה של מרכזי אמנות, מרכזים פיננסיים, בימאים מפורסמים, הרדיו סיטי, האולפנים הגדולים בעולם, מפעלי הטקסטיל, הרכבת התחתית, ברוקלין, מיטב האמנים האמריקאים וזו העיר שהופיעה בהכי הרבה סדרות וסרטים בהיסטוריה, ליטל איטאלי, הסוהו, ברודווי עם ההצגות שהגיעו אחר כך ללונדון (CATS, פנטום האופרה, סיפור הפרברים ועוד ועוד...), השדרה החמישית עם בתי האופנה הגדולים ביותר. ניו יורק היא בירת העולם המערבי. היא המרכז. היא המקום שבו מבקרים הכי הרבה תיירים בשנה (עכשיו זה ישתנה אולי, אבל אל תדאג, ניו יורק תחזור למה שהייתה פעם). היא המקום שבו מבוזבז ומרווח הכי הרבה כסף בעולם הבורסה החשובה ביותר בעולם נמצאת בנ"י, משמע, נ"י היא בירת העסקים של העולם אם תרצה או לא תרצה. אין בה מוזיאונים והאדריכלות ? חחחחחחחח בכל ספר אדריכלות משבחים את המבנה הנוח של העיר והעובדה שהיא מחולקת לרחובות עם מספרים ולא כמו באירופה רחובות עם שמות ארוכים בכל מיני שפות שאף אחד לא מכיר משפט ידוע אומר... ניו-יורק זאת לא אמריקה, אבל כל אמריקה רוצה להיות ניו-יורק! וכך הוא המצב. ניו-יורק צריכה להמדד ראשית כניו-יורק, עיר מדהימה ובירת העולם במובנים רבים, וללא קשר להרגשתך האישית כלפי העיר - אתה חייב להודות שמדובר באחד מן הפלאים העצומים ביותר שידעה האנושות! קשה לראות את ניו-יורק ולהאמין שבני תמותה בנו אותה, ובני תמותה מאיישים אותה. עיר נפלאה!

Le Parisien

New member
איזה להט

אכן ניו-יורק עיר מיוחדת המהווה סמן תרבותי ומוקד השפעה לערים רבות אך הגישה הגורסת כי זו בירת העולם היא מאד אגוצנטרית אמריקאית. ניו-יורק היא עיר המושפעת מערים חשובות אחרות, לא פחות מאשר היא משפיעה בעצמה. ולכמה עובדות: העיר המתויירת בעולם (לפי מיטב זכרוני) היא פאריס (וצרפת המדינה המתויירת בעולם כבר 11 שנים ברציפות). בלונדון מדברים יותר שפות מאשר בניו-יורק (נכון לשנת 2001 ). רוב בתי האופנה הגדולים בשדרה החמישית הם בבעלות צרפתית או איטלקית (אפילו דונה קארן האמריקאית). רוב מחזות הזמר הקלאסיים הם יבוא מהווסט-אנד הלונדוני. בעניין בורסה, כסף ועסקים אתה צודק, אך לטעמי יש עוד רבדים לתרבות האנושית. בעניין ההיסטוריה, נכון שלניו-יורק יש היסטוריה אך אחרי שאתה אוכל ארוחת צהריים בפונדק הקיים למעלה מ-600 שנה בעיר רואן שבצרפת או בפאב בן אותו הגיל בלונדון אתה מקבל קצת פרופורציה. כל זה אינו בא לגרוע כהוא זה מחשיבותה של ניו-יורק אבל "בירת העולם"?

GED

New member
על מה בכלל אנחנו מתווכחים?

אני בכלל לא מבין את המשמעות של הביטוי "בירת העולם" ועוד יותר אני לא מבין את הצורך להכתיר עיר בתואר הזה. לא חייבים לבחור בין פריז לניו יורק. אפשר שיהיה לנו את שתיהן! זה הכל עניין של העדפה אישית. נראה לי שכותב המאמר המקורי (שגרם לי לקפוץ בהתחלה) רוכב על גל ה"המלך הוא עירום" האחרון - נגד וודי אלן, נגד פינק פלוייד ועכשיו נגד ניו יורק. מישהו לא אוהב את ניו יורק - שיבושם לו. אני לא מסכים אבל אין לי בעיה שהוא ישב בפריז (שדרך אגב אני באופן אישי לא הכי אוהב) ואני אשב בניו יורק. ושלום על ישראל. אז אני לא חושב שיש מקום להעניק תארים לערים. בטח שלא מסוג "בירת העולם" - אם כבר יש כמיהה בעולם למצוא עיר אחת שתאחד את כולם - לפי דעתי זאת צריכה להיות ירושלים. אבל אנחנו נעצור כאן לפני שכולם יהרגו אותי. GED נ.ב. עוד מעט סופשבוע ואני גמרתי את הסימסטר!!!!!!!!!!

Le Parisien

New member
לא הבנתי אם התשובה מופנית אליי

אך בכל מקרה אין לי עמך ויכוח. אין שום צורך ב"בירת עולם" וממילא אחת כזו גם לא קיימת.

לוו

New member
בכל הכבוד לך את לא מבינה

למה ניו יורק הוא בירת העולם ? זה לא נוסח שלי זה נוסח של סופרי ספרים- עתונים- ומי לא ?!

לוו

New member
איפה מתסובב כל הכסף של העולם ?

הדולרים ?! הע פאריז ? לונדון ?

Le Parisien

New member
שוב אומר...

כסף הוא רק אחד הרבדים המרכיבים את התרבות האנושית וודאי שלא החשוב שבהם.

לוו

New member
כן השאלה הזה הוא ל-Le Parisien

אני לא מבין באיפה עולם שהיא חי ?!

GED

New member
דווקא אני הסכמתי עם

LE PARISIEN, למרות שלפי סדר ההודעות זה נראה אחרת.

למעלה