מה דעתכם על ה D20?

magnus the red

New member
מה דעתכם על ה D20?

ואני לא מתכוון מה דעתכם על השיטה, אלא מה דעתכם על עצם העניין, כלומר ההשתלטות של wizards על כל משחק שקיים בשוק. האם זה תורם לעולם משחקי התפקידים בכך שזה מאחד את רוב השיטות העיקריות למערכת חוקים אחת (ודי חופפת) ולכן מאפשר לשלב או להחליף שיטות\ מערכות\ עולמות בקלות יחסית? או שצריך לשמור על היחוד של כל שיטה, גם אם היא לא מוצלחת כל כך?

ארו

New member
כמו בכל דבר אחר,

יש לכך יתרונות וחסרונות. היתרון, עליו הצבעת - מעבר קל ממשחק למשחק ומערכה למערכה וכו'. החסרון הוא לא בהשתלטות וויזרדס על השוק, כי זו בחירה דווקא של המתחרים, להשתמש בשיטה. החסרון הוא בהגבלת הדמיון. מי שימציא מערכת חוקים אחרת, ינסה לבסס אותה ו/או לקרב אותה ל-ק20, "כי ככה כולם רגילים" , וזה דבר שאסור שיקרה. השיטה לא רעה בכלל, והיתרון של פתיחת המשחק שהיא מציעה הוא נהדר. אבל אף-פעם אסור לחשוב שלא יכול להיות משהו יותר טוב מזה, וזו הבעיה בשיטה כה חובקת עולם.

shadowfax

New member
אחד מרעיונות השיווק הכי טובים

שראיתי. הם הצליחו בזמן קצר יחסית ליצור כל כך הרבה הרחבות ובלי עלות בשבילם (סה"כ המתחרים הוציאו אותם), סה"כ D20 היא לא שיטה גרוע אך יש לה יתרון של גמישות שלא נוצל בעבר ומנוצל היום. לתרום? כן זה תורם, סה"כ זה מאפשר לשחקני D20 יותר וריציות ויותר אפשרויות במשחק שלהם בלי צורך לעבוד עליו לבד, בדיוק כמו GURPS וHERO.

Ferenheit

New member
אני חושב שהתבלבלו היוצרות

ק20 היא שיטת קוד פתוח, בדומה למערכת הפעלה יוניקס, זאת מערכת החוקים של משחקי תפקידים. וויזרדס לא "משתלטת" כהגדרתך, אלא מביאה איתה המון פיריון לאדמה עקרה. העניין של לשמור על שיטה וכו´ אינו שאלה שיש לשאול בכלל. חברות מוציאות מוצרים שיש להם, לדעתן, סיכוי טוב להצליח. היתרון של זה הוא שמוצר טוב בדרך כלל מצליח ולכן אתה נהנה ממוצרים טובים. מה זאת אומרת לשמור על הייחוד של כל שיטה ? הרי כל ענין זכויות היוצרים הוא זה שמעכב, ובצדק, את כל היצירות שהיו נולדות אם אפשר היה לשלב סימנים רשומים.

magnus the red

New member
היוצרות לא, אני כן

אני מצטער, קראתי את ההודעה שלך לפחות 5 פעמים ולא הבנתי מה אתה מנסה להגיד. למה ק20 מביאה "המון פריון" ועולם משחקי התפקידים הוא "אדמה עקרה"? למה "העניין של לשמור על שיטה וכו´ אינו שאלה שיש לשאול בכלל"? מה בדיוק אתה מנסה להגיד על זכויות יוצרים? וסליחה על הבורות (פעם שניה שאני כותב את המשפט הזה בתגובה להודעה שלך), אבל אין לי מושג במערכות הפעלה ולכן לא הבנתי את דוגמת יוניקס. אני חייב עוד להוסיף שלא כתבתי את דעתי בהודעה המקורית מהסיבה הפשוטה שלא ממש התעמקתי בק20 (אלא אם מו"ד 3 נחשבת). הכי קרוב שהגעתי היה ההרחבה המזרחית למו"ד 3 (אני לא זוכר איך קוראים לזה, oriental משהו), שזה למעשה legend of the five rings לק20. אני מאוד אוהב את l5r המקורי אבל כשקראתי בהרחבה הזאת שלwizards (ושוב, לא התעמקתי בה יותר מדי) הרגשתי שהוציאו את כל העקרונות והרעיונות שעמדו מאחורי השיטה ובמידה מסוימת גם מהעולם, ובכך שאבו את היחודיות שלהם. לכן יש לי דעה ראשונית שלילית לגבי ק20, אבל בגלל שאני לא מכיר מספיק בשביל שתהיה לי דעה מבוססת פתחתי את הדיון.

shadowfax

New member
זה פשוט

בניגוד לGURPS או HERO או ROLEMASTER או אמבר או כל שיטה אחרת למאת פיוזן (שאיכותה נתונה לדיון) שיכות לכותבים שלהם בזכויות יוצרים, D20 הלכו ושברו את הרעיון, הם הוציאו רשיון חופשי לכל מי שרוצה להשתמש בשיטה שלהם במוצרים שלו כל עוד הוא רושם שיש צורך להשתמש בשלושת הספרים הבסיסים של WOC (השחקן הDM והמפלצות), וכך למעשה יש לך כיום מאות מוצרים מהמון חברות שונות שמבוססות על D20 וWIZARDS לא הרוויחה מהם כלום, לWHITE WOLF יש חברת בת למוצרי D20 (הם הוציאו מחדש את ריונלופט), למעשה כמעט כל חברה בשוק הוציא מוצרים לD20 (דרך חברות בת בד"כ), אפילו ICE (ROLEMASTER) נתנה אישור לחברת בת להוציא מוצרי D20 על בסיס המוצרים שלה. כיום ניתן להשיג מוצרים שתומכים ברעיונות שלא היו יוצאים סתם כשיטות (ללא עתיד ברור) כחלק מאותו רישיון חופשי ואינם תלוים בחברת המקור להוצאה (כמו בGURPS שמוציאה בלעדית מוצרים לGURPS לפי דרישה). ההבדל בין מסחור בדומה לWW שרק היא מוציאה מוצרים לעולמה (עם פזילה לGURPS) והיא המרוויחה היחידה מהוצאת דברים מיותרים או חוזרים לעומת WIZARDS שהרווח שלה מוגבל מאוד. בעניין ORIENTAL ADVENTURE (אם כך רושמים את זה) זוהי תוספת שמתאימה את השיטה (ומוסיפה דברים) בהתאם למזרח הרחוק, אם הייתה קורא אותה הייתה רואה כבר בהתחלה הסבר בסיסי שמציין שהיא לא החלפה של LOT5R אלא התאמת הD20 לLOT5R, בסיס OA הוא במהדורות הקודמות של AD&D (עוד מהמדורה הראשונה) שם העולם נקרא "קארה טור" (ומוקם אחר כך כחלק מהממלכות הנישכחות) ובניגוד לLOT5R הוא עירבוב של סין ויפן (בניגוד ליפן בלבד) .

Ferenheit

New member
כתבתי שלוש עמודים והכל נמחק

אז חיכיתי שמישהו אחר יענה. תודה Shadowfax. הערות: 1. חברת WTC הוציאה רשיון שנקרא open gaming license והוא מופיע בכל מוצר ק20 שאינו שיך להם. מה שכתוב בו הוא שחלקים א', ד', וכט' (סתם דוגמה) הם חומר-משחק-פתוח (Open gaming content) המבוסס על ק20 (היסודות השיטתיים של ק20 כוללים עקרונות כמו תוסף התקפה בסיסי, תוסף הצלה בסיסי, 6 התכונות, וכו' אבל לא דברים מקומיים כמו שפיות בקת'ולהו ק20 או הגנה ב"StarWars d20"). אתה רשאי להתמש בחומר המקורי של ק20 (הוא נמצא באתר שלהם) ולשים את הלוגו של ק20 על המוצר שלך בתנאי שאתה עובד לפי ההסכם המשפטי המחייב ומוסיף למוצר שלך את ההסכם עצמו (עם רישום מדויק של כל הפריטים שעליהם יש זכויות יוצרים בספר). ככה כל אחד יכול ליצור מוצרים עם שפה משותפת לאינספור עולמות ק20 - כך בא לעולם Dragonstar הוא עולם שבו ספינות חלל מאויישות על ידי אלפים וגמדים, וכך נולד גם SpyCraft שבו אתה משחק מרגל-על סטייל ג'יימס בונד. בגלל שחוקי ק20 לא הודפסו בצורת הגולמית על ידי אף אחד והם גם נראים רע בתור RTF, הספרים שאלו (של חברות אחרות) בדרך כלל אומרים משהו כמו "דורש שימוש בספר החוקים הבסיסי I ו-II" שמשמעותו הוא שתקחו את ספרי מו"ד, שמבוססת על ק20, ותשתמשו בהם כדי להבין את הבסיס של עקרונות הק20 שנעשה בהם שימוש ב- SpyCraft וכו'... בשורה התחתונה, העניין הזה הפיח חיים בעולם משחקי התפקידים, רעיונית וכלכלית. לי זה נראה כהרבה לעשות בזמן קצר. Oש באמת לא מתיימר להיות המרה של L5R לק20 אלא להציג אפשרות של OA שמבוססת על רוקוגאן ומה שבא איתו. הספרים החדשים של AEG כוללים נתוני משחק של ק20 בנוסף לאלה של L5R לגבי רוקוגאן (קלאנים, קונספטים של דמויות, וכו') ואני חושב שהם שומרים על הרבה מאוד מהרוח המקורית - נכון למכניקה יש את השינויים שלה, אבל לק20 הוסיפו Void Points בגלל זה וכו'. OA של המהדורה השלישית לא קשור כלל לקארא-טור, למרות שהידע שנצבר שם בוודאי נעשה בו שימוש. הוא משלב לא רק את סין ויפן אלא גם את הודו, טיבט, איי יאווה, אינדונזיה וכו' וכל מה שבא ליד. OA דרך אגב, הוא ספר מעולה.

shadowfax

New member
OA קשור לOA הראשון

סה"כ חלק גדול מהתוספות הם שיפוצים לOA הראשון: קוסמי הוו-ג'אן, הגזעים דמויי החיות, חלק מהCLASS ועוד. לצערי לא יצא לי לקרוא את התוספת של המהדורה השניה (אף פעם לא הייתי חובב של ממלכות נשכחות) אך מרבית הדברים שהיו קיימים בOA הראשון הגיעו לשלישי (פחות או יותר). אם כבר מדברים על זה מטרתו המוצהרת של הOA היה גם לאפשר לקיים משחק בסיגנון סירטי הקונג-פו והסרטים היותר מוזרים של המזרח (אלו עם הדמויות המעופפות והיורות לייזרים ופיצוצים שונים) וגם לאפשר לקיים משחק יותר עמוק ומעניין (דמות הנינג'ה ב1ST היא אתגר לשחקן).

Gilgam69

New member
כמו הדמות המגניבה שלי ש...

אומנם רק מטר ארבעים אבל יכולה לקפוץ ארבעים מטר בלי למצמץ.

Ferenheit

New member
בשונה מהמכשפים האדומים של ת'אי

הכותבים של קארא-טור, חמש הטבעות ו- OA לא המציאו כמעט כלום בהיבט הזה - וודאן, וו-ג'אן, הקנקו האוני וכו' וכו' כולם קיימים במיתולוגיה, ומופיעים בכמעט כל מערכה אוריינטלית אם ב- GURPS ואם ב- OA.

shadowfax

New member
כן

OA של 1ST הציג את עולם קארה טור כבסיס, לאחר יציאת ממלכות נשכחות קארה טור שודכה לעולם, ברור שלא היתה פה המצאה מחדש. מעניין לדעת מי הוציא ראשון את התוספת על המזרח. זו ד"א העבודה האחרונה של גיגקס בTSR בניסיון להציל אותה (וליפני עזיבתו).

magnus the red

New member
תודה לכם

ולי רק נשאר לשאול למה לא אמרתם קודם? שפכתם אור על הרבה דברים שלא ידעתי ושהטעו אותי לגביהם, ואני מניח שמצבי דומה להרבה אחרים שלא מודעים לעניין זכויות היוצרים ה"חופשיות" של D20. עכשיו אני יכול להתלונן על זה שדוקא מו"ד 3 היא הבסיס ועל זה שWOC עדיין דורשים את שלושת הספרים הראשוניים בשביל המשחק, אבל לפחות אי אפשר להגיד שהם חזירים קפיטליסטים לגמרי.

Ferenheit

New member
הם לא דורשים את 3 הספרים הבסיסיים

שאר החברות דורשות, מכיוון שהן יודעות שלרבים יש אותם, ומכיוון שהן לא יכולות לקבץ את כל ק20 ולהדפסי אותו כספר שיטה גנרי, ובנוסף, שלושת ספרי המקור מציעים חומר נוסף שהוא שימושי בהרבה מערכות, בלי להדפיס אותו מחדש (ולעבור על חוקי זכויות היוצרים). לא אתה צריך להתלונן אולי על זה שק10 היא לא שיטה פתוחה, וכנ"ל GURPS וכו'...

shadowfax

New member
אה, אבל D20 יותר דומה ללינוקס

מאשר לWINDOWS, היא בעלת קוד פתוח לכל המשתמשים וWIZARDS לא מרוויחה על כל אותם מאות (כן יש כבר מאות) מוצרי D20 שיוצאים לשוק. WHITE WOLF למשל דומה למיקרוסופט, כל המוצרים שמורים תחת זכויות...

shadowfax

New member
ימי TSR עברו מין העולם

וכולם נושמים לרווחה כבר מספר שנים (היא נקנתה ב99)

למעלה