מה דעתכם על דמי כיס?

דבורי

New member
מה דעתכם על דמי כיס?

לתת? ואם כן, מאיזה גיל, וכמה? ואז, מה זה אמור לממן? אביחי מאד אוהב לאמר "אמא, תקני לי...." ולכן נראה לי שאתחיל לתת לו דמי כיס בקרוב. אני מקוה שהוא ילמד מזה קצת, אבל חוששת שאו יבזבז את כספו מיד ואז יבקש ממני עוד, או שיתקמצן עליו ושוב ירצה שאני אממן ממתקים או צעצועים קטנים ללא הגבלה. דוקא בזמן האחרון שמעתי פחות "אמא תקני לי", אבל יש תקופות שאני שומעת את זה כל הזמן.

הילהל

New member
לי זה מאוד תרם כילדה

אני הייתי איומה, אבא שלי כבר היה מיואש, הוא לא הצליח לשמוע ממני "אבא" בלי תוספת ה"תקנה לי". התחילו לתת לי דמי כיס בגיל 6-7 וזו התה תרופת קסם למחלת ה"תקנה לי". רק שזה הוליד מחלה אחרת של אהבת כספים
אני גם זוכרת שהורי ניסו ללמד אותי לשהתלט על תאוות הקניות בכך שהסבירו לי לפני היציאה מהבית האם אפשר לקנות משהו ולמה אני מוגבלת. למשל - אם אני מצטרפת לקניות בסופר אני יודעת שמותר לי להכניס לעגלה דבר אחד מלוח (ביסלי, בייגלה ודומיהם) ודבר אחד מתוק (שוקולד, סוכריות וכו') וזהו. ההסברים לפני מנעו יפה התקפי "תקנה לי".

נעה גל

New member
אנחנו נותנים לבת שלנו דמי כיס

(היא בת 7) קרוב לחצי שנה. היא מקבלת פעם בשבוע 5 ש"ח. אנחנו לא מגבילים אותה במה לקנות עם הכסף מצד אחד, מצד שני, לא הפסקתי לקנות ממתקים הביתה בגלל שהיא מקבלת דמי כיס ולכן, הכסף שלה לא משמש לקניית ממתקים. רוב הזמן היא חוסכת אותו (לדעתי, בעיקר בגלל שהיא שוכחת להשתמש בו ולא בגלל שיש לה מטרה מוגדרת) ורובו יוצא על חומרי יצירה שהיא רוצה לקנות לעצמה. לגבי "יבזבז את כספו מיד" - לא זו חלק מהמטרה של דמי כיס? שלילד מותר לבזבז את הכסף שלו? לגבי "יבקש ממני עוד" - אז הוא יבקש, אז מה? מסבירים לו מראש את הכללים - קובעים יום שבו נותנים דמי כיס ואת הסכום ועם זה הוא ילמד להסתדר. לגבי מימון צעועים קטנים - אני ממשיכה לקנות - אבל לא בלי הגבלה. יש נקודה שבה אני אומרת "אני לא קונה את זה". האמת? זה לא שונה מתמיד, רק שעכשיו אני יכולה לומר לה "אם את רוצה את יכולה לקנות את זה מכספך". לבעלי ולי היה דיון לגבי מה הבת שלנו צריכה לעשות עם דמי הכיס שלה (דיון שמבטא היטב את ההבדלים בתפיסות העולם שלנו
). איך שנתנו לבת שלי את ה-5 ש"ח הראשונים בעלי היקר התחיל לדבר איתה על חסכונות ולשמור את הכסף וכל מיני דברים כאלה. אני חשבתי שזה מיותר, ולא רק שזה מיותר, שזה אפילו לא נכון. אני חושבת שכדאי לחסוך (במיוחד כשאתה בן שש וחצי-שבע) דמי כיס, כשיש מטרה מוגדרת לקניה. המטרה הזו צריכה להיות של הילד. חסכון בפני עצמו הוא לא מטרה ולא ערך בעיני. חסכון, לדעתי הוא חסר ערך במיוחד, כשלא מכירים בתחושת העונג של קנייה מבלי שיש גורם מגביל. הוא חסר ערך בעיני כשלא יודעים מה זאת אומרת לרצות משהו מאוד ולהתאמץ ולחסוך עבורו. בעיקרון, אני מאמינה שבדברים האלה (ברגע שהחלטת לתת דמי כיס) צריך לתת לילד להתנסות, גם אם זה אומר שהוא עושה קניות שנראות בעינינו חסרות טעם. מה שכן, אם אני רואה שהיא עומדת לקנות משהו מאוד יקר - אני בהחלט יכולה לומר לה מה דעתי בנושא ומה המשמעות של לקנות את הפריט המסוים הזה. ההחלטה הסופית היא שלה. יש לציין שעד כה לא נרשמו קניות חריגות - והיא לא מוציאה כסף על ממתקים בכלל (אבל, זה קשור כנראה לעובדה שיש אצלנו אספקה שבועית שוטפת של ממתקים בבית, עם הגבלה על כמות).

נעה גל

New member
תסלחו לי על החזרות בטקסט -- אני

כנראה צריכה כבר ללכת לישון

לאה_מ

New member
אני כילדה וגם כנערה לא קיבלתי דמי

כיס. האחים שלי קיבלו. הם רצו דמי כיס ואני לא. הרגשתי תמיד שההורים שלי נותנים לי כסף למה שאני צריכה. לילדים שלי אני כן נותנת, לבקשתם. אני נותנת סכומים ממש לא גבוהים (הבכור, בן 10, מקבל 5 ש"ח לשבוע, ואחותו, בת 7, מקבלת 3 ש"ח לשבוע. הם ביקשו העלאה אבל אמרתי להם שנדבר אחרי המיתון, כשיחזירו לאבא שלהם ולי את מה שקיצצו לנו במשכורות). הסכומים האלה במוצהר לא נועדו לקניות של ממתקים וכיוצ"ב - את זה אני קונה - וגם ארטיקים באוטוגלידה אני קונה. זה נועד ל"בזבוזים" על כל מיני דברים שאני לא רוצה לממן. לדוגמא, קלפי סופרגול או יוגי-הו. הבת שלי לא אוספת קלפים כאלה, ולכן בדרך כלל קונה לה בכסף הזה כלי כתיבה או חומרי יצירה. לשמחתי, הבכור שלי התחיל להתעניין ב"מבוכים ודרקונים" ועכשיו הוא חוסך כדי לקנות לעצמו כל מיני קוביות ואביזרים שנחוצים למשחק. אגב, מדי פעם הוא מצליח לחסוך כמה עשרות שקלים, ואז הרבה פעמים הוא אומר לי לא לתת לו כסף כשהוא הולך לסרט עם חבר, למרות שאני בפירוש לא התכוונתי שחמשת השקלים שלו יממנו בילויים מהסוג הזה. למען האמת, תכננתי שכשהוא יתחיל לצאת לבילויים בלעדי אני אעלה לו את דמי הכיס ואז הם יכללו את הבילויים האלה. אני חושבת שדמי הכיס נועדו בדיוק כדי שהילדים "יבזבזו" אותם על כל הדברים שאנחנו לא ממש היינו רוצים לקנות להם, והם מאד רוצים. אני מצרפת לך קישור לדיון בנושא, שהכריע את ההתלבטות שלי.

אני לא נותנת סתם דמי כיס...

אני נותנת בהתאם לתמורה... כשהוא מסדר את החדר הוא מקבל, כשהוא עוזר לאחיו הוא מקבל, כשהוא עוזר לי לסדר את הכביסה הוא מקבל, וכו' וכו'... אני אומנם ממשיכה לקנות דברים קטנים מידי פעם לילדים וכמובן את הממתקים והחטיפים אבל את ה"תקני לי" זה חסך.... וגם לימד אותו שיש דברים שהם סתם יקרים ולא שווה לבזבז עליהם את הכסף. יש לו עכשיו ערך לכסף והוא יודע לנווט את הצרכים שלו.

לאה_מ

New member
זאת אומרת שאת משלמת לו על עזרה

בבית, לא? אני דוקא לא רוצה לקשר בין עזרה בבית או עזרה לי או לאחים לבין תשלום, משום שאני חושבת שאלו דברים שצריכים להעשות מתוך רצון לשיתוף פעולה, מתוך כבוד הדדי, מתוך הבנה של היחסים במשפחה, ולא על מנת לקבל תמורה. אני שמחה אם הילדים עוזרים לקפל כביסה, לשטוף כלים, לערוך את השולחן, לסדר את הבית - אני מאד שמחה אם הם עוזרים זה לזה - והם עושים את כל הדברים האלה, אבל אני רוצה שהם יעשו את זה לא משום שהם מצפים לקבל תשלום. את מבינה למה אני מתכוונת?

לכל דבר יש יתרונות וחסרונות

אני בהחלט מבינה אותך, אבל אני גם חושבת שהילד צריך לדעת את ערך הכסף, כלומר הוא מקבל כשהוא עושה.... הילדים שלי עדיין קטנים כולם יש לי ילד בכיתה ב' ילדה בת 5 ועוד תינוקי בן שנתיים... הם עדיין לא עוזרים אחד לשני בגלל רצון טוב (הם בדרך כלל רבים בינהם) ולכן הנהגתי את השיטה הזאת שכך הם ילמדו לעבוד בשיתוף פעולה, ילמדו לעזור אחד לשני וכו'... אז כרגע הם מקבלים על כך "משכורת" אבל אחר כך השיתוף פעולה הזה ישאר אצלהם והם יקבלו את הכסף על דברים אחרים שהם עושים. כסף לא גדל על העצים, הם צריכים להבין שצריך לעבוד בשביל הכסף, וכך כל עניין ה"תקני לי" ירד מהפרק. נסי למצוא דרכים אחרות לשלם להם, פעילויות חריגות שהם עושים כגון: שמרטפות, הילד אינו צריך לשמש בייביסיטר לאחיו, אין הוא אשם שיש לו אחרים, אנחנו רצינו עוד ילדים ולכן כשהוא משמש כשמרטף לאחיו מגיע לו תשלום עבור כך.. או נניח צחצוח נעלים או ציורים לקישוט החדר.. או כל דבר אחר שיתאים לערכייך... העיקר שידע להעריך את הכסף.

נעה גל

New member
כן, אבל אני חושבת שבדרך הזו את

עלולה לגרום לכך שהם לא יבינו את ערך "שיתוף פעולה" לשם שיתוף פעולה, שנראה לי, באופן אישי, חשוב לאין ערוך לעומת "ערך של כסף".

לאה_מ

New member
לא השתכנעתי ../images/Emo13.gif

לדעתי ההבנה של ערך הכסף מגיעה עם החיים שלהם בתוך המשפחה. עם זה שמבקשים לקבל משהו ואומרים להם שזה יקר מדי, עם זה שהם רואים שגם אנחנו מוותרים על דברים שאנחנו רוצים כי אין תקציב, עם זה שהם משתתפים בהחלטות שנוגעות לתקציב משפחתי (למשל, איך ינוצל תקציב הבילוי המשפחתי - האם ניסע לשלושה ימים בצימר או נסתפק בלילה אחד במלון או בכלל נשאר בבית ונוציא את הכסף על בילויים בסביבת הבית). תשלום על עזרה בבית לא "מגיע" להם בדיוק כמו שאני לא מקבלת כסף על זה שהכנתי ארוחת צהרים או שכיבסתי וקיפלתי את הבגדים של כולם. ה"תשלום" בתוך המשפחה מתבצע בדרך של הכרת תודה, בדרך של עזרה הדדית. למרות שאני מכינה צהרים כל יום, אני שמחה שאומרים לי תודה, אני שמחה שהילדים עורכים את השולחן ומפנים אותו - זה לא "העבודה" של אף אחד מאיתנו, אנחנו פשוט משפחה. לגבי שמרטפות - אני בדרך כלל לא מבקשת מהם שמרטפות חריגה (כלומר, מעבר לבקשה להעסיק אותו כשהם בכל מקרה בבית, והם שמחים לשחק איתו ללא תמורה). אני יכולה לראות מצב שבו אשלם לילד שלי שנשאר בייביסיטר וויתר על בילוי שלו, למשל, אבל לא מצב שבו אשלם לילד כי ביקשתי ממנו שישחק עם אחיו חצי שעה בזמן שאני עושה משהו בבית. ציורים לקישוט החדר שלהם הם יעשו כי הם רוצים שהחדר שלהם יהיה מקושט. נעלים הם יצחצחו כי הם רוצים שהנעלים יהיו מצוחצחות. את הכביסה הם יקפלו כי הם יודעים שבבית יש עבודות שצריך לבצע וכל המשפחה מתחלקת בהם, והם יודעים שיהיה לנו לא נעים לחיות בבית שבו העבודות האלה לא מתבצעות. ולגבי שיתוף פעולה ביניהם - אני חושבת שאי אפשר לקנות את זה בכסף. אם היחסים בין הילדים טובים, הם יגיעו בסופו של דבר לשיתוף פעולה. מריבות הן דבר טבעי, ואני מוכנה לסייע להם בגישור, אבל לא לשלם להם כדי שלא יריבו. בעיני שיתוף פעולה אמיתי הוא כזה שמגיעים אליו מתוך הבנה שזו הדרך המיטבית עבור כולם, ולא כזה שמגיעים אליו מתוך "תאוות בצע" (ואני בכוונה כותבת במרכאות, כי לא התכוונתי למילים כל כך קשות).

נעה גל

New member
אני מסכימה עם מה שאת אומרת -

כלומר, כך הייתי רוצה לראות את היחסים בבית, למרות, שאני מודה ומתוודה שאני לא דורשת מהילדים לעזור לי בעבודות הבית כחלק מהחובה שלהם (מן הסתם זה קשור לעבודה שלא דרשו את זה ממני כילדה), ואני לא מסתמכת על כך שהם יעזרו לי. יחד עם זאת, הרבה פעמים הם עוזרים כי הם פשוט רוצים לעזור ובמקרים שאני זקוקה לעזרה מאוד נקודתית (והם די נדירים) הם ברוב המוחלט של המקרים משתפים איתי פעולה. הדוגמא שאני יכולה לחשוב עליה כרגע, וקשורה גם לשמרטפות היא, שבתקופת הבחינות היה יום אחד שפשוט הייתי חייבת את אחר הצהריים לעצמי ולא הצלחתי למצוא להם סידור. הסברתי להם מה הבעיה שלי (ולמי שלא זוכר יש לי בת 7 ובן 3) וביקשתי שיעסיקו את עצמם, הם אמרו "בסדר" ולא שמעתי מהם בערך 3.5 שעות (כשביום טיפוסי יש די הרבה מריבות אצלנו). אני חושבת, שהכרת התודה שלי ותחושת הגאווה שחשתי היוו את התמורה הכי גדולה שאפשר לתת.

לאה_מ

New member
../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif

גם אני לא דורשת מהם לעזור בעבודות בית. הם עוזרים. לא תמיד, לא כל הזמן, אבל בהחלט עוזרים, וזה נראה לי חלק מדפוס נורמלי של משפחה.

כנראה שהובנתי לא נכון...

כשאני מדברת על סידור הבית, אני מדברת על כך שהתינוק בין השנתיים מפזר את כל צעצועיו ואני עדיין לא הצלחתי ללמד אותו כיצד לסדר אחריו את החדר והבן הגדול מסדר אחריו אז לדעתי מגיע לו תשלום על כך. זה לא החדר שלו ואין מחובתו לסדר אחרי אחיו הקטנים. מחובתו לסדר אך ורק את חדרו שלו. כשאני מדברת על בייביסיטר, אני לא מדברת על משחק יחד ולתת לי לבשל בנתיים, אלא אם הגדול מוציא את האחים שלו החוצה ושומר עליהם בגינה כדי שיהיו לי כמה דקות של שקט לעצמי, אני גם חושבת שמגיע לו תשלום על כך. לדעתי חשוב מאוד שנזכור שהילדים הם אינם המשרתים שלנו, אנחנו עשינו אותם בידיעה ברורה מראש שהחיים הולכים להיות קצת יותר קשים עבורנו, אין זה אומר שהם צריכים לעשות במקומנו או עבורנו את העבודה הקשה. ברגע שיש חדרים נפרדים לילדים ויש אח קטן שמבלגן את החדר שלו אין זה אומר שאוטומטית האח הגדול צריך לסדר במקומו. בגלל שאני מתעצלת לסדר את הצעצועים אחרי הקטן, אני משלמת לגדול שיעשה את העבודה שאני הייתי צריכה לעשות ובעיני זה לגיטימי, הרבה יותר לגיטימי מזה שהגדול יהיה ה"פראייר" של הקטן. שיתוף פעולה זה כשהם משחקים יחד ומפזרים יחד, כשזה רק אחד מפזר והשני אוסף ... זה כבר לא שיתוף פעולה. יכול להיות שדעותי מנוגדות כאן לרוב ההורים, אבל אלה עדיין דעותי ואינני מתכוונת להתנצל עליהם.

נעה גל

New member
להתנצל ? מה פתאום! ../images/Emo24.gif

זכותך להחזיק בדעותיך
. אני חושבת שדווקא הבנו מצוין - אנחנו מסכימות עם העובדה שילדים הם לא משרתים של ההורים, אנחנו רק נותנות לכך פתרון אחר משלך - אני באופן אישי, לא מבקשת מהבת שלי לאסוף את הבלגן של אח שלה (אבל, כן לאסוף את הבלגן שלה). אני מקסימום יכולה לבקש את עזרתה בנושא זה(אגב, סביר להניח שאני אתקל בסירוב מצידה). לגבי להתעצל ממ... גם אני מתעצלת. אני דוחה את הסידור עד לרגע שאין ברירה. לגבי "שמרטפות" - אנחנו בלי ספק מסתכלות אחרת על הדברים. לגיטימי.

Shellylove

New member
את לא צריכה להתנצל אבל אני עדיין

לא מסכימה איתך (מותר, נכון?
). אני חושבת שהחיים בתוך משפחה הם דבר מורכב, יש כל מיני "משימות" שצריך לבצע אותם וכל משפחה מוצאת את "סידור העבודה" שלה בעניין. אני ממש לא רוצה להכניס כסף למשוואה הזאת, כי אני כבר רואה קדימה (ואולי אני מגזימה) איך כל דבר נעשה עניין למקח וממכר (רוצה את האוטו? תשטוף את הבית, רוצה כסף לשכ"ד? לך תבקר את סבתא) ואולי זה גם יחזור אלינו כשנהיה זקנים והילדים ירצו שנשלם להם כדי שיבואו?- אולי אני נסחפת, אני יודעת. אני אספר לך שאתי בבית חיים שני בני עשרה שהם לא ילדי, כך שמבחינתי ה"שירותים שאני מספקת להם" הם לא משהו טבעי (ורק מי שהיה במצבי יוכל אולי להבין). המכסימום של המקח והממכר שאני מוכנה לו הוא שאם הם לא מוכנים להתחשב בצרכיי ולמלא אחר בקשה שלי, אני לא מבטיחה שאני אמלא אחר בקשותיהם כשהם ירצו. בכך אני רוצה להקנות להם עיקרון של הדדיות במערכת היחסים בינינו וזה בד"כ עובד. הם לא מקבלים דמי כיס ומעולם לא שילמו להם על שום עזרה בבית ועדיין הם הילדים הכי צנועים ומסתפקים במעט שאני מכירה (ראית פעם ילדה שצריך לשכנע אותה לקנות שני ג'ינסים ולא אחד?).

אני קיבלתי דמי כיס בזמנו ואני בעד

החישוב היה אז: מחירו של "מיצקפוא" כל יום אחרי בי"ס, וביום שישי ארטיק שוקולד. זה מה שנראה לאמא שלי סביר לתת לי, ולהחליט בעצמי מה אני רוצה לעשות עם הכסף. ממתקים היו בבית (מדובר רק על קניות בחוץ). במקרים יוצאי דופן (כמו כשהוציאו את ספרי "חסמבה" במהדורה חדשה...) קיבלתי מקדמה כפולה. קיבלתי דמי כיס עד לשירות הצבאי, שם המדינה דאגה לזה. ולגבי בזבוז או התקמצנות: זהו בדיוק לימוד ערכו של הכסף. דרך אגב, למה את מוטרדת מ"אמא תקני לי"? אנחנו שומעים את זה כל הזמן ודווקא מאד מעודדים אותה לחלום, בלי שנקנה כלום. היא מרגישה המון כוח בלומר לנו: תקנו לי עוד בובה, עוד קלטת, עוד שמלה, דינוזאור, עוד סבתא, שניקח אותה לחוץ לארץ, שנטוס לירח וכו' וכו'. בין אם זה בר השגה או לא, אני משתפת איתה פעולה. בחנות, דרך אגב, היא לא תמיד בוחרת מה שרצתה ולפעמים יוצאים משם בלי כלום.

דבורי

New member
תודה לכל התגובות

ותודה ללאה על הקישורים המאלפים. כנראה שבאמת אתן לו דמי כיס. אני חושבת לתת לו ע"פ הגיל, כלומר היום כשהוא בן 5 יקבל 5 ש"ח לשבוע, ואם לא יהיו שינויים אעלה לו בשקל אחד כל שנה. בילדותי גם לי היו תקופות שקיבלתי דמי כיס. לפעמים לקחתי אותם מאמי וקניתי דברים (בעיקר ממתקים עד כמה שאני זוכרת), ולפעמים הם נשארו אצלה עד שנשכחו, ורק אחרי זמן רב שוב הרגשתי צורך בדמי כיס. אצטרך למצוא את האיזון - אילו ממתקים או צעצועים אני אקנה, ומתי לומר לו שיקנה בעצמו.

../images/Emo41.gif לא קראתי הקישורים אבל... שאלה

ההחלטה אם לתת או לא לתת דמי כיס קשורה בילד ובאישיות שלו לא?! כי אני מאוש מתחברת להסברים שלכן למה יש לתת דמי כיס. זה נשמע הגיוני ונכון. אולם, אני מעולם מעולם לא קיבלתי דמי כיס מהורי. אני לא זוכרת שחסר לי דבר והייתי מקבלת כסף, ממתקים, בגדים, צעצועים, משחקים וכד' כשהייתי צריכה. מעולם לא הרגשתי שלא קונים לי משהו ומעולם לא הרגשתי חוסר, להיפך. ושלא יובן לא נכון - אנחנו בהחלט היינו משפחה מתחת לממוצע (מבחינה כלכלית!) כך שלא קיבלתי בלי גבול אלא במידה הגיונית. בנוסף מעולם לא הייתי ילדה מהסוג של: "תקנו לי תקנו לי". לא היתה לי תאוות קניות (היום דווקא יש לי
) והייתי מבקשת באמת מה שהייתי צריכה וב"גבולות הטעם הטוב". זה כנראה באופי שלי... אז מה אתן אומרות? האם זה תלוי בילד? אם ילד אחד מקבל דמי כיס אז כל ילדי המשפחה צריכים לקבל או שאפשר לישם עבור כל ילד פתרון אחר? זה ריאלי?

למעלה