מה דעתכם על דחיפת ההודעות של פיקוד העורף?

גיסתי מאוד לחוצה מהמצב. היא תמיד חששה מאזעקות, אבל במבצע ״שומר חומות״ במאי 2021 היתה נפילת טיל במרחק כמה מאות מטרים מהדירה שלה ושל אחי שבה נהרג אדם שלא הספיק להגיע לממ״ד. ומאז החרדות שלה מאוד גבוהות.

אחד הדברים שמאוד הקלו עליה לאחרונה היתה העובדה שפיקוד העורף שולח הודעות מראש על שיגור טילים מיעדים רחוקים, במקור לגבי שיגורים מתימן. עצם העובדה שיש לה עוד כמה דקות להתארגן בשלווה, אולי לקחת כוס מים על הדרך, והידיעה למשל שאם מישהו מבני הבית בדיוק מתקלח הוא יוכל לצאת מהמקלחת שלא בלחץ ולהתארגן לפני האזעקה תורם לה המון.

אני מניחה שגם כיום, עם הטילים החזקים במיוחד של איראן, כשיש לרבים צורך לצאת למקלט מחוץ למבנה ואין להם את האפשרות להסתתר בחדר המדרגות כמו במטחים של החמאס או החות׳ים - יש חשיבות להודעה מוקדמת שתאפשר להם להגיע למקלט בבטחון.

עבור כל אלו, ההודעה המוקדמת של פיקוד העורף היא ברכה ענקית. הבעיה עבור רבים היא שההודעה הזו הפכה להיות חובה - ואי אפשר לוותר עליה.

ויש את מי שמתלונן על הכפיה הזו. יש מי שאומרים שההתראות המקדימות, ובמיוחד אלו שמעלות את הכוננות מראש עוד לפני שהטילים שוגרו - אלו שלא פעם היו כלליות מידי ועל שטח גדול מידי, ובמקרים רבים לא הובילו לאזעקות. מבחינתם זה רק מגביר את הלחץ ו״מותח״ אותו להרבה יותר זמן - ויותר מידי פעמים זה קורה שלא לצורך. לי למשל יש משפחה בירושלים, ואני יכולה להעיד שלא פעם הם מקבלים הודעות מקדימות באותה תדירות שבה אנחנו מקבלים אותן באיזור גוש דן, אבל אין אצלם אזעקות ברוב המכריע של הפעמים.

יש אולי הגיון בכך שלפחות בתחילת המלחמה יוצאו הודעות כלליות כאלו. למזלנו הרב התרגלנו לכך שכיפת ברזל / חץ / קלע דויד מצליחים ליירט באופן כמעט מוחלט את הטילים שהחמאס, החיזבאללה והחות׳ים משגרים לעברנו - אבל זה עורר שאננות רבה שיכולה להרוג במקרה של הטילים שמשוגרים מאיראן.

אבל האם לדעתכם ראוי שתהיה כפיה בשליחת ההודעות, גם כשיש מי שטוען שהן פוגעות יותר מאשר מועילות?

למעלה