מה דעתכם - זה ניצול?

עדי2611

New member
מה דעתכם - זה ניצול?

הוצאה אקדמית גדולה סיכמה אתי על שכר עבור עריכה (לפי גיליון דפוס,לא כולל רווחים) במהלך חמישה חודשים ערכתי (ולא קיבלתי במהלכם שכר) 400 עמודים, כשכל פרק שב וחוזר כמה פעמים ביני לבין המחבר (הערות תוכניות, הערות סגנון וכדומה). כשאחרון הפרקים הוגש, קיבלתי את שכרי. יצרה אתי קשר המרכזת מן ההוצאה וביקשה שאשלב את קובץ הלוחות בתוך הפרקים, שאקרא שוב את כל החומר ושאבדוק 700 (!) סימוכין מול ביבליוגרפיה (עברית ואנגלית). קראתי שוב את כל החומר ושילבתי את הלוחות בפרקים המתאימים. הגשתי. הודעתי שאני פורשת מבדיקת סימוכין וביקשתי שכר להגהה הנוספת. קיבלתי תשובה צוננת, שהקריאה הנוספת היא חלק אינטגרלי מהעריכה הראשונה.השיחה הסתיימה בטון צורם ובאי תשלום השכר לקריאה הנוספת ושילוב הלוחות. מצפוני עוד מייסר אותי על שהרמתי ידיים בנוגע לבדיקת הסימוכין.הייתכן שיעמיסו על עריכה ראשונה -גם תכתובת מייגעת עם המחבר, גם הקפדה על גרפיקה (גודלי כותרות, רווח אחד בין מילה למילה), שילוב לוחות, קריאה נוספת של כל החומר ובדיקת ביבליוגרפיה? הייתה לי הרגשה לא נעימה מהסיפור הזה. מה דעתכם?

henor

New member
לי זה נשמע ממש כמו ניצול

אבל אין לי די ניסיון עם השוק כדי לומר זאת בבירור. אשמח אם העורכים הוותיקים יותר יביעו את דעתם. מה זה לבדוק סימוכין מול הביבליוגרפיה?

tafustafus

New member
נשמע כמו ניצול

אם חתמת על חוזה, בדקי מה בדיוק כתוב בו. גם אני נתקלתי באי הגינות ואף בהתנהגות בלתי חוקית בעליל מצד גורם מסוג כזה. העניין נפתר כאשר הודעתי שאני תובע את המוסד לדין. תוך זמן קצר הופיע הכסף. איני יודע על מה בדיוק סוכם במקרה שלך, אך אם את בטוחה שתפקידך היה עריכה בלבד, לאחר שהגשת את החומר הוא כנראה תם, ועל כל עבודה נוספת מעבר לו מגיע לך כמובן תשלום נוסף.

Boojie

New member
גם לי זה נשמע כמו ניצול,

אם כי דרך ההתמודדות הנכונה עם זה נראית לי קודם כל לשוחח עם האנשים הרלוונטיים באופן נעים ולהבהיר להם את העניין - יכול להיות שהם פשוט לא חשבו על זה עד הסוף. וככל שאני יודעת, התעריף על בדיקת ביבליוגרפיה גבוה יותר, משום שמדובר בעבודה קשה וגוזלת זמן בהרבה. לדעתי, ראוי לגבות על זה לפי שעה, לא לפי גליון.

liorasar

New member
זה מזכיר לי

שפעם הפנו אלי מישהו שרצה לתרגם ספר שלם מעברית לאנגלית על חוויות התקשור שלו. ספר לא קשה במיוחד. אך הוא אמר שהוא מחופש מתרגם שיתרגום לו את רוח הדברים\ ברוח הדברים. ואני סרבתי. כי ברגע שאומרים לי "רוח הדברים" ברור לי שיהיו שם ויכוחים ודיונים אין סוף על רוח הדברים של המחבר החמוד שאימא שלו אמרה לו מיום היוולדו שהוא גאון ושמגיע לו הכל. והאמת - כשסירבתי את העבודה הוא כעס (!) וצלצל לי נעלב ודרש לדעת מה לא מצא חן בעיני בפרק הראשון בן ארבעים העמודים שהעביר לי בדוא"ל כדי שאתרשם מרוח הדברים ..... אך אני לא תלויה כלכלית בעבודת התרגום ואני מדור אחר ... היום שם המשחק הוא "יותר בזול". כמה שמשיגים יותר בזול כך מוצלחים יותר. כולנו ברגים של חברות כוח האדם ומיקורי החוץ.

זה בהחלט נשמע כמו ניצול,

אבל זה תלוי כמובן כמה שילמו מלכתחילה לגיליון דפוס ומה היה הסיכום ביניכם. אם הסיכום היה שהעריכה כוללת הכול, כולל בדיקות נוספות וכו' והסכום ששולם הוא בהתאם, אז זה בסדר. אבל אם שילמו רק עבור העריכה, והסכום מלכתחילה לא גבוה במיוחד, אז זה בהחלט לא מקובל, וכדאי להבהיר את הדברים בתכתובת עדינה בהתחלה, ותקיפה יותר בהמשך.

henor

New member
אני מוצאת שיש לי בעיה להגדיר

מהו תשלום "סביר" לעבודה "סבירה". כשאין לך הרבה ניסיון והוצאת ספרים מציעה לך תשלום כלשהו, בואי נאמר שתשלום סביר ומקובל לעבודה מסוימת, קשה לי להגדיר אם התוספות הנדרשות הן סבירות או לא. אם מדובר למשל בעריכת ליטוש לספר עיון, וחצי מהספר הוא הערות שוליים שכל פרט בהן צריך להיות מדויק, והרישומים הביבליוגרפיים אינם מדויקים, ויש בספר מאות שמות שצריך להאחיד את הכתיב שלהם כי הם מופיעים בכתיבים שונים - האם זו עדיין עריכת ליטוש, בתעריף של עריכת ליטוש, גם אם זה לוקח הרבה יותר מאשר עריכה יסודית של ספר בלי הערות שוליים? אשמח לשמוע את דעתכם. הבעיה היא שיש המון "פעמים ראשונות" בהגדרות האלה: בכל פעם "עבודה ראשונה" מסוג אחר ו"פעם ראשונה" שעובדים עבור כל לקוח. רק אחרי שנכווים כמה פעמים - לומדים את הלקח, וליישם אותו אפשר רק אם המצב הכלכלי והתעסוקתי מאפשר התמקחות.

עדי2611

New member
תודה לכל המגיבים

תודה לכולם על ההערות ועל ההארות. נראה לי שמשפט המפתח הוא: "רק אחרי שנכווים כמה פעמים - לומדים את הלקח." חשוב לסכם מראש בכתב מה כולל התהליך. כל פעם מחדש אני נותנת אמון במעסיקים ולא מקפידה כלל על כתיבת ההסכם.לאחר עוגמת הנפש מהמקרה שתיארתי, נראה לי שאקפיד על כך יותר.נוסף לכך, תהליך מורכב, הכולל תכתובת אין-סופית כמעט עם המחבר, מן הראוי שיתומחר בהתאם. תודה עדי

למעלה