טוויטר זה...
הקונספט לא ממש ברור לך מסיבה מאוד פשוטה - הוא לא ממש ברור לאף אחד. כולם משתמשים בשירות, יורקים עדכונים על ימין ועל שמאל, מתפארים בכמות העוקבים שיש להם, ולא מבינים בעצמם מה הסיבה שהם עושים את זה דווקא שם. אז מה זה טוויטר? טוויטר הוא שירות של מיקרו-בלוגינג. כמו שבבלוג אתה כותב על מה שמעניין אותך, כך גם בטוויטר אבל ב 140 תווים או פחות. טוויטר מתבסס על הרעיון שבעידן האינטרנט לאף אחד אין באמת כוח או זמן לקרוא פוסטים באורך הגלות או לכתוב כאלה, אז הוא מגביל אותנו מראש ובכך מונע מאיתנו את הציפיה או הרצון לעשות את זה. לטוויטר אתה מגיע מראש עם כוונה לעדכן את העוקבים שלך בדברים הכי בסיסיים, אדיוטיים ו"לא שווים פוסט" שיש לך להגיד. אם שתית חלב מקולקל, אתה תכתוב על זה שם כי זה קצר ולעניין ובטח יש אחד או שניים מהעוקבים שלך שיתעניינו בזה. לטוויטר אתה מגיע עם כוונה לקרוא על הקטעים היותר שגרתיים ופחות מיוחדים שקרו לאנשים בחיים, אלו שהם יכולים לתמצת למשפט אחד. זה כמו באח הגדול כשאלפי אנשים ישבו לצפות שעות באנשים אחרים עושים דברים שגרתיים. מסתבר שחיים של אחרים מעניינים אותנו גם כשהם לא באמת מעניינים. עם שירותים נלווים כמו twitpic ו שירותים שמקצרים כתובות אינטרנט לתווים מועטים, טוויטר גם הפך למקום פשוט לחלוק את הסרטון המגניב ששלחו לך באימייל, או את התמונה של החתול שלך שותה מיץ תפוזים. אתה פשוט מפרסם ב 140 תווים או פחות ומעלה את זה שכל מי שבחר לעקוב אחריך יוכל לראות. למה אני פחות אוהב את טוויטר? 1. אין קשר שיחתי בין עדכון לעדכון - יצא לי לא מעט פעמים לראות אנשים מגיבים למישהו ומאחר וטוויטר לא נותן לי מידע לגבי השיחה שהתהוותה אלא רק לגבי האדם אליו מקושרת התגובה, הייתי צריך לחקור את שני הפרופילים של המגיב ושל המוגב ולנחש איך בדיוק הלכה השיחה ביניהם. לטעמי זה אחד הדברים הבעייתיים ביותר בטוויטר שמסתכל אותי בכל פעם מחדש. אם אינני טועה יש כבר שירות חיצוני שמראה את הטוויטים השונים בהקשר שלהם, אבל זה אם אני אתחיל לעקוב אחרי טוויטר בכל מיני שירותים חיצוניים שמשדרגים אותו אני לא אצא מזה. 2. אנשים מעדכנים יותר מדי ועל כלום - אולי בגלל הנוחות היחסית של העדכונים בטוויטר, אולי בגלל אופי השיחה שמתפתח בו ואולי בגלל שלאנשים שם אין משהו טוב יותר לעשות, כמות העדכונים בו היא עצומה. התחושה שנוצרת היא שצריך להשקיע זמן לא מבוטל ביום אם רוצים להיות מעודכנים בכל מה שהחברים שלך מצייצים. בהתחשב בעובדה שאין לי את כל היום ושרוב הציוצים הם חסרי חשיבות באופן יחסי, הייתי שמח אם היתה לי דרך נוחה לסנן את הציוצים שהייתי רוצה לקרוא מאילו שלא. כרגע, עם כמות הציוצים האסטרונומית אני מרגיש מוצף. 3. אני לא יכול לסמן מה קראתי ומה לא - קשה לי לזכור בכל פעם שאני נכנס לטוויטר מה קראתי ומה לא קראתי. לעיתים אני צריך לחזור אחורה עשרות עדכונים ולעתים כמה עדכונים בודדים. בהמלצת חבר השתמשתי בטוויט-דק שאיפשר לי להסיר מהתוכנה את הטוויטים שכבר קראתי, אבל ברגע שהייתי צריך לאתחל את המחשב ועקב כך את התוכנה, כל הסימונים נעלמו. אז במה פייסבוק יותר טוב? בעיקר בגלל פייסבוק מתרכז יותר בשיחה שנוצרת ופחות בכמות העדכונים. לכל עדכון, תמונה, וידאו או לינק שמעלים לפייסבוק אפשר להגיב, והתגובות משורשרות לנושא הראשי. זה פחות מעודד רצף עדכונים לא קשור, אבל יותר מעודד תגובות והתייחסות של גולשים אחרים למה שאני מעלה. ובמה פייסבוק פחות טוב? בפתיחות. פייסבוק התחיל כארגז סגור ולא אפשר לאף תוכנית חיצונית או אתר חיצוני להתממשק אליו. אז נכון שהאתר עובר שינויים טכנולוגיים מקיפים וכבר היום יש לו הרבה יותר אפשרויות להתממשק עם אתרים אחרים, אבל הוא עדיין שומר בכוח על התוכן שאנחנו מעלים אליו באתר ובהרבה מקרים זה מעצבן. אני מקווה שהגישה הפתוחה שעוברת על כל האינטרנט תשפיע גם על פייסבוק ובצורה רחבה יותר מעכשיו. זווית אישית? אני אישית, הפסקתי לצייץ בטוויטר. את מעט העדכונים הקצרים שחשוב לי לפרסם אני מפרסם בפייסבוק, שם השליטה שלי על מי שמקבל את העדכונים היא גדולה יותר, ויש סיכוי גבוה יותר שאקבל תגובות.