מה בין מידען לספרן

DGtal

New member
מה בין מידען לספרן

נניח שאני עובד בעמדת יעץ ובא אליי אדם ואני נותן לו ספר - הרי שאני ספרן. לאחריו בא אליי אדם אחר ואני נותן לו כתובת אינטרנט - הרי שאני מידען. ושאלתי אליכם היא: האם יש הגדרה ברורה שמפרידה בין המקצועות או שזה עניין יחסי התלוי גם באופנה השלטת באותו מקום וזמן?

חייםלוי

Member
מנהל
בחלקו זה עניין של אופנה אבל יש

מקומות שיש משמעות להבדל. למשל אם אתה מידען בחברה מסחרית ואמור להביא להם מידע על פטנטים היוצאים בתחום של החברה או חומר שיעזור לשיווק המוצרים שלהם הרי שאתה לא ספרן - אתה עוסק רק במידענות. מי שעובד בספריה מכל סוג שהוא הוא בעיני ספרן שמתמצא ועובד גם כמידען. אם אני עובד בשירות ביבליוגרפי בספריה שלי ומפנה אנשים לאתרים שיכולים לעזור להם אני עדיין ספרן שמתמצא באינטרנט ובשיטות חיפוש. אני מקווה שאנשים כאן יאירו עוד הנושא המעניין הזה.

ספרן בספריה משמש גם כמידען. פעם הוא

סיפק מידע רק באמצעות ספרים, היום גם ברשת. וכספרנית יעץ בספריה עירונית, אני מספקת מידע בשתי הצורות. אבל, ציבור הנזקקים לשרות זה בעזרת הספרנית פחת באחוזים רבים.

ltz

New member
התשובה לדעתי

כל ספרן הוא מידען ולא כל מידען הוא ספרן. המילה ספרן באה מהמילה ספר ולכן הוא מתעסק רק עם ספרים. מידען - מידע מתעסק עם מידע על כל תצורותיו (בין השאר גם עם ספרים) לדעתי מידען זה פשוט הרחבה של הספרן

ltz

New member
סליחה על בורות

אבל לא הבנתי את התגובה הזו.....

הסיבה העיקרית להבדל

היא לדעתי לתת למקצוע (מידען) תדמית עדכנית וחדשנית יותר. מידען נשמע הרבה יותר עדכני, מתקדם והי-טקי מאשר ספרן, שישר מעורר אצל אנשים אסוציאציות של ספרים מצהיבים ודודה עם משקפיים שעושה שששששש במהות כמובן ספרן עוסק היום בסוגים שונים ומגוונים של מידע ולא רק בספרים, הוא צריך להתעדכן בהתפתחויות טכנולוגיות (אגב, בארה"ב ספריות ציבוריות היו מהארגונים הראשונים שהכניסו את השימוש במחשב- עוד לפני הבנקים, לשם השוואה). מצד שני, כפי שאנו לך, בארגונים מסויימים מידען כלל לא עוסק בספרים. עוד דבר- שגוי בעיני- הוא שמידען בהרבה מקומות נתפס כמי שתפקידו לאתר ולאחזר מידע בלבד. לדעתי תפיסה כזאת וקורסים למידענות שמתמקדים כמעט אך ורק באחזור מידע מפחיתים מערך המקצוע. אם חברה ביוטכנולוגית (בלי להזכיר שמות) לא רוצה להעסיק מישהו שלמד מידענות "כי סטודנט לתואר שני יודע מספיק טוב לחפש בגוגל וב PubMed" ולא מבינה שמידע יכול למשל לעזור להם לתכנן את בסיס הנתונים שהם מפתחים או את אפשרויות החיפוש בתוכו בצורה טובה ונכונה יותר, יש בעיה בשיווק המקצוע ואולי גם בהכשרת המידענים. לדעתי מידען חייב לדעת לעסוק בהיבטים שונים ומגוונים הקשורים למידע: איחזור, הערכה, עיבוד, ארגון ועוד. דווקא בהקשר הזה די ברור , לדוגמא, שאחד מתפקידי הספרנ/ית הוא מיון וקטלוג.

gesus

New member
ההבדל לדעתי

ספרן עוסק בקטלוג, מידען עוסק בעיקר בחיפוש. הגדרה פשטנית, אבל לדעתי ממצה את ההבדלים.

חייםלוי

Member
מנהל
כמה חיפושים שאני וספרנים אחרים

עושים. הרי כל עבודת ספרן היעץ היא חיפושים ואף אחד לא יקרא לו/לה מידען כי אם ספרן. גם במהלך קיטלוג או מיון אני עושה די הרבה עבודת חיפוש. בכדי למיין ספרות אני צריך לדעת איפה חי המחבר משום שספרויות ממוינות גם עפ"י מדינה. לפעמים אני משקיע חצי שעה של חיפוש ע"מ למצוא פרטים על המחבר, איפה הוא חי ומתי.

gesus

New member
השאלה היא איפה אתה מחפש

כשאתה ספרן יש לך מקור מידע מוגבל לחפש בו וסביר להניח שהמידע אותו אתה מחפש נמצא בתוך הסיפריה שלך. מידען מחפש מידע שלא בטוח שקיים בכלל בתוך מקור מידע אין סופי כי בכל רגע עולה אתר חדש ולעולם לא תדביק את הקצב.

חייםלוי

Member
מנהל
כשאני אומר חיפוש הכוונה היא כמובן

באינטרנט ובעוד מאגרים כמו OCLC או ERIC ולא בספרים

Sapientia

New member
להיפך-

אם אתה ספרן בספריה אקדמית, למשל, יש לך גישה למאגרי מידע שאינם נגישים ממקורות אחרים.

sashkashurik

New member
לפי ההשקפה שלך,

כל אחד הוא מידען.

gesus

New member
ממש לא

האם אחד שמחליף פילטר בברז הוא שרברב?

sashkashurik

New member
הוא לא נקרא שרברב,

אבל הוא יכול להסתדר בלי שרברב ברוב המקרים!

Sapientia

New member
נמ, לא מדוייק-

באוני' חיפה הלימודים הם לימודי מידענות וספרנות.

למעלה