מה אתם הייתם עושים?

Teo Toriatt

New member
מה אתם הייתם עושים?

שאלה - שמעתי לא מזמן מורה מודיע לחניך שלו שהוא אמור לגשת למבחן לחגורה שחורה בקרוב. אותו אדם לא בטוח שהוא מוכן למבחן ומעדיף לחכות עוד כמה חודשים עד למבחן. המורה אמר לו שעליו לגשת- אם לא אולי עדיף שלא יבוא עוד להתאמן (כנראה כי זה חוסר כבוד להגיד דבר כזה) המורה אמר משהו על העקרון ש"אני חושב שאתה מוכן אז אתה תיגש זה העלה לי כמה שאלות שהעיקרית היא האם אני יכול להגיד מתי אני מוכן למבחן הבא?

isaacl

New member
גם וגם

מעמד המבחן באמנויות לחימה איננו כמו מבחן בגרות. מבחן הוא בעצם סוג של אתגר המהווה שלב אחד בהעלאה בדרגה. כשמורה אומר לתלמיד שהוא מוכן לבחינה, הוא אומר בעצם: "אתה מוכן, ואני מעוניין שתבצע גם את המבצע הזה שנקרא מבחן". זוהי כמובן הסיבה שמורה כועס כשתלמיד מסרב להבחן. מצד שני, יש אצל הרבה מורים סוג של צביעות ביחס שלהם למבחנים. הם אומרים את מה שאמרתי ומתכוונים להרבה דברים אחרים. הם מתכוונים: "הכר במעמד שלי כמורה", "בעצם מבחן אומר הכל", "אם לא תצליח במבחן לא תצליח בחיים" ועוד. תלמידים מרגישים בזה ויש, ודווקא תלמידים טובים, שמסרבים להבחן. אני אישית מעדיף גישה הממעטת בחשיבות המבחנים, ונוקטת העלאה בדרגה על פי התחושה האישית של המורה. יצחק

יצחק, הכל תלוי בגישה

החגורה/דרגה מייצגת ידע! כשתלמיד רגיל ויודע שחלק ניכר בשיקולי ובתוצאות הבחינה הן הגעה לאימונים, הפגנת רצינות, נסיון ללמוד, להתקדם ולהתפתח - אז ניגשים מבלי "להתעמת" עם המורה לגבי רלוונטיות קיום הבחינה.

isaacl

New member
ודאי נכון

אני מסכים לחלוטין, וזהו צד שלא נגעתי בו. תלמיד צריך להראות בגרות לא פחות מהמורה. התיחסתי רק מנקודת הראות של המורה, וממנו אני מצפה גישה נכונה של בודו. יצחק

NomadSoul

New member
שאלה קשה...

(כמו בכל דבר...) ישנן גישות שונות, וזה תלוי מה נהוג בדוג'ו שלך. בחלק מבתי הספר, המורה אומר לתלמיד מתי הוא יבחן. באחרים, המורה אומר מתי מועד המבחן הבא, והתלמיד מחליט אם הוא ניגש או לא. אני חושבת שמורה כן יכול לאמר לתלמיד שהוא יבחן גם אם התלמיד חושב שהוא לא מוכן - בתנאי שזה נעשה מהסיבה הנכונה ובנימה הנכונה. יכול להיות שלתלמיד יש בטחון עצמי נמוך, והמורה חושב שהוא כן מוכן - אז הוא יכול להסביר את זה לתלמיד ולאמר לו משהו כמו- "אני מאמין שאתה כן מוכן, ואני רוצה שתנסה בכל זאת, אם לא תעבור לפחות תדע מה מצפה לך בבחינה כשכן תהיה מוכן" אבל - לאמר "אם אתה לא רוצה לגשת לבחינה אז אין לך מה לחפש כאן" - זה חוסר כבוד של המורה לתלמיד, ומעלה (אצלי) שאלה האם למורה יש מניע נוסף - מה הוא מרוויח מעצם זה שהתלמיד נבחן. אם - והדגש הוא על אם כי אני לא יודעת במי מדובר - הגישה שלו באה ממקום של כבוד/כסף - אולי באמת אין לתלמיד מה לחפש שם. שיקח איתו את הידע ונסיון שצבר עד היום וילך ללמוד אצל מורה שבאמת אכפת לו.

amir_aikido

New member
זה מאוד בפרטים הקטנים

לדעתי, מבחן הוא רק מבחן ודרגה היא בהחלט דבר של מה-בכך ! אם כי, לא פעם, למבחן יש ערך עצום כגורם מעודד התקדמות ואפילו כבחינה של התמודדות מול לחץ (לאחר המבחן שנערך אצלנו לאחרונה שמעתי את אחד המתאמנים אומר שהמבחן היה מבחינתו יותר מלחיץ מהתמודדות של אמת, והמדובר דווקא באדם בעל נסיון עשיר מאוד בלחימה אמיתית). יש הרבה שיקולים מהותיים שיכולים לגרום למורה לדרוש מתלמיד לבצע מבחן. ואני אתן מספר דוגמאות ויש עוד רבות: 1. חלוקה לקבוצות מתקדמים / מתחילים - לעיתים הדרגה תכתיב שייכות לקבוצה ו/או את חומר הלימוד. והיא מאפשרת למורה לא להראות שרירותי בחלוקה שכזו (כשהוא מונע לימוד של חומר מסוים מתלמיד שהחומר מתקדם מדי עבורו), וכן לגרום לתלמיד לעבור לקבוצה המתקדמת יותר כשהקבוצה הבסיסית כבר לא תורמת לו. 2. חוסר בטחון עצמי - נתקלתי בהרבה מתאמנים שחששו מהבחינה וחשבו שהם לא מוכנים מחוסר אמון בעצמם. במקרה שכזה דחיפת התלמיד להבחן היא מעשה שנועד להראות לו שהוא יכול להתמודד מול אתגרים ומהווה חלק מבניית האישיות. 3. מתן "דחיפה" לתלמיד - לפעמים בחינה נועדה לגרום למתאמן להשקיע יותר במסגרת ההתכוננות אליה. והמורה שמרגיש שהמתאמן איננו מקדיש את עצמו מציב לו את הבחינה לשם כך. האם תלמיד יכול לחוש מתי הוא מוכן למבחן הבא
כל המתאמנים שראיתי בבחינה חשו שהם עשו בחינה גרועה, וחלקם נשארו עם התחושה הזו גם אחרי שהודיעו להם שהם עברו את הבחינה,ואפילו כאלה שהיו מקבלים 90 ומעלה אילו הבחינה כללה ציונים מספריים. לכן, אני מאוד סקפטי לגבי היכולת של תלמידים להעריך את עצמם. בנוסף, אני בכלל לא בטוח שיש קריטריון אחיד של רמה לכל דרגה. להכרתי, דרגות באמנות לחימה ניתנות על שילוב של רמה, התקדמות ומאמץ. לכן, יתכן שתלמיד שהתחיל מסף מאוד נמוך יעבור בחינה לדרגה בעוד שחברו, המוכשר יותר, ייכשל באותה הבחינה עם ביצוע טכני טוב יותר. האמנם ראוי שמורה ישלח מעליו תלמיד שלא מסכים להבחן
התשובות לשאלות לעיל מסבירות עד כמה זה מסובך. אם התלמיד הזה משמש בכך דוגמא רעה ליתר התלמידים וגורם לפגיעה בקבוצות (נשאר כתלמיד מתקדם בקבוצה של מתחילים ומדכא אותם ביכולתו העדיפה, למשל). אזי יתכן שלאחר זמן מה, בהחלט יהיה ראוי שהמורה ישלח אותו. מאידך, אם התלמיד בסה"כ רוצה עוד חודשיים/שלושה להתכונן, ובכל מקרה ישאר באותה קבוצה (ועוד מעורבת), זהו מצב אחר לחלוטין. אמיר

twc

New member
../images/Emo70.gif כמה נקודות לחידוד השאלה

אני רואה חשיבות מאד גדולה בעובדה שהמבחן הינו לחגורה שחורה. בניגוד לדרגות אחרות, יש לחגורה זו ערך שהוא, בהשוואה, יותר מאשר סתם "מעבר כיתה בבי"ס" אלא סדר גודל של "בחינת בגרות". מהמוכר לי בשיטה שלי, בחינה מסוג זה מתקיימת רק אחת לשנה + ווהכנה אליה היא ממושכת ודורשת השקעה רבה. לכן, האם לא ראוי דווקא לדרגה זו שתנתן משמעות רבה לדעת החניך הנדרש להשקיע מעבר לממוצע על מנת להצליח בבחינה? נקודה נוספת - אמיר טען לעיל כי יכולה להיות לכך חשיבות מבחינת אופי בנין הקבוצה. לפחות אצלי, פרו-שודאנים (הדרגה לפני שחורה) מתאמנים יחד עם חגורות שחורות. כך שלפחות בנקודה זו מעבר דרגה לא ישפיע על הקבוצה. עם זאת, האם לא יכול מורה "לקדם קבוצה" חניך גם אם 'דרגתו' נמוכה מהנדרש?נתקלתי בעבר במספר מקרים של חניכים שרצו לדחות את בחינת השודאן שלהם. מאחר ובד"כ על בחינה זו יודעים חודשים מראש, לרב הם לבסוף נבחנו עם כולם לאחר שאימוניהם קיבלו "דחיפה". עם זאת היו מקרים של חניכים שדחו את הבחינה אף בשנה ומעלה - ולרב זה היה רק לטובה. אם המורה תמיד צודק? אף אחד לא מושלם. עם זאת מספר שאלות עולות בדעתי: האם במקרה בו הדרגה אינה משפיעה על אימוני החניך (אותה קבוצה, אותו חומר) ובמיוחד במקרים בהם החניך אינו (ואינו מתוכנן להיות) מדריך - שאז יכולה להיות לכך חשיבות במבחינת תלמידיו, יש איזו שהיא חשיבות לדרגה? עד כמה לחץ להבחן על תלמיד שאינו רוצה בכך יכולה לפגוע ביכולתו בבחינה, בהתחשב בשכנוע עצמי ורעיונות פסיכולוגיים כגון דא? וחזרה לשאלה המקורית: האם מורה יכול "לזרוק" חניך על סמך סירובו להבחן? עד היום נידונה מספר פעמים בפורום השאלה מה לעשות בחניכים אלימים, "מופרעים" וכו' - אבל מה לעשות במקרה כזה? במיוחד שחניך העומד בפני חגורה שחורה אינו "בשר טרי" ומחויבותו ידועה?

twc

New member
מה, אף אחד לא מוכן לענות לי? ../images/Emo7.gif

נו טוב, לפחות הקפצתי את ההודעה כלפי מעלה

avshalomat

New member
אני חושב

שחלק מהסיבות שלא ענו לך הם שהשאלות שלך מפסורות על הרבה נושאים למרות הםהנראים כקשורים לנושא אחד. תוכל למקד את השאלה שלך או לפחות לחלק לחלקים יותר ברורים?

קרוקדיל

New member
המורה צודק בהחלט

אני חושב שהמורה הוא זה שצריך לקבוע מתי המבחן לחגורה ולא התלמיד אני מכיר אנשים שאם לא היו מכריחים אותם להוכיח את עצמם במבחנים הם לעולם לא היו מגיעים לרמה שהם נמצאים בה (אני גם הייתי כזה) המורה מזהה בתלמיד את היכולת להתמודד אל מול העצלות להשקיע ופה תפקידו לדחוף אותו בכל אמצעי שיראה לו לנכון ןכם גם המבחן הוא אמצעי לדחוף אותו אל מעבר לגבולות שלו אם הוא אומר לא יכול בהחלט אין לו מה לחפש שם לא יכול זה בן דוד של לא רוצה

למעלה