זה מאוד בפרטים הקטנים
לדעתי, מבחן הוא רק מבחן ודרגה היא בהחלט דבר של מה-בכך ! אם כי, לא פעם, למבחן יש ערך עצום כגורם מעודד התקדמות ואפילו כבחינה של התמודדות מול לחץ (לאחר המבחן שנערך אצלנו לאחרונה שמעתי את אחד המתאמנים אומר שהמבחן היה מבחינתו יותר מלחיץ מהתמודדות של אמת, והמדובר דווקא באדם בעל נסיון עשיר מאוד בלחימה אמיתית). יש הרבה שיקולים מהותיים שיכולים לגרום למורה לדרוש מתלמיד לבצע מבחן. ואני אתן מספר דוגמאות ויש עוד רבות: 1. חלוקה לקבוצות מתקדמים / מתחילים - לעיתים הדרגה תכתיב שייכות לקבוצה ו/או את חומר הלימוד. והיא מאפשרת למורה לא להראות שרירותי בחלוקה שכזו (כשהוא מונע לימוד של חומר מסוים מתלמיד שהחומר מתקדם מדי עבורו), וכן לגרום לתלמיד לעבור לקבוצה המתקדמת יותר כשהקבוצה הבסיסית כבר לא תורמת לו. 2. חוסר בטחון עצמי - נתקלתי בהרבה מתאמנים שחששו מהבחינה וחשבו שהם לא מוכנים מחוסר אמון בעצמם. במקרה שכזה דחיפת התלמיד להבחן היא מעשה שנועד להראות לו שהוא יכול להתמודד מול אתגרים ומהווה חלק מבניית האישיות. 3. מתן "דחיפה" לתלמיד - לפעמים בחינה נועדה לגרום למתאמן להשקיע יותר במסגרת ההתכוננות אליה. והמורה שמרגיש שהמתאמן איננו מקדיש את עצמו מציב לו את הבחינה לשם כך. האם תלמיד יכול לחוש מתי הוא מוכן למבחן הבא
כל המתאמנים שראיתי בבחינה חשו שהם עשו בחינה גרועה, וחלקם נשארו עם התחושה הזו גם אחרי שהודיעו להם שהם עברו את הבחינה,ואפילו כאלה שהיו מקבלים 90 ומעלה אילו הבחינה כללה ציונים מספריים. לכן, אני מאוד סקפטי לגבי היכולת של תלמידים להעריך את עצמם. בנוסף, אני בכלל לא בטוח שיש קריטריון אחיד של רמה לכל דרגה. להכרתי, דרגות באמנות לחימה ניתנות על שילוב של רמה, התקדמות ומאמץ. לכן, יתכן שתלמיד שהתחיל מסף מאוד נמוך יעבור בחינה לדרגה בעוד שחברו, המוכשר יותר, ייכשל באותה הבחינה עם ביצוע טכני טוב יותר. האמנם ראוי שמורה ישלח מעליו תלמיד שלא מסכים להבחן
התשובות לשאלות לעיל מסבירות עד כמה זה מסובך. אם התלמיד הזה משמש בכך דוגמא רעה ליתר התלמידים וגורם לפגיעה בקבוצות (נשאר כתלמיד מתקדם בקבוצה של מתחילים ומדכא אותם ביכולתו העדיפה, למשל). אזי יתכן שלאחר זמן מה, בהחלט יהיה ראוי שהמורה ישלח אותו. מאידך, אם התלמיד בסה"כ רוצה עוד חודשיים/שלושה להתכונן, ובכל מקרה ישאר באותה קבוצה (ועוד מעורבת), זהו מצב אחר לחלוטין. אמיר