שאלה
ממה נובעת ההתנגדות הזאת שנשים ילמדו גמרא? בנוסף,אני חושבת שאחת השאלות העיקריות שצריכות להישאל היא- האם זה נכון לנסות להכיל כ"כ הרבה חוקים ומנהגים,שחלק גדול מהם פשוט עבר זמנם? ברור לי שהדת לא תישמר לאורך זמן אם כל דבר יהיה מותר והכל יהפוך לאופציונלי, הרי זו המהות של דת. הדת קנאית לעצמה, שואפת לשמור על מערכת החוקים נוקשה ככל האפשר על מנת שלא תתפרק, אבל האם זה הוגן? האם זה הוגן לדרוש מציבור מודרני להיות כפוף למס' חוקים מסויימים שגורמים לתחושות עמוקות של תסכול? בצורה כזאת ציבור המאמינים עלול לנטוש את הדת משום שהיא לא מתירה דברים שהופכים יותר ויותר אלמנטריים בימינו. ואת התהליך הזה, של הפיכת דברים לאלמנטריים בעולם החילוני- מנהיגות הדת לא יכולה למנוע, והציבור הדתי מתבונן לא פעם בקנאה אל עבר הדשא של השכן. אני אחסוך לך את המאמץ של לענות באופן הבא: אם יותרו דברים מסויימים, לאט לאט חוקי הדת יהפכו דבר שאינו מוחלט, ויתחילו להתפורר, יווצר תהליך של חילון והיהדות לא יכולה להרשות זאת לעצמה. כמו כן, ישנה שאיפה לגאולה, ועל העולם הדתי מוטלת האחריות של להחזיר את הכופרים למוטב ולכונן מלכות שמיים. החילוניים לא מבינים שהם כופרים, הם לא יכולים להבין את זה. על מנת לאפשר את בואו של המשיח, על ציבור המאמינים לעזור לחילוניים לראות את מה שמעבר לחיי החומר, ולהבין את האמת האלוהית. אם יש לך תשובה קצת יותר עמוקה- אשמח לקרוא אותה. אם אתה רוצה לסתור את דבריי ולהוקיע אותם מהיסוד- אשמח להיווכח בטעותי