מהפכה האמריקאית

מהפכה האמריקאית

המפכה האמריקאית היא,כנראה, האירוע החשוב ביותר בתולדות האלף הקודם, בפעם הראשונה התמרדו אזרחים לא כנגד מלך מסוים, אלא כנגד עקרון המלוכה עצמו, וכנגד העקרונות הנלווים אליו, לדוגמה- זכותו של המלך לקבוע מה על תושביו לחשוב, המפכה האמריקאית גררה בעקבותיה את המהפכה הצרפתית, ועמה את ריסוק הסדר הישן באירופה, האם אתם מסכימים איתי ?

הלדין

New member
זו לא הפעם הראשונה...

זו הפעם הראשונה שזה הצליח וזה לא היה נגד המלך עצמו ספציפית אלא נגד מדיניות המיסים של הבריטים. המרד הראשון היה במאה ה-16 בהנהגת קרומוול; המרד הזה פרץ מהסיבות שייחסת למהפיכה האמריקנית.(בנוגע לחשיבותה, נחיה ונראה. בטח היו אירועים חשובים יותר שחכמי הפורום יעלו מתהום הנשייה)

סליחה, ידידי, אבל אני חושב שאתה

קונה יותר מדי את הגלוריפיקציה שעושים בארה"ב למהפכה האמריקאית. לחופש המחשבה - ואפילו לחופש הדיבור - לא היה שום קשר לסיבות לפריצתה של המהפכה האמריקאית. אני דווקא מסכים שהמהפכה האמריקאית היא מן הסתם בין חמשת האירועים החשובים של המילניום, אבל לא מהסיבות שמנית. והמהפכה הצרפתית אמנם הושפעה מאד מזו האמריקאית, אבל לי לפחות אין ספק שהיא הייתה פורצת בכל מקרה. אירוע כמו המהפכה הצרפתית אינו נבנה תוך 13 שנה, ואפילו לא תוך 130 שנה (אם כי בימינו כן, פשוט בגלל שמהירות התקשורת האדירה מאיצה תהליכים).

אז סרטוריוס

מה הסיבות לדעתך שהמהפכה האמריקאית היא בין חמשת האירועים החשובים של המילניום, ??? <לוו לשעבר>

hastings

New member
לדעתי (בקצרה מאוד)

היא חשובה בגלל התוצאות שלה. היא אפשרה את יצירתו של משטר שהעקרונות שלו הם אלה שעליהם דיברת, ובכך שחקה תפקיד חשוב מאוד בעיצוב מאות השנים האחרונות.

ערב רב

New member
המהפכה הקומוניסטית כמשל

איך הקפיטליסטים לוקחים מהפכה דמוקרטית ומהפכת כבוד ובצע כסף, והופכים אותן כך שהראשונה מושמצת והשנייה מואדרת, עפ"י ´מבחן התוצאה´. עם כל הכבוד, המחקר ההיסטורי בוחן תהליכים היסטוריים ורוב היה מבוטל לו ´מבחן התוצאה´ היה התפישה המחקרית.

כמו שאתה אמרת

המהפכה האמריקאית היא חוליה (לא החלשה) בשרשרת המהפכות המדיניות המדעיות ופילוסופיות שעברו על אירופה באותה תקופה... היות והמפכה האמריקאית נהנתה מאנשים שהיו משכילים ברובם ראה את הצהרת העצמאות האמאריקאית איך שהיא כתובה מבחינה הניסוח הפשוט היא מכילה רעינות של מאקוולי ושל הובס ושל ג´ון לוק (שהשפיעה לרוב על מבנה ארה"ב)... מהפכת הדפוס של רוטנברג הביאה לתאוצה בכמות היודעי הקרא והכתוב ואיתה היא הביאה את המפכה החברתית טכנולוגית שבסופו של התהליך הביאה את הרעיונות של לאומיות ועוד כמה דברים לעולם שלנו...

Vincent Glenn

New member
למעשה אחד הגורמים המרכזיים ביותר

במרד האמריקאי היה בכלל כלכלי. האימפריה הבריטית נהגה אז במדיניות כלכלית שנקראה "מרכנטליזם". לפי התורה הזאת, המושבות היו אמורות לספק למטרופולין (ז"א בריטניה גופה) את חומרי הגלם ולקנות ממנו מוצרים. המימוש הקיצוני הביא לכך שהבריטים התנגדו לזה שייוצר "אפילו מסמר" במושבות, והתוצאה היתה סידרה של מכסים מגוחכים. דבר נוסף היו המיסים. האימפריה נכנסה לקשיים בעקבות המלחמות שלה (בין השאר בצפון אמריקה) והטילה מיסים על המושבות בהתאם. הכעס של אנשי המושבות היה על כך שמטילים עליהם מיסים ללא אישורם - ז"א בלי שיש להם נציגים בפרלמנט. הסיסמא הייתה "אין מיסוי ללא ייצוג". חשוב לציין שאנשי המושבות לא התנגדו למיסוי עצמו, ואפילו היו מוכנים להטיל אותו על עצמם, אלה רק לחד-צדדיות של התהליך. בתחילת הסיכסוך רוב האמריקאים ראו את עצמם כנתינים של הכתר, ורק בקשו זכויות שוות לאלה של אנשי המטרופולין. הקרע, עד כדי מרד, נוצר בעקבות סידרה של איוולות ועוולות מצד הבריטים. אלמלא המשטר הבריטי היה כל כך מושחת ומנוון באותה תקופה, סביר להניח שהסכסוך היה נפתר. הכוונה ב"משטר", דרך אגב, היא לאצולה ששלטה בפרלמנט, לאו דווקא למלוכה עצמה. כך שלקרוא ומהפכה האמריקאית "מרד נגד עצם הרעיון של מלוכה" זה לא מדויק. בכלל, בריטניה כבר היתה מספיק פרלמנטרית כדי שלא יהיה מקום לדבר על "זכותו של המלך לקבוע מה על תושביו לחשוב". זה היה בצרפת. הבעיה היתה שחיתות, לא אבסולוטיזם. החשיבות של המהפכה האמריקאית אינה דווקא במהפכה עצמה. תהליכים דומים כבר התרחשו באירופה. לימים, החשיבות תהיה דווקא ביצירת הדמוקרטיה הגדולה בעולם, והענקת כוח רב לדמוקרטיה ולמערב. אם מהפכה דומה הייתה מתרחשת במושבה קטנה יותר, אני בספק אם היינו מדברים עליה באותה יראת-כבוד. לקריאה מרתקת בנושא: "מצעד האיוולת" של ברברה טוכמן. איבוד המושבות מנותח שם כאחת המאיוולות הגדולות בהיסטוריה.

אני לא בטוח

הסיסמא של המרד האמרקאי אכן הייתה אין מיסוי ללא יצוג, אבל, כפי שנוהג להגיד פרופ´ ארנון גוטפלד הם צעקו "אין מיסוי", ואז הוסיפו בלחש "ללא יצוג". המתישבים היו מוכנים לאכוף מיסים על עצמם בתנאי שמיסים אלו יופנו למושבות, ולא למלך. המושבות האמרקאיות נהנו במשך כמעט 150 שנה מחופש מוחלט, בריטניה שהייתה עסוקה עד מעל לראש במלחמות ארופאיות שונות ומשונות ועברה למעשה 4 מלחמות כלל אירופאיות בתקופה זו, לא יכלה להתעסק עם המושבות, הסתפקה במעט המיסים והחילים, שהועברו אליה, מהמושבות ולא אכפה שם את החוק, או התערבה בשלטון המקומי. המתישיבים שהיו ממילא ברובם קיצוניים דתיים שברחו מאנגליה והולנד (בעיקר) להקים חיים חדשים וחופשיים ניצלו את חוסר העניין הבריטי לייצר יש מאיין מערכת שילטונית חדשה שמבוססת על יצוג מקומי (אסיפות עירוניות/איזוריות) ללא שלטון ארצי, ולבטח ללא מוסד שילטוני עריץ עליון כמו מלך. כאשר התפנו הבריטים מעיסוקיהם האירופאים, והפנו את תשומת ליבם למושבות שצמחו פרא וגדלו כלכלית (ובמובנים מסויימים אף הפכו למתחרים כלכליים של בריטניה) לא היו המתישבים מוכנים עוד להכפיף עצמם לשלטון מרכזי, זאת למרות שמרביתם ראו עצמם עדיין כבריטים כשרים לגמרי. יש לציין שהקבוצה שלחמה בבריטים היתה עלית אידיאולוגית/כלכלית, מרבית המתישבים היו מוכנים לחזור לשלטון בריטי, או לפחות לא נלחמו בהם באופן פעיל, גם מתישבים אלו שלא רצו להילחם במלך, יכלו להבין את הקריאה לסרוב לתשלום מיסים, ללא יצוג. מרד מיסים מוחלט היה נתפס כבדיגה במלך ולכן לא היה מתקבל יפה ועל כן הוספה הדרישה ליצוג הולם, למעשה לא היתה למורדים כל כוונה להשתלב חזרה לאנגליה, מאחר והם ידעו שלמתישבים במושבות אין סיכוי לקבל יצוג בפרלמנט הבריטי, ובודאי ובודאי שאין להם סיכוי לקבל נתח הולם מעוגת התקציב המלכותי, הם היו מוכנים לקריאה פופליסטית שתסחוף את המתישבים אחריהם. החשיבות של המהפכה האמרקאית היא ביצרת החוקה, והכפפת כל הגורמים השילטוניים לאותה חוקה, האבות המיסדים לא כפרו בזכותו של מלך למלוך (היו בינהם שביקשו למנות את וושינגטון, שהיה דוד רחוק מאוד של המלך, למלך על ארה"ב), הם כפרו בזכותו של מלך, או כל שליט אחר לשלוט בשרירותיות. הם דאגו להכפיף את הפרלמנט (ולאחר מיכן את הנשיא) לחוקה כתובה, והפכו את החוקה הזו (ולא רגש לאומי ארטילאי כמקובל באירופה) לבסיס השילטוני של המדינה, הייתה זו, למיטב ידעתי הפעם הראשונה שחוקה כתובה מהווה את הבסיס ללאומיות כל שהיא, והייתה זו גם הפעם הראשונה, שחוקה המכילה את הערכים שהחוקה האמרקאית מכילה, מהווה תפיסת יסוד למדינה כל שהיא.

Vincent Glenn

New member
אני אצטט מאילנות גבוהים ממני

את הטענה שאלמלא סדרה של טעויות מצד השלטון הבריטי, המרד האמריקאי לא היה תופס תנופה. למעשה, בתחילת המרד, לא היתה מטרה מוצהרת להתנתק מבריטניה. (ברברה טוכמן, "מצעד האיוולת") האם תחושת הניכור היתה כ"כ חזקה כדי שהמושבות היו מורדות בכל מקרה?

הגב´ טוכמן

היא אילן מאוד מעניין יפה ומעורר מחשבה, אבל אילן גבוהה במיוחד היא לא. העניין הוא לא תחושת הניכור ולא מעשיהם של הבריטים, ההזנחה הלא מכוונת של הברטית גרמו ליצרת אומה יש מאין, למרות שמרבית המתישבים ראו עצמם בריטים (ולולא אותם טעיות של הבריטים הם היו שמחים להשאר תחת חסותו של המלך) אבל בפועל תפיסת השלטון הבריטית, כבר לא התאימה להם. תחשוב, 150 שנה, הוזנחה קבוצה של שהורכבה בעיקר מקיצוניים, דתיים שברחו בכדאי לחפש חופש פולחן ושיחרור מעול השילטון המעיק של אירופה, אלה שנלחמו בבריטים היו כבר דור שלישי או רביעי של מתישבים שנולדו באמריקה, דיברו במבטא אחר, והאמינו בערכים אחרים. ללוא ספק הטיפשות הבריטית האיצה את המרד, אבל היא לא חוללה אותה, והתנהלות אחרת של הבריטים לא יכלה למנוע אותו (הכל כמובן תוך ההזהרה הקבועה שאין what if בהיסטוריה) הם יכלו לכל היותר להאיט את מהלכו של המרד, שכן באמריקה התגבש לו לאום חדש, הגם שבני אותו לאום עדיין לא הבינו זאת בעצמם.

הו לא, זו אמצאת הדפוס ../images/Emo141.gif

אותה הזכיר כבר האייל הקורא. ואני מסכים עם האומרים, שחשיבות המהפכה האמריקנית היא ביצירת מדינה חילונית, מבוססת על חוקה שכתבו בני אדם, שגם הצליחה ליצור את המעצמה שאנו מכירים. ממה נפשך, ההולנדים קדמו לאמריקנים בבניית חברה פתוחה וחופשית, אבל בגלל קנה המידה הקטן, לא היו לכך השפעות על העולם כולו.

פראזניק

New member
שושן, השאלה היא למה...

האמריקנים הצליחו יותר מאחרים? נאמר שאלו אוצרות הטבע האדירים שבארצם? אני חושב שבמדינות אחרות יש גם אוצרות. מה הביא אותם להצלחה, זו שאלה אחת. השאלה השניה היא, האם לולי עידן האימפריאליזם האמריקני (בסביבות 1900, העידן שקפיטן הצי מאהן, תיאודור רוזוולט וקאבוט לודג´ היו גיבוריו ונושאי דגלו) היתה ארה"ב מה שהיא היום, או שהיתה מדינה מפותחת, אבל שקטה? לדעתי, עובדת הצלחתה (החמרית, לא השפעתה בעולם) נעוצה בעובדת היות מתיישביה השולטים בני אירופא, שלמדו פרק בהלכות שלטון וידעו שלטון מהו, ולא הסתנוורו כפי שקרה באפריקא. אולי גם משום שהאלטרנטיבות אז היו פחותות? לא היה אז קומוניזם, ושלטון דיקטטורי לא היה מתקבל על אנשים שברחו בגללו מאירופא. מה אתם אומרים?

הגבול האחרון

לי נראה דווקא שהסיבה להצלחה האמרקאית היא הספר (גבול) האמרקאי. ארה"ב נולדה כמדינה עם יעוד, לכבוש את הספר, וליצור רצף מחוף אל חוף, וזאת כתוצאה מתחושה של "עם סגולה", או "ישראל החדשה" כפי שקהילות פרוטסטנטיות נוהגות לדבר, מתפיסה זו נובעת גם תחושת העליונות המוסרית האמרקאית שכ"כ מרגיזה אנשים בעולם. כאשר נכבשה קליפורניה והספר נכבש כולו, המשיך היעוד הזה לפעול והפך ליעוד כלכלי מוסרי, כאשר הגיעו מיסיונרים אמרקאים להוואי נאמר עליהם ש they came to do good and did very well , האומה האמרקאית ראתה לעצמה כשליחות להיות הכי טובה והכי גדולה, מתוך תחושה של שליחות לאומית/דתית, זה הוא למעשה, כך נראה לי, היחוד האמרקאית, כל השאר (שיטה כלכלית, צורת שילטון וכו...) הם אמצעים להגיע למטרה ולא סיבה אמתית. בשנות השישים, כאשר נראה היה לאמרקאים שהם הגיעו ליעדם, קבע הנשיא קנדי יעד חדש: החלל, הגבול האחרון (כפי שמצוטט בפתיח לסדרה מסע בין כוכבים) האין סופי, וגם אותו כבשו האמרקאים. בכל פעם שעליונותם מוטלת בספק, כמו בשנות השמונים, כאשר עסקים יפנים החלו לקנות עסקים באמריקה, מיד האומה האמרקאית "מתעשתת" חוזרת לערכיה המקוריים, וחווה תקופה של חזרה לערכים האמרקאית, של אבא אמא ועוגת תפוחים. המניע הזה שהופך את האמרקאים לשונים מהקנדים, או הארגנטינאים, שגם להם ספר גדול, משאבים רבים ואפשרויות פיתוח רבות (בנקודה אפשר למצוא דמיון בין התנועה הציונית, וכיבוש הביצות/המדבר שלה לבין ארצות הברית)

צירוף של הרבה גורמים, שחלקם הזכרתם

אוצרות טבע אדירים, אקלים וקרקע נוחים לחקלאות, האתוס הפרוטסטנטי (כולל אתוס הספר, שהוזכר כבר), החוקה, שיצרה מנגנון פוליטי יציב ותומך לצמיחת הכלכלה, היעדר שכנים תקיפים (מאז 1865 לא הייתה מלחמה בשטח ארה"ב!), והבה לא נשכח - ההון שנצבר על גב העבדים. מקווה שעניתי...

אני לא הייתי אומר שארה"ב ../images/Emo150.gif

היא מדינה חילונית שיש הפרדה מלאה בין דת למדינה והנה כמה הוכחות קלות ... בא נלך לסמלי השלטון ואחד מהם הוא שטר הדולר שעל אחד מצדדיו כתוב In God We Trust או הסמל של המגן דוד שנמצא בסמל של השריף ושלא נדבר על הרעיון שהנשיא שכל יום א´ הולך לכנסייה והכי פרדוקסלי בנאום ההשבעה הנשיא נשבע על התנ"ך ואומר בסוף ההשבעה So Help my God וכל יום בארה"ב הילדים אומרים בסוף הדיקלום של הבוקרOne Nation Under God ויש מספיק הוכחות שארה"ב היא מדינה שעדיין הנצרות משחקת בה תפקיד חשוב ובמיוחד באזורים מסוימים בארה"ב .... עכשיו בקשר לזה שהחברה האמריקאית היא חברה ליברלית פתוחה וחופשית אני לא חושב היות ורובה של התרבות האמריקאית היא תרבות הWaspi ....

אני מכיר את ההוכחות הקלות שהבאת ../images/Emo41.gif

אני מסכים שארה"ב היא חברה נוצרית, הייתי אומר אפילו נוצרית-פרוטסטנטית, אבל האם היא מדינה נוצרית ? אני סבור שלא. לשם השוואה: ספרד הייתה מדינה נוצרית, איראן וסעודיה הן מדינות איסלאמיות, טורקיה אינה מדינה איסלאמית.

כן אבל החברה הנוצרית היא

זאת שנותנת את הטון במדינה
ולכן לא משנה שהמדינה עצמה היא חילונית היא עדיין בבסיס שלה דתית נוצרית

למעלה