מהי ההגדרה ליורה?

בטלנית

New member
מהי ההגדרה ליורה?

שלום רב לחברי הפורום,
לאור ויכוח שהיה לי לגבי ההגדרה ליורה, אני בודאות מבינה שהגשם שהיה הבוקר איננו היורה. ההסבר שאני מכירה הוא שהיורה הוא גשם שיורד על פני כל הארץ ולא במקטעים פה ושם. אשמח אם תעזרו לי להסביר בצורה מדויקת מדוע הגשם הקצרצר שירד היום במקטעים שונים בארץ איננו היורה.
המון תודה

הפרבולה

New member
ההגדרה היא ברורה וחד משמעית

גשם משמעותי שיורד ברוב הארץ למעט אולי איזורים אחדים ששם הוא יורד פחות ובתנאי שהוא מדיד וגם יורד על שטח נירחב ולא מקומי מאד או שהוא כזה שיורד במיקטעים שונים וגם אם הוא לא יורד ברוב הארץ אבל ברוב איזורי המרכז והצפון עד איזור חברון באר-שבע אולי גם מיצפה רמון פלוס מינוס 100 קמ אז זה גם נחשב ליורה בתנאי שהכמות היא מעלן 1 ברוב האיזור הדרומי שבו הוא ירד למעט איזורי הצפון ששם מצפים לגשם משמעותי יותר בחלק מרוב האיזורים המוגדרים שבהם הוא בד"כ יורד בצורה לא ממש מקומית אלה יותר גשמים פזורים.
ואז זה נחשב היורה

בטלנית

New member
אם כך ברור שהגשם שירד היום איננו היורה

תודה רבה על התשובה המפורטת והמדויקת.

motti261

New member
זה נשמע כמו התוכניות של חברות הסלולר

חוץ מהחדשות. שם הכל פשוט וברור :)

lightofgod

New member
לפי דעתי ההגדרה היא אישית! יורה זה פולקלור..

בסופו של דבר זה כינוי לגשם הראשון של הסתיו אחרי הקיץ. כינוי במסורת היהודית ובתנ"ך.

נראה לי קצת מגוחך לנסות לתת לזה הגדרה מדעית. כל אחד שחווה את הגשם הראשון של העונה חווה את היורה שלו.

תפרוסת גבוהה? גשם מדיד? רק משקע חזיתי? אתם לא תצאו מזה.. יורה זה הפעם הראשונה אחרי חודשי הקיץ השחונים שיורד עליך גשם ואתה מרים את הראש ודופק חיוך ומריח את הדבר הנפלא הזה..

לא ככה?

Dark Muse

New member
בדיוק התשובה

אפשר להגיד שזה גשם בתפרוסת רחבה הראשון בעונת הסתיו, אבל לא צריך לייחס לזה יותר מדי משמעות, כי גשמים כאלה יכולים להיות גם בקיץ, ועל תפרוסת וכמויות תמיד אפשר להתווכח.

מה שיותר חשוב זה התהליכים באטמוספירה שמראים על שינויי העונות כפי שחברי הפורום, בעזרת המפות והניתוחים הסינפוטים, מזהים ומדווחים.

tamirzak1

New member
קחו לדוגמא את כפר בלום.אתמול והיום ירד שם

יורה ללא שום צל של אי ודאות.
גשם ב-7 באוקטובר כבר לא נחשב ל"גשמי קיץ" ו-28 מ"מ ביומיים בכפר בלום אצלם כבר נחשב היורה.
0.2 מ"מ באשדוד היום בבוקר לא נחשב יורה.

בתקופת התנ"ך למי שירד גשם חזק , קרא לו היורה. למי שגר בצפת וירד לו גשם חזק לא היה אכפת אם ירד גשם גם באשקלון,בבאר שבע או בירושלים.
בשבילו זה היה "היורה".

לקחו החזאים כינוי תנ"כי ומנסים לתת לו הגדרה מדעית לפיה היורה הוא גשם חזק ונרחב לאורך זמן.

לפי ההגדרה המקורית זה היורה:
בתלמוד מוזכרת ברייתא שדורשת את המילה יוֹרֶה בשלוש דרכים:

1."יורה - שמוֹרה את הבריות להטיח גגותיהן, ולהכניס את פירותיהן, ולעשות כל צרכיהן." (תלמוד בבלי, מסכת תענית, דף ו, עמוד א). כלומר, המילה יוֹרֶה משורש י־ר־ה במובן להורות, ללמד. היורה, הגשם הראשון, מלמד להתארגן לקראת החורף, לשים טיח בגגות, לסתום את נקודות התורפה הרטובות שדרכם יטפטפו הגשמים לבית - התראה ראשונה לקראת החורף. אבן־עזרא (בפירושו לדברים יא, ד) מפרש את המילה גם כן משורש זה אך במשמעות שונה: "יורה - גשם שיורה על שנה טובה, והוא בתחלת השנה."
2."שמרוֶה את הארץ ומשקה עד התהום, שנאמר (תהילים סה, יא): תְּלָמֶיהָ רַוֵּה, נַחֵת גְּדוּדֶהָ, בִּרְבִיבִים תְּמֹגְגֶנָּה, צִמְחָהּ תְּבָרֵךְ." (שם). כלומר, יורה משורש ר־ו־ה - שמרוֶה את התלמים המצפים למטר. כך מפרשים גם רש"י ומצודת ציון את המילה בפירושם לתנ"ך.
3."יורה - שיורד בנחת ואינו יורד בזעף" (שם). כלומר, יורה משורש י־ר־ה, מלשון "יָרֹה יִיָּרֶה" (שמות יט, יג), כיריית חץ שאינו מחטיא את המטרה, כדברי רש"י (שם): "שהולך ביושר ואינו נוטה לכאן ולכאן".

באף מקום לא כתוב "על פני שטח נרחב או לאורך זמן ממושך".
בכפר בלום ירד היורה ועל זה אין שום ויכוח.
באשדוד ובאוניברסיטת חיפה לדוגמא עוד לא ירד היורה.

עכשיו , כל אחד יכול לפרש כאוות נפשו. תהנו.

למעלה