מהירות יחסית

pilot23

New member
מהירות יחסית

שלום, אני חוזרת לבד על החומר של התיכון ולא ממש זוכרת את הנושא של מהירות יחסית והנוסחאות הרלוונטיות לנושא. אשמח אם מישהו יוכל להסביר לי את השאלה הבאה: מעלית חסרת גג עולה במהירות קבועה של 17 מטר לשניה. מריצפת המעלית נזרק כלפי מעלה כדור, במהירות התחלתית של 25 מטר לשניה יחסית למעלית. א) תוך כמה זמן יפגע הכדור בריצפת המעלית? ב) מהי מהירות הפגיעה של הכדור בריצפת המעלית? ג) מהו העתק הכדור יחסית לקרקע? תודה רבה.

זה מה-זה פשוט ../images/Emo13.gif

הנוסחה אומרת כך: הגודל ביחס למערכת נייחת שווה לגודל ביחס למערכת הנעה פלוס הגודל המתאים של המערכת הנעה. החיבור הוא חיבור וקטורי, כלומר, אם יש כיוונים שונים אזי צריך לפרק לרכיבים או להשתמש בשיטת המקבילית. הגודל הוא: העתק, מהירות או תאוצה. אם תזכרי את הדוגמה שבה את רצה בתוך רכבת נוסעת - יהיה קל מאוד לזכור את החוק הנ"ל. במקרה שלנו, מהירות המערכת הנעה היא 17 מ"ש כלפי מעלה. תאוצת המערכת הנעה היא אפס. העתק המערכת הנעה הוא אפס (אם נקבע את הארשית בנקודת זריקת הכדור). התאוצה היחסית היא g-0 כלפי מטה, כלומר g-. בתוך המערכת הנעה, זמן המעוף עד לשיא הגובה הוא
0=25-gt t=2.5 sec זמן המעוף הכולל הוא פעמיים הזמן הנ"ל, כלומר התשובה בסעיף הזה היא 5 sec מהירות הפגיעה ביחס למעלית שווה למהירות הזריקה, כלומר -25 m/sec לא ברור ביחס למה דורשים את המהירות. אבל אם דורשים ביחס לקרקע, אזי Vabs = Vs+Vrel Vabs = +17 - 25 = -8 m/sec ההעתק הכולל ביחס לקרקע Xabs = Xs+Xrel Xrel = 0 כי הכדור חזר לרצפת המעלית ההעתק של המערכת שווה למהירות המערכת כפול זמן המעוף של הכדור Xs = Vs*t = 17*5 = 85 m Xabs = 85+0 = 85 m זה כל הסיפור​

pilot23

New member
לסוס

היי :), אני מצטערת אבל לא הבנתי... אני חושבת שלא הבנתי כי הבסיס שלי פה לקוי .. אני לא מבינה איך בכלל לגשת לתרגיל כזה. איך בוחרים נקודת מוצא(ייחוס) וממשיכים ממנה וכו'. כתבת : "גודל ביחס למערכת נייחת שווה לגודל ביחס למערכת הנעה פלוס הגודל המתאים של המערכת הנעה"... אשמח אם תוכל להסביר. תודה.

תראי מה מצאתי לך ../images/Emo13.gif

http://62.90.118.237/_Uploads/1225iahas.pps#2 כאן מדברים על תנועה בקו ישר. אם התנועה היא לא על קו ישר, אז הנוסחאות נשארות אותו דבר, רק שהחיבור והחיסור הם וקטוריים. מצאתי את הקישור כאשר כתבתי בגוגל "תנועה יחסית". אם עדיין לא ברור לך - הקלידי "תנועה יחסית" וקראי את שאר הקישורים. ואם עדיין לא ברור - אני בסביבה

למעלה