מהו "ריקוד-ישראלי"

רבי שלום שבזי

"יוצאים מכלל זה הם ריקודים על שירים בתימנית שמקורם ב'דיוואן"'. מעניין לדעת למה? שלום שבזי כתב 12000שירים והם חלק הארי של הפלקלור התמני . וחלק גדול מהריקודים שלי באו "מהדיוואן" אז מה בדיוק הסיבה שאתה מוציא אותו מן הכלל.

יותר מכך.. הם כתובים בעברית תימנית!

ולמי שלא יודע.. תימנית היא בעצם עברית {שפת היום-יום הייתה אמנם ערבית אך לעתים הרבו להשתמש במילות התנ"ך}... וכדי להבין את המילים יש רק להחליף את הניקוד עפ"י הכללים הפשוטים הבאים {יש עוד כללים.. אבל ניתן לכם רק ת'חשובים}: הניקוד "חולם" בעברית מודרנית נהגה כ"צירה".. בערך... הניקוד "קמץ" בעברית מודרנית .. נהגה כ "חולם"... הניקוד "פתח" בעברית מודרנית .. נהגה כ ... "פתח". "קובוץ" ו"שורוק" שומרים על הגייתם. מעתה אמור.. הדיוואן כתוב בעברית {!!!} בהגיה תימנית. ולכן.. ריקודים שמקורם בשירי הדיוואן נחשבים, בעיני לפחות, כשירים עבריים. אם הייתה כאן אפשרות לשים טקסט עם ניקוד הייתי גם עושה לכם מבחן בזק.. אז יצאתם בזול...

levibargil

New member
ריקודים ישראלים

אני מוצא לנכון ששילוב המחול התימני בכלל יצר במחול הישראלי מעין מכנה משותף שנותן לכל היוצרים/מחברים קרקע פוריה ליצירה אין סופית. הצעדה התימנית משולבת באין ספור ריקודים ישראלים אם בעיברית, בתימנית, או כל גוון אחר. גם אני מבין המברכים על היצירה מעבר לים ורבים מבין הריקודים הופכים להיות בארץ להיטים. המשיכו כך : ישראל יעקובי, נפתלי קדוש, שמוליק גוב ארי, יוני קאר ועוד כולנו יוצאים נישכרים ונהנים עד מאד.

מהו ריקוד עם ישראלי?

שני צעדי ואלס - צעד תימני בימיו, צעד תימני בשמאל - ניתור פולקה בימין, ניתור פולקה בשמאל - סובוב מלא בארבעה צעדי לאמבאדה - וכו' וכו'........

"הדיוואן" שיר השירים התמני

האמת היא שרוב השירים נכתבו בד בבד בשלוש שפות . עברית, ערבית, ארמית. היתה לזה סיבה כי התמנים החזיקו בספה הארמנית כשורש העברית ולכן בבית כנסת תמני הילדים שלא הגיעו למצוות אומרים את "התרגום" בארמית אחרי כל פסוק שהשליח צבור קורא בעבריח. .

נכון...

זו הסיבה שאצל התימנים דרוש זמן כפול לקרוא את פרשת השבוע.. אוףףף... לקום ב 5 בבוקר בשבת....

אנדי54

New member
רבי שלום שבזי הוא

בראש ובראשונה יהודי. השירים שכתב לא יועדו ולא עניינו את התימנים המוסלמים ועובדי האלילים שחיו מסביבו אלא יועדו רק לקהילה היהודית. לפיכך, הם באמת חלק הארי של הפולקלור היהודי תימני אך לא של כלל התימנים (אם תוכיח לי שאני טועה בעניין זה, אקבל את התיקון). עד כמה שאני יודע, שירי ה'דיוואן' מתארים את אורח החיים של יהודי תימן ולא את זה של ה'גויים' מסביב.

לא מדויק...

רבי שלום שבזי נחשב לקדוש גם בעיני המוסלמים. קברו שבעיירה תעיז שבתימן נשמר והיווה מוקד משיכה הן ליהודים והן למוסלמים. אבי, שנולד בעיירה זו .. בבית ששכן סמוך לקבר, סיפר שזכר בילדותו אנשים רבים שמגיעים לקבר ולמעיין שהיה בסמוך לא מעין סגולה לחיים טובים, פריון, וכל מה שכולנו מכירים מאתרי קברים שונים בארץ ישראל.

rak dan

New member
שרה לוי תנאי ז"ל מורשתה ותלמידיה.

מורשתה נכתבה זה מכבר בלהקת "עינבל". אני מבקש להתמקד פעם נוספת באחד מתלמידיה כפי שהוא מעיד על עצמו. היוצר הכאורגרף והמרקיד שלמה ממן. מיד תזעקו, "מה יש לך אתה ממנו?, די נמאסת מספיק", שאלה מאוד טובה, ואני מקוה שהתשובה לא תהיה טובה פחות. כאן הנקודה, שכל מי שהדיון אינו לרוחו יכול להיפרד. באמת שאין לי שום דבר נגד "הפרסונה", האדם הפרטי, שלמה ממן רקדתי בהרקדה שלו, באמת בחור חמד. אבל ישנו עוד שלמה, שהוא לא פרטי, אלא שלמה הציבורי שאמור לייצג משהו, ולשאת על כתפיו או לשאת בידו "דגל". כ- "המנהל האומנותי של פסטיבל המחולות כרמיאל". אנחנו לא עוסקים בתחביב של העפת עפיפונים,או גידול יונים. ואם הוא לא מבין את זה אני מאוד מקוה שאתם הבנתם את זה. הוא לא אמור להיות צעצוע סוג גימל יבוא זול מסין. אם הוא לקח על עצמו את התפקיד המחייב, כיוצר מבורך ומוכשר ככל שיהיה, אל לו לפזול למכנה המשותף של טעם הקהל, אלא לשאוף להעלות את הרף. התחשבתי ולא כתבתי הטעם הנמוך. הצרפתים אומרים "האצילות מחייבת", והתנ"ך עוד מלפני זה, "אם בארזים נפלה שלהבת מה יגידו אזובי הקיר". ולגופו של הריקוד "סרט שחור לבן", תתנפלו עלי כמה שאתם רוצים, אני רוקד אותו בכיף וגם נהנה !!!. אבל זה לא מונע את זכותי לבקר אותו ואת יוצרו. בכל זאת נוצר פה איזו שהוא מיקס מבורך של תרבויות, שמותר לנו להתגאות בו, "ריקוד עם ישראלי". אחרת כל הגויים ה"מטומטמים": ההולנדים, היפנים, המקסיקנים, הבלגים ועוד, לא היו נכנסים לשיגעון. אז נא לא לזלזל במה שנוצר פה בתקופה של 100 שנה בלבד. אין שום סיבה להביא את ריקוד העם לזילות. בשחור והלבן הזה אין שום אלמנט, של אותו מכלול שנוצר. נחמד, קליל, עונתי, חולף, בסדר, ריקוד עם סליחה ???? שרה לוי תנאי "מי יגול עפר מעינייך" אם הית יודעת שזה מה שיצא, הית משליכה אותו מכל המדרגות על ההתחלה.

איריס0904

New member
תיקון קל-שרה לוי תנאי-עודנה בחיים

אם התכוונת אליה .שרה לוי תנאי-עודנה בחיים , וקיבלה בפסטיבל כרמיאל השנה את "יקירת האירגון.

נדמה לי שהתואר ז"ל הוא טרם זמנו

ואני חושב שהיא עדיין חייה, אלא אם לא שמעתי חדשות..... זה מזכיר לי קטע מהריקוד של אבנר נעים "אל אלוהי שמיים" : אל אלוהי בני החלד שמור מקום לי בין באיך, אך פלא על כל פלא שמור לי עכשיו וכאן. עוד אבוא בשעריך אבל עוד יש לי זמן. שרה לוי תנאי כוראוגרפית, מייסדת להקת המחול "ענבל". נולדה בירושלים להורים תימניים. הוא התייתמה בגיל מוקדם וגודלה במוסד. הוכשרה לשמש כגננת. עבודתה עם ילדים התפתחה לתאטרון לילדים וכתיבת שירי ילדים. היא גם כתבה כמה שירים ידועים בניהם "קול דודי "ואל גינת אגוז". מאחל לשרה לוי תנאי עד מאה ועשרים לפחות.

נראה לי שהקרדיט לא רלוונטי

הבאת את 'אל אלוהי שמיים' בגלל הטקסט, לא בגלל הריקוד עדיף היה להזכיר את דודו ברק כמחבר המילים ולאו דווקא את אבנר נעים כמחבר הריקוד, לפחות במקרה זה

avir234

New member
המשך

לא חשוב היכן אתה נמצא, חשוב מה כוונותיך ומחשבותך ובטוחני שאתה ברוחך אתנו בארץ ישראל , יצירותך לנו הינם נכס כמו ריקודים שנוצרו בארץ ובכלל בכל העולם,עלה והצלח והמשך בדרכך זו, שמעון שוכר

והנה שוב אנו דנים באותו הנושא

אומנם הפעם לובה הדיון במחלוקת אישית בין ישראל יעקובי לבין ירון מישר, אך אין בכך משום המעטה בערכו של הנושא. מקריאת הדברים בשרשור ניתן להבחין בבילבול מושגים ובעירוב תבשילים, בליל נורא של שעטנז. למיטב הבנתי ולעניות דעתי אין נקבעת מידת ישראליותו של ריקוד על פי מקום מושבו של מחבר השיר הלחן או הצעדים, שכן אין לזה חשיבות כלל בהתייחס לנושא הנדון. יש ויש לזה חשיבות בדיון על נושאים אחרים הקשורים בערכים כמו פטריוטיות, נשיאה בעול, שותפות גורל ואחרים אך הדיון על כך במחוזות אחרים. אין לי ספק כי ריקודים תימנים, פולנים, רוסים ואחרים אינם ריקודי עם ישראליים באופן חד משמעי ומוחלט, גם אם הם נרקדים בהרקדה זו או אחרת. במקרה הטוב ניתו לכנותם ריקודי עם יהודים ובמקרה אחר ריקודי עמים. ריקודי עם ישראלים הם אותם ריקודים שחוברו ללחנים ישראליים ומילים ישראליות ושולבו בריקוד צעדים ותנועות ישראליות שאינן חיקוי לעמים ותרבויות אחרים. למיטב הבנתי ריקודי עם ישראליים קיימים אבל הם מתי מעט והמבחן הטוב ביותר הראוי הוא שעה ששומעים את השיר ורואים את הריקוד האם נוכל לקבוע בוודאות כי זה ריקוד עם של פולקלור ישראלי כשם שיכולים ומסוגלים אנו לעשות שעה שאנו נחשפים לריקוד תימני, יווני, מרוקאי, אמריקאי, פולני או אחר. דוגמא מאלפת מספק לנו הריקוד הורה בן. ריקוד שלחנו בעל צלילים מזרחיים, מושר בפרסית וזכה בשמו לכינוי "הורה" האין בכך משום לעג, ביזוי וקלס? אז לסיכום בהחלט ניתן לקבוע כי אין אנו עושים מאמץ בפיתוח פולקלור מקומי אלא עוסקים בחיקוי והתבוללות בקרב אחרים כפי שקבע בעבר אחד העם. לא נותר לי אלא להצר על כך ולציין כי הדורות הנוכחיים אינם "בונים" מורשת ומסורת בעלות ניחוח ישראלי כנכסים להנחלה לדורות הבאים.

"מתי מעט" ריקודי עם "שראלים"

תיקון טעות אין לי מחלוקת עם ירון מישר, יש לנו דו שיח דמוקרטי לחלוטין "במחלוקת אישית בין ישראל יעקובי לבין ירון מישר" ציטטה איתן שמידט "ריקודי עם ישראלים הם אותם ריקודים שחוברו ללחנים ישראליים ומילים ישראליות ושולבו בריקוד צעדים ותנועות ישראליות שאינן חיקוי לעמים ותרבויות אחרים. למיטב הבנתי ריקודי עם ישראליים קיימים אבל הם מתי מעט והמבחן הטוב ביותר הראוי הוא שעה ששומעים את השיר ורואים את הריקוד האם נוכל לקבוע בוודאות כי זה ריקוד עם של פולקלור ישראלי כשם שיכולים ומסוגלים אנו לעשות שעה שאנו נחשפים לריקוד תימני, יווני, מרוקאי, אמריקאי, פולני או אחר." זהו ניסיון ראשון להגדיר "מהו ריוקוד ישראלי" אז בא ניראה מה הבעיה שיש לנו פה א. מאזו שנה אתה מתחיל, שנות ה 40-50-60 גורית שטרואס (קדמן שבאה מגרמניה עם שירים ולחנים זרים? או ריבקה שטורמן . אולי יואב אשריאל? עם באביב שיר צרפתי? ב.יוצרים כמו בנצי תירם 60 -70-80 שברו את המחסום של שליטה מלאה של ריקודים "אשכנזים" בלבד שהביאו לנו ריקודי עם כמו קרקוביאק (רוסי) מזורקה (פלני) צרקיסיה כפולה (צרקיסי) או שיר שלישית הירקון סימן שאתה צעיר שהוא למעשה שיר גרמני ששרו בפאבים בגרמניה? הפך לריקוד שורות בארץ. אז כמו שהרדיו היה בשליטה אשכנזית בלבד ככה חסמו את הפלקור המיזרחי ברקודי עם? מי ששבר את המחסום היה מושיקו הלוי,עם ריקודים ממוצא מיזרחי ואפילו דבקות ערביות שעשו אותו מאוד לא פפולרי בארץ בזמנו, יענקלה לוי התחיל עם ריקודים כמו בת תימן. שחרחורת. סעי יונה .חזור אהובי גאולים.אלו היו " מתי-מעט" מריקודים בסגנון מזרחי שרקדו ביום שלישי בבית דובנוב 12 עם יואב אשריאל שהיה חוג "אקסלוסבי" .אם רציתה לרקוד רקודי עם "מזרחים" יותר היתה חייב ללכת למישאל ברזלי שיצג את החצי השני של תל אביב. ציטטה איתן שמידט "והמבחן הטוב ביותר הראוי הוא שעה ששומעים את השיר ורואים את הריקוד האם נוכל לקבוע בוודאות כי זה ריקוד עם של פולקלור ישראלי" כמה כאלה יש לך בארץ? תן לי דוגמאות למה אתה מיתכוון? למשל לפי דעתי שיר שנכתב בעברית,לחן בעברית .והיוצר ישראלי זהו ריקוד ישראלי. לדוגמא 1. דוגמא טובה שלומה ממן הוא תמיד עבד עם אורי כוהן ז"ל תמיד הלחינו את השירים והוא שמר על אופי שאפשר היום לקרא לרוב הריקודים שהוא יצר רקודי עם ישראלים לדוגמא? 1,שירי לי כינרת , 2 שיר ערש נגבי3 אלעד ירד אל הירדן 4, גוונים ,5 הורה יין ,כולל אפילו כמה תמנים שהוא יצר 1. אמלל שיר 2. מגינות, 3, שיגעון האהבה (מירה אשריאל התעקשה לתת לשיר שם "עברי) 4 לך אלי, אני אישית זוכר את התקופה שהוזמנתי להשתלמות ללמד כמה מהריקודים שלי בשנות השבעים ,למדתי את אם נינעלו ריקוד שורות "עסלי" בסגנון חמני דבר ראשון כולם אמרו לי שהריקוד לא ילך כי הוא "תמני" מידי היה אז את המושג הזה? היחידה שקבלה אותי בהבנה ואהבה היתה אילה גורן היא ראתה את הנכס היקר בשימור פולקלור תמני כי עסקה בנושא זה.ואני עושה את עד היום. ציטטה איתן שמידט "דוגמא מאלפת מספק לנו הריקוד הורה בן. ריקוד שלחנו בעל צלילים מזרחיים, מושר בפרסית וזכה בשמו לכינוי "הורה" האין בכך משום לעג, ביזוי וקלס?" פה אני מסכים איתך , דרך אגב "בן" זה התינוק שנולד לנפתלי ואריאלה קדוש ועל שמו הריקוד , הורה כי זה ריקוד מהיר , והזמר דרך אגב הוא ניזאן מורטאי.זוהי דוגמא קלאסית לאן הגיענו עם האבחנה של מהו "הריקוד הישראלי" וזה נכון שאנחנו לא בונים כמו שאמרת "מורשת" או מסורת לדורות הבאים , אבל לפי דעתי ישנה אפשרות לשנות את התמונה ולעשות תפנית ושיניו דרסטי בנושא זה , והדרך היחידה זה לבוא לנושא בצורה אקדמאית לבנות את הריקודי עם ופלקלור ישראלי לתוכנית של 4 שנים לימוד (כמו ברוסיה) שם ילמדו את כל ההשפעות של הפלקלור היהודים שבאו לארץ ישראל מ 82 מידנות עם 140 שפות מנהגים תרבות היסטוריה , שירה , (נשים - גברים ) ריקמה , אריגה . צורפות , תכשיטים ולבסוף מחול ( נשים -גברים וכו)חלק נוסף של התוכנית תהיה אפשרות ליצור ריקודים חדשים בהשפעה של החומר שהם למדו , אז תלמיד ממוצא מרוקאי יעמיד ריקוד מרוקאי אחרי שהוא עשה מחקר בנושא זה , כמו כן תלמיד ממוצא תמני אתיופי, רוסי,אשכנזי (אם יש עוד כאלה - אמרו לי שהם בשמורות טבע) וכו זה אולי יביא מהפך לריקודי עם ויתן עומק יותר ממשי עם מסורת חדשה לדורות הבאים. אלו דברי הנבואה שלי איתן שמידט אני מקווה שאתה לא רואה את מה שעניתי לך כ"מחלוקת אישית" אני לא ידע אם פגשתי אותך אבל אני אשמח להכיר אותך . ישראל

למעלה