"מתי מעט" ריקודי עם "שראלים"
תיקון טעות אין לי מחלוקת עם ירון מישר, יש לנו דו שיח דמוקרטי לחלוטין "במחלוקת אישית בין ישראל יעקובי לבין ירון מישר" ציטטה איתן שמידט "ריקודי עם ישראלים הם אותם ריקודים שחוברו ללחנים ישראליים ומילים ישראליות ושולבו בריקוד צעדים ותנועות ישראליות שאינן חיקוי לעמים ותרבויות אחרים. למיטב הבנתי ריקודי עם ישראליים קיימים אבל הם מתי מעט והמבחן הטוב ביותר הראוי הוא שעה ששומעים את השיר ורואים את הריקוד האם נוכל לקבוע בוודאות כי זה ריקוד עם של פולקלור ישראלי כשם שיכולים ומסוגלים אנו לעשות שעה שאנו נחשפים לריקוד תימני, יווני, מרוקאי, אמריקאי, פולני או אחר." זהו ניסיון ראשון להגדיר "מהו ריוקוד ישראלי" אז בא ניראה מה הבעיה שיש לנו פה א. מאזו שנה אתה מתחיל, שנות ה 40-50-60 גורית שטרואס (קדמן שבאה מגרמניה עם שירים ולחנים זרים? או ריבקה שטורמן . אולי יואב אשריאל? עם באביב שיר צרפתי? ב.יוצרים כמו בנצי תירם 60 -70-80 שברו את המחסום של שליטה מלאה של ריקודים "אשכנזים" בלבד שהביאו לנו ריקודי עם כמו קרקוביאק (רוסי) מזורקה (פלני) צרקיסיה כפולה (צרקיסי) או שיר שלישית הירקון סימן שאתה צעיר שהוא למעשה שיר גרמני ששרו בפאבים בגרמניה? הפך לריקוד שורות בארץ. אז כמו שהרדיו היה בשליטה אשכנזית בלבד ככה חסמו את הפלקור המיזרחי ברקודי עם? מי ששבר את המחסום היה מושיקו הלוי,עם ריקודים ממוצא מיזרחי ואפילו דבקות ערביות שעשו אותו מאוד לא פפולרי בארץ בזמנו, יענקלה לוי התחיל עם ריקודים כמו בת תימן. שחרחורת. סעי יונה .חזור אהובי גאולים.אלו היו " מתי-מעט" מריקודים בסגנון מזרחי שרקדו ביום שלישי בבית דובנוב 12 עם יואב אשריאל שהיה חוג "אקסלוסבי" .אם רציתה לרקוד רקודי עם "מזרחים" יותר היתה חייב ללכת למישאל ברזלי שיצג את החצי השני של תל אביב. ציטטה איתן שמידט "והמבחן הטוב ביותר הראוי הוא שעה ששומעים את השיר ורואים את הריקוד האם נוכל לקבוע בוודאות כי זה ריקוד עם של פולקלור ישראלי" כמה כאלה יש לך בארץ? תן לי דוגמאות למה אתה מיתכוון? למשל לפי דעתי שיר שנכתב בעברית,לחן בעברית .והיוצר ישראלי זהו ריקוד ישראלי. לדוגמא 1. דוגמא טובה שלומה ממן הוא תמיד עבד עם אורי כוהן ז"ל תמיד הלחינו את השירים והוא שמר על אופי שאפשר היום לקרא לרוב הריקודים שהוא יצר רקודי עם ישראלים לדוגמא? 1,שירי לי כינרת , 2 שיר ערש נגבי3 אלעד ירד אל הירדן 4, גוונים ,5 הורה יין ,כולל אפילו כמה תמנים שהוא יצר 1. אמלל שיר 2. מגינות, 3, שיגעון האהבה (מירה אשריאל התעקשה לתת לשיר שם "עברי) 4 לך אלי, אני אישית זוכר את התקופה שהוזמנתי להשתלמות ללמד כמה מהריקודים שלי בשנות השבעים ,למדתי את אם נינעלו ריקוד שורות "עסלי" בסגנון חמני דבר ראשון כולם אמרו לי שהריקוד לא ילך כי הוא "תמני" מידי היה אז את המושג הזה? היחידה שקבלה אותי בהבנה ואהבה היתה אילה גורן היא ראתה את הנכס היקר בשימור פולקלור תמני כי עסקה בנושא זה.ואני עושה את עד היום. ציטטה איתן שמידט "דוגמא מאלפת מספק לנו הריקוד הורה בן. ריקוד שלחנו בעל צלילים מזרחיים, מושר בפרסית וזכה בשמו לכינוי "הורה" האין בכך משום לעג, ביזוי וקלס?" פה אני מסכים איתך , דרך אגב "בן" זה התינוק שנולד לנפתלי ואריאלה קדוש ועל שמו הריקוד , הורה כי זה ריקוד מהיר , והזמר דרך אגב הוא ניזאן מורטאי.זוהי דוגמא קלאסית לאן הגיענו עם האבחנה של מהו "הריקוד הישראלי" וזה נכון שאנחנו לא בונים כמו שאמרת "מורשת" או מסורת לדורות הבאים , אבל לפי דעתי ישנה אפשרות לשנות את התמונה ולעשות תפנית ושיניו דרסטי בנושא זה , והדרך היחידה זה לבוא לנושא בצורה אקדמאית לבנות את הריקודי עם ופלקלור ישראלי לתוכנית של 4 שנים לימוד (כמו ברוסיה) שם ילמדו את כל ההשפעות של הפלקלור היהודים שבאו לארץ ישראל מ 82 מידנות עם 140 שפות מנהגים תרבות היסטוריה , שירה , (נשים - גברים ) ריקמה , אריגה . צורפות , תכשיטים ולבסוף מחול ( נשים -גברים וכו)חלק נוסף של התוכנית תהיה אפשרות ליצור ריקודים חדשים בהשפעה של החומר שהם למדו , אז תלמיד ממוצא מרוקאי יעמיד ריקוד מרוקאי אחרי שהוא עשה מחקר בנושא זה , כמו כן תלמיד ממוצא תמני אתיופי, רוסי,אשכנזי (אם יש עוד כאלה - אמרו לי שהם בשמורות טבע) וכו זה אולי יביא מהפך לריקודי עם ויתן עומק יותר ממשי עם מסורת חדשה לדורות הבאים. אלו דברי הנבואה שלי איתן שמידט אני מקווה שאתה לא רואה את מה שעניתי לך כ"מחלוקת אישית" אני לא ידע אם פגשתי אותך אבל אני אשמח להכיר אותך . ישראל