מהו "ריקוד-ישראלי"

מהו "ריקוד-ישראלי"

-------------------------------------------------------------------------------- סליחה ביאליק? הוא רק דוגמא אחת על אדם שפיזית לא גדל בארץ אבל זה לא מנע ממשרד החינוך להדפיס את השירים שלו לחייב אותך לדקלם כל שיר שהוא כתב? וזו רק דוגמה אחת אני יכול להמשיך הלאה ? נפתלי קדוש הוא לא "יורד" שיושב בניו-יורק ויוצר ריקודי עם? לפי דעתי הוא אדם שבחר לעצמו לגור בחו"ל ועושה מצווה גדולה לעם ישראל בזה שהוא יוצר רקודי עם כי הוא למעשה שגריר בזכות עצמו שמיצג בגולה את מדינת ישראל דרך ריקודי עם. הסוכנות היהודית מוציאה הון תועפות ושולחת שגרירים וסוכנים להעלות יהודים לארץ . יש לכם מושג כמה יהודים ולא יהודים ריקודי עם הביאו לארץ?אני נוסע להרבה מחנות בכל העולם ומיצג בכבוד את הפלקלור היהודי תמני בריקוד, שירה ,אורח חיים וכו.אנחנו שגרירים בשליחות עצמית , ואת התוצאות רואים היום כי רוקודי עם זה גדל לממדים גלובלים בזכות "שגרירים" כמו נפתלי קדוש, מושה אסקיו. דני דאסה.שלומה בכר. דני עוזיאל. אפילו רוברטו חידון? שהוא אפילו לא יהודי אני לדוגמא יושב מרצון בחו"ל קרוב לשלושים שנה, כלום פה לא שלי אני רק גר פה.תמיד אהיה ישראלי ולהפך המרחק והזיקה "לטבור האם" נותן לי את הדחיפה ליצור . הריקודים שאני יוצר הם ברובם "תמנים" "עסלים" שחלק מהם נירקד גם בארץ ומקובלים כתרבות ישראלית.לדוגמא 1. אבא שימעון עם ציון גולך 2. אחות לנו קטנה עם עופרה חזה ז"ל 3. שבנו 4. אגדלך עם מיכאל סיניואני 5. שופני עם ציון גולך 6. וראפ תמני 7. מטר עם ברכה כהן . זה אני ,זה הרקע שבאתי ממנו זו התרבות שגדלתי בה ולא משנה איפא אני נמצא פיזית אני תמיד אמצא דרך להביע את עצמי בדרך שלי, אז תגידו לי אתם ,איפא ההגיון? אבי פרץ יושב פיזית בארץ ומוציא ריקוד על שיר אמרקאי שדקלון שר (עוד נשוב). וכנ"ל לגבי ויקטור גבאי עם שיר של "איר ספלי"? האם זה אומר כשאתה יושב פיזית בארץ זה נותן ליוצר לגטימציה לקחת כל שיר ולעשות לו ברית מילה ולהכיר בו כיהודי? ויש עוד הרבה דוגמאות מהעבר שכבר דיברו העלו בנושא זה . הקשבתי לתוכנית של אבנר נעים ברשת ב לא מזמן "רוקדים מספרים" ושם לקראת הסוף הצטרף ירון מישר לתוכנית עם הצהרה "ריקוד ישראלי צריך לבא מישראלי שיושב וחיי בארץ"? קודם כל צריך להגדיר "מה זה ריקוד ישראלי" דבר שני ירון די צבוע בנושא זה כי הוא חיי ומתקיים ,ומדגים ריקודי עם שנוצרו בחו"ל (השתלמות האחרונה הוא מדגים את אישה על החוף של מלי & ומושה ממיאי וגם את הריקוד של יוני אחותי פיתחי לו את ליבך) כי זה עושה כסף ומקדם מכירות ( מסתבר שאת אחות לנו קטנה הוא מדגים לא נכון) יש לי ודיאו של כל הריקודים שלי עם הדגמה אישית שלי שבזמנו יהודה עמנואל הוציא . וזה נימכר בארץ . אני מקבל תמלוגים מזה לא? אני שמח שזה קיים ואפשר ליראות את האורגינאל. גם באגדלך לימדו בסיבוב שונה) אתה לא יכול לדבר נגד ריקודי עם שנוצרו בחו"ל ומצד שני לפרסם ללמד לימכור ולקדם אותם? זה לא עובד כך . זה לא איתיקה מיקצועית? תגובה של ירון מישר לישראל יעקובי ידידי היקר! איני קורא בפורומים אחרים פרט לפורום של תפוז אותו אני מנהל. הפנו אותי למה שכתבת ב"מרקיד: אתה כותב: הקשבתי לתוכנית של אבנר נעים ברשת ב לא מזמן "רוקדים מספרים" ושם לקראת הסוף הצטרף ירון מישר לתוכנית עם הצהרה "ריקוד ישראלי צריך לבא מישראלי שיושב וחיי בארץ"? קודם כל צריך להגדיר "מה זה ריקוד ישראלי" דבר שני ירון די צבוע בנושא זה כי הוא חיי ומתקיים ,ומדגים ריקודי עם שנוצרו בחו"ל כי זה עושה כסף ומקדם מכירות ( מסתבר שאת אחות לנו קטנה הוא מדגים לא נכון) יש לי ודיאו של כל הריקודים שלי עם הדגמה אישית שלי שבזמנו יהודה עמנואל הוציא . וזה נימכר בארץ . אני מקבל תמלוגים מזה לא? אני שמח שזה קיים ואפשר ליראות את האורגינאל. אתה לא יכול לדבר נגד ריקודי עם שנוצרו בחו"ל ומצד שני לפרסם ללמד למכור ולקדם אותם? זה לא עובד כך . זה לא איתיקה מיקצועית? חבל לי שכאשר אתה חווה ביקורת לגיטימית אתה מעדיף לעבור להשמצות שאינן רלוונטיות: 1. מה הקשר לכך שאחות לנו קטנה אינו מלומד בצורה נכונה. איני חולק עליך אם יש שם טעות. מי שלא עושה לא טועה. לשמחתי עשיתי המון, המון המון!!! לטובת הנצחת ריקודי העם והתרבות בכלל. כמובן שיש גם טעויות שאינן במכוון. אם תרצה אוציא את הריקוד כבר היום מהקטלוג (מהוידיאו עצמו אין לי אפשרות להוציאו). בכל מקרה צורת הלימוד של הריקוד אינה רלוונטית לדיון ואין בה אלא כדי להעליב ולנגח. 2. מה הקשר לכך שהריקודים האלה נמכרים ברוקדים. אני צריך להטיל עליהם חרם? אני אקבע מה ירקדו ומה לא? איזה שטויות!!! התפקיד שלי ב"רוקדים" הנו לספק את כל מה שאנשים מחפשים בשטח זה וכל מה שנרקד בהרקדות (ככל יכולתי והכי טוב שאני יכול) . דעותיי האישיות ומה שאני כותב ואומר מקורם בניסיון להשפיע על כיוון ההתפתחות של התרבות הישראלית. לא מתוך התנגדות לך ולחברים רבים אחרים שיש לי (אמיתיים ומדומים) בחו"ל אלא מתוך דאגה למה שקוראים היום תרבות ישראלית ולהתבוללות. אני ציוני וממקור זה אני בא. על איזה אתיקה מקצועית אתה מדבר???????? מה הקשר לאתיקה כזו שאתה מאשים אותי בכך שהיא איננה אצלי? ולגופו של עניין שעליו ועליו בלבד היית צריך לכתוב!: אני לא מדבר נגד ריקודי עם שנוצרו בחו"ל. אני טוען שהם אינם ישראליים. תרצה או לא תרצה סגנון החיים שאתה מנהל, הפחדים שלך, ההתמודדויות שלך ועוד – כל אלה אינן החוויות העוברות על אזרח ישראלי. ההוויה שלנו שונה לחלוטין ומתוך כך הריקוד שאתה מחבר הינו ריקוד אמריקאי עם או בלי השפעה ישראלית (כנראה עם השפעה ישראלית) והלחנים והשירים, כפי שאני מכיר הינם בד"כ ישראליים. אין כאן כל עמדה נגדך או בעדך יש כאן הבהרה של עובדות והעמדתן במקומן גם אם אינן לרוחך. תגובה של ישראל יעקובי לירון מישר ירון אני בשום אופן לא משמיץ , לא מעליב , לא פוגע , בך אישית . אני תמיד אשאר ידיד אמיתי ואין כל קשר בין מה שצורם לי לעין לבין הידידות שלנו, אני יכול להשאר ידיד טוב ועדין לא להסכים איתך. בקשר לנושא כן אנחנו כולנו רק בני אדם , בקשר לטעות , זה קורה (תשנה אותה אם אתה יכול) בקשר לנושא של "הישראליות" בעיה ראשונה שיש לך זה להגדיר "מהו-ריקוד ישראלי" עד היום אנחנו לא הגענו להגדרה מיהו יהודי? אני לא יודע אם אתה יכול להיסתכל על עצמך בראי ולשכנע את עצמך שאתה צודק . אם אתה נגד ריקודי עם שנוצרו בחו"ל למה אתה מלמד ומדגים אותם בוודיאו שלך? אתה לא יכול לשחק אותה "תמים" האמת היא כן אתה קובע מה ירקדו בארץ ובעולם כי אתה זה שמיצג ומספק את החומר לרוקדים בכל העולם. אתה חייב לקחת את האחריות על עצמך ולהיות עקבי בנושא זה. ברגע שאתה מדגים ומלמד ריקוד אתה נותן לא ליגטימציה . בקשר לריקודים שלי הם באו מפלקלור תמני עם זמרים ולחנים שנוצרו בארץ. עצם העובדה שריקודים שלי נירקדים בארץ מעידה על "הישראליות" שבהם . אני כתבתי על הנושא הזה בהרחבה בחלק הריאשון של הנושא . אני עברתי את הנושא הזה בזמנו עם יואב אשריאל שגם כמוך נישא לעשות הפרדה "וחרם" על ריקודי-עם שנוצרו בחו"ל , זה כמובן לא עבד ובסופו של דבר הוא ירד מזה ואפילו שלח לי מכתב עם מתנצלות .

ישראל יעקובי - דעתי כדעתך

אני בהחלט מסכים איתך שריקוד עם ישראלי הוא לא בהכרח ריקוד שנוצר בישראל, בענין הזה אני כלל לא מקבל את דעתו של ירון. ריקודי עם ישראליים אפשר ליצור בכל מקום בעולם, לא צריך לחוות פיגועים, לסבול ממס הכנסה, להתבשל בחום ולעשות מילואים בכדי ליצור ריקודי עם ישראליים. לדעתי, אפשר גם לשבת בניו יורק בחדר ממוזג, לשמוע את שלמה ארצי וליצור לו ריקוד עם ישראלי כשר למהדרין. אני לא מצליח להבין איך ירון קושר בכלל בין המקום שבוא אדם נמצא פיזית לבין היכולת שלו ליצור ריקוד שמותאם לפולקלור של מדינתו. יכול להיות שירון היה צודק לפני 40 שנה (אולי ובערבון מוגבל), כאשר לכל מדינה הייתה זהות משל עצמה וכל מדינה הסתגרה בתרבות שלה. כיום, בעולם הגלובלי שבוא החשיפה וההשפעה התרבותית היא עצומה וחוצה גבולות ומרחקים במהירות עצומה וללא שום מעצור, ירון טועה לחלוטין. בענין השיווק של המוצרים ע"י חנות רוקדים, אני דווקא מסכים עם ירון. צריך לקחת בחשבון שירון הוא בעל עסק לשיווק סחורה הקרויה "מוצרים לריקודי עם", ככזו הוא צריך לספק כל סחורה שתידרש ע"י הלקוחות, ואין משקל לגבי דעתו על המוצר המשווק. לדוגמא: אם ירון נגד "ריקודים כפולים", זה לא אומר שהוא צריך להפסיק לספק את הוידאו עם הצילום של הריקודים הכפולים. אם ירון כועס על יוצר מסויים או מסוכסך איתו, זה לא אומר שהוא לא ישווק את המוצר של אותו יוצר. ואם ירון סבור שריקוד עם ישראלי צריך להיווצר רק בארץ, זה לא אומר שהוא צריך להפסיק להדגים ריקודים שנוצרו בחו"ל. צריך לעשות הפרדה מוחלטת בין ירון מישר הסוחר שצריך להתפרנס מעבודתו (לגיטימי לחלוטין), לבין ירון מישר בעל הדיעה בנושאים שונים. ישראל יעקובי - תמשיך ליצור לנו ריקודים יפים, תמשיך להרגיש טוב בכל מקום שבוא אתה נמצא ושתהיה לך הצלחה בכל מעשי ידיך.

דמגוגיה זולה../images/Emo104.gif

תפסיקו לספר סיפורי צבונציק כאילו מישהו עושה משהו מתוך ציונות או אידיאולוגיה.מי שנמצא בחו"ל ויוצר ריקודים שם עושה זאת כי הוא רוצה להיות על המפה ,להיות מוזמן ולהחשב ,או שפשוט הרצון ליצור בוער בעצמותיו.הדבר לגיטימי בהחלט ואין בו שום פסול באותה מידה של יצירה בתחומי מדינת ישראל ,שגם כאן אין מדובר ביצירה למען הקהילה-אלא לתועלת אישית בלבד. ישראל יעקובי לכשעצמו יצר ריקודים חביבים תוך שמירה על קו ברור ובכך תרם את תרומתו לתחום. אינני נכנס לויכוח של ישראל עם ירון שהרי כבר דובר על כך שהדברים לא נעשים לשם שמיים. ולבסוף ,ריקוד שחובר על ידי ישראלי יקרא ריקוד עם ישראלי

מבין ענין - ריקוד עם ישראלי

הוא לא בהכרח ריקוד שחובר ע"י ישראלי. ואם ניקח לדוגמא רוקד ממוצא יפני, שגר כל החיים שלו ביפן, הוא לא יהודי, הוא אף פעם לא ביקר בישראל, אבל...... הוא משתתף קבוע בחוג לריקודי עם ישראליים שמתקיים ביפן (יש רוקדים רבים שעונים לתיאור הזה). אותו יפני מקבל דיסק חדש של שלמה ארצי, או לחילופין לוקח שיר וותיק של יזהר כהן (שאין לו ריקוד), ומחבר לו צעדים. היפני הזה היה כל כך מוכשר שיצא לו ריקוד נהדר, חבל על הזמן. ליפני הזה יש חוש עסקים טוב, והוא שלח את הריקוד למס' מרקידים מובילים בארץ, ותוך שבועיים כל המדינה רוקדת בהתלהבות את הריקוד של היפני. הריקוד היה כל כך טוב והרוקדים גם התמוגגו מהשיר והם ממשיכים לרקוד אותו, והוא נרקד כבר למעלה מ 10 שנים ועדיין אוהבים אותו. מבין ענין - האם לדעתך הריקוד יחשב "ריקוד עם ישראלי"? אני רוצה להציע לך מס' הגדרות לריקוד, תבחר את המתאימה לך: הריקוד הוא: 1. ריקוד עם שחובר ביפן. 2. ריקוד עם ישראלי שחובר ע"י יפני. 3. ריקוד יפני שחובר למוסיקה ישראלית. 4. ריקוד עם יפני שחובר ע"י יפני למוסיקה ישראלית.. 5. ריקוד עם ישראלי שחובר ביפן ע"י יפני שרוקד ריקודי עם ישראליים. 7. ריקוד עמים. 8. פולקלור בינלאומי. 9. פולקלור בינלאומי עם מוטיבים יפנים בעלי טעם ישראלי. וכו' וכו'...... המסקנה שלי היא: בכלל לא משנה איפה חיברו את הריקוד, זה יכול להיות בכל מקום בעולם. זה לא משנה מי חיבר את הריקוד, הוא יכול להיות צרפתי, אוסטרלי, אמריקאי, יפני, מצרי והוא יכול להיות מכל דת (לאו דווקא יהודי). מה שקובע אם הריקוד הוא ישראלי או לא, זה דווקא השיר והמבצע אותו. הם קובעים אם הריקוד הוא ישראלי או זר. אם אייל גולן יוציא שיר חדש שכולנו נתמוגג ממנו (בסוף יסתבר שמדובר בשיר יווני מקורי), ואותו יוצר יפני (לא יהודי, לא ישראלי וגר ביפן) יחבר לו ריקוד מקסים שכולנו נאהב, תאמינו לי שהריקוד יקבל חותמת הכשר של "ריקוד עם ישראלי". תקנו אותי אם אני טועה.

משהא

New member
לפני שנמציא מושגים,מה הם ריקודי עם?

ריקוד עם כהגדרתו :- "ריקוד שמקורו עממי בעל גוון אתני שנרקד בחבורה". עממי כהגדרתו :- של העם, שכל השכבות לוקחות בו חלק בלא הבדל מעמדי. אתני כהגדרתו :- שייך לעם מסויים או קשור בו, קבוצת בני אדם שיש לה סימני הכר משותפים, תרבותיים, לשוניים, דתיים וכד'. מעל כל אלו - ריקוד שנוצר בעם, מלוה אותו ושהשתרש בעם לדורותיו. בהרבה ארצות אנו מוצאים ריקודי עם שיובאו עם השנים על ידי מתיישבים שבאו מארצות תבל שונות, עם נטיה כזו או אחרת, נקלטו ונשארו לדורות. כמו בהרבה דברים גם בריקודי עם יש מי שרוצים לקחת על עצמם מונופול, ולהמציא כל מיני הגדרות חדשות שהתכלית היא להיות רשומים כיוצרים של פולקלור. מעת צנעה ויושר אישי וציבורי הייתה תורמת לכולנו להתאחד ולהיות ככל העמים. אם ניקח את כל הדעות והפירושים שהובאו כאן בלבד, נוכל לתת ריקודי עם לחצי מארצות העולם שברובן אנו מפוזרים, ועוד ישאר עודף !!! שבת שלום וריקודים שמחים. אורי גבעוני

לדעתי אינך מבין ענין../images/Emo31.gif

ולצערי,בדיוק כך "העסק "נראה ולא בכדי הנני כותב" עסק".איני מסכים לדעתך יחד עם זאת מכבד אותה. העובדה שאנו קיבוץ גלויות לא נותנת הכשר לאף אחד לקחת מונופול ולעשות אנדרלמוסיה והתוצאה ריקבון וכירסום אידיאולוגי."הברדק" חוגג ובאין יד מכוונת איש הישר בעיניו יעשה ,כך אנו נראים ולא כדאי לייפות ולטאטא מתחת לשטיח. אין לי טענות כנגד מחברי הריקודים בחו"ל הבעיה היא כאן ,בבית ,מתחת לאף. כשאין חוקים וכללים כל אחד יכול לעשות ככל העולה על רוחו והדבר לגיטימי. לא מקובל עלי שכל מי שיעלה בדעתו" להשפריץ "ריקוד עם ישראלי יספק לנו את מרכולתו. למען הסר ספק אני מדגיש שאין כוונתי לישראל יעקובי (שאינו מציף את השוק בריקודיו)ולמרקידים האחרים בתפוצות. שמעון עשור -לשיטתך אין אח וריע בעולם.

"תעודת יצר"

אחת השיטות לעשות סדר בבלגן זה יהיה שאולפן לריקודי עם יכשיר לא רק מדריכים לריקודי עם אבל יצור תוכנית ארוכה יותר שבא מדריך שחושב שיש לו כשרון ליצור יוכל ללמוד את הנושא לעומקו , הוא ילך לבקר בכפרים שיש בהם עדין מה ללמוד אם זה ריקוד תמני כורדי. מרוקאי . דרוזי וכו . הוא יעשה מחקר , יתעד וילמד לעומק ,עך תרבות שירה מחול , תלבושת ,מנהגים וכו , אולי אז יהיו לנו יוצרים מוכשרים יותר . היום כל ממזר מלך ?

No name for now

New member
מה שאתה מתאר

זה שרוקד מחבר ריקוד לפי השפעה של קבוצה אתנית שהוא אינו משתייך אליה. הבעיה היא שהמחול הישראלי מושפע מקבוצות אתניות שונות, הרי כל עדה הביאה משהו משלה ומזה עשו סלט שקוראים לו מחול ישראלי. בוא ניקח לדוגמא את אניגמה או שקרים של רוברטו הדון שהוא נוצרי שרוקד ריקודי עם ישראליים בבריטניה, לדעתי (ואני לא מבינה מי יודע מה) זה נראה יותר יווני מישראלי.

ירון "הסוחר" ירון האיש

שמעון אני מעריך מאוד את דעתך בנושא זה , ואני חייב להסכים איתך. הבן אדם חייב למתקיים וזו המחייה שלו? עדיין זה קצת צורם. ישראל

אני חולק עליך בשני דברים:

1. מפריעה לי המלה "סוחר". מסחר בהגדרתו הינה קנייה של מוצר במחיר X ושיווקו במחיר XּY. זוהי מהותו של המסחר. מה שאני משווק בחנותי הינו מוצרים שב-99% מהם אני מייצר. ולפני ה"ייצור ה'תעשייתי' - ז"א השכפול, אני מכין את המוצר המקורי (צילום עריכת עיתון ועוד) ומשקיע בו את כל הידע והנסיון שלי והיכולת המטאלית. האם תאמר שצייר (פסל, משורר ועוד) המוכר את ציוריו בגלריה הינו "סוחר"? סביר להניח שלא. מה שאני עושה כאן אינו בקטגוריה של צייר, פסל וכו' אך גם לא בקטגוריה של "סוחר" (בכל אופן עיקר העבודה שאני עושה כאן). אין בכך כדי לומר שפרנסה ממסחר הינה פחותת ערך, אלא רק רצון להבהיר את הדברים. 2. לנושא הדיון: "מזורקה" ו"קראקוביאק" הינם, היום ריקודי-עם ישראליים. הם נחשבים כך בגלל הצורה, הרוח, האופי וכל מה שמסביב, בה אנו הישראלים רוקדים אותם כאן בארץ. תרקוד אותם לפני הפולנים והם לא יזהו דבר פרט ללחן. כאשר הם "יובאו" ארצה הם היו ריקודי-עם פולניים. אתה מציע פרמטר לקביעת "ישראליותו" של ריקוד לפי מהותו של השיר וקובע שאם יפני יחבר ריקדו לשיר של שלמה ארצי הרי הוא הביא לנו "ריקוד ישראלי חדש". אני מציע מבחן אחר - אני מציע את מבחן ההשפעות, החוויות, ההוייה של האדם שהחליט שאלה הצעדים המתאימים ולא אחרים. אם אתה חושב שישראל יעקובי, אם היה חי כל חייו בארץ שלנו וחווה את מה שאנו חווים (לטוב ולרע), ונושם את אותו אוויר שאנו נושמים - האם אז היה עושה את "שופני", לדוגמא, כפי שעשה אותו תוך ישיבתו הארוכה בארה"ב? אני חושב שלא!!! אני מתייחס לריקוד כמשהו שמעבר לחיבור צעדים ללחן (אני יודע שזה התיחסות חריגה) ובכל מקרה אני בטוח שההוייה בה מחבר הריקוד נמצא משפיעה על הדרך בה הוא מחבר את הריקוד. לאחר מכן הריקוד מופץ ואז קורה דבר משונה. בארה"ב (שלא לומר ביפן ועל כך אני יכול להעיד מכלי ראשון!), רוקדים אותו בצורה קצת שונה (אופי סגנון הבעה וכו'). הם רוקדים ריקוד ישראלי בסגנון שלהם. כאשר ישראל יעקובי, שאני באמת מעריך מאד על נסיונו להביע בריקודיו את ההשפעות והחוויות שיש לו מבית אבא (כאן בארץ) - הוא עדין חי את ההוויה האמריקאית וככזה הוא יוצק בצעדים שחיבר (ובסגנון) את הוויתו האמריקאית. ירצה או לא ירצה - הוא חיבר ריקוד אמריקאי (עדין לא ריקוד עם) לפי שיר מאד מאד ישראלי (לא תמיד, אך זו לא הנקודה). לאחר שיראל חיבר את הריקוד יתכן והריקוד בכלל לא מגיע ארצה אלא נרקד רק בארה"ב (נכון שיש כאלה ישראל? ולא מעטים) האם תקרא לו ריקוד עם ישראלי כי חיבר אותו אדם שנולד בארץ אך חי את עיקר חייו הבוגרים בהוויה אחרת - הוויה אמריקאית. אני לא אקרא לו ריקוד עם ישראלי (ישראל סליחה). לעומת זאת ריקוד כמו "שופני" (ואחרים) שהובא ארצה (עשה עליה) ונרקד כאן, בסגנון ובאופי הישראלי - הפך לריקוד עם ישראלי והוא נרקד שונה במקצת מאשר בארה"ב, ושונה מאשר ביפן, אך הוא ישראלי כי כך אנו רוקדים אותו. נכון שהיום כל הגלובוס הינו "כפר גדול" ונכון שההשפעות זורמות בקלות ובמהירות ונכון, ונכון, ונכון... ובכ"ז הייתי מציע לנו לשמר את הישראליות שלנו שהיא מיוחדת! לבנות לנו תרבות יחודית ישרלאית ולנסות "ליצא" אותה לחו"ל עם האופי והרוח הישראלית. מותר לנו לקבל ריקודים מחו"ל ושאולי בעתיד הם יהיו ריקודי עם ישראליים (כאשר ירקדו בארץ מספיק זמן) אך הייתי מציע שנבהיר לעצמנו שכאשר אנו לומדים ריקוד שחובר על ידי ישראלי החי את מירב שנותיו בבמקום אחר ו הוויתו שונה מהותית מהוויתינו שלנו - אנו רוקדים ריקוד ש אולי בעתיד יהיה ישראלי. אני גם מציע למי שמחבר ריקודם כאן בארץ שיעשה זאת לפי שירים ישראליים ולצורך כך גם לחן שיובא מחו"ל - אם יש לו מילים בעברית והוא מושר בערבי שירה בציבור או מעל גלי האתר - הרי גם הוא נהייה כבר ישראלי והריקוד לפיו יתקבל על ידי בכרכה (בכפוף להסתיגותי מההצפה הקיימת והסתיגויות נוספות).

וכדי לתמצת את המחלוקת

בינינו על "מהו ריקוד ישראלי": אתה מציע משהו טכני לחלוטין - אם השיר הינו שיר ישראלי ולא משנה מי ואיפה חיבר לו ריקוד. אני מציע מבחן של הוויה - מתוך איזו חוויה של חיים חובר הריקוד. וזה בהנחה שריקוד חדש מחובר עם כוונה והרגשה מסויימת מעבר לצורך למלא השתלמות או להביא משהו חדש כדי שיזמינו אותי לחו"ל.

סיגנון "תמני" שופני

ירון אתה טועה בגדול בקשר ליכולת יצירה של יוצר והשפעה של הברה והתרבות שהוא יושב בה אני סולד מהחברה אמרקאית ואף פעם לא אמצתי לי דבר מהחיים שלהים. אני הולך לבית כנסת תמני.כל יום שיש אני הולך לבית כנסת וחוגג שבת בבית . אני מקיים את כל החגים בבית. וכל שנה בונה סוכה יפה .מארח חברים ועושה חפלה תמנית כל לילה . להפך עצם המרחק והגעגועים למקור שממנו באתי גרם לי ליצור ריקוד כמו שופני , אני בספק אם הייתי חיי בארץ אם היה לי את אותו דחף ליצור כמו שיש לי רחוק מהבית. מבחינת סיגנון הריקוד "שופני" אתה רחוק מלהבין או לבצע את כל התנועות שיצרתי בריקוד הזה כי אין לך את הרקע או הבנה לתרבות של והתנועה התמנית. אני זוכר שראיתי לראשונה איך רוקדים את הריקוד בארץ קבלתי שבץ , זה היה ממש חילול של דבר קדוש, בארץ לא נכנסים מספיק לעומק הריקוד, וסגנון זה לא דבר שמקדשים לו מספיק זמן בזמן שמלמדים ריקוד חייבים ללמד את הצעדים של הריקוד ולאחר כך להוסיף את הסגנון. כמובן שבחו"ל הריקוד ניראה אחרת כי הם רוקדים אותו נכון ובהתאם לסגנון שהיוצר חיבר אותו , תישאל כל מדריך שיצא לחו"ל את השאלה הזאת ותראה מה הוא יגיד לך. זה תענוג לראות אותם רוקדים ריקודי עם כי הם מדייקים בסגנון .אוחזים ידיים וכו. ירון כותב "ישראלי החי את מירב שנותיו בבמקום אחר ו הוויתו שונה מהותית מהוויתינו שלנו - אנו רוקדים ריקוד ש אולי בעתיד יהיה ישראלי" ירון עוד פעם עד שלו תגיע להגדרה נורמלית "מהו ריקוד ישראלי" אתה סתם טוחן מים .אתה בונה לך תאוריה שלו מתאימה למציאות שלי.

מה שאתה כותב תומך באופן

מוחלט בעמדתי. אתה מצביע על הבדל הסגנונות בצורה בה הריקוד שלך נרקד. אמנם אתה חיברת אותו, אך לצערי הרב האינטרפטציה שהוא קיבל כאן בארץ היא הריקוד עם ישראלי (במידה ויעמוד גם במבחן הזמן), ואילו מה שאתה התכוונת אליו ואותו לדבריך רוקדים בארה"ב - הוא הוא ריקוד עם אמריקאי בהשפעה תימנית. אתה יכול לעשות "שמיניות באוויר" וגם כוונותיך (שאני בטוח שהן טובות וטהורות), לא ישנו את העובדה שבאמריקה רוקדים "אמריקאית" ואילו כאן רוקדים ישראלית. והכל הכל נובע מהבדלי תרבות, אורך חיים, חוויות, שאיפות ועוד כל מיני דברים נדושים שכשמאגדים אותם ביחד הם יוצרים את כור ההיתוך והזהות של המדינה היהודית כאן והמדינה האמריקאית אצלכם.

רוקדים "אמרקאית"

הצחקת אותי...השוני היחידי הוא בשפה הם מדברים (אנגלית) אמרקאית ורוקדים תמנית .בארץ מדברים עברית ורוקדים את שופני בתמנית . איזה הבדלי תרבות אתה מדבר?, שאמריקאי בא לירקוד ריקודי עם הוא מקבל את התרבות שאנחנו יצרנו בשבילו. כשאתה רוקד ריקודי עם בלוס אנגלס אתה רוקד בחוג שרובו ישראלים ויש קרוב ל 250.000 ישראלים וכל מה שיש לך בארץ יש לך פה אז על מה אתה בדיוק מדבר? . "אורך חיים" של מה? אזו חוויות? אתה חושב שאם חס וחלילה יהיה פיגוע מחר באוטובוס בירושלים אז זה ישפיע על אבי פרץ לעשות עוד ריקוד לשיר אמרקאי כמו עוד נבוא או ריקוד עם ישראלי עם שיר על "הנהג שלנו חברמן" איפוא אתה חיי? תצביע לי על ריקוד אחד לאחרונה שנוצר בארץ שמצביע או מתאר את "כור ההיתוך והזות של המדינה" אני מכבד את זה שאתה רוצה לחזיק בציוניות שלך (הרצל) אבל אין לזה שום קשר לריקודי ולא ולמציאות היום במדינת ישראל? אני מעריך את זה שאתה מנסה בכל כחו להחזיק במשהו שלא קיים. כדי למצא אותו אתה חייב קודם כל לנסח הגדרה למהו "הריקוד הישראלי" כשתמצא את הגדרה אז תוכל להשוות בין זה למהו ריקוד אמרקאי שזה אנחנו כבר בערך יודעים אם זה במערב אז זה יהיה סקואר דאנס , במזרח זה יהיה סיונג ורוקנרול וכו.השאלה עכשיו זאת "שופני" סיונג או רוקנרול?

אנדי54

New member
האומנם?!

ככל שהדברים מתייחסים למוסיקה, לא יצרת כאן דבר. לא הלחנת, לא כתבת, לא עיבדת, לא עשית לילות כימים בשירה באולפן חזרות, באולפן הקלטות ובפוסט פרודקשן, ובשנים האחרונות לפי דעתי גם לא ביצעת בעצמך התאמה של המוסיקה לריקוד היכן שהדבר נדרש - מחברי הריקודים עושים זאת בעצמם. אתה מקבל את המוסיקה מידיהם (או ממפיק ההשתלמות) ללא כל תשלום ומוכר אותה במחיר אלבום של שלמה ארצי או של ריטה - 80 ש"ח (הנחה לחברי מועדון..), במקום 25 ש"ח כפי שהיה צריך להיות במקרה הרע! אז כיצד אתה טוען אישנך סוחר?!

אנדי54

New member
'ריקוד ישראלי'

הוא כל ריקוד שחובר בידי ישראלי בכל מקום בעולם, על יצירה מוסיקלית ישראלית, גם אם הוא מבוצע בערבית, במרוקאית, וכו', כל עוד המילים והלחן נוצרו בידי ישראלי (או יהודי ציוני כדוגמת 'ביאליק'). יוצאים מכלל זה הם ריקודים על שירים בתימנית שמקורם ב'דיוואן'. השאלה איזה ריקוד ישראלי יוכתר בעתיד כ'ריקוד עם ישראלי' היא כבר נושא לדיון רחב הרבה יותר.

אז כולנו במצעד הוא לא ריקוד ישראלי?

ואיילת אהבים? ואילו ציפורים? ואיריסים? ודבקה רמות? כל השירים הנ"ל הולחנו ע"י לא ישראלים, אבל נכנסו לפנתיאון של ריקודי העם הישראלים! הם בעיני הרבה יותר ריקודי עם ישראלים מאשר זוז מצד לצד (שכבודו במקומו מונח).

מהו שיר "ישראלי"

לפחות 50% מהמוזיקה בארץ מקורה בלחן לועזי שתורגם לעברית? כולל ירושלים של זהב , 25% זה יוונית והשאר זה ערבוב של כל הגלויות שהגיעו לארץ מכל העולם מאז הקמת המדינה , ולפי דעתי זה המיוחד בעם ישראל זה מה שיצר את "הצבר" הישראלי, המיזוג גליות יצר תרבות חדשה שגם עם הזמן השפיעה על סגנון הריקוד , בזמנו שמרו על הסגנון הזה (אקורדיון - רוקדים יחפים - ושרים ) כי היתה שליטה חזקה (ועד הפועל - תירצה הודס) וכמובן מיעוט ביצרה (ריקוד החודש) היום לדוגמא "הישראליות" של השיר-ריקוד נתונה בידו של היוצר , ולפי דעתי אין שום "מישמעת עצמית" , רקודים יצאו בלי שום פיקוח עם מוזיקה זרה. "לך תימכור לאסקימוסים קרח" אתה לא יכול להציג ריקוד עם ישראלי חדש ליהודים בחוג בארה"ב עם שיר אמרקאי כמו עוד נבוא , או קסם חללי באירלנד? או אהבה אסורה בצרפת? או כשנבוא ביוון? יש עוד הרבה דוגמאות בנושא זה . ישראל יעקובי

אנדי54

New member
כל דבריך הם נכונים

כל אלה שהזכרת ברשימה שלך הם אכן ריקודים פופולאריים לאורך שנים ולכן מחשבים כאן ל'קאלט', אך מאחר ולא חוברו על לחנים ישראליים הם אינם יכולים להיחשב ל'ריקוד עממי ישראלי'. לעומת זאת, ריקודים כמו 'חד מחרב', 'זוהר בדשא', 'ושוב איכם', 'שם הרי גולן' ועוד רבים וטובים, כבר נרשמו בספר הזהב..

למעלה