מהו צ'ק לפקודת "עצמי" ?

Gmai

New member
מהו צ'ק לפקודת "עצמי" ?

האם הכוונה היא שכל מי שמחזיק בצ'ק יכול להפקיד אותו בחשבונו ?

ayelet i

New member
עצמי = בעל השיק...

שיק כזה יכול להיות מופקד לחשבון בעל השיק בלבד (למשל לחשבונו בבנק אחר) אם השיק אינו מוגבל סחירות - בעל השיק יכול להסב אותו (ע"י חתימה מאחורי השיק) ולהעביר אותו לידי מישהו אחר. בלי ההסבה של בעל השיק לא יכול אף אחד אחר להפקיד אותו לחשבונו.

Gmai

New member
רגע........

1. כלומר רק מי שהשם שלו מודפס על השיק, יכול להפקיד את השיק הזה, אלא אם אין על השיק הגבלת סחירות ? 2. אם השיק הוא אכן לפקודת "עצמי", אין עליו הגבלת סחירות, ומאחוריו יש חתימה - אזי במצב כזה כל אחד יכול להפקיד את הצ'ק הזה בחשבונו ? 3. אם התשובה לשאלה 2 היא "כן", לא עדיף כבר להשאיר את ה "לפקודת" ריק ?? 4. מה הכוונה "למשל לחשבונו בבנק אחר" ?

Gmai

New member
מישהו ../images/Emo92.gif ../images/Emo35.gif

יכול לסייע בבקשה ?

ayelet i

New member
קצת סדר...

1. כן - שיק עצמי - משמעו שבעל השיק (זה ששמו מודפס על גבי השיק) - רשם אותו לפקודת עצמו. אם אין עליו מגבלות סחירות ניתן להפקיד אותו לחשבון מישהו אחר רק אם בעל השיק חתם מאחורה (= היסב אותו) 2. מכאן ש... אם השיק הוא לפקודת עצמי, אין עליו מגבלות סחירות ומאחוריו יש הסבה של בעל השיק - אכן ניתן להעבירו הלאה ולהפקיד את השיק לחשבון כל אחד אחר. 3. לא. ממש לא. בשום פנים ואופן לא משאירים את שורת המוטב ("לפקודת") ריקה. במידה ושיק רשום לפקודת עצמי הדבר הנכון לעשות הוא לא להסב אותו, כלומר - לא לחתום מאחוריו - אלא במעמד הפקדת השיק/העברתו למישהו אחר/משיכת מזומן וכד'. 4. לשם מה לרשום שיק לפקודת עצמי בעצם? יש מצבים בהם יש לאדם חשבונות במס' בנקים - במצב כזה הוא יכול לקחת שיק המשוך על בנק אחד, לרשום אותו לפקודת עצמי ולהפקיד אותו לחשבון על שמו בבנק אחר (כי הרי "עצמי" נרשם למעשה במקום שם בעל החשבון). עזרתי? אם עדיין לא - אני מניחה שאתה מדבר על מקרה ספציפי - אם תתן יותר פרטים אולי אוכל לענות ביתר בירור.

ayelet i

New member
תוספת קטנה...

לסעיף 3 - שיק בו שורת המוטב ריקה - יכול כל אחד שמוצא אותו למלא את שמו ולהפקיד אותו לחשבונו - לכן אסור בשום פנים ואופן להשאיר את השורה ריקה!

Gmai

New member
תודה רבה !! אבל לא הבנתי משהו

בסיסי... שיק שבו ה "לפקודת" ריק, כל אחד יכול למלא מה שהוא רוצה, ולהפקיד בחשבונו, כלומר צ'ק פרוץ
אבל גם צ'ק לפקודת "עצמי" שאין עליו הגבלת סחירות, ובעל הצ'ק חתם מאחורה (= הסב אותו), גם הוא "פרוץ" וכל אחד יכול להפקידו בחשבונו, לא ??

ayelet i

New member
נכון...

אבל זה נכון לגבי כל שיק שמוסב ואינו מוגבל סחירות. במידה ושיק אינו מוגבל סחירות הרי שאם הוא נכתב לפקודת X ו - X חתם מאחוריו - יכול כל אחד להפקידו לחשבונו. לכן צריך להקפיד על שני דברים : 1. למלא את שם המוטב בשורת ה"לפקודת". 2. לא להסב אותו אלא בעת ההפקדה בחשבון - או קרוב ככל האפשר למועד זה.

Gmai

New member
המממ...

לכן כדאי להגביל כל צ'ק
אגב, אם שמי הוא Y, ואני מחזיק בידי צ'ק לפקודת X, ואני סתם מקשקש מאחורה כביכול את החתימה של X כדי שאוכל להפקיד את הצק בחשבון שלי (Y), הפקיד בכלל בודק אם החתימה מאחורה היא באמת של X ?

ettt

New member
לפקיד אין כל דרך

לבדוק- זה לא שיש "בנק חתימות" של כל אזרחי ישראל. החתימה צריכה להיות סבירה. ז"א- אם כתוב חיים- שלא יהיה חתום מאחורה משה. אבל בתכל'ס- מספיק שמישהו יכתוב חיים- ומבחינת הפקיד אין זה אחריותו לבדוק מי באמת חתם. אגב יש עוד שימוש לצ'ק עצמי- לקוח שרוצה למשוך כסף מהקופות (הטלרים/ בנכולים ולא מהכספומט) ולא רוצה לשלם "עמלת משיכה" יכול בעזרת צ'ק עצמי למשוך את הכסף. פה אפשר להגביל סחירות ע"י כתיבת "למוטב בלבד" אבל אי אפש לכתוב את הקרוס (שני הקווים המקבילים האלכסוניים) כי המשמעות היא שלא ניתן למשוך כסף מזומן...

Gmai

New member
מה מה מה ???

אני תמיד עושה קרוס ולמוטב בלבד, חשבתי שזה סימול אחד
כעת אני מבין ש : "למוטב בלבד" = רק מי שכתוב הצק לפקודתו, יכול להפקיד את הצ'ק בחשבונו ו/או לקבל את הכסף במזומן קרוס = הצ'ק חייב להיות מופקד בחשבון בנק, לא ניתן לקבל ישירות את הכסף במזומן "למוטב בלבד" + קרוס = רק למי שהצק כתוב לפקודתו ורק ע"י הפקדת הצ'ק בחשבון. הסקתי נכון ?

Gmai

New member
תודה ! ושאלונת אחרונה :

מה נותנת ההגבלה המחייבת את מקבל הצ'ק קודם להפקיד את הצ'ק, ורק לאחר מכן למשוך מזומן מחשבונו, במקום לקבל ישירות את המזומן (כשאין קרוס) ? בשביל מה זה טוב ?

נתי112

New member
זה טוב לרישום, כך ניתן לעקוב מי פדה

את השיק (למשל אם השיק נגנב תוכל לדעת לאיזה חשבון הוא הופקד)

Gmai

New member
ואם אין קרוס ?

ומישהו מבקש את הכסף במזומן, גם במקרה כזה הוא צריך להזדהות, והפרטים נרשמים בתנועה, לא ?!

נתי112

New member
הוא מקבל את הכסף במזומן, לא יודעים

מי לוקח אותו, זה לא עובר דרך שום חשבון בנק. על הטופס לאישור קבלת הכסף הוא יכול לקשקש מה שהוא רוצה.

ettt

New member
לא נכון

עם אין קרוס ורשום למוטב בלבד הפקיד אמור לרשום מאחויר הצ'ק את השם, ת"ז כתובת וטלפון של המושך+ חתימתו. אגב בכל משיכה ע"י צ'ק צריך את הפרטים הללו, אבל בצ'ק למוטב בלבד חייבים שהפרטים הנ"ל יהיו זהים לפרטי המוטב בצ'ק. בצ'ק ללא הגבלה אפשר שיהיה היסב ואז פטים של מישהו אחר וכמו שכתבתי למעלה- זיוף של היסב הוא כ"כ פשוט שזה מפחיד... כל צ'ק שנמשך מחבון כלשהו נשמר בבנק ותמיד אפשר לבדוק מי משך

למעלה