מהו פורום איכותי?

e-magine

New member
מהו פורום איכותי?

כולנו יודעים מהו פורום מצליח וגם מהו פורום פעיל. מתנהל במקביל דיון על השאלה מהו פורום ומהו מנהל,ובהודעתה, ציינה נוסעת סמויה שלדעתה ניהלה פורום משובח. בלי להתייחס באופן פרטני לאף פורום, נשאלת השאלה: מהו פורום משובח, או מהו פורום איכותי? נזכרתי שכתבתי מאמר קצר על כך, באוקטובר 2002. את ההודעה כתבתי בכוונה בקיצור כי הפניתי אותו ל"קהל רחב ומגוון" של מנהלי פורומים מכל הסוגים וכידוע, לרוב האנשים אין סבלנות לקרוא הודעות ארוכות וכדברי המשורר: "כולם רוצים שירים פשוטים..." ההודעה נתקבלה יפה באותו מקום בו פרסמתי אותה והיא מתנוססת מאז ועד היום בטאגליינס
והנה היא, בשינויים ממש קלילים: מהו פורום איכותי
בלי להתעמק יותר מידי הייתי אומר כמה דברים: 1. בגלל ריבוי הפורומים, כמעט בלתי אפשרי שמישהו יכנס לכולם או אפילו לרובם. 2. גולש לא ישתתף בדרך כלל בפורומים בנושאים שלא מדברים אליו או שאין לו שום ידע בתחום, גם אם יכנס מתוך סקרנות. 3. מאד קשה למדוד איכות של פורומים, ואם נרצה להשוות, נצטרך להשוות פורומים שהם דומים במהותם. 4. גם בפורומים דומים במהותם, ישנו מרכיב סובייקטיבי ואם הגולשים אוהבים את הפורום ונעים להם לגלוש בו, מן הראוי שיתנו לו את הבמה (כמובן בכפוף לחוק ולתקנון). 5. "התוכן הוא המלך" פורום שיש בו תכנים, מאמרים, קישורים, דיונים, אירוחים, חידושים, הפעלות וכ"ד יהיה יותר איכותי מפורום שיש בו בעיקר הודעות צ´אטיות. 6. אומרים שלפעמים הכמות הופכת לאיכות, אני אומר שלפעמים, העדר כמות הופכת להעדר איכות , אם בקושי יש חברים והודעות, קשה לדבר על פורום איכותי, גם אם כל הודעה שם פנינה. 7. מתן תמיכה , עזרה והפצת ידע ומידע וכלים להגברת ידע מעלים את האיכות. 8. הקשבה הדדית ותרבות דיבור גם מעלים את האיכות. 9. תגובות מהירות (אם נתנו תשובה מעולה מבחינת תוכן ונפלאה מבחינת הניסוח, היא לא תועיל הרבה אם מי ששאל או ביקש עזרה צריך את התשובה דחוף) 10. חייב בכלל להיות 10?... אם כן, טיפול במטרידים, במפיצים ובמפרסמים. טוב, כולנו יודעים מה זה אומר. אתם מוזמנים להוסיף או לחלוק.
 

סרפד

New member
שאלה נפיצה

למדתי לסלוד מן המילה "איכותי" מאז שהיא התחילה לשמש כסמן עצמי של קבוצות התופסות עצמן כקבוצות עלית, כלומר מאז שאני זוכרת אותה. היא מבחילה במיוחד בהקשר של "חומר אנושי", היינו "איכותית ומלאה במקומות הנכונים מחפשת איכותי לא שמן ולא מעשן". אבל אני אנסה להתגבר על רפלקס הסלידה האוטומטי ולהתייחס לכך באופן הענייני שאליו התכוונת, אם כי אין לי ממש מה לומר חוץ מלהסכים איתך. ההבחנה הדקה שלך בין "לפעמים הכמות הופכת לאיכות" לבין "לפעמים העדר כמות הופך להעדר איכות" היא מדויקת להפליא - הכמות כשלעצמה אף פעם לא הופכת לאיכות (במובן של יצירת משהו טוב) ואין לבלבל בין השתיים גם אם לפעמים נוצר רושם מטעה, אבל האיכות של פורום כן יכולה להפגע בהעדר כמות. עוד פן של הכמות הוא הגיוון - זה לא רק מספר המשתתפים ומספר ההודעות, אלא גם מספר הנושאים, ריבוי של דיעות ונקודות התייחסות. די ברור שאי אפשר למדוד איכות של פורומים שונים במהותם. כפי שאמרת בשרשור על תחרות הפורומים בתפוז (אני לא זוכרת את הדוגמאות המדויקות שלך שם) - פורום תמיכה טכנית יותר טוב מפורום נפגעי תקיפה מינית? זה מגוחך. אפשר, לכאורה, למדוד את האיכות של כל פורום יחסית לתכליתו שלו ואח"כ להשוות "ציונים", אבל גם זה, לדעתי, לא עובד ולא נותן שום מדד משמעותי להשוואה בין פורומים שונים במהותם. בנוסף, יש גם פורומים קלילים שלא ייחשבו ל"איכותיים" במובן שנותנים לזה ה"אליטיסטים", אבל לדעתי, אם הם מצליחים לספק בידור טוב ו/או תחושת חברותא ונעימות הם איכותיים, לא רק בגלל שהם מממשים את תכליתם, אלא גם בגלל שבידור וחברותא הם צרכים חשובים שראויים להערכה.
 

י.ש.

New member
הדיאלוג

הדיאלוג בין חברי הפורום והאפשרות לנהל דיאלוג הוא נקודה שנראית לי מאד חשובה בהתנהלות של הםורום.
 

e-magine

New member
כנראה, לקחתי את זה כמובן מעליו ../images/Emo13.gif

שאיפה שאין דיאלוג, לא רק שאין פורום טוב, אלא שאין בכלל פורום, אלא משהו שמנסה להיות פורום.
 
המילה "איכותי"

היא אכן בעייתית, כפי שכתבה סרפד. זו מילה שיש לה קונוטציות לא נעימות, והיא שיפוטית, מרמזת על מתן ציונים. ולא בכדי, העדפתי להגדיר, את הפורום שניהלתי, כמשובח (למרות, שאפשר להגיד שגם שם התואר הזה נותן ציון, זה לא משהו שמחייב השוואה עם משהו אחר, כמו "איכותי". אפשר להגיד על משהו שהוא משובח, או מעולה, בלי שישתמע מכך שיש משהו אחר שאינו משובח או מעולה). פורום משובח, לטעמי, הוא פורום שיש בו הפרייה הדדית של רעיונות, מחשבות, דעות וכד'. פורום שנותן לי משהו, מעשיר את עולמי באיזה שהיא צורה. י.ש. ציין בתגובתו את הדיאלוג. ואני רוצה להרחיב: בפורום, שאני אוהבת להיות בו, לא צריכה להיות הסכמה בין המשתתפים, לא צריך להיות ב"ראש אחד" לגבי הנושאים הנדונים, אפשר ורצוי שתהיינה דעות שונות, ואפילו ויכוחים, ואפילו ויכוחים סוערים. פורום לא צריך להיות סטרילי. מה שמבדיל ויכוחים ממריבות חסרות טעם - זו התחושה שמתקיים דיאלוג ולא מאבק. התחושה שזו שיחה בין חברים, בין אנשים שמעריכים זה את דעתו של זה. תחושת ידידות בין חברי הפורום - גם חשובה ליצירת פורום מוצלח. ותחושת הידידות הזו צריכה להיות מספיק חזקה, כדי שאף אחד לא יחשוש להביע את דעתו ומחשבותיו פן מישהו יפגע או ייעלב. נימוסיות יתרה יכולה להרוג פורום בדיוק כמו השתלחויות חסרות מעצורים. וכמה מילים על מנהל פורום: מנהל פורום צריך להיות פתוח ופלורוליסט, הוא צריך לאפשר זרימה פתוחה בפורום, לא לפחד ממשתתפים שחושבים אחרת ממנו, ולא להרגיש מאוים מכאלה שיודעים יותר ממנו. מנהל פורום הוא גם זה שהופך פורום לבית.
 
אגב, אם זה לא היה ברור,

לא התכוונתי להגיד שאני הייתי מנהלת פורום משובחת, אלא שהפורום עצמו, בזכות הגולשים שהתקבצו אליו היה משובח (לפחות לטעמי).
 
למעלה