מהו כסיל?

• פותח הנושא cv
  • פורסם בתאריך

cv

New member
מהו כסיל?

עד היום חשבתי שזו המקבילה ל"טיפש"... אבל קראתי שורה באיזה ספר:"כסיל הוא פיקח, נבון." ובהנחה שאין טעות בתרגום ואין כאן משחק הפוך על הפוך שלא הבנתי.... האם כסיל הוא אכן ההפך מטיפש? האם זה כמו ב"בור ועם הארץ" ביטוי שנועד לתאר 2 קצוות האוכלוסיה בערות וחוכמה ועם השנים נעשה בו שימוש לא נכון שנטמע וכיום אורים "בור ועם הארץ" כשרוצים לתאר איזה צ'חצ'ח...? תודה על התשובה

or99

New member
כסיל...

זה ההיפך מטיפש. אאל"ט יש בספר שלך טעות. לדעתי גם "ההנחה" שבשאלה שלך אינה נכונה. במילון רב-מילים: בוּר = "אדם חסר השכלה או ידע, אדם שלא למד דבר." אין לי מילון אבן-שושן פה ואני לא יכול לבדוק מה מקור המילה, אבל הגיוני שיש קשר לשדה בּוּר - שדה שאינו מעובד. מי שאמר לך את זה כנראה התבלבל עם הביטוי "בּוֹר סוּד (=מסויד) שאינו מאבד טיפה" שמשמעתו אדם שזוכר את כל מה שלומד.

cv

New member
הכוונה היתה שבור אינו = עם הארץ

למיטב ידיעתי "עם הארץ" נחשבו לאליטה (שופטים?) באותם ימים והביטוי בא לכלול את כל האוכלוסיה מהבורים ועד לנישגבים בעם. על אותו עיקרון חשבתי שהולך עניין הכסיל. אם הבנתי ממה שאמרת, אכן כסיל הוא נבון / פיקח. ולא "טיפש" כפי שזה נתפס אצלי לפחות עד היום...

or99

New member
קודם כול...

כסיל זה טיפש. רק אני לפעמים כותב ההפך ממה שאני חושב. זה כדי לבדוק שאתם קוראים...
לא ידעתי שהתכוונת דווקא מהכיוון ההפוך. אם אני לא טועה (אין לי כאן אבן-שושן), בתנ"ך "עם הארץ" הכוונה באמת לכל אנשי המקום. וכמובן שמדובר על הרבה אנשים. אולם כבר במשנה "עם הארץ" הפך לביטוי שמתאר אדם אחד, והכוונה לאדם שלא יודע תורה: לדוגמה: "המפקיד כלים אצל עם הארץ--טמאין טמא מת..." (משנה טהרות ח,ב) מכאן קצרה הדרך למשמעות הביטוי כפי שהוא היום. מכיוון שמדובר במשנה ולא סתם בעמי ארצות, לא הייתי מגדיר את זה כ-"ועם השנים נעשה בו שימוש לא נכון".

גנגי

New member
עכשיו איך אני אדע אם להאמין לך?

אולי בכוונה כתבת שוב הפוך?

גנגי

New member
ניסיתי להבין, אור, ולא הצלחתי.

אז רגע, כסיל זה טיפש, או ההיפך מטיפש? ואם ההיפך מטיפש, אז זה הרי בדיוק מה שנכתב בספר, לפי ההודעה שהגבת לה, אז למה אמרת שיש בספר טעות?

or99

New member
יווו.. איזה כסיל אני...

כסיל = טיפש. לא ההיפך...

dorgad

New member
כסיל זה ההיפך מטיפש?????

מילון ספיר: "כסיל - טיפש, שוטה, חסר-דעת; 'בן חכם ישמח אב ובן כסיל תוגת אמו' (משלי י 1)". "כסילות - טיפשות, אווילות" מילון אא"ש: "כסיל - שוטה, אוויל, חסר-דעת" "כסילות - אווילות, טיפשות, חוסר דעה". דור

Yuvalenko

New member
רגע, אבל כסיל זה טיפש!!..

הרי בהיר ונהיר שכסיל הינו בנאדם פיקח ונבון... אז מדוע אינכם מסכימים כי כסיל הוא אדם חסר דעת והשכלה? כאמור - כסיל הוא אדם חכם.
זה סתם היה לסיכום כל השרשור המעוות הזה. וגם בשביל להגיד "הי, אני חי".

למעלה