מהו בונסאי

מהו בונסאי

הדיון בנושא ימיו כימיי יצירת הבונסאי. דפדפתי בארכיון ונדהמתי לגדלות קביעות פסקניות - לעיתים הגובלות בבורות. בוויכוח דומה בפורם אחר (בחו"ל) כתב אחד מגדולי אומני הבונסאי הארופאים (או בעולם כולו) וואלטר פאל - בתרגום חופשי מאנגלית: "בונסאי בעיניי הוא כל עץ קטן במיכל הנוגע לליבי" ההדגשות לא במקור. רוב היצירות המפורסמות שלו הינם מעצים בוגרים "מן הטבע" (שנשחטו - מילה נוראית...)

minigan

New member
יפה מאד אבל...

לפי ההגדרה החביבה של וולטר פאל שאתה מצטט מדובר על "..עץ קטן..". קשה לי להבין גם לפי שיטתך כיצד פרח בגודל יחסי של פי 3 ויותר מקוטר הגזע של "עץ קטן" יכול להזכיר למישהו עץ אמיתי בגודל "טבעי". אין חיה כזאת.. מצד אחד אתה עוקץ אותי (יותר נכון מנסה לעקוץ..) שאין במציאות זית בכות ומצד שני אתה מגדל בונסאי היביסקוס בעל פרחים ענקיים. לא ברורה לי עמדתך, אתה בעד ""יצירתיות"" או בעד "להעתיק" את הטבע בקטן תוך שמירה על פרופורציות" ? אני אישית מעדיף את ההגדרות שמדברות על תחושה בעיני המתבונן של עץ מוקטן (לא קטן). כלומר יצירת תחושה (!) של ""העתק"" מיניאטורי של עץ עתיק-יומין בטבע. כל אחד רשאי לבחור לו את מידת החופש האמנותי וההגדרות שלו ובאמת שההיביסקוס שצרפת יפהפה. אבל הוא לא מעורר אצלי תחושה של עץ מוקטן. אני יודע שאתה לא הראשון והיחיד שמעצב "בונסאי" עם פרחים לא פרופורציוניים אבל זה לא משנה את ההתייחסות האישית שלי. לא כל צמח קטן מפוסל ומעוצב הוא בונסאי בעיני ואפילו אם הוא מדהים ביופיו. אני לא חושב שיש פה עניין שקשור ל"בורות" (ביטוי מעליב) אלא לתפיסות שונות ואסכולות שונות שקיימות באמנות הבונסאי כפי שקיימות בתחומים אחרים. אפילו הייתי מעז לומר שאין בינינו ויכוח אלא הבדלי גישה והשקפה. והדבר יפה בעיני
אני מצטט אותך: "הדיון בנושא ימיו כימי יצירת הבונסאי". נהדר. לגבי:"רוב היצירות המפורסמות שלו הינם מעצים בוגרים "מן הטבע"". אז מה זה אומר? שכל צמח שנעקר מהטבע ונשתל בעציץ הוא בונסאי? השאלה מה עוקרים ? באיזה מצב ? ומה הטכניקות הראויות לשימור וטיפוח הצמח העקור? לא הייתי שם...אבל מסופר על כך ש"בראשית ימי הבונסאי" מצאו במזרח עצים שהטבע הגביל את צמיחתם והעבירו לעציץ כבונסאי. בעיני עץ שהטבע (!) לא הגביל (או לפחות התחיל להגביל) את צמיחתו אלא רק ובעיקר מסור שרשרת לא ראוי לעבור לעציץ כבונסאי. המילים "גירדום" ו"שחיטה" נוראיות גם בעיני אבל כך אני מרגיש כשלוקחים עץ בגובה 3-4 מטר ומנסרים אותו בגובה 40 ס"מ רק כדי שיתאים לעציץ קטן. אישית אני מאד לא מתלהב מעקירת עצים מהטבע כדי להעשיר אוסף פרטי של מישהו. למעט מיקרים יוצאים מהכלל שבהם העץ נמצא בסכנת השמדה כתוצאה מעבודות פיתוח או כשהוא נעקר ממטע. אני מאד אשמח אם הדיון האקדמי הזה לא ישאר ביננו בלבד. מאד מעניין אותי מה חושבים חברים נוספים. שבת שלום

אולמוס

New member
השראה מהטבע

יש לזכור שההסטוריה של הבונסאי ככל שזכור לי מקורה בהשראת הטבע נכון שבאיזורים מסויימים בעולם ישנה בעיית איסוף מן הטבע ובעיקר אצלנו אך גם הסינים והיפנים לפני דורות- בתחילת דרכם בבונסאי עסקו ביאמדורי (איסוף מהטבע)ועיצבו אותם כבטבע הבינו שניתן להרבותם במקום לדלל את הטבע. איני מוצא שום פסול באיסוף חומר מ"הטבע" שאצלנו בא לביטויו בשטחים הנעקרים לטובת כבישים ובנינים ומגנים ציבוריים ששטחם מצטמצם בשל סלילת כביש או הנחת צינורות -הצמחיה שנעקרה מושלכת לאשפה ואין מי שיאמץ אותה. אין גם שום פסול באיסוף גזע או ענף שנכרת בשעת דילול חורשות או מטעים ונבחר בקפידה עם ההתפצלויות המתאימות כדי להשרישו ולהמתין גם אז מספר שנים לקבלת בונסאי. יש כאלה שיקראו לזה "שחיטה" זה ענין של דעה לגיטימית ותפיסת עולם. אם התוצאה מדברת אל אותו מגדל שהחליט מה שהחליט -דיינו.ואם גם אחרים נהנים מהתוצאה שהיא בעצם בונסאי - מה טוב. ומכיון שבטבע פתחתי אסיים בטבע שהוא לטעמי עדיין המעצב האולטימטיבי מה דעתכם על תמונה זו?

כאן הגזמת...

"אני יודע שאתה לא הראשון והיחיד שמעצב "בונסאי" עם פרחים לא פרופורציוניים אבל זה לא משנה את ההתייחסות האישית שלי. לא כל צמח קטן מפוסל ומעוצב הוא בונסאי בעיני ואפילו אם הוא מדהים ביופיו." מאוד תמוהה בעיניי איך אתה יודע שאני מעצב בונסאי עם פרחים ללא פרופורציה. אין לי לא היה לי ולא יהיה לי בונסאי מסוג זה. בגדול אני בכלל לא מתלהב מבונסאי פורח- משום מה עץ קטן פורח לא נראה טבעי בעייני. היה לי עץ אפרסק אחד בתהליך עיצוב - לצערי עקב נסיבות מיוחדות הוא מת (עם עוד מספר רב של עצים).

minigan

New member
הסבר

מאחר ולא הצגת של מי ההיבסקוס אבל טרחת לציין את הקשר לאילת הנחתי בטעות שהוא שלך. קבל את התנצלותי הכנה אם נפגעת. אני לא בטוח שוולטר ישמח כל כך לשמוע שאתה "מתנער" מיצירה שלו... אמרת שמשעמם בפורום? שבוע טוב

הסבר

כמובן שקבלתי
(הנחתי בטעות שכל אחד יראה לאן הקישור). בזמנו וואלטר היה מבלה חלק מחופשותיו בישראל ורק רצתי להדגיש את הקשר הישראלי שלו. וולאטר יותר מישמח לדעת (והוא גם יודע) שאני בהחלט לא מסכים עם חלק מיצרותיו - יחד עם זאת לדעתי הוא האומן המוביל באירופה,יש לו חומר גלם נדיר ומזג אויר מתאים מאוד למחטניים. בנושא החומר מהמשתלות - נו....??? אני שמח שהפרום מתחיל להראות "נורמאלי" חילופי מהמלומות וירטואליאות רק מעשירים את המשתתפים. שבוע טוב.

minigan

New member
הבונסאי של Walter Pall

נכנסתי בעקבות הלינק שנתת לגלריה של מר וולטר. עצי הבונסאי שלו מדהימים ביופיים. להערכתי ההיביסקוס שהצגת ממש לא מייצג את מכלול יצירתו שעונה ברובה לקריטריונים של בונסאי קלאסי כפי שאני מבין אותו. חבל מאד שהוצאת דברים מהקשרם. מאד ממליץ לחברים להכנס לגלריות הנ"ל ולהתרשם.

וואלטר פאל

כאמור ההיביסקוס הוצג אך ורק בהקשר שהובא מאילת. ואלטר פאל הוא ראש וראשון להתנגד להגדרה של הבונסאי הקלאסי. כדאי היה לקרוא את דעותיו ולראות את יצרותיו. כלשונו בתרגום חופשי "לא ניתן לעצב פיקוס כאורן יפני...וכ'" האמת שגם אני לא תמיד מסכים לדעותיון הקיצוניות וגם בהרבה מאוד מקרים הוא מעצב עיצוב מאוד קלאסי... למיטב זכרוני ליד כל עץ בגלירה מצויין המקור שלו - רובם עצים "מן הטבע" מיעוטם ממשתלה וגם אלו כנראה נרכשו כעצים בוגרים - ניתן לראות את מקום הקיטם (השחיטה לפי מיני גן) של הגזע.

סן תאי

New member
מהו בונסאי לעניות דעתי הצנועה.

קראתי פעם משפט חכם שאומר בערך כך: In bonsai, you must first learn and practice all the rules before you may break them. שזה נכון אגב להרבה תחומים בחיים. אדם בוחר להתעמק בתחום, ראשית דבר למד וחקור את הזרם הקלאסי על כל האספקטים שלו ורק לאחר מכן קח לך את החופש לפרוץ דרכים חדשות. בונסאי עבורי זו דרך לבטא יצירתיות, זו דרך להתחבר לטבע, זו דרך להכיר אנשים מכל קצבי תבל, זו דרך של שלום של אהבה, של סובלנות (מצטער אם זה נשמע קצת פלצני). ולכן כל יצירה של אמן בונסאי (כולל ההיביסקוס הנפלא) היא מבחינתי בונסאי ראוי. די לי בכך שהוא תופס את תשומת ליבי, גורם לי להתפעל מיופיו,ניכר בו מיד שיד אמן עיצבה אותו (או שהוא כל כך מושלם שלא ניכר כלל), די לי באחד מכל אלה כדי שעבורי הוא יהיה בונסאי.

מהו בונסאי

"...למד וחקור את הזרם הקלאסי..." רק לצורך הבהרה לחברים החדשים - איזה זרם קלאסי? היפני? הסיני? (ויש גם הטוענים גם לדרום אפרקאי...) אישית אני מאוד מאמין שיש ללמוד את הכל - ולבחור את דרכך.

סן תאי

New member
בונסאי קלאסי = יפני

אי אפשר לקחת להם את זה. נכון שמקורותיו בסין, אולי הודו ויש האומרים מצרים העתיקה, אבל עד הגעתה ליפן זו הייתה אמנות שולית,יותר משוייכת לדת ובודאי נחלתם של מעטים. היפנים ללא כל ספק במהלך של כמה מאות שנים שיכללו וליטשו את האמנות באופן יוצא דופן, שלא לדבר על כך שהם הניעו את המהלך שהפך אותה לנחלת רוב עמי העולם.

בונסאי קלאסי

נראה לי שחסר לך מידע - בעיקר עקב חוסר מידע על הבונסאי הסיני הנובע מחוסר ההחצנה והסגירות של המשטר בסין. אני מציע לך לחפש מידע לפחות על בונסאי בטייוואן - ראה את הספר בסיפרית החוג של פרופ' אמי לינג - The living art of Bonsai by pro. Amy Laing יש שם פרק מאלף על ההיסטוריה של הבונסאי בסין בלווי תמונות ורישומים היסטורים. כיום גדול יצאוני פרה בונסאי כלים ואביזרים היא סין. גם לתאילנד ודרום קוריאה אין מה להתביש.

סן תאי

New member
תעתועי ההיסטוריה

דווקא מכיר היטב את הספר של AMI LIANG . והעובדה שסין היא היום גדולת יצואני פרה בונסאי , כלים וכו' אין לה שום קשר למקורות הבונסאי. סין היא גדולת היצואנים גם של צעצועים, מכשירי חשמל וקופסאות גפרורים. אני לא מזלזל חלילה ב'PEN-TSAI' הסיני או בהיסטוריה שלו, אבל העובדות ההיסטוריות מלמדות שאנחנו היום פה עוסקים בבונסאי ומתווכחים על בונסאי בזכות היפנים.

minigan

New member
כל יצירה של אמן בונסאי?

לדעתי הצנועה עוד יותר (מקום ראשון בדעות צנועות..) אמן בונסאי הוא לא גורו אלא בן אדם (?) מוכשר מאד בתחום הבונסאי. זה לא הופך את כל מעשה ידיו להתפאר לבונסאי. ליצירה יפה - כן. אבל לבונסאי - לא באופן אוטומטי. כצרכנים של תרבות ואמנות זכותנו וחובתנו להיות ביקורתיים ולא רק מפרגנים. אפשר לשאוב הנאה מעציץ היביסקוס יפהפה מבלי לקבל את הגדרתו כבונסאי רק בגלל "השם" של העומד מאחוריו. לגיטימי גם לומר שלא מעניין אותנו איך קוראים או מגדירים יצירה יפה כלשהי. כאנשים שיש להם נגיעה בתחום חשוב שנסביר למצטרפים חדשים במה אנו עוסקים גם אם מגוון הדעות גדול. חוץ מזה אהבתי את שאר הדברים שכתבת.

סן תאי

New member
מאיפה ה'גורו'?

כן, מבחינתי כל יצירה של אמן בונסאי נופלת לתוך ההגדרה של בונסאי אם הוא רואה ומציג אותה ככזו. גבולות ההגדרה של המושג לפי תפיסתי והבנתי רחבים יותר אולי מאלו שלך. כך וכך זה לגיטימי מבחינתי.

למעלה