מדשאת אחו

מיששש

New member
הערה קטנה שמצאתי כנכונה אצלי

מניסיוני בגינות שלי, אין אמצע, צריך לבחור באופן ברור בין גינת רב שנתיים (אפשר כמובן גם חד שנתיים, אבל מתורבתים, לא פרחי בר שיזריעו את עצמם בכל מקום), לגינת אחו טבעית, שמבוססת על חד שנתיים שמזריעים את עצמם (גם כאן אפשר מעט רב שנתיים בשוליים...), אבל יבשה בקיץ.

גינת רב שנתיים מתוכננת היטב, עם בחירת צמחים מצוינת מהמשתלה תמיד תהיה מדהימה יותר, ויפה כל השנה, אבל היא כמעט בלתי עמידה לדריכה (אלא אם יש מדרכים, משטחים מרוצפים ודשא), ואין שום זן של כלבים שלא יגרום בה נזק כלשהו (ואם מדובר בכלבה הנוכחית שלי - אז נזק בכל מקום... היום היא עקרה לי עוד לויקופילום!).

גם גינת 'אחו' לא אוהבת דריכה והשתרעות כלבים, אבל אלו צמחים יותר קשוחים, שיודעים לקום אחרי שמשכיבים אותם, וגם אם נוצרות קרחות ושבילי הליכה - זה נראה יותר טבעי, וגם ככה עד הקיץ כבר שוב יש טבולה רסה...
כמובן שאחרי אירוח אחד של כמה ילדים שרצים בשטח הזה, המצב כבר לא יחזור לקדמותו.

מה שחשוב לי להבהיר זה ששני הסגנונות לא משתלבים. לא רק מבחינה עיצובית, אלא בעיקר מבחינה פרקטית. כמובן שאם הגינה מספיק גדולה, אפשר שחלק מהגינה יהיה אחו וחלק מגונן באופן יותר סטנדרטי (כך זה אצלי).

drorim69

Active member

Ani15

New member
מנצלשת: אותו הדבר אבל צמח עמיד לדריכה?

הערוגה בה הכלבה שורצת היתה מלאה בצמחים נמוכים מהסגנון שענת תיארה, שקמלו באדיבות השריצה התכופה של הכלבה שם (ואם מישהו יכול להסביר לי למה היא מעדיפה לשכב בבוץ במקום על המזרן מתחת לגג אני אשמח ללמוד). מדובר בשטח לא גדול - בערך 6 מ"ר, ואנחנו מעדיפים לא לשתול דשא בגלל צריכת המים המאוד גבוהה (נגב מרכזי). רעיון אחר לצמח שישרוד את הכלבה?

א ב י ב ן

New member
הסוקולנטים הקצת יותר "עבים" מהדף שהצעתי לענת אולי יתאימו

ככל שכלב שורץ באזור, זה בעיה כי הוא גם כבד וגם מבשל את הצמחים, כולל דשא.

מיששש

New member
אין צמחים שיעמדו בשכיבה קבועה של הכלבה

מניסיון...
עדיף ללכת על בני שיח קשוחים שלא יבוא לה לשכב עליהם (למרות שהכלבה שלי מוכנה לשכב על צמחים בכל גודל וצורה, ואם הם גדולים מדי - היא פשוט מכרסמת את הענפים ומקוששת לה מצע שכיבה...).

אחד הפתרונות היותר יעילים הוא פיזור אבנים (אבני מדרך או ממש סלעים) בין הצמחים, מה שגם מפריע לה לשכב וגם מגן קצת על הצמחים מפני מעיכה מקרית.

בעצם, זה לא נכון... דיכונדרה אצלי עמידה למעיכת הכלבה, אבל רק בתנאי שהיא לא חופרת קצת לפני השכיבה (והיא כן חופרת).

מיששש

New member
זה בדיוק מה שאני מנסה לעשות אצלי (בינתיים בהצלחה)

אמנם, כפי שאת יודעת, הגינה שלי באיזור אחר לגמרי... אז לא אוכל להמליץ על צמחים, אבל כן על העקרון.

עקרונית צריך להבין שיש שתי אפשרויות ואין אמצע -
1. גינון שהוא יותר סטנדרטי, כלומר: רב שנתיים עשבוניים למיניהם, עם כמה בני שיח פה ושם. בעצם כמו כל הגינות... מרגע שהקרקע מכוסה בצמחיה יש הרבה פחות עשבים לא רצויים, תמיד יפה וירוק, אבל יש גם חסרונות: כולם צריכים השקיה גם בקיץ, אחרת לא ישרדו וגם העמידים לדריכה יסבלו רק דריכה מועטה מאוד מאוד. בגינון כזה רצוי מאוד שיהיו מדרכים (או שבילי הטוף הפופולריים) בין הצמחים שיאפשרו דריכה.
2. גינון "טבעי" שמבוסס בעיקר על חד שנתיים וגיאופיטים, אשר מתייבשים בקיץ (מלבד כמה נקודות שבהן בכל זאת תוקעים איזה רב שנתי ודואגים לקצת מים). זה מה שאני עושה - בחורף אביב הגינה שלי מלאה בחד שנתיים, ובקיץ הכל מתייבש. היכן שהצלחתי לעשות את זה היטב, והכלבה לא חפרה - יש כיסוי נחמד של עשבייה יבשה בקיץ.

אני חושבת שאחד הצמחים הכי מוצלחים שיש אצלי זה החמציץ הנטוי (הפושט מהבר). הוא יוצר כרים ירוקים יפיפיים, עם פריחה מקסימה, ובקיץ מחפה את הגינה באופן אידיאלי. חוץ מזה, מפוזרים אצלי הרבה סביונים, פרגים, פשתה, בקיה תרבותית, צפורני חתול, תורמוסים, אפונה ריחנית, דרדר כחול, גרניום רך, מרווה אדומה, אשולציה קליפורנית קמומיל וכו'. גם סלסלי כסף ושני מינים של וורבנה מזריעים את עצמם.
יש גם רב שנתיים, אבל זה אתגר לא קטן, כי כל מה שאני שותלת הכלבה עוקרת... ומה שהיא לא מצליחה לעקור, היא פשוט מכרסמת... יש כמה משתרעים (חבלבל מאוריטני, ורבנה, נציץ, וינקה באיזורים מוצלים, דיכונדרה) אבל הכלבה פשוט שוכבת עליהם והם בקושי שורדים. אני גם משתמשת בטרלוספרומון יסמיני כמשתרע.
באביב - זה פשוט מקסים, ובכל שבת עוצרות משפחות שמטיילות ליד הגינה שלי ומצלמות.
מתישהו בחודש יוני הרוב מת, אני מקפידה להשאיר עד שיש זרעים לשנה הבאה, ואז, אם זה שטח פתוח אפשר פשוט לכסח, ואם זה בינות לשיחים, אני מסלקת.

מה שחשוב להבין זה שיש כאן עבודה סזיפית של תלישת עשבים לא רצויים. בשנה הראשונה הבאתי מתחחת וכך נפטרתי משטח גדול עם עשבים, אבל ככל שמתרבים העשבים הרצויים - כבר אין יותר קיצורי דרך וצריך פשוט לעבור על כל ס"מ בגינה ולתלוש את מי שרוצים לסלקו. עם השנים יש פחות קוצים לעומת פרחים, אבל לקוצים האלו יש כושר עמידות מדהים, ויכולת לקבל טרמפ עם כלבים וחתולים לכל מקום... אז אי אפשר להיפטר מהם לגמרי.
נכון להיום, החלק הזה בחצר שלי נראה כמו אחו שרואים בטיולים, או באיזורים דלילים בעצים ביער, רק קצת יותר עשיר

עבודת גינה אני אוהבת אז לא מפחדת

את הגינה שלך אני זוכרת ובהחלט רוצה כזו.
לא זוכרת מתיי היינו אצלך - ישבנו מתחת לעץ והיו הרבה עלים כך שזה גם בסדר.
אני זוכרת ירוק בעיניים אבל לא ממש פריחה, אז כנראה היינו בסוף האביב.
תודה!

מיששש

New member
כשהיית אצלי זה היה משהו שונה לגמרי

זה היה איזור אחר לגמרי, מוצל על ידי הדרים, שאגב היה מחופה בעלי פקאן, כדי להתגבר על כמות סרפדים נוראית שהיתה שם קודם...
את הגינה שאני מדברת עליה עכשיו התחלתי לטפח לפני 4 שנים, ומדובר באיזור שכרגע נמצא בשמש מלאה, אבל יש מסביב קצת עצים צעירים שבהמשך יעשו צל קל.
בחודש הקודם הכל נראה כמו משטח ירוק.
עכשיו - הכל צהוב בזכות חמציצים וסביונים (יש גם מקור חסידה שבעבר השארתי אותו, אבל בסופו של דבר החלטתי שהזרעים שלו קוצניים לי מדי, והשנה רוב העבודה שלי היא לעקור מקור חסידה...).
בעוד חודש יעלם הצהוב ויהיו בעיקר אפונה ריחנית, תורמוסים, קמומיל, ופרגים. אגב, הצהובים נמצאים בכל מקום בגינה, אבל את האחרים השתדלתי לטפח באופן לא אחיד, כך שיש פינה אדומה לפרגים, פינה כתומה לאשולציה, פינה כחולה לתורמוסים... השאר פחות או יותר מפוזרים באופן אחיד.
נדמה לי שהפרגים שורדים אחרונים, לאיזור סוף מאי (במיוחד אם מעודדים אותם עם קצת השקיה) וביוני הכל כבר יבש.

עוד דבר שעשיתי רק השנה - פיזרתי זרעים של מיזונה אדומה, פשוט בגלל שהמיזונה ששתלתי בשנה שעברה סיפקה לי כמות אדירה של זרעים... באיזור שבו פיזרתי העלווה של המיזונה נותנת קונטרסט יפה לשאר הצמחייה.
ועוד צמח ששכחתי להזכיר - כובע הנזיר, שגדל יפה ומכסה שטחים.
מצורפות תמונות מהיום... בינתיים רואים רק צהוב.

מיששש

New member
חיפשתי

ולהפתעתי לא מצאתי לא תמונות מהקיץ, ולא תמונות של השטח כולו מהאביבים הקודמים, רק מלא תקריבים...

בעקרון בקיץ יש פשוט עשבייה יבשה. היכן שיש הרבה חמציצים נשאר החיפוי היבש הכי נעים ונוח, אבל אצלי תמיד יש מלא אורחים עם ילדים שמשתוללים בכל מקום, כך שהחומרים היבשים נשחקים או מתעופפים מתישהו ובסוף נותרת בעיקר אדמה חשופה.

מה עם חיפוי חלק מהקרקע עם חצץ דק ?

יכול להשתלב ולהראות מתאים לסגנון טבעי. לפחות ככה התרשמתי מספרים שיש לי באנגלית.

חצץ איננו טבעי
. בכל מקרה - אני רוצה אחו לא אבנים

אגב, יש אבנים יפות וטבעיות, אבל חצץ דוקר ברגליים.
גם אפשר לרצף את כל השטח, אבל אני רוצה אחו :)

אבי519

New member
מה שאצלי

1. תרנגולות - התרנגולות מחסלות כל עשב לא רצוי ומשאירות כמה סוגים בלבד שהם כנראה לא אוהבות לאכול כמו לופית ולוף וכ"ד.

2. לקצור כל הזמן בגובה של דשא ואז העשבים הגבוהים מפסיקים להתרבות ונשארים הנמוכים...
3. לגדל את כל העשבים לקטוף את הטובים למאכל ( חמציצים, חובזה, ריגלה , חרצית ) ולשים בסלט .
4. בנוסף לזרוע כאלה שמשתלטים ומזריעים את עצמם כמו כובע הנזיר, סיגליות , עירית שומית, רוקט , פטרוזיליה וכ"ד.

אשמח לתמונות. בעיקר מימי סוף הקיץ כדי להבין מה קורה שם

אתה משקה או בכלל לא?
תודה!

אבי519

New member
משקה בוודאי , עצים, ועציצים ..אבל לא את העשב כמובן.

תמונות אולי בסוף שבוע כי אני מגיע מהעבודה בחושך .

אם לא חסרים מים שיש לשמר מהחורף לקייץ בקרקע הפתרון:

1. כיסוח בחורף ברגע שהאחו גבוהה מידי קיסוח באביב ואז יש בקייץ חיפוי שמונע אבק וגם משפר התנאים בקרקע.
2. לראות בסיבה ובמשתלות מקצועיות בסביבה איזה צמחי כיסוי חסכוניים במים מוצאים חן בעינכם (ליפיה כדוגמא שתתן גם צוף לדבורים).
3. לעשב או לקלטר .
לרסס נגד העישביה יש מספר חומרים שלא פוגעים בקרקע.
להרחבה כולל קישורי משנה במאמרים
א. טיפול בעישבייה
http://eco-garden.co.il/index.php?m=ar&artd=2676
ב. חיפוי קרקע להגברת חידור הגשם
http://eco-garden.co.il/index.php?m=ar&artd=7232
ויש שם עוד שפע חומר בנושא

למעלה